Het belang van UNICUM Universiteitsmuseum Utrecht 8 april 2010 Marco Streefkerk
Het belang voor…. <ul><li>De gebruikers </li></ul><ul><li>De hergebruikers </li></ul><ul><li>De instellingen </li></ul><ul...
Wat doet DEN ? <ul><li>DEN is het nationale kenniscentrum voor ICT in het erfgoed. </li></ul><ul><li>DEN verzamelt en ve...
Waarom ICT-kennis delen? Archieven Musea Bibliotheken Archeologie Monumenten Audio-visuele archieven Informatieprocessen ...
Kennisbank van DEN <ul><li>Standaarden en andere kwaliteitsinstrumenten </li></ul><ul><ul><li>ICT-register </li></ul></ul>...
DE BASIS <ul><li>Welke kwaliteitsinstrumenten moeten aan de basis staan van iedere ICT-ontwikkeling door een erfgoedinstel...
DE BASIS voor Vindbaarheid <ul><li>Vindbaarheid van erfgoedinformatie wordt gegarandeerd door </li></ul><ul><li>de volgend...
Unicum in projectenbank 1
Unicum in projectenbank 2
Waardecreatie!
Object-georïenteerde portals
Collectie-georïenteerde portals
Archiefmateriaal in Europeana
Detailbeeld Europeana
Detailbeeld Beeldbank NA
Inventaris NA
DEN Toetsing UNICUM
UNICUM levert kennis <ul><li>Praktijk van gebruik standaarden </li></ul><ul><li>Tools </li></ul><ul><li>Vindbaar maken en ...
Succes en we gaan jullie volgen! Contact: www.den.nl [email_address]
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

2010 04-08 Kick Off Unicum

582 views

Published on

Het belang van UNICUM, een Digitaliseren met Beleid project van de SAE dat door DEN gevolgd wordt vanwege de innovatieve toepassing van EAD voor bibliotheek, museum en archiefcollecties.

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
582
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

2010 04-08 Kick Off Unicum

 1. 1. Het belang van UNICUM Universiteitsmuseum Utrecht 8 april 2010 Marco Streefkerk
 2. 2. Het belang voor…. <ul><li>De gebruikers </li></ul><ul><li>De hergebruikers </li></ul><ul><li>De instellingen </li></ul><ul><li>De samenwerking </li></ul><ul><li>DEN </li></ul><ul><li>Het erfgoed </li></ul><ul><li>De collecties en de kennis </li></ul>
 3. 3. Wat doet DEN ? <ul><li>DEN is het nationale kenniscentrum voor ICT in het erfgoed. </li></ul><ul><li>DEN verzamelt en verspreidt in opdracht van het Ministerie van OCW kennis over ICT-standaarden en andere kwaliteitsinstrumenten. </li></ul><ul><li>Deze kennis stelt de instellingen in staat professioneel, toekomstvast en publieksgericht mee te bouwen aan de Digitale Collectie Nederland. </li></ul>
 4. 4. Waarom ICT-kennis delen? Archieven Musea Bibliotheken Archeologie Monumenten Audio-visuele archieven Informatieprocessen Collectiebeschrijvingen Duurzaamheid Complexe objecten Creatieve front-ends Exploitatie Rechtenbeheer Educatieve toepassingen Objectmetadata IT-backoffice / Retrieval Duurzaamheid Internationale standaarden IT-schaalbaarheid Multimedia / AV Exploitatie Geografische systemen Concepten vs. objecten Geografische systemen Lokale doelgroepen
 5. 5. Kennisbank van DEN <ul><li>Standaarden en andere kwaliteitsinstrumenten </li></ul><ul><ul><li>ICT-register </li></ul></ul><ul><ul><li>Documentatie, achtergronden, toepassingen </li></ul></ul><ul><li>Voorbeeldprojecten </li></ul><ul><ul><li>Projectenbank </li></ul></ul><ul><ul><li>Praktijk van digitalisering </li></ul></ul><ul><ul><li>Bijdragen aan de nationale infrastructuur </li></ul></ul><ul><ul><li>Gebruik van standaarden/kwaliteitsinstrumenten </li></ul></ul><ul><li>ICT-profielen erfgoedinstellingen </li></ul><ul><ul><li>Registratie van innovatieve activiteiten van deelnemende erfgoedinstellingen </li></ul></ul><ul><ul><li>Aanwezigheid en beschikbaarheid van informatieplannen </li></ul></ul>
 6. 6. DE BASIS <ul><li>Welke kwaliteitsinstrumenten moeten aan de basis staan van iedere ICT-ontwikkeling door een erfgoedinstelling? </li></ul><ul><ul><li>Normering door zelfregulering </li></ul></ul><ul><ul><li>Geen keurslijf, maar een veilig vertrekpunt voor o.a. </li></ul></ul><ul><ul><ul><li>Systeemontwikkeling </li></ul></ul></ul><ul><ul><ul><li>Deelname aan gemeenschappelijke diensten en participatie in het sociale web </li></ul></ul></ul><ul><ul><ul><li>Verkrijgen van subsidie voor ICT-projecten </li></ul></ul></ul><ul><ul><ul><li>Evaluatie van dienstverlening </li></ul></ul></ul><ul><ul><li>Eerste fase (2007): vindbaarheid </li></ul></ul><ul><ul><li>Tweede fase (2008): vervaardiging en duurzaamheid </li></ul></ul><ul><ul><li>Derde fase (2009): beschrijving en presentatie </li></ul></ul>
 7. 7. DE BASIS voor Vindbaarheid <ul><li>Vindbaarheid van erfgoedinformatie wordt gegarandeerd door </li></ul><ul><li>de volgende standaarden toe te passen: </li></ul><ul><li>HTTP maakt erfgoedinformatie bereikbaar via het web; </li></ul><ul><li>URI zorgt ervoor dat ieder digitaal object in een collectie op een unieke wijze geïdentificeerd kan worden; </li></ul><ul><li>XML structureert alle (meta)data op een wijze die computers snel en flexibel kunnen verwerken; </li></ul><ul><li>UTF-8 codeert tekst in willekeurig welke internationale tekenset; </li></ul><ul><li>Dublin Core beschrijft de erfgoedobjecten in een collectie op een wijze die wereldwijd wordt toegepast; </li></ul><ul><li>OAI-PMH kopieert informatie over collectie-items ten behoeve van andere informatiesystemen die de vindbaarheid vergroten; </li></ul><ul><li>SRU maakt het eigen informatiesysteem rechtstreeks doorzoekbaar. </li></ul>
 8. 8. Unicum in projectenbank 1
 9. 9. Unicum in projectenbank 2
 10. 10. Waardecreatie!
 11. 11. Object-georïenteerde portals
 12. 12. Collectie-georïenteerde portals
 13. 13. Archiefmateriaal in Europeana
 14. 14. Detailbeeld Europeana
 15. 15. Detailbeeld Beeldbank NA
 16. 16. Inventaris NA
 17. 17. DEN Toetsing UNICUM
 18. 18. UNICUM levert kennis <ul><li>Praktijk van gebruik standaarden </li></ul><ul><li>Tools </li></ul><ul><li>Vindbaar maken en presenteren van samenhangende objecten </li></ul><ul><li>Vindbaar maken en presenteren van betekennis </li></ul><ul><li>Navigeren op verschillende niveau’s: collecties tot deelobjecten </li></ul><ul><li>Toepassing van ICT-ontwikkelingen universiteiten op erfgoed </li></ul><ul><li>Samenwerking rond een (open) platform </li></ul><ul><li>Interoperabiliteit binnen Digitale Collectie Nederland (en verder) </li></ul>
 19. 19. Succes en we gaan jullie volgen! Contact: www.den.nl [email_address]

×