Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Verslechtering Veiligheid Noord Afrika (januari 2020)

537 views

Published on


De oorlog in Libië en de verslechtering van de veiligheid in Noord Afrika (januari 2020)

Published in: News & Politics
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Verslechtering Veiligheid Noord Afrika (januari 2020)

  1. 1. Verslechtering veiligheid Noord Afrika Dinsdag 31 december 2019, door redactie www.souss.nl In 2011 werd de Libische leider Kadhadi omvergeworpen. Het land verkeert sindsdien in chaos. Er is een interne machtsstrijd gaande tussen twee groepen uit het oosten en uit het westen. Bij gebrek aan compromis roepen beide vechtende groepen hulp in van derde partijen. De groep uit het oosten wordt door o.a. de Emiraten, Saoedi-Arabië en Egypte gesteund. Turkije en Qatar steunen die van het westen. De Emiraten halen de strijders uit Soedan, de Turken halen die uit Syrië. De gevolgen op de buurlanden zijn niet te overzien. Ook buurland Egypte is militair actief in Libië. Het leger vecht tegen gewapende milities van de Moslim Broederschap. Die zijn daar naartoe gevlucht na het verlies van hun macht als gevolg van de militaire coup in 2013. Ze zijn een belangrijk bondgenoot geworden van Turkije en van Qatar. In Tunesië heeft de nieuwe president de noodtoestand in het land uitgeroepen voor de hele maand januari 2020. Het Tunesische leger verplaatst troepen naar de grens met Libië. Men verwacht een stroom vluchtelingen omdat de strijd op dit moment in en rond Tripoli in het westen van Libië plaatsvindt. In Algerije hebben de nieuwe machthebbers na de onverwachte dood van de sterke man Gaid Salah verklaard dat het leger zich niet uit de politiek zal terugtrekken. Een “gevaarlijk buitenlandse samenzwering" tegen het land wordt als reden genoemd. De wekelijkse demonstraties sinds februari dit jaar voor meer democratie zijn voor niets geweest. Dezelfde anti-Marokko clan zal komende jaren aan de macht blijven. Algerije heeft het meest te vrezen van de oorlog in Libië. Het land deelt een grens van 3299 km met zes landen waarvan nu drie in oorlog zijn. Een deel van de Libisch-Algerijnse grens is nog steeds problematisch en wordt door Libië niet erkend. Ook de grens met Marokko is een probleem. Tindouf lag tot 1934 in Marokko. Het werd oor de Fransen veroverd en toegevoegd aan Frans-Algerije. Na het vertrek van de Fransen brak er in 1963 oorlog uit. In 1970 werd een vredesconferentie georganiseerd om de grens te bespreken. Het resulteerde in een verdrag maar werd door Marokko niet ondertekend. Marokko zegt neutraal te zijn in het Libische conflict. Het land bereidt zich voor op oorlog. Volgens een bericht uit december 2019 van het Amerikaanse Ministerie van Defensie krijgt de luchtmacht geavanceerde Air-to-Air raketten van het type AMRAAM met een bereik van 160 km. Op het moment van dit schrijven zijn er grootschalige militaire oefeningen in Zuid- Marokko gaande. De dreiging in Marokko komt voornamelijk uit twee kanten: Polisario en de IS-aanhangers. In het zuidwesten van Algerije zijn duizenden Polisario leden gestationeerd. Ze worden sinds Kaart van Noord Afrika met Marokko in het noordwesten.
  2. 2. 1976 getraind en bewapend door de Algerijnse militairen. Een muur van 2700 (tweeduizend zevenhonderd) kilometers houdt ze tegen om het land binnen te vallen. De muur is in de jaren 1980 door Marokko gebouwd. Het bestaat uit zanddijken vol landmijnen, radars en observatieposten. Ten westen van de muur staat het Marokkaanse leger. Hoewel er geen aanvallen meer zijn geweest na de bouw van de muur is het gebied nog niet veilig. De tweede bron van onveiligheid komt van de IS-aanhangers. Dit zijn religieuze heethoofden uit eigen bodem. Ze streven een religieuze utopie na en zijn bereid geweld te gebruiken. De kans is erg klein dat ze ooit de macht grijpen. Maar in de laatste decennia waren ze de enige die geweld hebben gebruikt. Het is niet uitgesloten dat ze naar oorlogsgebieden afreizen zoals Libië van waar ze de Sahel kunnen bereiken. In de Sahel zijn verschillende landen in oorlog. Mali is op dit moment de belangrijkste brandhaard. Er is oorlog gaande tussen verschillende etnische en religieuze groepen. Ze vechten onderling maar ook tegen het centraal gezag. Religie en etniciteit speelen een rol. Sommige groepen maken er geen geheim van dat ze IS-aanhangers zijn. In het noorden vechten de Toearegs voor een eigen staat Azawad. Er zijn tevens Franse troepen actief in dat gebied maar kunnen het geweld niet stoppen. Kortom Marokko is omgeven door problematische landen. En de oorlog komt steeds dichter bij huis. Verslaggeving is voornamelijk het werk van grote mediabedrijven uit het Midden Oosten. Maar die zijn onbetrouwbaar omdat ze eigendom zijn van oorlogvoerende landen in Libië. Al-Jazeera steunt Qatar, Turkije en de Moslim Broederschap. De Emiraten, Egypte en Saoedi-Arabië hebben eigen zenders. De Libische media is versnipperd maar zeer actief op Internet.

×