Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Manual de potència a contractar

7,417 views

Published on

La potència contractada per a una llar depèn dels aparells elèctrics que tinguis, i sobretot de quins funcionen en el mateix moment.

És important tenir en compte si hi ha calefacció, vitroceràmica, escalfador elèctric, aire condicionat, ordinadors, TV, etc.

T'oferim a un breu document orientatiu, que et pot servir d'ajuda per calcular quina potència necessites a casa teva. Esperem que et pugui ser útil.

Published in: Environment
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Manual de potència a contractar

  1. 1. Manual de potència a contractar Guia per saber com escollir quina potència contractar Taula de potències homologades Cost de la tramitació Girona, 05 d'abril de 2015 Per a tarifes domèstiques o potències inferiors a 15kW
  2. 2. Potència contractada NOTA: Si s’utilitza més potència que la que es té contractada, l’Interruptor de control de potència (ICP) “salta” i es talla l’electricitat. Caldrà desconnectar aparells i tornar a connectar l’ICP. Els comptadors digitals porten incorporat un sistema de control de la potència. Si es sobrepassa la potència contractada aquest sistema ho detecta i talla el subministrament. En aquest cas hauràs de desconnectar algun aparell i esperar uns minuts a que el comptador es torni a activar. A efectes pràctics, la potència contractada equival a quants aparells elèctrics podràs fer funcionar simultàniament. Utilitzant aparells menys potents i, sobretot vigilant els hàbits de consum, es pot reduir l'ús d'energia, mantenint el mateix nivell de confort. ICP
  3. 3. Un mètode per calcular quina potència és la més adient contractar, es basa en sumar les potències dels equips elèctrics que usem en el mateix moment (anomenat factor de simultaneïtat). Per fer el càlcul, cal sumar la potència de tots els electrodomèstics que tenim a casa i aplicar-hi un factor de simultaneïtat segons el nostre criteri (normalment a nivell domèstic entre el 0,3 i el 0,5). El resultat obtingut serà una bona orientació per decidir quina potència contractar. Com puc valorar quina potència necessito? Factor de simultaneïtat: el seu valor està entre 0 (no es fa servir cap electrodomèstic) i 1 (es fan servir tots alhora). Per exemple, si la suma de tots els nostres equips puja a 7700W i li apliquem un factor de 0,4: El resultat és de 3080W i per tant podem suposar que qualsevol potència superior a aquest valor, ens serà convenient.
  4. 4. Forn elèctric 1000 a 2000 Microones 500 a 1000 Torradora 500 a 1500 Nevera 100 a 1000 Congelador 100 a 300 Rentaplats 1000 a 2000 Assecadora 500 a 2000 Aire condicionat 1000 a 2000 Termo elèctric 700 a 1500 Televisor 100 a 400 Ordinador 100 a 200 Il·luminació 20 a 200 Calefacció 500 a 2000 Potència típica d’electrodomèstics (W) Cuina elèctrica 1000 a 4000 Rentadora 500 a 1500
  5. 5. Mesuradors d’energia Pot resultar incòmode o difícil d'obtenir les potències dels nostres equips. Si es prefereix, també hi ha la possibilitat d'usar aparells que mesuren l'ús energètic que fem a casa i al mateix temps recullen la potència màxima real demandada. Exemples de mesuradors d’energia: Envi-R de Current Cost Efergy OWL OpenDomo (ODEnergy Wifi) Alguns Grups Locals de Som Energia ofereixen mesuradors de consum com a servei als socis/es de la seva zona. *Els Grups Locals de Som Energia són grups de gent voluntària que fa tasques de difusió, activisme i atenció als socis repartits per diferents pobles y ciutats de l’estat espanyol. Si t’hi vols posar en contacte accedeix a aquest enllaç. Grups Locals de Som Energia. una altra manera de calcular la potència a contractar
  6. 6. A l'entrada del quadre d'interruptors elèctrics d’una instal·lació trifàsica hi arriben 4 cables: 3 fases i el neutre. Excepte per a motors potents que necessitin trifàsic, a la resta de l'habitatge els cables van en parelles (una fase més el neutre). Cadascuna d'aquestes parelles pot tenir com a màxim un terç de la potència contractada. Això significa que, si per exemple, es contracten 6,9 kW, l’aparell més potent que es podrà fer funcionar serà de 2,3kW. Per saber si tens una instal·lació monofàsica o trifàsica, cal mirar l 'ICP (Interruptor Control Potència), un dels interruptors que es troben al quadre de llums. ICP monofàsic Com saber si la teva instal·lació és trifàsica? ICP trifàsic A una instal·lació monofàsica la potència útil és igual a la contractada, però, en una instal·lació trifàsica l’energia útil és un terç de la contractada.
  7. 7. • Baixar la potència contractada Per reduir la potència, la distribuïdora cobra el següent concepte (que pagaràs a través de la nostra factura): - Drets de Connexió: 10,94 € (IVA inclòs) El més probable és que no necessitis el butlletí elèctric ni fer cap canvi a la instal·lació. • Pujar la potència contractada Per pujar la potència s’han d’abonar a la distribuïdora els drets d’extensió i accés. Així que per cada kW que pugis, hauràs de pagar 44,86 €, més els 10,94 € de drets de connexió (ambdós amb IVA inclòs), que pagaràs a través de la nostra factura. *Atenció: Per modificar la potència és possible que la distribuïdora demani el butlletí de reconeixement d'instal·lació de baixa tensió, si aquest ja està caducat (als 20 anys). Si fos el cas, ja te’l demanarem i hauràs de contactar amb un electricista de confiança perquè te’n faci un de nou. Quant costa canviar la potència?
  8. 8. Si el teu contracte ja està actiu amb Som Energia, per sol·licitar una modificació de la potència contractada només cal omplir aquest formulari. Per dubtes relacionats amb modificacions de contracte, escriviu a modifica@somenergia.coop Un vegada tramitada la sol·licitud, l’empresa de distribució elèctrica ens comunicarà, en pocs dies, si la modificació de potència està acceptada. Si així fos, en els següents 15 dies un tècnic de l'empresa distribuïdora es posarà en contacte amb tu en el cas que el comptador no estigui accessible, per fer les modificacions pertinents. Tot el procés complert triga entre 2-3 setmanes. *NOTA: Si disposes d’un comptador analògic, és possible que la distribuïdora aprofiti per canviar-te’l i posar-ne un de digital, segons la normativa vigent. En el moment del canvi no hauràs de pagar res, però sí que pujarà uns 30 cèntims el preu del lloguer mensual del comptador, que veuràs reflectit a la nostra factura. Com s’ha de sol·licitar el canvi de potència?

×