DM10DK - Troværdighed igennem godt design

879 views

Published on

Troværdighed igennem godt design, set fra en neuropsykologisk vinkel.
Slides fra seminar til Digital Markedsføring 2010 i november i Holstebro, Danmark

Published in: Design, Technology, Art & Photos
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
879
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
25
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

DM10DK - Troværdighed igennem godt design

 1. 1. Troværdighed gennem godt design -Baggrund, om Søren Sprogø -Hvorfor er troværdighed vigtigt i nethandel? -Teori bag opbygning af troværdighed. Lyn-intro til Neuropsykologi. -Teorien i praksis. Hvilke elementer skaber/ødelægger troværdighed? -Praktiske eksempler.
 2. 2. Om Søren Sprogø - Originalt uddannet som ”Datamekaniker” i 1996, en hardcore teknisk uddannelse. - Videreuddannet som Multimediedesigner i 2004. - 18 års erfaring med IT-branchen, arbejdet med e-Commerce siden 2004 bl.a. hos Bon’A Parte, Wupti.com, Cofman.com & OFiR. - Idag: freelance, uafhængig e-Commerce konsulent hos Afdeling 18 hvor jeg rådgiver om Online Markedsføring og Konverteringsoptimering (på Jysk: Driver besøgende ind i en butik og konverterer dem til betalende kunder) - Ved lidt om alt, og er god til at kombinere det! - Har en blog om nethandel i Danmark. (se mere på www.afdeling18.dk)
 3. 3. Hvorfor er troværdighed vigtigt? Uanset hvor rationelt tænkende vi går og tror vi er, så tager vi først beslutning om et valg, når noget ”føles” rigtigt”. Vil du købe noget af en du ikke stoler på? Vil du købe noget af en fremmed, hvis noget ”føles” forkert? ”Troværdighed” er det vigtigste element inden for nethandel! Uden det, kan alt det andet være ligemeget. Når det kommer til følelser og troværdighed spiller underbevidstheden kraftigt ind.
 4. 4. Teori bag Troværdighed ”Troværdighed”, ”følelser”, ”design”, ”kommunikation”. Altsammen lyder meget touchy/feely agtigt, og svært at omsætte til praksis. Men der ligger faktisk hardcore videnskabelige facts bag! Videnskaben kaldes ”Neuropsykologi”, den videnskabelige forståelse for hvordan vores hjerne fungerer, og siger at vores hjerne i bund og grund ikke har haft tid til at udvikle sig siden vi rendte rundt som hulemænd på den afrikanske savanne. Den er opstået da man ved hjælp af MR-skannere pludseligt kunne ”kigge” ind i hjernen og se hvilke dele, der bliver aktiveret i forskellige situationer.
 5. 5. Teori bag Troværdighed Når hulemanden var på jagt, skulle han ofte følge spor. Og naturen rundt omkring ham sendte alt for mange signaler til at den tænkende del af hjernen havde tid til at bearbejde det. Så han udviklede synscenteret, der ”filtrerer” det vi ser i hvad der er vigtigt og ikke vigtigt, hvad vi skal passe på og hvad vi godt kan lide. Hvilket gør at vi ikke nødvendigvis ser det vi ser, men nærmere en fortolkning af det!
 6. 6. Hardcodet til ansigter Det visuelle center fortæller vores bevidsthed: ”Her er et billede af en gammel dames ansigt”.
 7. 7. Hardcodet til ansigter ...Hvilket gør, at vi overhovedet ikke er bevidste om, at billedet indeholder andre informationer.
 8. 8. Teori bag Troværdighed Det visuelle center sender en besked med m. det vi ser til vores bevidsthed, hvor et signal er påhæftet: Her er noget, du skal være på vagt over for! Start ikke i minus, få fjernet alle disse ofte småting, der får det visuelle center til at tænke, at her er noget, der ser forkert ud. For det er meget nemmere at ødelægge troværdighed, end det er at opbygge troværdighed!
 9. 9. Teori bag Troværdighed Hulemanden var desuden altid ude efter et eller andet. Han havde et mål. Men at lede efter visuelle spor ude i den vilde natur er en kæmpe opgave, så synscenteret lærte hurtigt at sortere i hvad der måske kan bringe en ét skridt tættere på målet, og sende dette videre til videre behandling i den ”tænkende” del af hjernen. Sjovt nok surfer vi rundt på nettet på samme facon!
 10. 10. Squint testen Åben et website op, stil dig 3-4 meter fra skærmen, og knib øjnene sammen til det hele bliver utydeligt. Du skal stadig klart kunne identificere det primære Call-to-action.
 11. 11. Squint testen Her fejler det gamle Trendybaby totalt. Primære Call-to-action er ”Læg i kurv”, men dette er umuligt for det visuelle center at identificere.
 12. 12. Squint testen Hvad tror du at G.dk gerne vil have at du klikker på?
 13. 13. Squint testen Hvad tror du at G.dk gerne vil have at du klikker på?
 14. 14. Teori bag Troværdighed Debat: Hvad kan med det samme ødelægge at du ville handle i en netbutik?
 15. 15. Teori i praksis Man starter i minus, hvis noget ”ser forkert ud”. Og hvad der gør om ting ser korrekt eller forkert ud kan fylde tykke bøger, og noget man kan studere til man bliver meget, meget gammel. Men heldigvis er de fleste fejl man gør temmeligt simple! Start med en troværdighedsscore på 100 point. Træk 20 point fra, hver gang du gør noget forkert. Læg 10 point til, hvis du gør noget rigtigt. Så snart du når en score på 0, forlader kunden butikken!
 16. 16. Teori i praksis Benytter du mere end 3 forskellige skrifttyper? I flere forskellige farver? Er der ting, der ”vælter”, eller virker usymetriske? Virker siden som om den er i ”ubalance”? Benytter du et dårligt farveskema med dårlige kontraster, eller farver, der bare ikke passer sammen? Er der direkte fejl på siden? Er det svært umiddelbart at se hvad shoppen går ud på, eller hvem der rent faktisk står bag? Er det svært at finde rundt pga. dårlig navigation, dropdowns osv.? Har dit site et umiddelbart smukt design, der virker ”æstestisk korrekt”? Er det nemt at se hvad butikken går ud på, og hvem der står bag? Bliver man mødt af et venligst, smilende ansigt, så snart man træder ind i butikken? Kan man se andre har handlet der før, og har haft en positiv oplevelse? Kan kunden nemt og ubesværet nå hen til det han/hun er ude efter, og er det nemt at købe?
 17. 17. 10 minutter med Kondomaten.dk i Photoshop, hvor sidens elementer bliver stillet pænere op. Hvilken effekt synes du det har? Før
 18. 18. 10 minutter med Kondomaten.dk i Photoshop, hvor sidens elementer bliver stillet pænere op. Hvilken effekt synes du det har? Efter
 19. 19. Referencer Bøger ”Brugervenligt webdesign” af Rolf Molich ”Call to Action: Secret Formulas to Improve Online Success” af Bryan & Jeffrey Eisenberg ”Neuro Web Design” af Susan M. Weinschenk ”Farveordbogen” af Lene Bjerregaard På nettet Artikler om webdesign på min egen blog. http://www.afdeling18.dk/tag/Design.aspx Gode artikler andre steder på nettet. http://delicious.com/SoerenS

×