Rapport Social Media Barometer Juli 2010

1,290 views

Published on

Het rapport van het eerste Nederlandse onderzoek naar gebruik van social media onder consumenten.

Published in: Education
0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,290
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
182
Actions
Shares
0
Downloads
28
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Inleiding Welkom bij de resultaten van het eerste Social Media Barometer onderzoek. Zeker binnen het vakgebied online marketing zijn de afgelopen jaren de zogenaamde “social media” bezig met een razendsnelle opkomst. Voor consumenten zijn websites als Hyves en Facebook belangrijk geworden en vanuit zakelijk perspectief is LinkedIn een rol van betekenis gaan spelen. Vanuit WDM Nederland ontstond dan ook de behoefte om meer inzicht te krijgen in de rol en betekenis van deze online trend. Specifiek zijn we geïnteresseerd in wat social media voor Nederland en de gemiddelde Nederlander betekent, omdat bijna alle onderzoeken tot nu toe uit Amerika en/of Engeland komen. Hoewel het internet natuurlijk grensoverstijgend is, geldt dit niet voor de meeste websites in Nederland die zich richten op de nationale consument. U als lezer van deze presentatie bent aan het nadenken om social media in te gaan zetten voor uw marketing- en/of bedrijfsplannen. Misschien doet u het al, maar wilt u meer over dit onderwerp weten. WDM Nederland biedt u daarom graag deze resultaten als “food-for-thought” aan. Veel lees- en kijkplezier! Vriendelijke groet, Hans van der Meulen Directeur WDM Interactive
 • De Social Media Barometer is een onderzoek van WDM Nederland naar het gebruik van social media in Nederland. De opzet van het onderzoek is gebaseerd op een eerder onderzoek van Forrester ‘Social Technographics’, van ruim twee jaar geleden. Forrester heeft in dit onderzoek Amerikaanse consumenten in 6 verschillende categorieën van participatie binnen de verschillende smaken die social media kent ingedeeld. De Social Media Barometer probeert mede een antwoord te geven op de vraag in hoeverre de uitkomsten van het onderzoek van Forrester ook voor Nederland van toepassing zijn.
 • De ‘Social Technographics Ladder’ van Forrester erkent dat mensen meerdere soorten van participatie in hun gedrag vertonen. Participatie van consumenten is niet tot één trede van de ladder beperkt, maar kan ook in een hogere trede met een hogere graad van participatie het geval zijn. Met de uitkomsten van de Social Media Barometer geeft WDM Nederland online marketeers meer inzicht in het social media landschap in Nederland. Veel bedrijven benaderen social media (nog) als een technologie waarbij de ene keer een blog, dan weer een podcast wordt ingezet zonder dat er van een consistent beleid echt sprake is. Beter zou zijn om een doelgroep te definiëren en te bepalen welke relatie je met hen wilt opbouwen, gebaseerd op hun wensen. Hiervoor is de indeling van de ladder behulpzaam, omdat op deze manier het social media gedrag van een specifieke doelgroep geanalyseerd kan worden en een social media strategie op basis van dat specifieke profiel gemaakt kan worden. In de Social Media Barometer vragen we de respondenten een antwoord te geven welke social media activiteiten op hun van toepassing zijn. Aan de hand van deze uitkomsten kunnen we vaststellen in hoeverre de Social Technographics Ladder van Forrester voor Nederland opgaat. Alle social media types, van ‘Creator’ tot ‘Inactive’ worden in deze presentatie behandeld. Daarnaast zijn in de Social Media Barometer ook een aantal stellingen aan de deelnemers voorgelegd over social media, die het gebruik ervan in Nederland nog meer verduidelijken. De uitkomsten van de Social Media Barometer bieden je als marketeer de volgende voordelen : een basis voor bedrijfsmatige social media activiteiten; meer inzicht in het social media gedrag van de doelgroep; beter in staat zijn de gewenste doelgroep(en) via social media te bereiken.
 • De definitie van social media volgens wikipedia: ‘ Social media is de, ook in het Nederlandse taalgebied gangbare, Engelse benaming voor online platformen waar de gebruikers, met geen of weinig tussenkomst van een professionele redactie, de inhoud verzorgen. Onder de noemer social media worden onder andere weblogs, fora, sociale netwerken en diensten als Twitter geschaard. Via deze media delen mensen verhalen, kennis en ervaringen. Dit doen zij door zelf berichten te publiceren of door gebruik te maken van ingebouwde reactiemogelijkheden.’ In de Social Media Barometer van WDM hebben we social media in 8 categorieën ingedeeld. 1. Delen; Flickr, Picasa, Slideshare, Youtube 2. Publiceren; Blogger, Flabber, Netlog, Wikipedia en Wordpress 3. Communiceren/discussiëren; eBuddy, MSN, Skype 4. Sociale netwerken; Facebook, Hyves, LinkedIn, Myspace 5. Microbloggen; Twitter 6. Virtuele werelden; Habbo en Secondlife 7. Social gaming; Farmville en World of Warcraft 8. Social bookmarking; Digg en Del.icio.is   De uitkomst van de eerste vraag; ‘ Van welke social media categorieën maak je weleens gebruik’ , geeft aan dat de meest gebruikte social media categorie sociale netwerken zijn. Maar liefst 55% van de Nederlanders geeft aan hiervan gebruik te maken. Deze aantallen komen overeen met de bezoekers aantallen die door Double Click Adplanner (onderdeel van Google) van Hyves worden gecommuniceerd met 5,7 miljoen unieke bezoekers per maand. Hiermee is Hyves volgens Alexa.com de 4 de grootste site van Nederland is. Chatten is in Nederland ook erg populair. Een kleine 40 procent geeft aan van sites als MSN gebruik te maken. Met 3,4 miljoen unieke bezoekers per maand is MSN hiermee de 11 de grootste site van Nederland. Uit de resultaten van de Social Media Barometer komt ook naar voren dat een kleine 40% content deelt op sites zoals bijvoorbeeld Picasa en Youtube. Dit wil zeggen het delen van zelfgemaakte en niet zelfgemaakte content. Het aandeel in Nederland dat zelf content maakt, ook wel UGC (User Generated Content) genoemd, moet nog verder worden onderzocht en zal een stuk lager liggen.
 • ‘ Creators’, de doelgroep met de hoogste graad van social media participatie wordt door Forrester aan de hand van de volgende criteria gedefinieerd: Publiceert een eigen blog - Heeft een eigen website - Upload zelf gemaakt videos - Upload zelf gemaakte muziek - Post zelf geschreven artikelen en verhalen
 • Van de Nederlanders schrijft 6% op een blog of houdt een eigen website bij.
 • Van de Nederlanders upload en deelt 22% foto’s, video’s, muziek en/of presentaties. Dat Nederlanders graag content delen is voor de marketeer die een succesvolle ‘viral’ wil realiseren interessant. Viral marketing is een vorm van marketing waarbij met behulp van bestaande sociale netwerken de bekendheid van een merk wordt vergroot (of positieve associaties worden bewerkstelligd) op een manier die te vergelijken is met een virale epidemie waarbij mond-tot-mond reclame door middel van het internet wordt versterkt. De ultieme droom van een marketeer is om hiermee een groot aantal mensen relatief snel en goedkoop te bereiken. De werkelijkheid van viral marketing is echter weerbarstiger, waarbij met hoge productiekosten en het zgn. ‘seeden’ van een campagne rekening moet worden gehouden om alleen al de voorwaarden voor een succesvolle viral te creëren. ‘ Seeden’: een online marketingtechniek waarmee een campagne binnen de gewenste omgeving en doelgroep wordt geplaatst zodat zogenaamde ‘seeders’ de mond-tot-mond reclame aanzwengelen. Seeders zijn personen met een groot online netwerk van invloedrijke personen en websites. Ze zijn vooral te vinden in druk bezochte omgevingen als weblogs en communities. Bij het seeden van een campagne gaat het niet direct om massa, maar om kwalitatief bereik.  
 • Onlangs heeft Forrester een nieuwe groep social media gebruikers aan de ladder toegevoegd; de zgn. ‘Conversationalists’. ‘Conversationalists’, worden door Forrester aan de hand van de volgende criteria gedefinieerd: - Update regelmatig zijn of haar profiel op sociale netwerk sites - Post updates op Twitter Deze groep representeert de actieve communicatiestijl die recentelijk is ontstaan binnen social media platforms zoals Twitter, Hyves en Facebook. Wat betreft social media participatie wordt deze groep tussen de ‘Creators’ en ‘Critics ‘ geplaatst op de Social Technographics Ladder. Waarom is deze social media doelgroep, de ‘Conversationalist’ voor marketeers zo interessant? Door Conversationalists te volgen krijg je gratis consumenten inzicht . Conversationalists kunnen jouw klanten zijn die praten over je producten en of diensten. Door te luisteren ga je ze beter begrijpen! Door met Conversationalists te praten omarm je verandering . Interactie met je klanten is een doorlopend proces waarin beide partijen van elkaar leren.
 • Van de Nederlanders geeft 17% aan regelmatig zijn status bij te werken, wat betekent dat ongeveer 1/5 van de Nederlanders actief is met zijn of haar sociale profiel.
 • Van de Nederlanders geeft 3% aan (ongeveer 500.000) regelmatig een bericht op Twitter te plaatsen. Deze groep is als een ‘Conversationalist’ te definiëren. Het fenomeen Twitter roept veel vragen op voor marketeers. Zijn twitterende werknemers een probleem of een kans? ‘ Een gemotiveerde werknemer kan voor twee tellen. Voed daarom zijn behoeftes om aanwezig te zijn en een twitterende werknemer blijkt geen probleem te zijn, maar juist een kans’. Aldus molblog.nl.
 • De doelgroep ‘Critics’, wordt door Forrester aan de hand van de volgende criteria gedefinieerd: Post ratings en reviews van producten en/of diensten - Geeft commentaar op een blog van iemand anders - Draagt bij aan online fora - Draagt bij aan artikelen in wiki’s ‘ Critics’ is de social media doelgroep die zijn of haar mening bovengemiddeld online ventileert en zich presenteert als een expert op een specifiek gebied. Deze groep is voor marketeers interessant omdat: Producent/dienstverlener : Reviews en ratings van jou product of dienst op vergelijkingssites hebben invloed op de hoeveelheid sales. Publisher van een vergelijkingssite : Het aanbieden van reviews en ratings draagt bij aan website bezoek. Reviews (ook negatieve) en ratings helpen bezoekers namelijk een afgewogen beslissing te maken voordat ze overgaan tot de aanschaf van een product of dienst.
 • Van de Nederlanders geeft 14% aan op blogs, forums of op wiki’s te reageren.
 • Van de Nederlanders geeft 7% aan beoordelingen te schrijven over producten en/of diensten.
 • Het vergelijken van prijzen is met 24% populair onder Nederlanders. Van de Nederlanders geeft 14% aan reviews en ratings te gebruiken bij de aankoop van producten en of diensten. Vergelijkingssites zoals Kieskeurig.nl en Beslist.nl zijn goede voorbeelden van sites die reviews en ratings aanbieden.
 • Van de Nederlanders is 43% het met de stelling helemaal oneens. Toch geeft 30% aan dat reviews wel een rol spelen bij de overweging. Reviews worden vooral gewaardeerd door de later in deze presentatie te behandelen groep ‘Spectators’.
 • Uit deze stelling blijkt dat voor het aanschaffen van een product 6% van de Nederlanders afgaat op iemand uit zijn sociale netwerk en ongeveer een kwart (27%) hecht de meeste waarde aan een gebruiker. Aan reclame en verkopers wordt weinig waarde gehecht. Opvallend is dat maar liefst 42% van de Nederlanders de meeste waarde hecht aan een onafhankelijke partij, zoals bijvoorbeeld de Consumentenbond, voor het vergaren van informatie bij het aanschaffen van een product.
 • De doelgroep ‘Collectors’, wordt door Forrester aan de hand van de volgende criteria gedefinieerd: - Gebruiken RSS feeds - Stemmen online voor websites - Voegen tags toe bij webpagina’s of foto’s ‘ Collectors’ zijn voor een marketeer interessant omdat zij een indicatie geven hoe interessant of waardevol de content is die is gemaakt. Het aggregeren en verzamelen van content is vooral ingegeven door de wil om de grote hoeveelheden content aangemaakt door ‘Creators’ en ‘Critics’ te organiseren.
 • Van de Nederlanders gebruikt slechts 4% RSS feeds RSS feed: Een technisch hulpmiddel waarmee je je op de vernieuwingen van een website kunt abonneren. Zodra er, bijvoorbeeld, een nieuw artikel op Nu.nl verschijnt of net die ene advertentie op Marktplaats.nl verschijnt, dan krijg je daarvan acuut een seintje.
 • Van de Nederlanders voegt 7% tags en/of stemmen toe bij websites/foto’s.
 • De doelgroep ‘Joiners’, wordt door Forrester aan de hand van 1 criterium gemeten, namelijk of er gebruik wordt gemaakt van een sociaal netwerk zoals bijvoorbeeld Hyves, Facebook, Netlog of Partyflock.
 • Zoals we eerder hebben gezien maakt 55% van de Nederlanders gebruik van een sociaal netwerk. Dit komt in grote mate overeen met de cijfers van Hyves die in 2010 in totaal meer dan 10 miljoen leden heeft geregistreerd.
 • De doelgroep ‘Spectators’, wordt door Forrester aan de hand van de volgende criteria gedefinieerd: Leest blogs - Luistert naar podcasts - Bekijkt video’s van anderen - Leest online forums - Leest reviews en ratings van klanten - Leest tweets De ‘Spectator’ is de grootste social media groep en kan als het publiek van de ‘Creators’ worden gezien. Voor de marketeer die de social media doelgroep ‘Spectators’ wil bereiken geldt dus: Plaats content op plekken waar de ‘Spectators’ zitten. Niet beperken tot de eigen site alleen. Probeer ‘Creators’ aan jouw bedrijf te binden en motiveer ze met jouw merk, product of dienst aan de slag te gaan. Geef ze de juiste tools om leuke dingen te doen!
 • Meer dan een kwart (28%) van de Nederlanders leest een blog. Bekende sites zijn onder andere Geenstijl, Fok! en Flabber.
 • Van de Nederlanders kijkt en/of luistert 21% naar video's en podcasts die door anderen zijn toegevoegd. De bekendste site is natuurlijk Youtube.
 • Inmiddels leest 40% van de Nederlanders beoordelingen van producten en/of diensten.
 • Van de Nederlanders geeft slechts 6% aan anderen op Twitter te volgen.
 • De groep die geen gebruik maakt van social media. De kenmerken van deze groep worden later in deze presentatie behandeld.
 • Ruim 25% van de Nederlanders is wat betreft social media als een ‘Inactive’ te betitelen. Deze uitkomst komt ook overeen met het nieuwste onderzoek van bureau Ruigrok NetPanel in 2010 waaruit blijkt dat 72 % van de Nederlanders inmiddels gebruik maakt van Social Media. In 2007 was dat 40%. In drie jaar tijd dus bijna een verdubbeling. Let op: social media groeit in belang, maar 26% van de Nederlanders is op deze manier niet te bereiken.
 • Door te achterhalen wanneer mensen gebruik maken van social media kunnen we wellicht een conclusie trekken over het ‘waarom’ ervan.
 • De meeste Nederlanders gebruiken social media doordeweeks.
 • Hieruit blijkt dat social media nauwelijks een effect heeft op de tijd die aan echt persoonlijk contact wordt besteed.
 • Van de Nederlanders geeft 2/3 (65%) aan minder dan 15 minuten per week te besteden aan social media.
 • Enkele conclusies die uit deze slide getrokken kunnen worden: De mobiele telefoon/PDA wordt (nog) niet door een grote groep Nederlanders gebruikt voor social media. De Nederlander is vooral ‘s avonds actief met social media. De kans dat de laptop wordt gebruikt is tijdens dit dagdeel het grootst.
 • De volgende stellingen in de Social Media Barometer achterhalen hoe sociale netwerken door Nederlanders worden ervaren.
 • Ondanks het aanbod van Hyves, Facebook, MySpace, Netlog, LinkedIn, Partyflock, Plaxo, blijft de Nederlander het overzicht bewaren.
 • Het overgrote deel van de respondenten in de Social Media Barometer geeft aan dat zij niet meer waarde aan Hyves hechten dan aan Facebook. Is Facebook een bedreiging voor het grote Hyves? Uit een onderzoek uitgevoerd aan de hand van de cijfers van Alexa.com wordt het volgende opgemerkt: “…uit de Alexa.com ranking en cijfers blijkt inderdaad dat Hyves in populariteit daalt. Vergeleken met Facebook en LinkedIn neemt het verkeer naar en op Hyves.nl sterker en sneller af.”
 • De meeste Nederlanders geven aan minder dan 50 vrienden binnen de social media te hebben. In 2009 was het gemiddeld aantal vrienden op Hyves 97. Wereldwijd is dat 195.
 • Nederland lijkt verdeeld. Waarschijnlijk heeft dit te maken met verschillende opvattingen van wat een ‘echte’ vriend is. “ Meer dan 150 vrienden hebben is zinloos”. Dit beweren althans onderzoekers van de universiteit van Oxford. Volgens het onderzoek zijn mensen in staat om tot 150 vriendschappen te onderhouden. Tot meer vriendschappen is het menselijk brein niet in staat. Sociaal netwerken via internet heeft hier geen verandering in gebracht.
 • Hieruit blijkt dat de Nederlander wel degelijk kritisch is als het gaat om het toelaten van vrienden in zijn of haar sociale netwerk.
 • Nederlanders hebben ontvrienden gekozen tot het woord van het jaar in 2009. Dit bleek uit de verkiezing georganiseerd door uitgeverij Van Dale en dagblad De Pers. Ontvrienden betekent virtuele vrienden dumpen door deze te schrappen uit vriendenlijstjes op vriendenwebsites. De uitslag van de Social Media Barometer geeft aan dat, ondanks de uitslag van de verkiezing, het aantal Nederlanders dat recentelijk iemand heeft ontvriend niet zo groot is als wellicht zou doen vermoeden. Verder blijkt dat de Nederlanders weliswaar kritisch zijn wat betreft het accepteren van vrienden, maar dat ze over het algemeen erg trouw zijn. De waarde van een betekenisvolle dialoog met jouw merk, bijvoorbeeld met een fanpage op Hyves, beloofd dan ook aanzienlijk te zijn.
 • Bezoekers van Hyves kunnen over een specifiek onderwerp een ‘Hyve’ aanmaken. Bijvoorbeeld om mensen te verzamelen met dezelfde hobby, gewoonte, uiterlijk kenmerk, irritatie en ga zo maar door. Hoeveel groepen er inmiddels zijn ontstaan op Hyves is niet bekend. Van de respondenten in de Social Media Barometer geeft 67% aan bij een groep aangesloten te zijn binnen zijn of haar sociale netwerk. Hobby en interesse groepen voeren de lijst aan met 15% gevolgd door groepen van TV programma’s met 9%. Van de Nederlanders geeft 6% aan aangesloten te zijn bij een merkgroep. De groep van H&M met meer dan 240.000 leden is binnen Hyves de grootste.
 • Van de Nederlanders geeft meer dan 20% aan zakelijk voordeel uit zijn of haar sociale netwerken te halen. LinkedIn is Nederlands grootste zakelijke sociale netwerk geworden en de laatste jaren wereldwijd sterk gegroeid. Nederland is met meer dan 1 miljoen deelnemers (8 april 2010) verhoudingsgewijs oververtegenwoordigd. De gemiddelde LinkedIn-gebruiker wereldwijd is een man van 41, heeft vijftien jaar werkervaring en heeft een huishouden dat gezamenlijk 109.000 US dollar per jaar verdient. Zakelijk voordeel op LinkedIn kan als volgt worden gebruikt: Een netwerk is opgebouwd uit directe contacten, de relaties van die contacten, enzovoort. Al deze personen kunnen behalve direct haar of zijn netwerk ook uitbreiden via een introductie door een reeds in het eerste- of tweedelijnsnetwerk aanwezige contactpersoon. Het netwerk kan gebruikt worden voor het vinden van een baan, andere personen of zakelijke kansen, via aanbevelingen vanuit je netwerk. Werkgevers kunnen vacatures plaatsen en mogelijke kandidaten zoeken. Werkzoekenden kunnen het profiel van managers raadplegen en ontdekken welke van hun bestaande contacten haar of hem kan introduceren. Mensen met een LinkedIn-profiel kunnen elkaar vragen stellen die andere vakmensen kunnen beantwoorden. Bovendien heeft LinkedIn de beschikking over groepen.
 • Met de volgende stellingen in de Social Media Barometer wordt duidelijk welke rol privacy speelt in social media voor Nederlanders.
 • Hieruit blijkt dat de Nederlander gesteld is op zijn privacy. Meer dan 67% wil zijn persoonlijke gegevens niet delen met onbekenden.
 • Meer dan 55% van de Nederlanders geeft aan zich grote zorgen te maken over zijn of haar privacy. Er lijkt onder Nederlanders een tweedeling te ontstaan op dit terrein. Meer dan 34% geeft immers aan merendeels of helemaal oneens te zijn met de stelling. Nieuws 1 juni 2010: Eurocommissaris Neelie Kroes gaat sociale netwerksites die de privacy van gebruikers schenden harder aanpakken. Ze gaat er op toezien of sites als Facebook, Google Buzz en Hyves zich wel aan privacyregels houden. De DDMA (Dutch Dialogue Marketing Association) is op dit moment bezig een gedragscode voor social media marketing op te stellen met als doel het vertrouwen in de mening van consumenten hoog te houden, zodat social media marketing ethisch verantwoord blijft en succesvol kan zijn/blijven.  
 • Wat betekent social media voor de Nederlander?
 • Voor de 2% van de Nederlanders die hier aangeeft het helemaal eens te zijn met deze stelling, hebben we het volgende lijstje gevonden om te achterhalen of zij social media verslaafd zijn: Ben je vaak bezig met je sociale netwerk als je er niet op bent? Denk je aan je vorige bezoek er aan of kun je niet wachten tot het volgende? Heb je de indruk dat je steeds meer tijd wilt doorbrengen op Netlog, Hyves, Facebook of wat dan ook vooraleer je ‘genoeg’ hebt gehad? Heb je al een paar keren geprobeerd om minder op je geliefkoosde sociale netwerksite te vertoeven en lukte dat je niet? Voel je je bij een verminderd gebruik van je favoriete sociale netwerktoepassing rusteloos, down of wat prikkelbaar? Blijf je vaak langer online dan eigenlijk de bedoeling was? Lieg je soms tegen mensen over de tijd die je doorbrengt op Facebook en consorten en wat je er doet? Gaat het gebruik van je favoriete site soms ten koste van persoonlijke relaties of je werk? Heb je de indruk dat je vaak je sociale netwerksite bezoekt om je minder bang, schuldig, down, machteloos of wat dan ook te voelen? Als op veel van deze vragen (of allemaal) positief geantwoord is, is het volgens het ‘Center for Internet Addiction Recovery’ tijd om er met iemand over te praten……
 • Het overgrote deel van de Nederlanders geeft aan dat ze niet bereid zijn te betalen voor een sociaal netwerk. Dit lijkt een bevestiging dat iedereen gewend geraakt is aan het feit dat op het internet veel gratis is.
 • WDM kent iedereen in Nederland. Wat voor huis staat er in de straat, wat staat er op de oprit en hoeveel kinderen spelen er in de tuin? Ook gegevens als financiële voorkeuren, mediagedrag, vrijetijdsbesteding, koopgedrag, autobezit en geefgedrag aan goede doelen hebben we in kaart gebracht. Door deze informatie slim te combineren hebben we 20 verschillende groepen kunnen definiëren in Nederland; de GeoTypen. Door het social media gedrag van de respondenten van de Social Media Barometer te koppelen aan de GeoMarktprofiel consumenteninformatie van WDM krijgen we een duidelijk onderscheid te zien in het social media gedrag van de verschillende groepen.
 • Door het social media gedrag van de respondenten van de Social Media Barometer te koppelen aan de GeoMarktprofiel consumenteninformatie van WDM krijgen we een duidelijk onderscheid te zien in doelgroepen die actief, passief en niet actief zijn met social media. Hoe ziet jouw doelgroep eruit? Sluit je social media strategie hierop af en luister hoe zij hierop reageren. Pas daarop dan eventueel je strategie weer aan.
 • Door het social media gedrag van de respondenten van de Social Media Barometer te koppelen aan de GeoMarktprofiel consumenteninformatie van WDM krijgen we ook een duidelijk onderscheid te zien in doelgroepen die zich wel en niet zorgen maken om privacy. Voor een social media strategie wil je als marketeer weten hoe jouw doelgroep het onderwerp ‘privacy’ ervaart. Wat is jouw doelgroep immers bereid met je te delen en vooral; wat mag je eigenlijk aan jouw doelgroep vragen? Het vragen van persoonlijke gegevens aan een ‘Groene Hobbyist’ blijkt bijvoorbeeld niet zo’n goed idee te zijn. Social media is een kwestie van vallen en opstaan. Ook voor ons. Wij wensen iedereen veel plezier met deze interessante ontdekkingstocht!
 • Rapport Social Media Barometer Juli 2010

  1. 2. <ul><li>Enkele highlights uit de Social Media Barometer : </li></ul><ul><li>Ondanks dat ‘ontvrienden’ tot het woord van 2009 is gekozen geeft meer dan 60% van de Nederlanders aan hier niet aan te doen. </li></ul><ul><li>Hyves is voorlopig Nederlands grootste sociale netwerk, maar wordt door de helft van de Nederlanders niet meer dan Facebook gewaardeerd. </li></ul><ul><li>LinkedIn is het grootste en bekendste zakelijke sociale netwerk in Nederland, maar het overgrote deel van de Nederlanders geeft aan geen zakelijk voordeel uit sociale netwerken te halen. </li></ul><ul><li>Voor de Nederlander is de privacy van gegevens belangrijk. Het meerendeel geeft aan persoonlijke gegevens alleen met vrienden te willen delen. </li></ul><ul><li>De Nederlander gebruikt zijn mobiele telefoon (nog) niet intensief voor social media. </li></ul><ul><li>Nederlandse Cultureel Intellectuelen zijn (nog) niet-actief op social media </li></ul><ul><li>En nog veel meer! </li></ul>
  2. 3. <ul><li>Survey: </li></ul><ul><li>Online enquête onder ruim 120.000 consumenten; </li></ul><ul><li>Sample: </li></ul><ul><li>Ruim 5 % respons => 6.420 respondenten; </li></ul><ul><li>Kwantitatief onderzoek: </li></ul><ul><li>Representatief gemaakt voor gemiddelde “online” Nederlander. </li></ul><ul><li>Alle respondenten hebben een gewicht meegekregen die gebaseerd is op o.a. de volgende kenmerken van online Nederland : </li></ul><ul><ul><li>Gezinssamenstelling </li></ul></ul><ul><ul><li>Leeftijd </li></ul></ul><ul><ul><li>Opleiding </li></ul></ul><ul><ul><li>Sociale klasse </li></ul></ul><ul><ul><li>Inkomen </li></ul></ul><ul><ul><li>Eigendom woning </li></ul></ul> – Onderzoeksrechtvaardiging
  3. 4. Bron: Forrester Research Inc. – De ladder van Forrester
  4. 6. – Creators
  5. 7. Ik schrijf op een blog of houd mijn eigen website bij
  6. 8. Ik upload en deel foto’s, video’s, muziek en/of presentaties
  7. 9. – Conversationalists
  8. 10. Ik werk regelmatig mijn status bij op sociale netwerken
  9. 11. Ik plaats regelmatig berichten op Twitter
  10. 12. – Critics
  11. 13. Ik reageer op blogs, forums en/of wiki’s
  12. 14. Ik schrijf beoordelingen over producten en/of diensten
  13. 15. Hoe gebruik je social media bij de aankoop van producten/diensten?
  14. 16. – Online advies?
  15. 17. Als je een product wilt aanschaffen, aan welke bron hecht je de meeste waarde?
  16. 18. – Collectors
  17. 19. Ik gebruik RSS feeds
  18. 20. Ik voeg tags en/of stemmen toe bij websites/foto’s
  19. 21. – Joiners
  20. 23. – Spectators
  21. 24. Ik lees blogs en/of forums
  22. 25. Ik bekijk video’s en/of luister naar podcasts die anderen hebben toegevoegd
  23. 26. Ik lees beoordelingen van producten en/of diensten
  24. 27. Ik volg anderen op Twitter
  25. 28. – Inactives
  26. 30. – Wanneer social media?
  27. 31. – Voor alle dagen?
  28. 33. Hoeveel tijd besteed je gemiddeld aan je sociale netwerken per dag? (bijvoorbeeld Hyves, Facebook)
  29. 34. Hoe en wanneer maak je gebruik van social media?
  30. 35. – Gebruik van sociale netwerken
  31. 38. Hoeveel vrienden heb je op je grootste sociale netwerk?
  32. 39. – echte vrienden?
  33. 40. – Allemansvriend?
  34. 41. – Ontvrienden de trend?
  35. 42. Bij welke van onderstaande groepen ben je binnen je sociale netwerken aangesloten?
  36. 44. – Privacy
  37. 45. – Persoonlijke gegevens ?
  38. 46. – Zorgen over privacy?
  39. 47. – Waarde van Social media
  40. 50. Door het social media gedrag van de respondenten van de Social Media Barometer te koppelen aan de GeoMarktprofiel consumenteninformatie van WDM krijgen we meer inzicht in de lifestyle kenmerken van deze groep. Klik hier voor meer informatie
  41. 53. Vragen en/of opmerkingen? We horen het graag! Bart van Aalst Marketing Manager E: [email_address] Hans van der Meulen Directeur WDM Interactive E: [email_address] WDM Nederland T: +31 (0)30 600 2000

  ×