Geografi bab 12 =p

7,472 views

Published on

geografi form 2 bab 12... good luck... =)

Published in: Education
4 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
7,472
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
11
Actions
Shares
0
Downloads
136
Comments
4
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Geografi bab 12 =p

 1. 1. GEOGRAFI BAB 12 Petempatan - Petempatan awal By:SNKDz
 2. 2.  Petempatan  tempat kediaman atau bangunan  yang  menjadi tempat  tinggal  bagi  manusia. petempatan bermula di kawasan yang   mudah mendapat bekalan sumber air,  makanan,  mudah dihubungi dan   terlindung  daripada     ancaman  binatang  buas  serta  mudah      dipertahankan.
 3. 3.  petempatan  paling  awal  di  dunia  ialah lembangan  sungai  di  Tiggris,  lembangan   sungai nil  dan  lembangan  sungai  indus. kawasan  tanah  tinggi  juga  menjadi  pilihan  petempatan  awal  kerana  kedudukannya   yang stratergik  dari  segi  pertahanan.
 4. 4. Kawasan  muara  sungai  dan  lembah   sungai  menjadi  pilihan  petempatan kerana:­   Sungai  merupakan  jalan  utaman  Membekalkan  sumber  proteinb  Tanah  yang  subur  untuk  pertanianu Membekalkan  air untuk keperluan  domestik
 5. 5.  Tepi  laut  juga  menjadi  lokasi petempatan awal kerana laut memudahkan jalan pengangkutan. Kawasan gua pula dipilih kerana faktor keselamatan dan perlindungan daripada hujan dan panas serta ancaman binatang buas
 6. 6.   Petempatan  luar  Bandar /kegiatan=  pertanian, perikanan & perlombongan. Petempatan  Bandar /kegiatan=  berdagang, perkhidmatan, perkilangan, perniagaan.
 7. 7. 1.Dasar kerajaan -pembukaan rancangan tanah.2. Kegiatan ekonomi -pertanian -perikanan -perlombongan
 8. 8. 3. Bentuk muka bumi -tanah pamah -kaki bukit beralun -Dataran pantai 4.Tanih -tanih alluvium -tanih laterit -tanih gambut
 9. 9. 5.Ketersampaian -Mudah dihubungi (jalan air, jalan raya) 6.Sumber air - sungai -tasik
 10. 10. § Rancangan kerajaan membangunkan Negara dengan membuat petempatan terancang menjadi salah satu faktornya.§ Dengan adanya FELDA, KESEDAR, dan KETENGAH telah mewujudkan petempatan baru di wilayah seperti Bandar Muadzam Shah.
 11. 11.  Kegiatan penangkapan ikan di pinggir sungai Kegiatan cucuk tanam di kawasan tanah pamah Perlombongan di Bintulu, Sarawak Kegiatan pembalakan di pedalaman, Sandakan
 12. 12.  Tanah pamah yang rata dan landai untuk kegiatan pertanian dan mudah dihubungi. Contohnya lembah sungai Rajang di Sarawak, lembah sungai Kinabatangan di Sabah. Kaki bukit pantai barat semenanjung Malaysia.
 13. 13. Ø Terdiri daripada tanih yang subur, contohnya tanih aluvium yang sesuai untuk tanaman padi seperti di dataran kedah-perlisØ Tanih gambut di Pontian, Johor sesuai untuk tanaman nanas.Ø Tanih laterit sesuai untuk tanaman getah serta kelapa sawit.Ø Tanih berpasir untuk kelapa seperti di Bagan Datoh
 14. 14.   Berdekatan jalan raya dan sungai bagi memudahkan pergerakan penduduk dari satu tempat ke tempat yang lain.
 15. 15. o Sungai membekalkan sumber air.o Menghubungkan sesuatu kawasan.o Punca sumber makanan dan pendapatan penduduk luar Bandar.
 16. 16. Rumah & bangunan yangdibina berjauhan antara satusama lain dan berselerak.Pola jenis ini terdapat dikawasan luar bandar seperti dikawasan kebun sayur,kawasan kebun kecil dankawasan pembalakan
 17. 17.  Terbentuk apabila susun atur rumah dan bangunan dibina di tepi jalan raya, sungai atau pinggir pantai. Contohnya di pinggir pantai Pulau Pangkor.
 18. 18.  Susun atur rumah dan bangunan dibina rapat dan padat serta bertumpu di sekeliling sesuatu objek yang menjadi tumpuan penduduk, contohnya masjid. Bangunan didirikan dengan susun atur berlapis-lapis dan rapat.
 19. 19.  Terbentuk apabila rumah dan bangunan mempunyai susunan yang padat dan rapat di antara satu dengan yang lain. Disusun secara teratur, kemas dan terancang.

×