Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Architecture portfolio

918 views

Published on

architecture portfolio

Published in: Career

Architecture portfolio

  1. 1. 8TH SEM ONGOING COLLEGE:THE OXFORD SCHOOL OF ARCHITECTURE, BANGALORE D.O.B: 6TH JULY 1994 AGE: 21YRS ADDRESS:#P20, AKASH VIHAR AIR FORCE QTRS, MARATHALLI, BANGALORE-37 PHONE: 7406254091, 7411145954 EMAIL: snehamanjunath1994@gmail.com ARCHITECTURE PORTFOLIO ` 85% 75% 60% 55% 50% MICROSOFT OFFICE AUTOCAD ARCHICAD GOOGLE SKETCH-UP REVIT SOFTWARE SKILLS MANUAL SKILLS SKETCHING PAINTING PHOTOGRAPHY DRAFTING MY INTERESTS DANCING COOKING MUSIC TRAVELLING DOODLING ORGANIZING GARDENING READING POETRY ACADEMIC CREDIT AGGREGATE:63% KNOWN LANGUAGES ENGLISH HINDI KANNADA TELUGU TAMIL COMPETITIONS ZONASA 2015: RESILIENT ARCHITECTURE INSPIRIT 2014: RESTORATION PRJOECT
  2. 2. ACADEMIC PROJECTS BUNGALOW DESIGN RESTAURANT RESORT APARTMENTS COMMERCIAL HUB MEDICAL COLLEGE CAMPUS AIRPORT TERMINAL MEDICAL COLLEGE AND CAMPUS DESIGN PROJECT OBJECTIVE: To design a student friendly campus with designated pedestrian and vehicular movement and to retain and maintain existing landscape on site. To use exposed material concept and create interesting façade and to experiment with different opening designs SITE LOCATION: Site was at Kengeri, outskirts of Bangalore on Mysore-Bangalore highway. SITE FEATURES: Site has a natural water body towards periphery that could be used as a water source for the site. BUILDINGS IN CAMPUS: •MEDICAL COLLEGE •HOSPITAL •HOSTELS •STAFF QTRS •PARKING •OAT •PLAY GROUNDS •AUDITORIUM •OUTDOOR SEATING AREA •RESEARCH CENTRE •LANDSCAPE MATERIALS USED: Exposed brick is used with glass windows to create a contrast in texture of material and to save cost on plastering ROOF DESIGN FOR AN OUTDOOR AREA CONCEPT: Concept to design this roof was a feather of a bird. Roof is meant to be a protection over us just like a feather of a bird hence the ambience tried to be created is that of protection Arrangement of feathers in a bird’s wing gave inspiration for different levels in roof plates and gaps covered with glass FLOOR PLAN @ LVL 1 FLOOR PLAN @ LVL0 FLOOR PLAN @ LVL 2 FLOOR PLAN @ LVL 3
  3. 3. CLIMATE RESPONSIVE ARCHITECTURE PROJECT: A RESIDENTIAL PROJECT PROJECT OBJECTIVE: To learn and incorporate techniques, to make building climate responsive, such as passive heating and cooling techniques, courtyard concept, skylights etc. Main objective of this small scale project was to design a residence for a client incorporating techniques that makes the project a climate responsive building. PLAN Inlet for south west- wind through series of slender columns A lot of green space is left around the building as plants filter air and let in cool air into activity space. 3D MODEL MAKING PROJECT: A RESIDENTIAL PROJECT PHOTOGRAPHY
  4. 4. COMMERCIAL HUB PROJECT OBJECTIVE: Commercial hub, next to a proposed metro, was to be designed to attract users, coming to metro and localities' and to make a metro station and its surroundings more lively and user- friendly. Incorporating ideas of an Indian market and creating the same essence in design would attract more users and hence a local market is also designed with the commercial hub MALLESHWARAM MARKET, BANGALORE: A case study of a market was done to understand the type of shops, hawkers, users behavior and movement patterns. MANTRI MALL AD ORION MALL: A study of context for any project is important and the building design should merge with the context that will increase its acceptance by users and localities‘ Mantri and Orion malls are commercial hubs close to a metro and is situated in one of the most dense areas of Bangalore. This made it easier to understand traffic movement, pedestrian movement, types of spaces that work best in such context etc. and all this helped in design development of the project. SITE ANALYSIS: Site was located in majestic which is the city centre for trade and business and an underground metro is proposed. Site is oriented E-W with SW-NE winds flowing through the site. Main access road was on west site of the road. The challenge was to control vehicular traffic and decide on entry and exit to the hub. Challenge in building design was to get in light to underground (-3 level) floors. BLOCKS ON SITE: •MAIN COMPLEX •MARKET SPACE •OUTDOOR CAFÉ •OPEN GALLERY AREA Primary material used is glass to incorporate maximum natural light A 5m wide skylight is given all around the main block to enable natural lighting for underground floors. A dedicated space for market is provided to ensure safety and reduce chaos usually seen in open markets. •KIOSKS •PARKING •PARGOLA •LANDSCAPE FLOOR PLAN @ LVL -3 FLOOR PLAN @ LVL -2 FLOOR PLAN @ LVL -1 FLOOR PLAN @ LVL 0 FLOOR PLAN @ LVL +1 SECTION @ BBSECTION @ AA SITE PLAN ELEVATION
  5. 5. CLIMATE RESPONSIVE ARCHITECTURE CASESTUDY: CREATIVITY HOUSING, AUROVILLE PROJECT DETAILS: Creativity, a residential community, has been conceived as having housing units grouped into 6 clusters of 50-60 members each A central spine or pedestrian street runs through the site in a crescent shape serving all 6 clusters. This street is thus the main area of interaction and several community facilities spill over to it. Another pathway running perpendicular to it links the recreation area and the green corridor, and provides a quiet walkway and ambience. The different clusters enclose a courtyard space that is semi-public, yet protected from the larger community. The individual units are separated from the interaction zone through the buffer of buildings for common facilities Climatic comfort is being emphasized by using insulating roofing material, cross-ventilation and appropriate landscape design. Apart from single and family units of varying sizes, there will be provision for 4-5 groups of singles to share common kitchenettes, living rooms and bathroom facilities to encourage social interaction and community building. Facilities for the whole cluster, such as common kitchen, laundry, internet, office, gym, TV and video room, and common study areas will encourage further interaction and avoid duplication. COMMON SPACES IN A CLUSTER BUILDINGS BUILT USING LOW COST MATERIALS DUPLEX HOUSE COMMON COMMUNITY SPACE Clusters included housing for all income groups and had common interactive space for all. Duplex houses also were built at a low cost and was affordable to all. HISTORY OF ARCHITECTURE: ISLAMIC ARCHITECTURE: STUDY OF THEIR ELEMENTS Islamic architecture is mostly seen in northern part of India. Elements of Islamic architecture are used even in modern era. Few elements of Islamic architecture are: jaali walls: these help to funnel the air entering the space and cuts down on harsh sunlight Domes: domes give different dimension to a building by increasing the volume and helps in micro-climatic conditions too LANDSCAPE DESIGN TO DESIGN LANDSCAPE FOR AN INSTITUTION existing site features: basket-ball ground and a drainage long site periphery •Designed to create leisure space and exhibition area for college • Neem tree: locally available tree and easy maintenance •Jasmine for fragrance •African Tulip tree for bright colour •Barberis Thunberg to distinguish boundaries SALIM CHISTI JAMI MASJID BULAND DARWAZA INTERIOR VIEW OF DOME IN TAJ MAHALQUTB MINARENTRANCE GATEWAY OF TAJ MAHAL JALI WALL IN ISLAMIC ARCHITECTURE BUFFALO GRASS AFRICAN TULIP TREE JASMINUM SAMBAC BOUGAINVALIA SPECTABILIS BARBERIS THUNBERGLANSCAPE DESIGN FOR AN INSTITUTION
  6. 6. APARTMENTS CASESTUDIES: •SRINGFIELD APARMENTS, SARJAPUR ROAD, BANGALORE •KARNATAKA HOUSING BOARD, RT NAGAR, BANGALORE SPRING FIELD APARTMENT, BANGALORE •Swimming pool is located at the entrance(main road) which may cater to privacy issues. •Pools for different age groups is separate which reduces risk factor of kids drowning in deep pools •Indoor party space is very less compared to number of users •Large windows in party hall reduces usage of artificial lighting •Separate service entrances in big apartments is necessary. This is taken care in Springfield where there is separate entrances-main entrance , service entrance •Private spaces like bedroom is detached from living room by a corridor which creates privacy even in living room by isolating it KARNATAKA HOUSING BOARD •Individual parking is provided for each house that reduces the space used for parking as a whole •Initially spaces in front of houses was used for gardening but later converted into parking •Bore wells are dug but water from it cannot be used because it is mostly hard water •Utility of about 10’ is provided for each house on rear side of the house •Garbage being burnt very close to transformer •Garbage is collected n burnt very close to the transmitter which is very dangerous •Water tanks are provided in each lane so that water can be taken directly from tank whenever required APARTMENT DESIGN, BANGALORE SITE PLAN BLOCKS ON SITE: •LUXURY APARTMENTS •HOUSING FOR MIG •HOUSING FOR LIG •PLAYGROUND •JOGGING TRACK •SHOPPING COMPLEX •OAT •PARK •LANDSCAPE CHALLENGES ON SITE: SITE WAS RECTANGULAR IN SHAPE AND WAS NARROW WHICH WAS THE MAJOR CHALLENGE. LINEAR ARRANGEMENT WAS IDEAL FOR SUCH SITE KEEPING IN MIND THE WALKING DISTANCES WITHIN THE COMMUNITY TYPICAL BLOCK LAYOUT FOR MIG GROUP FLOOR PLANS OF HIG, MIG AND LIG UNITS TYPICAL BLOCK LAYOUT FOR LIG GROUP Housing project included houses for high-income, middle-income and low- income groups with common community spaces and grounds
  7. 7. RESTAURANT DESIGN PROJECT OBJECTIVE: The main concept of the restaurant was to incorporate traditional elements of Indian society and promote it. To have dedicated space for cooking, packing and storing in the kitchen of the restaurant The concept for building design was the traditional earthen pots that is one of the oldest tradition of India. ELEMENTS ON SITE: •RESTAURANT •CENTRAL GATHERING SPACE •PARKING •FOUNTAIN •LANDSCAPE INITIAL DESIGN DEVELOPMENT VERTICAL MEMBER DESIGN DESIGN OBJECTIVE: To use the given 12 vertical members to create space that can be used by users. Members vary in height, size and shape to create desired ambience and view Concept: free flowing space These 12 vertical members were arranged to create a free flowing space that directs the users from one end to other DESIGN OF PLANES DESIGN OBJECTIVE: To create space with use of planes of different shape, size and material and that can be used for different purposes. •Planes are arranged in a pattern to create curiosity by creating corners and edges •Contrast was achieved with the use of stone and glass together •To create a lively ambience, landscape was also incorporated with the planes
  8. 8. AIRPORT TERMINAL DESIGN KEMPEGOWDA INTERNATIONAL AIRPORT TERMINAL-2, BANGALORE PROJECT OBJECTIVE: Project objective was to design a terminal-2 for the existing Kempegowda Internation airport in Bangalore. Objective was also to create a different ambience incorporating Bangalore tradition and to have dedicated space for passengers and their family members on kerb side. SITE PLAN WITH EXISTING TERMINAL AND ACCESS ROUTES FLOOR PLANS DEPARTURE AND ARRIVAL ON GROUND FLOOR DEPARTURE AND ARRIVAL ON FIRST FLOOR SECTION AND ROOF FORM OF THE TERMINAL BLOCK MODEL AND SITE PLAN Airport being a global exchange centre becomes an urban scale project that connects any city globally hence it should reflect the tradition of the locality and built with respect to the context DESIGN OF HORIZONTAL MEMBERS(BEAMS) CONCEPT FOR DESIGN: The design of vertical members depict the different colours in life and all together form a playful ambience DIFFERENT VIEWS OF HORIZONTAL MEMBERS

×