Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Julkiset ja yksityiset kyydit samalle tarjottimelle - Heikki Sorasahi

37 views

Published on

Miten julkiset kyydit voisi järjestää entistä tehokkaammin digitalisaatiota hyödyntäen? Millaisia työkaluja ja toimintatapoja tarvitaan?

28.11.2018 järjestetyssä tilaisuudessa esiteltiin ja keskusteltiin Sitran johdolla käynnistyvistä kokeiluista, joissa testataan uusia tapoja järjestää alueellisia liikkumisen palveluita. Etelä-Savossa, Itä-Uudellamaalla ja Pirkanmaalla selvitetään, miten yritysvetoinen digitaalinen palvelualusta voi auttaa yhdistämään yhteiskunnan tukemia kuljetuksia ja yksityishenkilöiden liikkumistarpeita. Kokeiluista tehdään vaikutusarviointi sekä tuotetaan tietoa päättäjille.

Sitran kiertotalouden asiantuntija Heikki Sorasahi esitteli hankekokonaisuutta.

Published in: Services
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Julkiset ja yksityiset kyydit samalle tarjottimelle - Heikki Sorasahi

 1. 1. Julkiset ja yksityiset kyydit samalle tarjottimelle – kohti resurssiviisaita liikkumispalveluita Heikki Sorasahi, Sitra 28.11.2018
 2. 2. 5 tärkeää Sitrasta 1. Eduskunnan lahja 50-vuotiaalle Suomelle. 2. Riippumaton tulevaisuustalo: ennakoija, herättelijä, visionääri, kehittäjä, kokeilija, yhteistyökumppani, kouluttaja ja verkottaja. 3. Toiminta rahoitetaan peruspääoman ja sijoitusten tuotoilla. 4. Visiona Suomi, joka menestyy kestävän hyvinvoinnin edelläkävijänä. 5. Vision alla kolme teemaa, 7 avainaluetta ja kymmeniä hankkeita. +1 erittäin tärkeä Tulevaisuustyö on yhteistyötä!
 3. 3. Keskimäärin materiaaleja käytetään Euroopassa vain kerran. (Ellen MacArthur Foundation 2015) Autot ovat käyttämättömänä 92-98 % ajasta. Kyydissä kerrallaan vain ~1.5 henkeä. (Useita lähteitä, e.g. EEA 2015; Material Economics 2018) Kolmannes ruuasta menee hukkaan ruoantuotannon arvoketjussa. (UN FAO) Maailma on täynnä tehottomuutta, hukkaa ja jätettä, vaikka ylitämme jo maapallon kantokyvyn rajat Toimistot ovat tyhjinä 60 % ajasta. (GSA Office of Governmentwide Policy 2011) 67 % globaaleista kasvihuonekaasu- päästöistä liittyy materiaaleihin. (UNDP 2017) Suomen ilmastopäästöistä noin 20 % on peräisin liikenteestä. Tästä yli puolet aiheutuu henkilöautoilusta.
 4. 4. Suomen tiekartta kiertotalouteen 2016-2025
 5. 5. Open Arctic MaaS #ArcticMaaS Strateginen yhteistyö ja ratkaisut liikkumispalveluiden edistämiseksi Pohjois- Suomen kuntien ja matkailukeskusten välillä. tem.fi/liikenteen-kasvuohjelma
 6. 6. Suomessa kuljetuksiin käytetään vuosittain noin miljardi euroa julkisia varoja. Näissä kuljetuksissa on merkittävää potentiaalia yhdistelyyn ja optimointiin uusilla ratkaisuilla ja palvelukokonaisuuksilla.
 7. 7. Julkiset ja yksityiset kyydit samalle tarjottimelle –hankkeen yhteistyötahot Kokeilualueet: Yritykset: Vaikutusarviointi, tutkimus ja asiantuntijatuki: Rahoitus: + muut hankekumppanit
 8. 8. Työn vaiheet 05/2018-09/2019 1. Kokonaisratkaisun käyttötapausten määrittely (touko-kesäkuu 2018) 2. Kokonaisratkaisun palvelumallin määrittely ja kehittämisen aikataulu (kesä-heinäkuu 2018). 3. Teknologia-alustan pystytys ja kehitys (heinä-joulukuu 2018). 4. Operointiorganisaation määrittely ja liikenteen tuottajien valinta (heinä-joulukuu 2018). 5. Operointi ja palvelumallin pilotinaikainen iterointi (tammi-elokuu 2019) 6. Jatkuvan toiminnan suunnittelu (lokakuu 2018 – elokuu 2019).
 9. 9. Mitä tavoitellaan eri kohderyhmien näkökulmasta? Asukkaat: Uudet ja olemassa olevat liikkumisen palvelut helposti asukkaiden saataville. Harvaan asuttujen alueiden asukkaat tietävät, millaiset olemassa olevat palvelut ovat heidän ulottuvillaan. Syntyy myös uusia palveluita, joiden myötä liikkuminen ilman omaa autoa on helpompaa jatkossa. Liiketoiminta: Lisää elinvoimaa uusista liikkumisen palveluista ja teknologiasta. Uudet liikkumisen palvelut työllistävät: Liikennöitsijöille tarjolla uusia työmahdollisuuksia, ja suomalaiselle teknologiatyölle ja -ratkaisuille kysyntää myös ulkomailla. Julkisen sektorin päättäjät: Pienemmät kustannukset ja päästöt. Vähennetään julkisten kyytien kustannuksia ja päästöjä. Kun sekä julkisesti tuettuja matkoja että itse maksavien matkoja yhdistetään samoihin kyyteihin, matkojen kustannukset ja päästöt pienenevät.
 10. 10. sitra.fi | seuraavaerä.fi @sitrafund Kiitos! hso@sitra.fi 040 572 9512 @hsorasahi

×