Instrumen bm tahun 1

12,430 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
3 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
12,430
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
605
Comments
0
Likes
3
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Instrumen bm tahun 1

 1. 1. B1 DL1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1Nama : _________________________ Tarikh :_________Kelas : 1 ___________ARAHAN : 1. Guru perdengarkan beberapa bunyi. 2. Murid mengajuk bunyi yang didengar. Tandakan (√) jika Bil Bunyi yang diperdengarkan murid mengajuk dengan betul.1. Mengetuk pintu2. Jam loceng berdering3. tiupan wisel4. Kucing mengiau5. Burung berkicauPANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI PENTAKSIRAN  Guru perdengarkan beberapa bunyi yang dihasilkan daripada rakaman atau yang diajuk oleh guru.  Guru bimbing murid mengajuk bunyi tersebut,kemudian barulah mula mentaksir keupayaan murid.  Guru boleh juga menggunakan satu senarai semak sahaja  Tandakan √ sekiranya murid menguasai pada petak di atas.
 2. 2. B1 DL1 E2 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1ARAHAN : 1. Murid melakukan aktiviti seperti dalam buku teks di muka surat 3. 2. Murid menentukan arah bunyi alat muzik yangdimainkan.PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI PENTAKSIRAN  Minta murid melakukan aktiviti seperti situasi di atas.  Seorang murid ditutup matanya dan diminta menentukan arah bunyi yang dibunyikan oleh rakannya.(ulang aktiviti dengan murid yang berlainan.)  Tandakan √ sekiranya murid menguasai pada petak di atas atau pada senarai semak.
 3. 3. B1 DB1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1Nama : ___________________ Tarikh:__________Kelas : 1 _________Arahan : Murid dikehendaki membunyikan huruf vokal dan menamakan huruf konsonan. 1. Bunyikan huruf vokal a e i o u 2. Namakan huruf konsonan b d c f g h j k l m n p q r s t v w y zPANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI PENTAKSIRAN  Minta murid membunyikan huruf vokal dan konsonan yang dipamerkan dalam bentuk jadual atau kad imbasan.  Guru juga boleh menggunakan menjalankan pentaksiran semasa ujian saringan Linus.  Tandakan √ sekiranya murid menguasai pada petak di atas atau pada senarai semak.
 4. 4. B1 DB1 E2 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1Nama : ___________________ Tarikh:__________Kelas : 1 _________Arahan : Minta murid mengeja dan membatang suku kataterbuka dan suku kata tertutup. 1. Mengeja dan membatang suku kata terbuka ba be bi bo bu ja je ji jo ju ka ke ki ko ku 1. Mengeja dan membatang suku kata tertutup dik nek mak pal pan yah tuk lah sel gam sel rak jam bar tasPANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI PENTAKSIRAN  Minta murid mengeja dan membatang suku kata yang dipamerkan dalam bentuk jadual atau kad imbasan.  Guru juga boleh menggunakan menjalankan pentaksiran semasa ujian saringan Linus.  Tandakan √ sekiranya murid menguasai pada petak di atas atau pada senarai semak.
 5. 5. B1 DB1 E3 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1Nama : ___________________ Tarikh:__________Kelas : 1 _________Arahan: Baca perkataan yang ditunjukkan . 1. Membaca perkataan yang ditunjukkan ( kad imbasan) susu meja kereta kerusi nenek ayah baju gunting kertas pensel adik gamPANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI PENTAKSIRAN  Minta murid membaca perkataan yang ditunjukkan dalam kad imbasan.  Guru juga boleh mentaksir menggunakan kata nama lain yang sesuai dengan tema semasa.  Tandakan √ sekiranya murid menguasai pada petak di atas atau pada senarai semak.
 6. 6. B1 DT1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1Nama : ___________________ Tarikh:__________Kelas : 1 _________Arahan : Salin semula huruf pada garisan yang disediakan. B E K g Q m R d pPANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI PENTAKSIRAN  Guru menunjukkan cara menulis huruf kecil dan huruf besar a – z dengan cara yang betul.  Murid menyalin huruf dengan betul .  Tandakan √ sekiranya murid menguasai pada petak di atas atau pada senarai semak
 7. 7. B1 DT1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1Nama : ___________________ Tarikh:__________Kelas : 1 _________Arahan : Warnakan suku kata dan tuliskan perkataanya.1. ba kal kul kil2. li pis pes pas3. gu la lo li4. su da du di5. bu ki ku ke
 8. 8. B1 DT1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1Nama : ___________________ Tarikh:__________Kelas : 1 _________Arahan : Tulis perkataan berdasarkan gambar.1. 2. 3. 5. 6.4.PANDUAN PELAKSANAAN AKTIVITI PENTAKSIRAN  Guru menunjukkan cara menulis pekataan dengan cara yang betul.  Murid menyalin perkataan yang dipamerkan di hadapan kelas .  Tandakan √ sekiranya murid menguasai pada petak di atas atau pada senarai semak.
 9. 9. B2 DL1 E2 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1Nama : ___________________ Tarikh:__________Kelas : 1 _________Arahan: Dengar dan sebut semula. rantai seluar tuala sungai paip muraiLangkah pentaksiran:  Meminta murid menyebut perkataan yang terdapat pada kad perkataan .  Guru meminta murid menyesuaikan kad perkataan dengan gambar .
 10. 10. B2 DL1 E2 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1Nama : ___________________ Tarikh:__________Kelas : 1 _________Arahan: Nyanyikan lagu LOMPAT SI KATAK LOMPAT Lompat si katak lompat Lompat dalam perigi Cepatlah adik cepat Cepat bangun pagi-pagi Lompat si katak lompat Lompat dalam perigi Cepatlah adik cepat Pergi mandi gosok gigi Langkah pentaksiran:  Guru memperdengarkan lagu dan meminta murid menyanyi bersama-sama.  Murid menyanyi lgu yang telah diperdengar.
 11. 11. B2 DB1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1Nama : ___________________ Tarikh:__________Kelas : 1 _________ARAHAN : Baca perkataan di bawah dengan betul. syiling loceng bangau nyanyi tuala khemahLangkah pentaksiran:  Minta murid membaca kad perkataan  Murid menyesuaikan gambar dengan perkataan.
 12. 12. B2 DB1 E2 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1Nama : ___________________ Tarikh:__________Kelas : 1 _________ARAHAN : Baca dan padan gambar di bawah. Kakak menyidai kain. Kerbau membajak sawah. Bunga ros berbau harum. Puan Devi suka main piano. Adik guna tuala lap badan.Langkah pentaksiran:  Minta murid membaca kad ayat  Minta murid memadankan gambar dengan ayat yang betul.
 13. 13. B2 DT1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1Nama : ___________________ Tarikh:__________Kelas : 1 _________ARAHAN : Baca perkataan dan tulis di bawah gambar yang betul. radio rebana cincin kuda syiling sotong 1 2 3 4 5 6Langkah pentaksiran:  Minta murid membaca kad perkataan yang dipamer.  Minta murid menulis perkataan pada gambar yang diberi pada lembaran kerja.
 14. 14. B2 DT1 E2 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1Nama : ___________________ Tarikh:__________Kelas : 1 _________ARAHAN : Salin semula ayat di bawah dengan meletakkan tanda baca yangbetul.. 1. bapa ali membaca surat khabar 2. adik bermain di padang 3. kakak minum jus limau 4. ibu miza masak gulai ikan 5. haris menonton televisyenLangkah pentaksiran:  Minta murid menulis semula ayat yang diberi dengan meletakkan tanda baca yang betul.
 15. 15. B3 DL 1E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1Nama : ___________________ Tarikh:__________Kelas : 1 _________ARAHAN : Jawab soalan berdasarkan gambar di bawah. LANGKAH PENTAKSIRAN: 1. Guru menunjukkan gambar . 2. Guru mengemukakan beberapa soalan tentang gambar. 3. Murid menjawab soalan secara lisan. Contoh soalan guru : 1. Apakah yang Azmi sedang buat ? 2. Di manakah ayah membuang kaca yang pecah itu ? 3. Ibu memakai apa semasa mengangkat periuk yang panas itu ? 4. Mengapakah Azmah mencuci pinggan-pinggan itu ? 5. Mengapa kita perlu membersihkan rumah ?
 16. 16. B3 DL 1E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1Nama : ___________________ Tarikh:__________Kelas : 1 _________ARAHAN : Melakonkan watak ( Permainan Sampul Beracun ) Bunyi bayi menangis Tulis tiga cara menjaga kebersihan diri Mengayakan orang bisu marah Sila susun buku di atas rak buku Mengucap terima kasih kepada rakan Tiru gaya guru sedang yang membantu mengajar Menyanyikan Lagu Eja dan sebut Nenek Si Bongkok 3 perkataan kertas, kentang dan menari LANGKAH PENTAKSIRAN: 1. Muzik dimainkan, kotak diedarkan kepada murid. Apabila muzik diberhentikan, murid yang memegang sampul surat akan membuka dan melakonkan aktiviti seperti yang ditulis dalam sampul surat. 2. Guru memberi ulasan atau pandangan.
 17. 17. B3 DB 1E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1Nama : ___________________ Tarikh:__________Kelas : 1 _________ARAHAN : Baca ayat tunggal dan ayat majmuk di bawah dengan sebutandan intonasi yang betul. 1. Nabilah dan rakan-rakannya beratur di padang sekolah. 2. Mereka melakukan senaman bersama-sama. 3. Mereka mengambil alatan seperti bola dan gelung rotan. 4. Nabilah mengambil bola lalu membalingnya dengan berhati-hati kepada Firdaus. 5. Nabilah berasa gembira kerana dapat bermain bersama-sama kawannya LANGKAH PENTAKSIRAN: 1. Guru minta murid membaca ayat tunggal dan majmuk dengan sebutan dan intonasi yang betul.
 18. 18. B3 DB 1E2 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1Nama : ___________________ Tarikh:__________Kelas : 1 _________ARAHAN : Baca dan fahami ayat tunggal dan ayat majmuk di bawah . 1. Danish simpan buku dalam laci. Danish simpan pensel dalam laci. Danish simpan buku dan pensel dalam laci. 2. Firdaus pakai selipar semasa bermain di padang. Firdaus pakai kasut semasa bermain di padang. Firdaus pakai selipar atau kasut semasa bermain di padang ? 3. Faiz bukan berjalan. Faiz berlari. Faiz bukan berjalan tetapi berlari. LANGKAH PENTAKSIRAN: 1. Guru minta murid membaca ayat tunggal dan ayat majmuk. 2. Guru bersoaljawab dengan murid untuk menguji fahaman murid. 3. Guru minta murid melakukan aktiviti berdasarkan ayat majmuk.
 19. 19. B3 DT 1E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1Nama : ___________________ Tarikh:__________Kelas : 1 _________ARAHAN : Lengkapkan ayat berdasarkan gambar dan perkataan. melintas jalan papan tanda hentian bas wisel lintasan belang Pengawal lalu lintas 1. Nadia menunggu bas sekolah di _________________________. 2. Kenderaan berhenti ketika murid _______________________. 3. Murid –murid melintas jalan di _________________________. 4. ________________________membantu murid melintas jalan. 5. Pengawal lalu lintas menggunakan __________________ dan __________ untuk membantu murid-murid melintas jalan. LANGKAH PENTAKSIRAN: 1. Guru minta murid melengkapkan ayat berpandukan perkataan dan gambar yang diberi.
 20. 20. B4 DL1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1Nama : ___________________ Tarikh:__________Kelas : 1 _________ARAHAN: Bina dialog berdasarkan gambar.Situasi 1Situasi 2Langkah Pentaksiran:. 1. Guru menunjukkan gambar 2. Dua orang murid dipilih untuk menuturkan dialog berdasarkan gambar.
 21. 21. B4 DL1 E2 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 Nama : ___________________ Tarikh:__________ Kelas : 1 _________ ARAHAN: Dengar, faham dan respons. Kakak, ini kawan karib saya. Namanya Maria. Apa khabar, Maria? Khabar baik, kakak.Adik, apakahyang sedang Saya sedangkamu buat? membaca buku, abang. Langkah Pentaksiran: 1. Beri gambar dan murid baca. 2. Beri satu situasi lain dan sebutkan dialog Contoh. - Meminjam barang daripada abang atau kakak
 22. 22. B4 DL1 E3 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1ARAHAN : Mari Berlakon. Sama-sama hebatMawar : Matahari, lihatlah badanku yang merah. Taman ini tidak akan cantik tanpa aku.Matahari : Jangan terlalu angkuh, Mawar. Aku hebat Seperti kamu juga. Badan aku cantik juga.Mawar : Badan kamu memang cantik, Matahari. Kamu tidak boleh melawan bauku yang harum.Matahari : Cuba kamu lihat badanku yang besar dan kelopakku yang kuning ini. Aku kelihatan amat berseri di taman ini.Kupu-kupu : Mawar, Matahari, jangan bergaduh. Kamu berdua memang cantik. Taman ini telah menang dalam pertandingan taman tercantik kerana kamu berdua.Langkah Pentaksiran: 1. Murid baca dialog. 2. Murid diminta melakonkan semula dialog di hadapan kelas. 3. Guru boleh menyuruh murid memegang gambar atau bahan maujud semasa lakonan dijalankan.
 23. 23. B4 DL2 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1Nama : ___________________ Tarikh:__________Kelas : 1 _________Mari baca dan ceritakan. Berkelah di Pantai Teluk Kemang. Hujung minggu yang lalu, saya dan keluarga berkelah di PantaiTeluk Kemang, Port Dickson. Kami membawa bekalan makanandan minuman ke sana. Kami juga membawa pakaian mandi dan pelampung. Selainitu, saya juga membawa buku bacaan. Adik saya pula membawabarang mainan. Air laut yang membiru dan pohon yang menghijausangat cantik dipandang. Di sana, kami mandi-manda. Sungguhseronok berkelah di sana. Semua ini menjadi kenangan indah buatsaya.Langkah Pentaksiran: 1. Murid baca petikan. 2. Bersoal jawab tentang teks. 3. Murid diminta menyampaikan cerita berdasarkan pengalaman sendiri. Contoh: pengalaman murid pergi berkelah.
 24. 24. B4 DB1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1Nama : ___________________ Tarikh:__________Kelas : 1 _________Mari membaca dan fahamkan. Aku Sebuah Basikal Namaku Juara. Aku berwarna hitam . Aku diperbuat daripadabesi. Tubuhku kuat dan lasak. Aku tinggal bersama-sama keluarga Anas di Taman Melati. Anas ialahtuan aku. Anas menjagaku dengan baik. Dia menunggang aku dengancermat dan berhati-hati. Aku membawa Anas ke kedai. Aku juga selalu membawa Anas ketaman untuk bersiar-siar dan bersenam. Badan Anas akan berpeluh setiapkali dia mengayuh aku.Lengkapkan jadual. Maklumat JawapanNamaWarnaBahan diperbuatNama tuanTempat tinggal tuanLangkah Pentaksiran: 1. Murid baca teks. 2. Bersoal jawab tentang teks. 3. Murid melengkapkan jadual.
 25. 25. B4 DT1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1Nama : ___________________ Tarikh:__________Kelas : 1 _________ARAHAN: Susun semula perkataan supaya menjadi ayat yang betul . Tulis semula ayat dengan kemas. memimpin jalan Ali Pak Husin melintas Kassim anak kucing menyelamatkan itu menolong Mereka Fuad kereta menolakLangkah Pentaksiran: 1. Murid menyusun perkataan. 2. Ayat ditulis semula dengan kemas.
 26. 26. B5DT1E1 INSTRUMEN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1Nama : ___________________ Tarikh:__________Kelas : 1 _________ ARAHAN: Bina ayat tentang kegunaan barang terpakai. Fikir dahulu sebelum buang BAHAN APA YANG HENDAK AYAT DIBUAT Bekas bunga Bekas barang BOTOL Bekas simpanan KOTAK Bunga STRAW Tabung TIN Panduan Pelaksanaan Aktiviti Pentaksiran: 1. Bimbing murid berbicara untuk menyampaikan maklumat tentang kegunaan barang terpakai. 2. Murid berbincang dalam kumpulan untuk menulis maklumat dan menyampaikannya secara bertatasusila.
 27. 27. B5DL1E1 INSTRUMEN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1Nama : ___________________ Tarikh:__________Kelas : 1 _________Arahan: Mari bercerita. Cuti sekolah yang lalu, Kamal bersama keluarganya telah berkelah di Desaru.Sebelum bertolak, ibunya Puan Rohani menyediakan bekalan makanan yanghendak dibawa. Ayahnya, Encik Roslan memeriksa kereta supaya berada dalamkeadaan yang selamat untuk dipandu. Suasana di tepi pantai sungguh indah dan nyaman. Selepas makan, Kumardan abangnya mandi di tepi pantai itu. Kamal berasa seronok dapat mandi dikawasan pantai yang bersih. Ibu dan ayahnya tersenyum gembira melihat Kamaldan abangnya. Apabila petang, mereka pun pulang ke rumah. Kamal berasa puas danmengajak ayah dan ibunya datang lagi pada cuti sekolah nanti. Panduan Pelaksanaan Aktiviti Pentaksiran 1. Murid melihat gambar dan berbincang tentang gambar. 2.Guru menyampaikan cerita berdasarkan teks 3. Minta murid menyampaikan semula cerita yang didengar dengan tepat menggunakan ayat sendiri.
 28. 28. B5DB1E2 INSTRUMEN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1Nama : ___________________ Tarikh:__________Kelas : 1 _________ARAHAN: Baca cerita di bawah ini. Senaraikan perkataan berimbuhan akhiran –an dan –i. Hafiz murid Tahun Satu Bijak Sekolah Kebangsaan Maju Jaya. Pagi-pagi lagi,Hafiz sudah bersiap untuk ke sekolah. Selepas sarapan, Hafiz bersalam-salamanterlebih dahulu dengan ibu dan ayahnya. Rumah Hafiz jauh dari sekolah. Dia ke sekolah dengan menaiki bas. Apabilabas sampai, dia berhati-hati. Dia menunggu sehingga bas berhenti. Kemudianbarulah dia menaiki bas itu. Hafiiz bawa bekalan makanan dan minuman yang disediakan oleh ibunya.Waktu rehat Hafiz makan di kantin. Selepas makan, Hafiz gunakan waktu lapanguntuk membaca. Hafiz tidak pernah bawa mainan ke sekolah. Hafiz selalumendapat pujian dari guru-guru. Dia seorang budak yang baik.Perkataan berimbuhan: -an -iPanduan Pelaksanaan Aktiviti Pentaksiran:1. Perkenalkan perkataan akhiran –an dan –i.2. Baca petikan dan bimbing murid mencari perkataan berimbuhan –an dan –i.3. Bimbing murid membina ayat menggunakan perkataan berimbuhan –an dan –i.
 29. 29. B5DB1E1 INSTRUMEN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1Nama : ___________________ Tarikh:__________Kelas : 1 _________ARAHAN: Nyatakan aktiviti yang dilakukan di dalam gambar.1.________________________________________________________________________________2.________________________________________________________________________________3.________________________________________________________________________________4.________________________________________________________________________________Panduan Pelaksanaan Aktiviti Pentaksiran:1. Lihat gambar dan bincangkan.2. Baca kad ayat.3. Salin semula ayat dengan betul.
 30. 30. B5DT1E2 INSTRUMEN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1Nama : ___________________ Tarikh:__________Kelas : 1 _________ARAHAN: Lengkapkan cerita menggunakan ayat yang betulFRASA NAMA(FN) FRASA NAMA(FN)/FRASA KERJA(FK)Amin dan keluarganya suka bercucuk tanam.Mereka menggembur tanah. menyiram sayur-sayuran.Amin sedang berbuah. hidup subur.Salin semula cerita dalam bentuk perenggan.……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………Panduan Pelaksanaan Aktiviti Pentaksiran1.Terangkan bentuk ayat berpola FN tFN dan FN t FK2.Bimbing murid bina ayat berpola berdasarkan gambar.
 31. 31. B6 DL1E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1Nama : ___________________ Tarikh:__________Kelas : 1 _________ARAHAN : Menyampaikan cerita berdasarkan gambar. AYAM DAN ITIK YANG TAMAKLangkah Pentaksiran:  Guru mempamerkan gambar bersiri “Ayam dan Itik yang Tamak”.  Guru bersoal jawab tentang gambar.  Murid menyampaikan cerita yang mengandungi nilai murni dengan penuh keyakinan, kreatif dan berupaya mempengaruhi rakan.
 32. 32. B6DB1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MELAYU TAHUN 1Nama : ___________________ Tarikh:__________Kelas : 1 _________ARAHAN: Baca petikan cerita di bawah dan ceritakan semula isicerita dengan menggunakan ayat sendiri secara berurutan danbetul. Lobo seekor anak gajah. Lobo tinggal bersama dengan ibunya didalam hutan. Lobo nakal. Dia suka bermain jauh ke dalam hutan. Padasuatu hari, Lobo tersesat. Lobo berasa amat takut. Dia menangis sambilmemanggil ibunya. Ibu Lobo terdengar sayup-sayup suara anaknya. Ibunya segera mencariLobo. Akhirnya, ibu Lobo berjaya menemuinya. Sejak hari itu, Lobo tidaknakal lagi. Dia berjanji tidak akan bermain di tempat yang jauh-jauh lagi.Langkah Pentaksiran:  Minta murid membaca petikan cerita.  Murid menceritakan semula isi cerita yang dibaca.
 33. 33. B6 DT2 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1Nama : ___________________ Tarikh:__________Kelas : 1 _________ARAHAN : Tulis semula petikan dengan ejaan yang betul. Aizat ada seekor kuccin. Kucing itu barname Comel. Comel sagat manje dengan Aizat. Aizat suka bermaen- maen dengan Comel. Pada suatu hare, seekor ular teloh masuk ke dalam rumeh Aizat. Ketika itu Aizat sedeng tidor. Comel mengiao dengan kuet lalu menerkem ular itu. Aizat terjage. Comel teleh berjaya menyelametkan ngawa Aizat.Aizat semakin sayong akan Comel.Tulis semula petikan dengan ejaan yang betul.__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Langkah Pentaksiran:  Murid membaca petikan tersebut.  Murid mengenal pasti dan menggariskan perkataan yang salah  Murid mengedit petikan dengan membetulkan kesalahan ejaan .
 34. 34. B6 DT1 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1Nama : ___________________ Tarikh:__________Kelas : 1 _________ARAHAN : Tulis petikan dengan ejaan yang betul._________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Langkah Pentaksiran:  Bersoal-jawab tentang gambar .  Mencatat isi penting.  Murid bina cerita pendek tentang seekor kucing.
 35. 35. B6 DL2 E1 INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1Nama : ___________________ Tarikh:__________Kelas : 1 _________ARAHAN : Bercerita tentang peristiwa - Sambutan Hari Guru diSekolah. Menulis kad ucapan 16hb. Mei – Hari Guru Selamat Hari guru Sambutan Hari Guru di Guru memotong kek dalam kelas sempena Hari guru Semua murid gembira Mengucapkan Selamat Hari guruLangkah Pentaksiran:  Guru mempamerkan gambar bersiri - Sambutan Hari Guru .  Murid bercerita tentang peristiwa - Sambutan Hari Guru .

×