#Lerarencongres

835 views

Published on

Dit zijn de slides voor de Denkfiguren workshop op het #lerarencongres 2013 in Ede.

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
835
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
137
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

#Lerarencongres

 1. 1. Leraar+ @ #lerarencongres De Denkfiguren
 2. 2. 3 onderwerpen 1.Verwondering 2.Zijn en Verandering 3.Leraar zijn anno 2013
 3. 3. Filosoferen = verhelderen Vanaf hier heb je schrijfgerei nodig ;-)
 4. 4. Schrijf 5 zaken op waarover je je verwondert in het onderwijs. “Ik verwonder mij over….”
 5. 5. Deel je verwondering in op schaal en vergelijk de uitkomsten met je buurman en/of buurvrouw.
 6. 6. Filosofische basisvraag Wat verandert er en wat blijft hetzelfde?
 7. 7. Invalshoek MACRO – MESO - MICRO
 8. 8. Sinds oprichting Denkfiguren zomer 2011 • 4 dagen per week binnen school. • 1 dag per week Denkfiguren. • 24 workshops, lezingen, etc. (1 per maand). • +- 26 geschreven stukken (1 per maand), vooral via Scienceguide.nl en Onderwijsfilosofie.nl. • Deelname aan denktanks, NL + EU. • Film ‘Waar Nederland groot in moet worden’. • Betrokken bij De Nederlandse School. • Actief op twitter.
 9. 9. Fundamenteel Wat is de betekenis/relevantie van school anno 2013 en verder?
 10. 10. Eerder vroegen we aan directeuren “Wat is de grootste vraag voor het onderwijs van 2025?”
 11. 11. Dit is wat ze zich afvroegen: 1. Is de school van straks de plaats waar we leren samenleven en welke samenleving willen we dan? 2. Welke vaardigheden en levenshouding hebben de leerlingen van nu nodig om in de maatschappij van 2020 en verder succesvol te zijn? 3. Moeten huidige instituten gehandhaafd blijven om keuzemogelijkheden voor leerlingen te optimaliseren?
 12. 12. 4. Hoe krijgen we de docenten van vandaag naar de rol van coach en daarmee de leerling te activeren? 5. Hoe boeien we de leerling van 2025 dat ze zich blijvend ontwikkelen? 6. Wie en hoe voert de regie over een netwerk- georienteerde leeromgeving? 7. Hoe kan de school rust brengen in de complexe levens van leerlingen in 2025? “Wat is de grootste vraag voor het onderwijs van 2025?” De antwoorden.
 13. 13. 8. Welke waarden en normen zijn leidend voor het onderwijs van 2025? 9. Hoe krijgen wij creatievelingen werkend als docent op school? 10. Zijn onze coaches in staat om via loslaten toch een gerichtheid op ontwikkeling en verbinding te organiseren? “Wat is de grootste vraag voor het onderwijs van 2025?” De antwoorden.
 14. 14. Systeemdenken Wat is rechtvaardigheid? Rechtssysteem
 15. 15. Systeemdenken Wat is goede zorg? Zorgsysteem
 16. 16. Systeemdenken Wat is goed onderwijs? Onderwijssysteem
 17. 17. De Denker van het moment – Gert Biesta 1. Subjectwording 2. Socialisatie 3. Kwalificatie
 18. 18. De Denker van het moment – Gert Biesta 1. Subjectwording? 2. Socialisatie? 3. Kwalificatie?
 19. 19. Wat is onderwijs? “Mijns inziens gaat het er in het onderwijs niet om dat kinderen en jongeren leren, maar gaat het erom dat ze iets leren, dat ze dat om bepaalde redenen en met een bepaald oogmerk leren, en dat ze het van iemand leren.” (Biesta, Het Alternatief, p. 68).
 20. 20. We praten over de verkeerde dingen! “De normatieve vraag naar goed onderwijs wordt op die manier vervangen door technische en organisatorische vragen over de efficiëntie en effectiviteit van processen. De vraag wat nu eigenlijk het doel is van die processen blijft onbeantwoord.” (Biesta 2012: p. 15 – 16)
 21. 21. MACRO / MESO “Waarom bestaat een school, nu en in de toekomst?”
 22. 22. Waarom bestaat een school? 4. Persoonsgebonden doelstelling “Op school kan je jezelf verder ontwikkelen en je talenten ontdekken” 5. Disciplinerende doelstelling “Op school leer je op tijd komen en je netjes gedragen.” 6. Schiftende doelstelling “De school is de plek waar bepaald wordt wat je niveau is en wat je daarna mag gaan doen.” 1. Sociale doelstelling “Op school kom je in contact met andere mensen en dat is belangrijk” 2. Kennis doelstelling “De school is de plek waar je naar toe gaat als je iets te weten wil komen” 3. Maatschappelijke doelstelling “Door school weet je je later te redden in de maatschappij”
 23. 23. Waarom bestaat een school? 4. Persoonsgebonden doelstelling “Op school kan je jezelf verder ontwikkelen en je talenten ontdekken” 5. Disciplinerende doelstelling “Op school leer je op tijd komen en je netjes gedragen.” 6. Schiftende doelstelling “De school is de plek waar bepaald wordt wat je niveau is en wat je daarna mag gaan doen.” 1. Sociale doelstelling “Op school kom je in contact met andere mensen en dat is belangrijk” 2. Kennis doelstelling “De school is de plek waar je naar toe gaat als je iets te weten wil komen” 3. Maatschappelijke doelstelling “Door school weet je je later te redden in de maatschappij”
 24. 24. Waarom bestaat een school? 4. Persoonsgebonden doelstelling “Op school kan je jezelf verder ontwikkelen en je talenten ontdekken” 5. Disciplinerende doelstelling “Op school leer je op tijd komen en je netjes gedragen.” 6. Schiftende doelstelling “De school is de plek waar bepaald wordt wat je niveau is en wat je daarna mag gaan doen.” 1. Sociale doelstelling “Op school kom je in contact met andere mensen en dat is belangrijk” 2. Kennis doelstelling “De school is de plek waar je naar toe gaat als je iets te weten wil komen” 3. Maatschappelijke doelstelling “Door school weet je je later te redden in de maatschappij”
 25. 25. Waarom bestaat een school? 4. Persoonsgebonden doelstelling “Op school kan je jezelf verder ontwikkelen en je talenten ontdekken” 5. Disciplinerende doelstelling “Op school leer je op tijd komen en je netjes gedragen.” 6. Schiftende doelstelling “De school is de plek waar bepaald wordt wat je niveau is en wat je daarna mag gaan doen.” 1. Sociale doelstelling “Op school kom je in contact met andere mensen en dat is belangrijk” 2. Kennis doelstelling “De school is de plek waar je naar toe gaat als je iets te weten wil komen” 3. Maatschappelijke doelstelling “Door school weet je je later te redden in de maatschappij”
 26. 26. We gaan kijken naar 2 korte fragmenten Schrijf een aantal uitspraken op die je opvallen.
 27. 27. Fragment ‘Waar een klein land groot in moet worden’
 28. 28. Fragment Boonstra
 29. 29. Leraarschap anno 2013 Zijn - Verandering
 30. 30. Eugene Morozov
 31. 31. Leraarschap anno 2013 Zijn Leraar zijn Verandering Lesgeven
 32. 32. Leraarschap anno 2013 Zijn Leraar zijn Doel? Verandering Lesgeven Middel?
 33. 33. Woorden doen er toe! • Vergelijk: • Docent • Leraar • Meester • Expert • Onderwijzer • Coach • ?
 34. 34. Eigentijdse invulling docentschap 1. Een docent geeft les. 2. Een docent heeft diepgaande kennis van een vak waar hij passievol over is en vanuit die passie verbinding maakt met vakgenoten 3. Een docent is trots op zijn leraarschap, draagt proactief bij aan veranderingen en is open over de complexiteit die het vak met zich meebrengt. 4. Een docent laat zien dat hij leert en dat hij dit leuk vindt, vraagt zelf om feedback, reflecteert via en samen met collega’s , zowel richting leerlingen als aan anderen. 5. Een docent mobiliseert zijn sociaal kapitaal, zowel vanuit zijn online relaties als offline, om deze in de school bij elkaar te brengen. 6. Een docent staat niet aan de zijlijn te kijken hoe anderen voor hem beslissen maar participeert actief in het publieke debat.
 35. 35. Virtueel / persoonlijk leernetwerk
 36. 36. De kracht van vragen Welke vraag zou jij willen stellen?

×