Tekertanultulelvidam 4

465 views

Published on

Lazább oktatóanyag kerékpároszásról kisebbeknek

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
465
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
41
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • A kerékpározás lényegét igyekeztem megfogni a Pécsi Kerékpáros és Közlekedési Park jelmondatában.
 • Hasznos, ha tudatosítjuk, hogy a kerékpár sokféle célra alkalmas, és hogy nem csak kényszerűségből használják az emberek, a világ gazdagabb részein sem. Fontos, hogy a kerékpáros (hivatás)forgalmat a többi közlekedési ággal egységben fogalmazzuk meg, főként a közösségi közlekedéssel legyenek kapcsolódási pontok (beteker a buszvégre, buszozik bringástul, bringázik tovább). A tengerentúlon a buszok-villamosok elejére-végére szerelt ún. rackekkel, Európában az alacsonypadlós járművek hosszított középperonján való elhelyezéssel oldják meg a kerékpárok buszoztatását. A jobb alsó képen az ún. pékkerékpár látható, egy nyomon haladva, biztonságban, védetten vihető benne a gyerek (rossz időben ponyvával borítva), és kiváló a szülő-gyerek kommunikáció lehetősége.
 • Sporteszközként használva a kerékpárt - az élsport erős gazdasági húzóágazatot jelent a köré települt vállalkozásoknak (Tour de France, Girod’Italia, stb.), - speciális igényeket speciális iparágak szolgálnak ki (a legjobb európai downhillkerékpár-hegesztők egyike Sopronban dolgozik) + agresszió-levezetés - egy máskülönben megszólíthatatlan réteg agresszióját kanalizálja a sport és a kommunikáció felé (extrémsport-pálya, bmx, csuklya) - családi közös programokat jelent, a családok összetartozását erősítheti (Kidical Mass, Pécs) - baráti kisközösségi programpont; „ha egy csoport a természet által igen kedvelt ’kisvilág’ mintázatot alkot, akkor nagyon elősegíti a kooperáló viselkedésmintát.” (Naturathlon 2009)
 • A kerékpár önkifejezési eszköz is. Szeretjük a presztízskerékpárokat (a Taga designkerékpár – lent középen és jobbra - a Vaterán használtan félmillión indul), mert ha a mintaadó réteg (gazdagok, városvezetők) kerékpárra ülnek, akkor az átlagember kerékpáros lehetőségei drasztikusan bővülni kezdenek. Ugyanakkor divatozni is lehet vele; rengeteg bringadivat-weblap létezik, pl. cyclechic.hu, stb.
 • A közhiedelemmel ellentétben a kerékpáros szállítás nem csak a szegények „kiváltsága” (Köln, jobbra fönt). Szállítani tárgyat is és embert is lehet kerékpáron. A személyszállító eszközök haladási és törésbiztonságát komoly előírások hivatottak garantálni (rajz).
 • Presztízseszközök: a lehetőségek bővülése. - Menedzserbringa menedzserkoffert szállító menedzserufóval (középen fönt). - Ugyanaz az ufó kínai gagyibútorok szállításában (középen lent). - Az egyéniség a piros varródobozzal. - A családi tandem (Bringanti!: a holland eredetű megoldás idehaza is megépíttethető, akár úgy is,m hogy a legkisebb is résztvehessen a tekerésben) - A kerékpártúrákat szervező brit utazási iroda tartalékbringa-szállító ufója stílszerű és reklámértékű. - Mennyivel jobb a egy stílusos bringás fagyis ufó, mint egy bömbölde autó a csúf dobozával.
 • A mostanában felújított vita szerint a (hegyi)kerékpározás rongálja a védendő növényzetet. Szélsőségektől eltekintve pedig nem: pl. a hegyekben hatalmas táblákban terjedő parlagfűért elsősorban az erdészeti gép(járműv)ek a felelősek, amelyek a kerekükön fölhordják a magját, és messze nem a kerékpárosok. Egy friss tanulmány hazai adatokból kimutatja, hogy minél több a kerékpáros, annál kevesebb a baleset (!) (Magyar Kerékpárosklub, 2011.) Csak egészen dühödten korlátolt emberek (EMPAMO, 2010. ősze) állítják, hogy a kerékpáros több károsanyagot bocsát ki, mint egy belsőégésű vagy egy villanymotorral hajtott jűrmű. (pécsi rendezvény fotói 2008. október 5-éről)
 • A kerékpárosok nem (okvetlenül) megszállottak. A fakerékpár a legmodernebb technológiákat ötvözheti a legősibb szerkezeti anyaggal. Waldmeister high-tech fakerékpár, sokrétű fatömbből, idomfurnérozott szerkezet. Fa, kompozit, fémek: anyagtudomány (fönt és középen jobbra) Renovo high-tech fakerékpár, hasonló technológia (középen lent) brit sebességi rekordkísérlet egyetlen fa-fogaskerékáttétellel (középen fönt) sík rétegeltlemez szerkezet (fönt balra) a bolondos ötletektől a „szoborig”.
 • C. N. Parkinson a hagyományos családi drill felbomlását kerékpárra vezeti vissza: a serdülő gyermek kiteker a szülő kontrolljának közeléből. Ezért jobb, ha abiztonságos és értelmes célokat fölkereső bringázásra idejekorán megtanítjuk a gyereket, és az is, ha a család közösen szervez bringatúrákat, hosszabb távra közös élménnyel kötve a gyerekeket.
 • A kerékpár ott is reális közlekedési alternatíva, ahol nincs ásványi vagy egyéb energiahordozó. Megnégyszerezi a befutható távot és megötszörözi a szállítható tömeget. Afrikának szánt segélybringák; iskolai gyűjtések. A kerékpár nem kivonulás a gazdaságból, hanem a gazdasági munkamegosztás speciális esete. A kerékpár az egyes nemzetgazdaságok függetlensége irányában is hat, a helyi gazdaságot erősíti (koreai gyártású, magyar fejlesztésű/szerelésű/garanciájú/szervizhátterű gépek: galvániszap ott, magas hozzáadott érték itt). Az energiaszegénységben hasznos eszköz, segít a kitörésben: azok is használni tudják, akik már nem kapnak közműellátást (pl. villanyt), nem képesek megfizetni a benzint és a gépjárművek (hatósági) extraköltségeit.
 • A kerékpár jármű, tehát fölényben van a gyalogossal szemben. De a legkisebb jármű, tehát a sok nagyvasaló között a legvédtelenebb. Köztes szerepéből adódóan a kerékpáros a legszenzibilisebb az intermodalitásban, a legfontosabb a számára a többiek szándékainak fölsimerése és tolerálása, ezért a kerékpáros válik legelőször kooperatívvá. A közlekedés kooperativitása a biztonság legfőbb garanciája. A szabályok sokasítása inkább csak ront ezen. Újracsak: „ha egy csoport a természet által igen kedvelt ’kisvilág’ mintázatot alkot, akkor nagyon elősegíti a kooperáló viselkedésmintát.”
 • Az úszás után a legtöbb izmot a kerékpár mozgatja meg. A sérült (végtagsérült, -csonkolt, agyi katasztrófáktól, sclerosis multiplextől sújtott, stb.) emberek önállóságát, gyógyulását segíti, életkedvét javítja, hasznosságát elősegíti. A hosszabb nyugdíjaskor jó életminőségét a kerékpározás (is) megalapozhatja. A jó életminőség az egészségügyi kiadásokat csökkenti, ugyanakkor a minőségi termékek és szolgáltatások piacán az egészséges nyugdíjas erős keresletet támaszt és akcelerátor-hatása számottevő.
 • A kerékpár ipari termék, előállítása külön iparág. Ez és a ráépült szolgáltatások sok embernek adnak munkát a kereskedőktől, javítóktól és speciális gyártóktól kezdve a sportruházat-gyártókon át a turizmusig. Eü. kiadások csökk.: ha Bécsben 5%-ról 10%-ra nőne a rendszeresen kerékpárral munkába járók aránya, akkor az 810 M€ (~240 MrdFt) megtakarítást hozna évente. A kerékpáros nettó adóbefizető, míg a gépjármű-fenntartó („autós”) nettó adófelhasználó (azaz többet vesz ki a ‘közösből’, mint amennyit oda még az extra adónemekben is befizet): a gépjárműnek nagyságrendekkel drágább infrastruktúra kell, és a drágább infrastruktúrából egy-egy ember kb. 3× annyit használ egyszerre (zömmel 1 fővel haladó szgk. 2,7 négyzetméteren, míg 1 fővel haladó kp. 1 nm-en), az okozott balesetek durvábbak, tehát lényegesen nagyobb kárt okoznak, ennek eü., munkaidő-kiesési és rehabilitációs költsége lényegesen nagyobb, a légszennyezés által okozott externáliák (egészség-károsodás költségei), az „autoid életmód” (Gombó Pál, 1973) által leromlott szervezet idős korban sokkal többe kerül a nemzetgazdaságnak, mint a kerékpározás által fitten tartott, az infrastruktúrában a kerékpár kb. 3 nagyságrenddel kisebb kárt tesz a haladásával, mint egy személygk. Brit adatok szerint egy ember átszoktatása gk-ból kerékpárra kb. 5 MFt(-nak megfelelő összeg), míg a hozadéka ugyanennek kb. 107 (!) MFt(-nak megfelelő összeg)(az externáliákat is tisztességgel beleszámítva). Szellemi tőke: egy-egy magyar fejlesztés csúcstechnikát jelent és gazdasági pezsgést: a StringBike a legélenjáróbb tervezői módszerekkel készült, a GausWheel a …hoz fogható divatőrület.
 • A kerékpáros turizmus közvetlen és akcelerátor-hatásából adódó hasznokat nem szokás számszerűsíteni. Ugyanakkor Nyugat-Európában már régen fölismerték, hogy a kerékpározásra fordított összegek busásan megtérülnek, ezért fejlesztik az Eurovelo hálózatot. Idehaza egy ilyen irányba mutató „mintaprojekt” a Három folyó kerékpáros túraútvonal, amit a ’90-es évek elején néhány pécsi kerékpáros talált ki és járt be (dr. Novotny Iván, Arató Csongor és mások). Céljuk a Duna-menti Eurovelo 6-os és a Grazon átmenő 9-es összekötése volt a Dráva töltésén. A projekt nemzetközi: a nevét a grazi kerékpárosok adták, számos szakasza határon átnyúló (ún. IPA) projektként valósult meg. Kiépülése még mozaikos, de már van általa életre kelt kihalt közdég is (Révfalu üdülőfalu). Több település célzottan fejleszti a kerékpárútjait a rá való csatlakozás irányában (Bóly, Villány).
 • A kerékpározás nem csak közlekedési és sportalternatíva, de néhány előrébb gondolkodó embernek programja is. Pécsett az elmúlt évtizedekben intenzív kerékpáros közösségi élet alakult ki (a versenysportot most nem számítva ide). A legutóbbi időkig ez egyoldalúan az önkéntességet, a civil aktivitásokat (az egyesületi életet) jelentette, az utóbbi egy évben kezd kialakulni a párbeszéd a városvezetéssel, és ezekben a napokban kezdenek ennek a kézzelfogható jelei is megjelenni (Széchenyi tér).
 • A közel húsz éves múltú egyesület fő profilja a túrázás, de néhány állandó programja túlmutat ezen: havi 2-3 kisebb hétvégi túra (40…100 km), évi egy nagytúra (egyhetes, kétévente külföldre); a kerékpáros közlekedés lehetőségeinek fölmutatása (K-1, K-20 kerékpárút, Pécs-Orfű nyomvonal-javaslatok stb.) „ 2×100 km Baranyában” teljesítménytúra Mecseki Hegyikerék teljesítménytúra Gubacsos kulcsosház KerékVáros újság és kerekvaros.hu kerékpáros túraútvonalak fölmérése és térképre vitele Bababuli kétkeréken (KidicalMass Pécs), stb.
 • Pécs város és környékének kerékpáros információs portálja. 13 évig nyomtatott újságként működött, két éve pedig online. 3-4 fős stáb dolgozik benne aránylag rendszeresen (a programgazda aggódó tekintetétől felügyelve), általában a döntéshozókig is eljut. A MTFSZ (Magyar Tájékozódási Futó Szövetség) kerékpáros szakosztályát 11 évvel megelőzve a PTKK aktivistái már „tízparancsolatot” állítottak össze az erdei kerékpározás során követendő magatartásról. A Klub tagjai festették föl a Mecsek kijelölt útjain a máig is látható turistajelzéseket a hegyibringásoknak.
 • A 2008. októberében rajtolt családi városi kistúrák mára évi két alkalommal rendszeressé váltak. 2009. nyarán, Európából elsőként csatlakoztunk a eugene-i (OR, USA) Kidical Mass mozgalomhoz. A program 2010-ben EKF-támogatású esemény volt. A program jól mutatja, hogy a világ átellenes pontjain közel azonos gondokkal néznek szembe a kerékpárosok; a eugene-i stáb nagy eredményként jegyzi, hogy közel másfél éves tárgyalássorozat eredményeképpen rávették egy helyi iskola vezetését arra, hogy újra engedélyezze a tanulók kerékpáros iskolába járását (!) és a kerékpárjuk ott-tárolását.
 • A Pécsi Kerékpáros és Közlekedési Park az ország talán féltucat működő KRESZ Parkjának egyike. Városi tulajdonú közösségi tér, közpark, ami civil üzemeltetésben működik. A minimális díjak széles körben elérhető programhelyszínné teszik. Tavaly a gyerekek mellett a mozgássérültek számára is rendeztünk programokat, ill. a civileknek is (Civil Majális, KKK…). A források szűkössége miatt a pálya- és eszközbeszerzésre pályázni kell, az eszközfelújítások és –bővítések szponzorcióból valósulnak meg, a fenntartásra együttműködéseket alakítunk ki. A Park a közlekedési ismeretekkel erősen kibővített közművelődési tartalmak iskolai átadásának bejáratott terepe.
 • Az EKF projekt elcsúszott az építkezések irányába, de kerékpáros-beruházások nem történtek. A Pécsi Extrémsport Egyesület üzemelteti a Város által pár éve épített Extrémsport Pályát, ami a BMX és triál bringások terepe. Pécsett, ezen a pályán található az ország egyetlen szivacsgödre, ami a szaltók biztonságos megtanulását teszi lehetővé. Eszéktől Kassán át Érsekújvárig külföldről is járnak ide tanulni bmx-esek. Tanulságos, hogy a pálya az utcabútorokról „lehúzza” a rongáló triálos és bmx-es forgalmat: ez a hatása Pellérden is mérhető.
 • Az évi kétszeri Kritikus Tömeg a város lakosságának kb. 0,67 %-át mozgatja meg alkalmanként (Bp-en ez az arány kb. 2 %). A rendőrség utóbbi évekbeli pozitív hozzáállása is segített a résztvevők számának növelésében, de az arány jól mutatja azt is, hogy a kerékprozni vágyó emberek nagy része még kivár. A 2010. téli BaM akción a kemény mínuszban 3 fő vett részt a nyitótúrán (ebből egy fő handbike-kal), a KRESZ-változást ismertető előadáson 7. A 2010. téli BaM tartama alatt a pellérdi kerékpárút pécsi szakaszának kialakításáról szerveztünk aláírásgyűjtést, ezen többszáz aláírás gyűlt össze (januárban!).
 • Az EKF felvezető éveiben kiírt ötletpályázaton a PTKK és a tagok a MK tagokkal közösen három díjnyertes pályázatot nyújtottak be a város közlekedési infrastruktúrájának javítására. Ezeket a javaslatokat napjainkban kezdi konkrétan a döntéseinek alapjaként használni az új városvezetés. Fölállt a Pécsi Kerékpárforgalmi Munkacsoport, ami az aktív kerékpárosok javaslatait hivatott a döntéshozók elé terjeszteni. Az idei évben már rendszeresen kikérik a véleményét a tervezett, a megpályázandó és a megvalósult beruházások kapcsán. A Munkacsoport tagjai: a Pécsi Túrakerékpáros Klub, a Magyar Kerékpárosklub pécsi területi szervezete és a mozgássérültek kerékpározásával (is) foglalkozó Free Mobility Egyesület. A Munkacsoport által képviselt elvek és készített tanulmányok fokozatosan beépültek a város közlekedési és urbanisztikai koncepciójába csakúgy, mint a döntési folyamatokban résztvevők gondolkodásába.
 • A PTKK és a MK aktivistái tavaly ősszel összeállították az akkor megújult városvezetés számára a „zéró költségvonzatú” kerékpáros haladási nyomokra tett javaslatukat. A város és agglomerációjának közösségi közlekedésfejlesztését célzó (pályázati forrásból megvalósuló) tervezésben a két szrevezet aktivistái is résztvettek. A munkát végző COWI cég számára folyamatos konzultciók során át segítették megérteni a pécsi kerékpáros közlekedésének sajátosságait, a A MK pécsi ter. szervezete javaslatot tett a kialakítandó városi B+R rendszerbe kerékpárok befogadására alkalmas középperonú buszok beszerzésére, ami az első javaslati körön még „át is ment”. A PTKK az EKF örvén megvalósuló köztérátépítések során épített egyetlen kerékpárút elfgadhatatlansága kapcsán elérte előbb az illetékesek értekezletét, majd egy előzetes döntést a kerékpárúton hagyott 4 villanyoszlop és 3 kapcsolószekrény (!) eltávolítására. De ennek megvalósulása előtt a kerékpárút átvételét a hatóság szabványossági okokra hivatkozva állítólag megtagadta. A PTKK és a MK elérte, hogy a Széchenyi téren meggondolatlanul és szabályszegésre kényszerítően kirakott behajtási tilalmat a város visszavonta. A díjnyertes pályázatokra alapozva a város bevonta a kerékpártámok létesítésé(nek mostani, késői ütemé)be a kerékpros szervezeteket (PTKK, MK PTSz).
 • A kerékpáros aktivisták sokat tesznek a kerékpárosok tisztánlátása, elfogadtatása és biztonsága érdekében: közlekedésbiztonsági füzet pályázati forrásból iskolásoknak (KKK), közlekedésbiztonsági előadások a rendezvényeken, közl. bizt. vetélkedők a Városi és a Megyei Balestemegelőzési Biz. karöltve, folyamatos információ-átadás a Kerékváros c. lapban, folyamatosan oktatják a balesetmegelőzési technikákat stb. A Kerékpáros és Közlekedési Parkban szervezett iskolai foglalkozások keretében is oktatjuk a gyerekeket nemcsak a szabályismeretre –s –követésre, hanem olyan balesetelkerülési technikákra is, amelyek túlmutatnak a szabályokon, és a többi közlekedő ismeretén, megfigyelésén és tiszteletben tartásán alapulnak.
 • Egy olyan város, amelyiknek a második embere hajlandó együtt tekerni a bringásokkal egy kis rendezvényen is, az még sokra viheti!
 • Tekertanultulelvidam 4

  1. 1. Teker, tanul, túlél, vidám! „Városok, építsetek remekművű kerékpárutakat!” Bicykletosz Monomániákosz ismeretlen alexandriai költő hagyatékából
  2. 2. Teker, tanul, túlél, vidám!A kerékpár:közlekedésieszköz
  3. 3. Teker, tanul, túlél, vidám!A kerékpár:sporteszköz http://kidicalmasspecs.wordpress.com/
  4. 4. Teker, tanul, túlél, vidám!A kerékpár:™agamutogatási eszköz
  5. 5. Teker, tanul, túlél, vidám! A kerékpár: szállítóeszközhttp://kidicalmasspecs.wordpress.com/
  6. 6. Teker, tanul, túlél, vidám!A kerékpár:szállítóeszköz
  7. 7. Teker, tanul, túlél, vidám!  könnyűA kerékpár  nem gázolkörnyezetbarát  nem gázosíthttp://kidicalmasspecs.wordpress.com/
  8. 8. Teker, tanul, túlél, vidám!A kerékpár  A fabringa nem tréfa!környezetbarát
  9. 9. Teker, tanul, túlél, vidám!A kerékpárfüggetlenségetadhttp://kidicalmasspecs.wordpress.com/http://kidicalmass.blog.hu
  10. 10. Teker, tanul, túlél, vidám! http://www.worldbicyclerelief.org/A kerékpárfüggetlen a„csaptól”,fenntartható -humánerőforrás - ráépülő gazdaság - lokális erőforrást használ - nem föltétlenül kér infrastruktúrát
  11. 11. Teker, tanul, túlél, vidám!A kerékpárkooperatívközlekedésrekondicionál
  12. 12. Teker, tanul, túlél, vidám!  minden izmot megmozgatA kerékpár  nem a szív szívegészséges  hanem a tüdő  életkor-meghosszabbító  életminőség-javítówww.freemobility.hu www.naturathlon2009.de/
  13. 13. Teker, tanul, túlél, vidám!A kerékpárhasznot hajt- kerékpáros üzletek, szervizek- eü. kiadáscsökkenés- csappanó útkárokwww.haromkerek.hu www.bringanti.hu
  14. 14. Teker, tanul, túlél, vidám!A kerékpár egy térség meglévő adottságai + célzott fejlesztésekbehasznot hajt forrásbevonás + ‘szelíd turizmus’ = a térség fejlődése. Ormánság. Iványi. Piski… www.dravamedence.hu www.kerekparut.com http://www.vendegvaro.hu/dravaivanyi
  15. 15. Teker, tanul, túlél, vidám!A kerékpár A ’80-’90-es évek fordulóján négy-öt pécsi bringás összehajolt (PTKK).hasznot hajt Hol az összekötés Hol legyen – hátEuroVelo 6-os és a grazi 9-es között? a Duna-menti a Dráva-gáton. Hát akkor legyen! Intakt természeti táj, elmaradott térség, intakt építészeti táj, 2×védett útvonal, stb. Mozaikos kiépülés – Révfalu – Drávaiványi – Bóly – ??? - összesen 235 km Civil kezdeményezés, NGO rajt, pályázati és önkormányzati folytatás, állami projektek ráépülése, önálló életre kel. A kerékpáros turista 15%-kal többet költ, mint az autós (!). Helyben, helyi termékre! www.dravamedence.hu www.kerekparut.com http://ptkk.baranya.com
  16. 16. Teker, tanul, túlél, vidám!Mit teszünk mi?  Pécsi Túrakerékpáros Klub  KerékVáros  Bababuli kétkeréken, Kidical Mass  Kresz-park  Európa KerékpárKözlekedésKulturális Fővárosa  MK BaM  Hegyikerékpáros illemtan  Közlekedési munkacsoport  Kp-út-javaslatok  Pécsi Kerékpárforgalmi Mcs. www.kerekvaros.hu http://ptkk.blogspot.com http://ptkk.baranya.com
  17. 17. Teker, tanul, túlél, vidám!  Pécsi Túrakerékpáros KlubMit teszünk mi?  KerékVáros  Bababuli kétkeréken, Kidical Mass  Kresz-park  Európa KerékpárKözlekedésKulturális Fővárosa  MK BaM, KT  Hegyikerékpáros illemtan  Közlekedési munkacsoport  Kp-út-javaslatok  Pécsi Kerékpárforgalmi Mcs. http://ptkk.baranya.com http://ptkk.blogspot.com
  18. 18. Teker, tanul, túlél, vidám!Mit teszünk mi?  Pécsi Túrakerékpáros Klub  KerékVáros  Bababuli kétkeréken, Kidical Mass  Kresz-park  Európa KerékpárKözlekedésKulturális Fővárosa  MK BaM, KT  Hegyikerékpáros illemtan  Közlekedési munkacsoport  Kp-út-javaslatok  Pécsi Kerékpárforgalmi Mcs. www.kerekvaros.hu
  19. 19. Teker, tanul, túlél, vidám!Mit teszünk mi?  Pécsi Túrakerékpáros Klub  KerékVáros  Bababuli kétkeréken, Kidical Mass  Kresz-park  Európa KerékpárKözlekedésKulturális Fővárosa  MK BaM, KT  Hegyikerékpáros illemtan  Közlekedési munkacsoport  Kp-út-javaslatok  Pécsi Kerékpárforgalmi Mcs. http://kidicalmasspecs.wordpress.com www.kidicalmass.org
  20. 20. Teker, tanul, túlél, vidám!Mit teszünk mi?  Pécsi Túrakerékpáros Klub  KerékVáros  Bababuli kétkeréken, Kidical Mass  Kresz-park  Európa KerékpárKözlekedésKulturális Fővárosa  MK BaM, KT  Hegyikerékpáros illemtan  Közlekedési munkacsoport  Kp-út-javaslatok  Pécsi Kerékpárforgalmi Mcs. http://www.facebook.com/pages/KRESZ-Park-Pécs/146195762114807
  21. 21. Teker, tanul, túlél, vidám!Mit teszünk mi?  Pécsi Túrakerékpáros Klub  KerékVáros  Bababuli kétkeréken, Kidical Mass  Kresz-park  Európa KerékpárKözlekedésKulturális Fővárosa  MK BaM, KT  Hegyikerékpáros illemtan  Közlekedési munkacsoport  Kp-út-javaslatok  Pécsi Kerékpárforgalmi Mcs. www.peex.hu
  22. 22. Teker, tanul, túlél, vidám!Mit teszünk mi?  Pécsi Túrakerékpáros Klub  KerékVáros  Bababuli kétkeréken, Kidical Mass  Kresz-park  Európa KerékpárKözlekedésKulturális Fővárosa  MK BaM, KT  Hegyikerékpáros illemtan  Közlekedési munkacsoport  Kp-út-javaslatok  Pécsi Kerékpárforgalmi Mcs. www.kritikustomegpecs.hu http://bam.hu
  23. 23. Teker, tanul, túlél, vidám!Mit teszünk mi?  Pécsi Túrakerékpáros Klub  KerékVáros  Bababuli kétkeréken, Kidical Mass  Kresz-park  Európa KerékpárKözlekedésKulturális Fővárosa  MK BaM, KT  Hegyikerékpáros illemtan  Közlekedési munkacsoport  Kp-os javaslatok a Városnak  Pécsi Kerékpárforgalmi Mcs. http://kritikustomegpecs.hu http://ptkk.baranya.com
  24. 24. Teker, tanul, túlél, vidám!Mit teszünk mi?  Pécsi Túrakerékpáros Klub  KerékVáros  Bababuli kétkeréken, Kidical Mass  Kresz-park  Európa KerékpárKözlekedésKulturális Fővárosa  MK BaM, KT  Hegyikerékpáros illemtan  Közlekedési munkacsoport  Kp-út-javaslatok  Pécsi Kerékpárforgalmi Mcs. http://kritikustomegpecs.hu http://ptkk.baranya.com
  25. 25. Teker, tanul, túlél, vidám!És mit teszel  sisakte?  lámpa  mellény  fék  jobbratartás, egyenestartás  szemkontaktus  preventív  segít  kooperatív  csengő, kiált, megelőz http://www.talkingmonkey.co.uk/cyclecrazy/childtrailer/childtrailer.html
  26. 26. Teker, tanul, túlél, vidám! Azám.Simor Árpád 2011.Képek: © Lévai Gábor: gabor@manografia.hu © Mihály László: mihaly75@gmail.com internet, sajátMinden más a szabadkultúra része: egészében és részeiben szabadon fölhasználható a forrás megjelölésével.Pécsi Túrakerékpáros és Környezetvédő KlubA Pécsi Ifjusági Központ Kerékpáros és Közlekedési ParkjaMagyar Kerékpárosklub Pécsi Területi Szervezete

  ×