Tl konf2010 nestle_nordic_ragnar_aasly

421 views

Published on

Published in: Travel, Entertainment & Humor
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
421
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
30
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Tl konf2010 nestle_nordic_ragnar_aasly

 1. 1. Dør – Dør. Transport sjøveien Raskt og enkelt Brukererfaringer Ragnar Åsly, Supply Chain Manager
 2. 2. Agenda Litt om Nestlé. Rammene for våre erfaringer. Hvilke varer kan egne seg for sjøtransport. Valg av samarbeidspartner. Løsninger. Positive erfaringer. Hva med økonomien ? Økt bruk av sjøfrakt. Miljø. Hvorfor velge sjø ?
 3. 3. Bilder I en presentasjon om sjøfrakt, må vi ha med noen bilder med maritimt preg. Vår ” pionertid ” var i stor grad preget av tett samarbeide med det som den gang het Lys-Line. Per Møller i DFDS Logistic har vært vennlig å stille en del bilder til min disposisjon. Per og jeg ønsker å presisere at flere rederier leverer gode,konkurransedyktige tilbud på dette området. Vennligst se på bildene som tilfeldig valgt.
 4. 4. Hvem er Nestlé Verdens største matvareleverandør. Tilstede i nesten alle land. Mer enn 250 000 ansatte. Nesten 500 egne fabrikker. Norden rapporterer som en region Innkjøpsorganisasjon Norden, Tyskland, Østerrike. Egen ” Lead Buyer ” kjøper transporttjenester.
 5. 5. Brumunddal DC 12 000 palleplasser Opp mot 100 000 paller gjennom. Nestlé i Norden HK Norge Viktigste kunders hovedlagre Sverige : Helsingborg og Gøteborg Danmark : Jyderup Finland 3 lagre
 6. 6. Noen av våre varemerker
 7. 7. Volumer I Norden tar vi inn, i størrelsesorden 250 000 paller pr.år, i tillegg til egenproduksjon. Ca. 1/3 av dette ender i Norge. Tidligere gikk det aller meste direkte hit. Andel på sjø var da opp mot 50 %. I dag går noe direkte, noe via Gøteborg, Helsingborg og Jyderup. Vi får også en del inn fra produsenter i Finland og Polen. Fortsatt benyttes sjøfrakt i stor utstrekning.
 8. 8. For ca. 15 år siden fikk vi et innspill fra Lys –Line ( Nå DFDS Logistics ). Vi Startet opp med skibninger fra Spania. Senere har dette utviklet seg både til England og kontinentet. I dag er også andre rederier engasjert. Vår oppstart Vi hadde allerede da lang erfaring med kyst transport fra Hammerfest til Oslo. Fryste varer med Nor Poolen ( Nestlé var eier av Findus i lang tid ).
 9. 9. Hvilke varer kan egne seg Våre varer har holdbarhetstid fra 9 – 12 måneder og oppover. Normalt har vi en lagerdekning på 4 – 8 ukers salg. Selve fremføringstiden er ikke avgjørende viktig, den kan bakes inn i ledetiden fra fabrikk. Regularitet betyr derimot mye. Varer som er emballert for å kunne tåle transport på bil og bane, vil normalt også gå bra på sjø. Lokaliseringen av avsender og mottaker i forhold til havnenes beliggenhet og områdenes infrastruktur kan ha betydning for hvordan det endelige regnestykket ser ut. For varer som følger slike kriterier, bør sjøfrakt fungere bra.
 10. 10. Valg av samarbeidspartner Det er svært viktig å velge en samarbeidspartner som har gode underleverandører i begge ender av kjeden. Dette gjelder både for de som er opptatt av tid og sikkerhet, de som er opptatt av miljøhensyn og de som tenker økonomisk fordel
 11. 11. Løsninger For oss har det vært mest praktisk med Dør til Dør løsninger. I rederiene har vi møtt svært mange dyktige medarbeidere. Med fagkunnskap og interesse, har de vist stor evne til å sette seg grundig inn i hva kunden egentlig har behov for. Selv på strekninger, hvor det i utgangspunktet ikke virker som om sjøfrakt er en aktuell løsning, kan rederiene og deres kontakter ofte presentere interessante løsninger, dersom de får lov til å gi et tilbud. Det har vært lagt ned ned mye innsats i å optimalisere løsningene.
 12. 12. Positive erfaringer Vårt mangeårige samarbeide med rederiene har vært både interessant og spennende. • Vi har erfart at rederiene er i stand til å levere sine tjenester med god presisjon og punktlighet. • Det har vært et jevnt godt servicenivå. • Vi har ikke hatt spesielt mange avbrudd. • Transportskader har vært på et nivå som godt tåler sammenligning med landtransport. • Gode løsninger i havnene der skipene losser, har kommet til nytte i andre deler av logistikk kjeden. • Dokumenthåndtering og advisering har gått uten spesielle problemer.
 13. 13. Hva med økonomien ? Det mest nærliggende er å se på selve transporten fra Dør til Dør. Ved valg av riktige og robuste løsninger mener vi at man kan oppnå besparelser i området rundt 15 %, sammenlignet med landbasert transport. Gode løsninger for innhenting fra avskiper, kan føre til redusert behov for lagerkostn. og kapitalbinding. Fleksible løsninger i lossehavnen kan bidra til å løse kapasitetsproblemer i eget lager. Vi har, i samarbeid med rederiene funnet løsninger hvor vi har unngått å leie ekstra lager da vårt eget lager har vært fullt. Vi har også kunnet styre mottak, slik at vi har unngått å etablere 2 skifts løsning.
 14. 14. Økt bruk Som vist innledningsvis, har vår bruk av sjøfrakt økt og spredd seg til hele Norden. Dette venter vi skal vedvare. Den generelle økonomiske situasjon, kombinert med utvikling i nye markeder, har medført at våre aktiviteter i Øst Europa har økt betydelig. Ved at vi også har Finland med i region Norden, er Østersjøen også et område som kan bli interessant.
 15. 15. Miljø Vi kan ikke snakke sjøfrakt uten å nevne miljøaspektet. Dette teller, i stadig økende grad med når løsninger velges. Skipstransport gir relativt lave utslipp pr. transportert enhet. Også her er det utvikling innen motorteknologi, bunnstoff, hastighetstilpasning, skrogkonstruksjoner, etc.
 16. 16. Hvorfor velge sjø ? Europakartet taler for seg selv. Infrastrukturelle utfordringer og bemannings problemer. Betydelige flaskehalser. Sterke politiske signaler om at det må satses bredt på sjøfrakt.
 17. 17. Takk for meg !

×