Hoe schrijf ik mijn CV?

342 views

Published on

Vanaf de rol van Intercedent tot mijn huidige job als Werving & Selectiebureau en Interim Corporate Recruiter, heb ik in de afgelopen 10 jaar heel wat CV’s voorbij zien komen. Hierdoor weet ik waar Recruiters op letten en hoe jouw opmaak een CV aantrekkelijk(er) maakt voor Recruiters om te lezen. Want, Recruiters ontvangen soms wel 70 tot 100 CV’s per vacature en zijn dan genoodzaakt om te ‘screenen’ in plaats van een CV tot in detail te lezen.

Published in: Career
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
342
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Hoe schrijf ik mijn CV?

  1. 1. mail@sharonrecruitment.nl www.sharonrecruitment.nl Hoe schrijf ik mijn CV? Vanaf de rol van Intercedent tot mijn huidige job als Werving & Selectiebureau en Interim Corporate Recruiter, heb ik in de afgelopen 10 jaar heel wat CV’s voorbij zien komen. Hierdoor weet ik waar Recruiters op letten en hoe jouw opmaak een CV aantrekkelijk(er) maakt voor Recruiters om te lezen. Want, Recruiters ontvangen soms wel 70 tot 100 CV’s per vacature en zijn dan genoodzaakt om te ‘screenen’ in plaats van een CV tot in detail te lezen. Allereerst voordat je gaat schrijven naar al die leuke bedrijven, begin met het bedenken wat voor baan/organisatie bij jou past? Lees de vacatures en maak daaruit op welke punten voor jou belangrijk zijn. Voel jij je thuis bij een multinational of zoek je liever een baan bij een MKB bedrijf? Zoek je een baan waarbij je vooral individueel zal gaan werken of wil je in een klein team gezamenlijke doelstellingen halen? Hieronder een aantal tips op basis van CV’s die ik in de afgelopen jaren heb gescreend: 1.Schrijf je CV in chronologische volgorde met de meest recente werkgever bovenaan. Klinkt erg logisch, maar dit doet nog lang niet iedereen terwijl ik persoonlijk vind dat dit een stuk gemakkelijker leest. Bijvoorbeeld: als je ooit bij Defensie hebt gewerkt (wat waarschijnlijk betekent dat je een doorzetter bent en van aanpakken weet) dan is dat minder relevant als je op een salesvacature solliciteert aangezien de dienstplicht sinds 1996 is afgeschaft. Het gaat er dus vooral om wat je nu doet en waar jouw huidige capaciteiten liggen. Als dit je eerste baan was, laat dit dan vooral onderaan je CV staan; 2.Indien je mooie stages of bijbanen hebt gehad is dit zeker handig om te benoemen áls je als starter solliciteert op de Arbeidsmarkt. Indien je al wat jaren aan het werk bent is het echt niet meer nodig om elke stage/bijbaan te benoemen, het maakt je CV alleen maar langer & wolliger en hierdoor loop je een groter risico om de beoordelende Recruiter de essentie van je CV te laten missen;
  2. 2. mail@sharonrecruitment.nl www.sharonrecruitment.nl Hoe schrijf ik mijn CV? 3. Reageer je op een sales vacature? Pas je CV dan aan met jouw sales ervaring per werkgever. Laat zien op welk niveau je hebt gewerkt, hoeveel omzet je draaide, hoe groot jouw klantendatabase was (actief), of je gewend bent te werken met targets, welke resultaten je hebt weten te behalen, zowel input als output, wat voor gesprekspartners je tegenover je had en/of de grootte van jouw klanten qua omzet en/of personeelsgrootte. 4. Reageer je daarnaast ook op managementfuncties? Dan adviseer ik je om opnieuw je CV aan te passen met de belangrijkste taken & verantwoordelijkheden op managementniveau. Denk hierbij aan wat de Recruiter wil lezen; hoeveel mensen heb je aangestuurd, wat voor afdeling was dit, wat waren jouw specialiteiten, wat heb je neergezet aan resultaten, was je tevens eindverantwoordelijk voor deze mensen, heb je alleen aannamegesprekken met nieuwe medewerkers gevoerd, of ook beoordelings-, functionerings- en exitgesprekken? 5. Schrijf bij je opleidingen altijd of je ook het diploma hebt behaald. Indien je veel (interne) cursussen/opleidingen naast je dagelijkse werkzaamheden hebt gevolgd met betrekking tot je werk of persoonlijke ontwikkeling,is dit zeker relevant om te benoemen. Scheidt dit wel van de reguliere opleidingen. Kijk hierbij opnieuw naar de relevantie van deze cursus; een opleiding als manicure is niet relevant als je wil solliciteren voor een vacature als Secretaresse. Weglaten dus.
  3. 3. mail@sharonrecruitment.nl www.sharonrecruitment.nl Hoe schrijf ik mijn CV? 6. Schrijf per sollicitatie een aparte motivatie. Ja dat kost tijd & moeite terwijl je gewoon graag aan de slag wilt. Maar het scheelt je heel wat zinloze of teleurstellende gesprekken bij bedrijven die niet bij je passen. Verdiep je in jouw toekomstige werkgever, lees de website, wat doen ze, hoeveel mensen werken er?.Google: actuele branche informatie, de organisatie zelf voor (beurs)informatie en kijk eens op Linkedin hoeveel mensen er werken en met hun profiel op Linkedin online staan. Tip: kijk ook eens bij de Linkedin Company Page om te lezen wat ze zelf hebben geschreven en wat de carrièrepaden zijn van de (voormalige & huidige) werknemers. Dit zorgt voor een betere basis bij het solliciteren, je weet immers nu heel goed waarom je daar zou willen werken of je bespaart jezelf een uitgebreide sollicitatieprocedure omdat je je niet kunt vinden in de online profilering. 7. Maak het onderscheid! Dat wil natuurlijk iedereen, maar hoe doe je dat? Dat jij de juiste persoon bent voor deze vacature zul je in één oogopslag moeten laten zien. Bijv. zet meteen op de 1 e pagina onder je Personalia waarom jij geschikt bent voor deze job, zonder de zgn. ‘containerbegrippen’ zoals: een 9 tot 5 mentaliteit, flexibel, communicatief vaardig. Nee, wat maakt jou de juiste persoon? Vertel iets over jezelf, waar je voor staat, hoe je bent als manager/verkoper/dienstverlener/gesprekspartner. Vertel iets uit het verleden, wat heeft jou gemaakt tot de persoon die je nu bent? En waarom past dat binnen deze werkomgeving? 8. Wees bereikbaar tijdens je procedures en voorkom te solliciteren als je de dag erna met vakantie gaat. Voorkom spelfouten, let op je taalgebruik, zorg ervoor dat je NAW-gegevens compleet zijn en zorg voor consistentie in je opmaak en probeer maximaal 2 kantjes te gebruiken. Is je CV ook eenduidig met je Linkedin profiel en heb je je Facebook met je privé foto’s afgeschermd voor onbekenden? 9. Tot slot: maak je CV SMART: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden. (meer informatie over deze methodiek: http://bit.ly/ZfIUL7 )

×