Bahan bantu mengajar ppt

2,252 views

Published on

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
2,252
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
76
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Bahan bantu mengajar ppt

  1. 1. PENERANGAN ;-  Guru akan menggunakan rakaman bunyi-bunyian dengan menggunakan alat perakam digital.  Guru akan memperdengarkan rakaman bunyi alam seperti bunyi katak,burung, kambing, helang dan lain- lain.  Kemudian guru akan memperdengarkan rakaman bunyi mekanikal seperti keretapi,motosikal,mesin dan lain-lain.  Melalui bunyi-bunyian ini murid-murid dapat menggunakan pengamatan pendengaran untuk memperkembangkan lagi kemahiran mendengar.
  2. 2. PENERANGAN;-  Huruf abjad ini digunakan kepada murid yang baru mahu mengenal huruf A-Z.  Kad abjad ini mengandungi huruf besar dan huruf kecil. Justeru, murid secara langsung akan mengenal huruf besar dan huruf kecil.  Huruf besar dan huruf kecil dalam BBM ini juga berbeza dari segi warna, di mana huruf besar berwarna hitam dan huruf kecil bewarna merah.
  3. 3. MINGGU 7  Audio menyebut huruf mengikut melodi dan mengeja perkataan mengikut melodi.
  4. 4. PENERANGAN;-  Guru akan memperdengarkan lagu yang mengandungi abjad bermula dari A hingga Z.  Kemudian diikuti dengan murid menyanyikan lagu yang diperdengarkan tadi.  Guru menggunakan melodi yang sama dengan melagukan bunyi suku kata.  Kemudian murid diminta membuat simulasi sambil menyanyikan lagu tadi.murid akan membentuk diri mereka dengan huruf yang disebut bermula A-Z.

×