Advertisement
RPH MAKROPENGAJARAN MUNA
RPH MAKROPENGAJARAN MUNA
RPH MAKROPENGAJARAN MUNA
RPH MAKROPENGAJARAN MUNA
Advertisement
RPH MAKROPENGAJARAN MUNA
RPH MAKROPENGAJARAN MUNA
RPH MAKROPENGAJARAN MUNA
Upcoming SlideShare
rph minggu orentasirph minggu orentasi
Loading in ... 3
1 of 7
Advertisement

More Related Content

Advertisement

RPH MAKROPENGAJARAN MUNA

  1. NAMA GURU: MUNALIZATUL BT DAUD (D20102043877) MATA PELAJARAN: BAHASA MALAYSIA BIL MURID: 30 ORANG PEREMPUAN: 16 ORANG LELAKI : 14 ORANG KELAS: 1 PANDAI TARIKH: 5.10.2.2011 MASA: 4.30-5.00 PETANG( 30 MINIT) TEMA: MARI BERTANI TAJUK: BUAH-BUAHAN TEMPATAN FOKUS UTAMA: STANDARD KANDUNGAN 5.1 Memahami dan menggunakan golongan kata yang betul mengikut konteks. STANDARD PEMBELAJARAN 5.1.4 Memahami dan menggunakan kata ganti nama diri dengan betul mengikut konteks.
  2. FOKUS SAMPINGAN: STANDARD KANDUNGAN 4.1 Menyebut dan memahami unsur seni dalam lagu melalui nyanyian secara didik hibur. STANDARD PEMBELAJARAN 4.1.1 Menyebut senikata lagu melalui nyanyian secara didik hibur. OBJEKTIF: Pada akhir pengajaran murid dapat : 1. Memahami dan menggunkan 5 kata ganti nama diri dengan betul. 2.Menyebut senikata lagu dengan sebutan yang jelas melalui nyanyian secara didik hibur. PENGISIAN: Nilai- kerajinan, bertanggungjawab KURIKULUM Sains KBT-mengkelaskan, menjana idea. SISTEM BAHASA: Kata Ganti Nama Diri LANGKAH/ AKTIVITI PENGAJARAN DAN ABM MASA PEMBELAJARAN Set Induksi Guru memanggil seorang murid dan meminta murid (5 minit) itu mengemukakan 1 teka teki kepada murid Kad arahan berdasarkan kad arahan yang diberi. Rantai gergasi
  3. Soalan teka –teki: Aku dipanggil Raja Buah. Kulit aku berduri dan isi aku putih. Rasa aku sangat manis Kad gambar buah dan lemak. Kamu mesti suka aku. Siapakah aku? Guru memakaikan seorang murid dengan rantai gergasi yang mempunyai gambar buah durian Langkah 1 Guru mengedar senikata lagu “Musim buah-buah”. Senikata lagu (15 minit) Murid dengan bimbingan guru membaca dan menyebut senikata lagu. Kad gambar buah Guru memperdengarkan lagu. Murid mendengar dan memahami melodi lagu. Murid menyanyikan lagu secara kelas dengan bimbingan guru. Guru mengaitkan senikata lagu dengan buah-buah tempatan. Guru menunjukkan gambar buah-buahan tempatan dan murid menamakan buah tersebut. Langkah 2 Guru menerangkan tentang kata ganti nama diri 1, 2 Kad perkataan (20 minit) dan 3. Murid dibimbing membaca petikan tentang Kebun Datuk Anas. Buku teks Murid menyenaraikan ganti nama diri yang terdapat dalam petikan. Guru memanggil beberapa orang murid untuk melakonkan watak “aku”, “kamu”, “dia”, “kami” dan “ mereka” Murid mengeja dan menyebut kata ganti nama diri tersebut secara latih tubi. Murid menulis kata kerja dalam buku latihan. saya kami mereka
  4. Langkah 3 Murid diberi lembaran kerja. Lembaran kerja (15 minit) Murid melengkapkan ayat dengan kata ganti nama diri yang sesuai. Murid membaca ayat yang telah lengkap. Penutup Murid menyanyikan lagi sekali lagu (5 minit) “ Musim Buah-buahan”
  5. LAGU “Musim Buah-buahan” Buah duku, buah nangka, Buah manggis dan kelapa, Sama saja jambu dan mangga, Hai sedap manis pula. Pisang, langsat, buah rambai, Ciku nanas dan rambutan, Lazat juga buah tembikai, Menambah zat di badan. Rasa limau manis, Belimbing, cempedak dan durian, Harga tidak mahal, Di kedai atau dipinggir jalan, Sungguh enak hai rasanya, Sungguh kaya khasiatnya, Kalau makan buah-buahan, Sihat seluruh badan.
Advertisement