BIMBINGAN KAUNSELING

3,046 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
3,046
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
127
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

BIMBINGAN KAUNSELING

  1. 1. Kaunseling : Bimbingan Kaunseling DISEDIAKAN OLEH : NUR SHAMIMI BINTI JAMUDINPISMP AMBILAN JAN 2011 (UNIT J2) IPG KAMPUS IPOH
  2. 2. Jenis Bimbingan BimbinganBimbingan Secara Individu Kelompok
  3. 3. Bimbingan IndividuCottle dan Downie Peringkat Sekolah :(1970) : Shertzer dan Stone proses perhubunganproses perbincangan (1981) : bersemuka antara Blackhma (1977) :antara seorang kaunselor Sebagai proses interaksi seorang murid dengan sebagai hubungan dandan kliennya. Kaunselor yang menyediakan seorang pengajar kerjasama yang unikakan menolong klien hubungan bermakna bimbingan yang antara seorang kaunselormemahami diri sendiri & antara diri dengan menyediakan peluang dan seorang klien yangmenerima masalah yang persekitaran dan untuk sesuatu situasi akan diberi peluangdihadapi sehingga dia menghasilkan temu bual dengan tujuan menghayati, berfikir danmembuat pertimbangan pencapaian metlamat membantu murid yang berubah mengikut caradan mengambil serta mewujudkan nilai- berkenaan untuk yang boleh memberikeputusan daripada nilai yang sesuai untuk mengenal pasti masalah manfaatnya.pilihan-pilihan yang boleh tingkah laku pada masa yang dihadapi, buatmembantunya mengatasi kelak. pemilihan alternatifmasalah. seperti yang disarankan.
  4. 4. Menjalinkan hubungan baik di antara kaunselordengan klien.Membantu murid membina keyakinan untukmenyelesaikan masalah diri sendiri.Membantu murid supaya membuat keputusansecara rasional dan praktikal.Menyelesaikan masalah dengan berkesan ataumencegah masalah kritikal menimbul, ataumengubah tingkah laku negatif kepada positif.
  5. 5. Bimbingan Secara KelompokC. A. Mahler & E.Caldwell : sebagai Carl Rogers (1970) : Dyer dan Vocind (1973)proses sosial tentang sebagai orientasi : perubahan sosial danmasalah perkembangan permasalahan dan psikologi setiap orangdan sikap para murid di proses pemulihan individu, iaitubawah keadaan untuk perubahan tingkah lakuterkawal. Isi kandungan merasionalisasikan dan pengalamannyakelompok merangkumi setiap orang murid dengan individu yangkeperluan dan minat mengikut kehendak lain sertabersama di kebanyakan kumpulannya. persekitarannya.murid.
  6. 6. Mengenal pasti dan membentuk kumpulanserta objektif untuk Bimbingan SecaraKelompok. Sesi sumbangsaran : orientasi dan pendedahan diri, konflik dan pertentangan, perkembangan hubungan rapat dan integrasi, mengusulkan alternatif penyelesaian masalah, membuat keputusan berdasarkan rumusan. Tindakan susulan.
  7. 7. Khidmat Bimbingan dan Kaunseling di Sekolah• Khidmat bimbingan dan kaunseling di sekolah diberikan untuk pembentukan dan peningkatan disiplin dalam kalangan murid.• Ini dapat dilaksanakan melalui program seperti :- Sesi bimbingan dan kaunseling peribadi. Kaunseling Lencana Anti Dadah. Skim Lencana Anti Dadah. Kem/perkhemahan Kaunseling. Kem Jaya Diri. Ceramah-ceramah Bimbingan. Panduan Pemilihan Kerjaya.
  8. 8. Had-had Peribadi Individu• Kaunseling bukan digunakan untuk memupuk persahabatan antara kaunselor dengan klien.• Guru kaunselor harus mengawasi diri daripada menunjukkan simpati dengan menyentuh bahu murid atau bahagian badan anggota yang lain.• Guru kaunselor harus mempunyai kesedaran bahawa nilai asas, agama dan kepercayaan tidak harus dicampuri dalam pertimbangan penyelesaian masalah.
  9. 9. • Guru kaunselor tidak boleh menggunakan muridnya untuk memenuhi keperluan emosi, atau melepaskan diri daripada tugas sekolah atau berkongsi masalahnya sendiri.• Guru kaunselor harus mengelakkan diri daripada mendedahkan masalah peribadi diri kepada muridnya dengan tujuan menunjukkan empati.• Guru kaunselor harus sedar had kebolehannya bahawa sesetengah masalah peribadi yang dihadapi oleh muridnya tidak dapat dibantu untuk diselesaikannya.

×