Advertisement
Advertisement

More Related Content

Advertisement

Cameria

 1. Projekt : Gjografi-Histori Tema: Cameria
 2. CAMERIA Krahinë që përbën pjesën më jugore të trevave të banuara prej shqiptarëve. Shtrihet gjatë bregdetit Jon dhe në veri kufizohet me Republikën e Shqipërisë dhe me Maqedoninë. Në jug përfundon në qytetin e Prevezës, te gjiri i Artës. Thesprotët e vjetër i përkasin popullit Pellazg. Ishin të një gjaku dhe kishin të njejtën gjuhë me popullin e Kaonisë dhe të Mollosisë. Përveç thesprotëve në Çamërinë antike banonin edhe fiset tjera pellazgo-ilire si: Mollosët, Dodonët, Kaonët, Kasopianët, Efyrianët etj. Thesprotët (Çamët) për shumë kohë u qeverisën nga krerët e tyre dhe pastaj u pushtuan nga sundimtari i Mollosëve, Pirrua dhe më vonë iu aneksuan shtetit pellazgo-maqedonas të Lekës së Madh. Emri Çam lidhet me emrin antik të lumit Thyamis (Kalama) që e përshkon. Në kohën antike Çamëria ishte banuar prej fisit ilir të Thesprotëve. Historia e saj bën pjesë në historinë e Epirit antik. Më vonë kaloi nën sundimin e Romës dhe të Perandorisë Bizantine. Në fillim të shekullit XIII ishte pjesë e Despotatit të Epirit, kurse në gjysmën e dytë të shekullit XIV bënte pjesë në Despotatin shqiptar të Artës të prirë nga Gjin Bue Shpata, Pjetër Loshi, Gjon Zenebishi etj. Më 1449 Çamëria u pushtua ngaPerandoria Osmane. Në shekullin XV u bëshesh i luftës kundër vërshimit osman, nënudhëheqjen e feudalëve të familjes Zen ebishi.Nën sundimin osman, Çamëria bënte pjesë nëSanxhakun e Delvinës si dhe të Ja ninës dheu bë shesh i kryengritjeve anti-osmane nëshekullin XVI e fillim të shekullit XVII.
 3. Në shekullin XVIII filloi islamizimi i një pjese të mirë të popullsisë. Një pjesë e popullsisë së Sulit dhe të Pargës, për t'i shpëtuar islamizimit, emigroi duke u vendosur në ishujt e Greqisë. Edhe në Çamëri u përforcua në shekullin XVIII pushteti ekonomik i feudalëve çifligarë vendas, të cilët u bënë faktorë politikë me rëndësi në luftën për pushtetin lokal, deri sa Çamëria ra nën sundimin e Ali Pashë Tepelenës, sundimtarit të Pashallëkut të Janinës. Në vitet 1820 - 1850 Çamëria u përfshi në kryengritjet e mëdha anti-osmane. Më 1854 dhe 1877 inkursionet e bandave të andartëve grekë u pritën me armë në dorë nga popullsia. Gjatë viteve l878-81, degët e Lidhjes Shqiptare të Prizrenit në Çamëri morën pjesë në luftën e përgjithshme të popullit shqiptar për mbrojtjen e paprekshmërisë dhe tërësisë së trojeve amtare. Çështja Çame u ngrit me forcë në periudhën pas Kongresit të Berlinit (1878) kur u kërkua që Çamëria të coptohej dhe t'i kolonte Mbretërisë Greke. Forcat atdhetare pa dallime shoqërore e fetare nën udhëheqjen e Lidhjes së Prizrenit, si një trup i vetëm, u bënë ballë pretendimeve grabitqare greke si dhe Fuqive të Mëdha. Në luften për ruajtjen e tërësisë tokësore shqiptare u shqua biri i madh i Çamërisë Abedin Dino, politikan, diplomat dhe erudit i shquar i kombit shqiptar, i cili në krye të lëvizjes bëri të mundur që Çamëria për 35 vjet të mos bëhej pre e pretendimeve grabitqare.Gjatë kryengritjeve shqiptare të të parë të shekullit XX, Çadhjetëvjeçarëve Camëria ka qenë fushë veprimi e çetave patriotike dhe e një vargu komitetesh kombëtare. Gjatë Luftës Ballkanike 1912-1913, në Çamëri vërshuan trupat greke. Në ndihmë të popullsisë vendase që kishte rrokur armët, nga qeveria e Vlorës u dërguan forca ushtarake, por me vendim të Konferencës së Ambasadorëve në Londër, më 1913, Çamëria iu aneksua shtetit grek.
 4. Pas Luftës së Parë Botërore (l9l4-l8), qeveritë e ndryshme greke shpërngulën me forcë me mijëra banorë të popullsisë shqiptare myslimane për në Turqi, me pretekstin se për shkak të fesë së tyre ishin "turq". Qeveritë e ndryshme greke prej atëherë deri më sot, me metodat më mizore kryen masakra, spastrime etnikofetare, ndaluan shkollat në gjuhën shqipe dhe mohuan çdo të drejtë njerëzore, duke grabitur tokat me lloj - lloj menyrash dhe duke mbjellë terror psikologjik. Në mars të vitit 1913 u masakruan 72 intelektualë dhe personalitete të Çamërisë. Në vitet 20-të u shprnguleën me dhunë rreth 15.000 muslimanë çamë, duke i këmbyer me grekë të Anadollit. Në vitin 1940 ndanë nga familjet 6.000 burra nga 15 – 70 vjeç dhe i internuan në ishujt e Egjeut pa asnje shkak ku vdiqën nga torturat mbi 500 vetë. Në periudhën 27 qershor 1944 - 13 mars 1945 u krye spastrimi etnikofetar përfundimtar i mbi 50.000 shqiptarëve çamë të religjionit musliman nga trojet e tyre me gjenocid të pashembullt, ku humbën jetën rreth 9.000 vetë dhe vdiqën rrugëve për në Republikën e Shqipërisë, nga uria dhe sëmundjet, rreth 2400 të tjerë. Popullsia e Çamërisë ishte rreth 93 % shqiptare, ndërsa pjesa tjetër përbehej nga grupe të tilla si grekë, vllehë dhe romë etj. Në periudhën mes viteve1913-1944 gati 850.000 shqiptarë çamë janë dëbuar me dhunë në drejtim të Turqisë, Shqipërisë dhe vendeve tjera të Ballkanit dhe Europës. Qendrat e banuara kryesore të Çamërisë janë: Filati, Gumenica, Paramithia, Margëlliçi, Parga, Preveza, Arta, Janina, Kosturi, Konica, Florina, etj.
 5. Sot në Çamëri banojnë Arvanitët dhe Shqiptarët çamë ortodoksë, por pa të drejtë arsimi në gjuhën amtare, pa të drejta kombëtare dhe njerëzore dhe pa të drejtë të deklarimi të identitetit të tyre kombëtar. Kurse popullsia çame e besimit musliman u dëbua tërësisht në vitin 1945 nga ushtria shovenisto-fashiste e Greqisë. Fillimisht në Çamëri duhet të kthehen, të riatdhesohen Çamët e dëbuar me dhunë ushtarake, dhe t'u kthehen pronat e tyre të gjithë refugjatëve çamë dhe pastaj Çamërisë t'i njihet e drejta e Krahinës Autonome Politiko-Territoriale brenda Greqisë, me perspektivë për Referendum e Vetëvendosje demokratike dhe bashkim me Shqipërinë.
 6. Disa të dhëna mbi masakrat në Çamëri 1944-1945 Më 27 qershor 1944 masakrimi i qytetit të Paramithisë. Mëngjesin e së martës, 500 zervistë hynë në qytet duke premtuar qetësi, paqe dhe dashuri, por pas dreke filloi masakra. Popullsia që shpëtoi largohet për në Filat dhe Konispol. (të masakruar në Paramithi, Margëllëç e katunde 800 burra, 230 gra e fëmijë, Pargë 130 burra) Në gusht 1944, masakra në qytetin e Filatit dhe katundet. Popullsia largohet përfundimisht në shtator 1944, pas ngjarjeve të tmerrshme. (të masakruar në Filat e katunde 198 burra, 61 gra e fëmijë) Shkurt 1945, një pjesë e popullsisë çame kthehet pas marrjes së zonës nën kontroll nga ELAS-i. Më 13 shkurt 1945 bëhet marrëveshja e Varkizës midis EAM-it dhe qeverisë së Plastiras. ELAS-i në bazë të marrëveshjes dorëzon armët. Në mars 1945- krahina e Filatit bie në duar të organeve të gjeneral Plastiras (Ushtria Kombëtare Greke). Këto organe bëjnë masakrimin e tretë. (të masakruar në Filat e katunde 142 burra, 59 gra e fëmijë) Të humbur burra, gra e fëmijë 230.
 7. POZICIONI GJEOGRAFIK I CAMERISE Pozita gjeografike Çameria shtrihet ne pjesen Veriperendimore te Greqise, me nje sip. prej 10000 km2. Kjo krahine eshte jo vetem nje nga pjeset me pjellore te Greqise, por me pozicionin e sajstrategjik, eshte dhe rruga me e shkurter e Greqise per ne Europe. Me portet e saj, Çameria ka qene ne kohera nje nga pjeset vitale te ekonomise greke per shkembimin e mallrave dhe produkteve me perendimin. Fale ketij pozicioni gjeografik, infrastruktures se saj, ajo i ka bere me kohe karshillek Egnatias romake, perfshi ketu perfshi ketu edhe resurset e tjera ekonomike ne bujqesi, apo blegtori qe e kane bere token e Çamerise gjithmone edhe me te lakmueshme nga greket. Kjo krahine e Shqiperise vetem ne vitin 1912 i eshte aneksuar Greqise, si rezultat i vendimit te Fuqive te Medha, ne te njejten menyre, sesi ato i dhane Kosoven dhe territore te tjera shqiptare Serbise, Maqedonise dhe Malit te Zi.
 8. Popullsia Qindra dhe mijera shqiptare nga krahina e Çamerise jane perzene me force nga forcat greke ne vitin 1944 dhe tashme jane rezidente bashke me pasardhesit e tyre ne Shqiperi. Shume çamer, afer 85 mije, jane perzene ne drejtim te Turqise, ne periudhen mes viteve 1913-44. Gjate veres se vitit 1944, forcat nazi-fashiste qe jane drejtuar nga Zerva kane goditur mjaft fshatra dhe qytete dhe si rezultat i ketij spastrimi etnik gati 9000 shqiptare jane vrare barbarisht. Popullsia e Çamerise ishte rreth 93 perqind shqiptare, ndersa pjesa tjeter perbehej nga grupe te tilla si greke, vllehe dhe rome. Ne shekullin e 19-te, 80 perqind e popullsise shqiptare I perkiste besiimit musliman dhe procesi i konvertimit te tyre ka filluar ne shekullin e 18-te. Sipas te dhenave historike, pjesa tjeter prej 20% e popullsise çame I perkisnin besimit kristian (ortodokse). Gjithsesi, agimi i frikshem i Luftes se Pare Boterore e gjeti komunitetin shqiptar te Çamerise, te perbere nga 50 % te besimit musliman dhe 50% te besimit ortodoks. Pas luftes nje pjese e popullsise muslimane eshte perzene nga forcat speciale greke duke lene ortodoksit dhe gati 13 % muslimane, qe tashme ishin konvertuar ne ortodokse per te mbijetuar.
 9. Relievi : Çamëria apo Epiri i Jugut përbën një regjion me tipare origjinale të peisazhit gjeografik. Megjithëse relieve në përgjithësi ka karakter kodrinor-malor të pakta janë zonat ku lartesitë kalojnë 1000 meter mbi nivelin e detit. Në pjesen lindore në formën e një harku me drejtim veri- perëndim, jug-lindje, shtrihet sistemi malor i Pindeve. Në drejtim të perëndimit relievi fillon të ulet gradualisht në një zonë kodrinore me lartësi mesatare e cila në afërsi të bregdetit, në perëndim dhe në jug, ja lë vendin ultësirave të Llurit, Frarit, Rajit, Kuçit, Lopsit etj. Nga kreshtat e larta të vargmaleve të Pindit zbresin përrenj e lumej të rrëmbyer të cilet vijnë duke u bashkuar mes tyre duke krijuar sistemet kryesore të lumejve të Çamërisë të cilët janë ata Kalama, Akeron, Lluri dhe Arta. Këta lumenj shfrytezohen gjerësisht për ujitje, duke i dhënë jetë krahinës. Çamëria ka një klimë të këndshme subtropikale-mesdhetare, me dimër të butë dhe të lagësht dhe vere të nxehtë dhe të thatë. Tiparet e relievit krijojnë një variacion mikroklimatik nga lindja në perëndim. Ndërsa në lindje në kreshtat e maleve mbi qafa e gryka të tyre shkëlqejnë sheshet e dëborës së përhershme, në brigjet e ulta të detit Jon ka mbi 280 ditë me diell, me temperature optimale për një aktivitet turistik balneta, nga muaji prill deri në fund të muajit tetor. Vegjetacioni tipik mesdhetar vesh me gjelbërim të përhershëm malet kodrat dhe ultësirat e Çamërisë. Ndërsa në shpatet e vargjeve malore në lindje pishat alpine mesdhetare shkundin dëboren, në bregdet shkundin petalet plot erë, agrumet dhe drurët frutorë. Brezaret e ullinjëve, vreshtave dhe agrume shtrihen gjatë gjithë bregdetit dhe nëpër luginat e lumenjve ato arrijnë deri në brendësi të regjonit. Çamëria përbën një krahinë me peisazhe antropike unikale në Ballkan. Po të lëvizim me një anije nga limani i Igumenicës drejt hapësirës blusaks të detit Jon dhe prej andej të hedhim njeë veshtrim mbi këtë krahinë, horizonti të ofron një amfiteater kolosal e të mahnitshëm të natyrës veshur me një kolorit të larmishëm ngjyrash ku dominojnë peisaazhet antropike me blerim të përhershem.
 10. KLIMA : Çamëria ka një klimë të këndshme subtropikale-mesdhetare, me dimër të butë dhe të lagësht dhe vere të nxehtë dhe të thatë. Tiparet e relievit krijojnë një variacion mikroklimatik nga lindja në perëndim. Ndërsa në lindje në kreshtat e maleve mbi qafa e gryka të tyre shkëlqejnë sheshet e dëborës së përhershme, në brigjet e ulta të detit Jon ka mbi 280 ditë me diell, me temperature optimale për një aktivitet turistik balneta, nga muaji prill deri në fund të muajit tetor.
 11. Qytetet kryesore shqiptare të Çamërisë janë: Janina, Arta, Preveza etj.
 12. Gumenicë, është një qytezë bregdetar në Greqi veriperëndimore, kryeqyteti i Qarkut të Çamërisë dhe portin e dytë më e madhe në perëndim të Greqisë. Qyteza Gumenica nga veriu kufizohet me fshatin Shulashin, nga verilindja me Reçatin, nga lindja me Dhërmicen, nga jugu me Gravën, nga perendimi me Detin Jon .Gumenica është 480 km nga Athina dhe 460 km larg nga Selaniku. Qyteti ka një port te anijeve. Këtu fillon Egnatia Odos (A2) e re, e cila lidhe Gumenicën edhe me Turqinë. Gumenica është një qytezë relativisht i ri që është rindërtuar pas Luftës së Dytë Botërore, edhe pse ka pasur ditët e vjetër si një fshat peshkimi. Nën sundimi Osmane, Gumenica ishte një komunitet të vogël. Në vitin 1913, Gumenica u pushtua nga Greqia, der në ditet e sotme. Në 1938, kur u themelua qarkut Thesprotia, Gumenicë u bë kryeqyteti i saj.
 13. PREVEZA Qyteti i Prevezës u themelua në 290 para erës sonë nga mbreti Pirro i Epirit. Në periudhën e vonë mesjetare një qytet i ri u themelua me emrin aktual të Prevezës i cili kaloi në 1499 në duart e Venedikut. Dëshmi e kësaj kohe është kalaja,dëshmija e vetme thelbësore e mbetur nga ish-fortifikimi i qytetit me një pamje të mahnitshme mbi gji. Sot Preveza është një nga vëndbanimet turistike më gjallërore dhe e organizuar në bregdetit e Jonit duke ofruar në zonën përreth një numër të gjerë të plazheve interesante dhe gjireve me ujëra të kristalta. Vënde interesante për të vizituar: qyteti i lashtë i Nikopolis ndërtuar nga perandori Oktavian.Vëndi arkeologjik i Kassope.Oracle i të vdekurve i Ephyra dhe rruga për në Parga.Gjiri Amvrakikos është një zonë e mbrojtur me bukuri natyrore.
 14. Parga Qyteza e Pargës gjendet në një gjirin eDetit Jon, buzë maleve të Epirit. Nga veriperëndimi Parga kufizohet me fshatin Rrapezën, nga juglindja me Shëndjellën, nga lindja me Livadharin dhe nga perëndimi me detin Jon. Në çdo ciceron turistik përshkruhet si njëri ndër vendet më të bukura të Greqisë. Sidomos në muajin gusht në Pargë pushojnë mijëra turistë nga Italia, Gjermania, Britania e Madhe, por edhe nga vendet e Ballkanit.Qyteti i Pargës ka tri plazhe të mrekullueshme. Lihno, Vallto dhe plazhin pranë portit.Të gjitha kodrinat janë të mbuluara nga druri i ullirit. Mesatarisht prej çdo rrënje parganjotët vjelin deri në 300 kilogramë ullinj. Nëpër oborret e shtëpive dhe në kodrinat përreth banorët vjelin edhe limona e portokaj. Falë zhvillimit të turizmit shumë banorë të Pargës janë kthyer nga mërgimi, kryesisht nga Gjermania, ku kishin shkuar si punëtor krahu në vitet 50-të dhe 60-të, kur Greqia ishte një vend i varfër. Ata në vendlindjen e tyre kanë hapur taverna dhe kanë ndërtuar shtëpi, të cilat i japin me qira gjatë sezonës turistike.
 15. Paramithia: Nga veriu qyteza Paramithi kufizohet me fshatin Selanin, nga jugu me Karjotin, nga lindja me Popovën dhe nga perëndimi me Grykën. Në jug të lumit Kalama ndodhet Paramithia në një lartësi mesatare prej 243 m. Paramithia është qendra i Metropolit ortodokse në qarkun Çamërisë. Paramithia është i njohur për kishën e ruajtur mirë e saj bizantine e Shën Mërisë. Qyteti është i vendosur 750 metra në mes të lumenjve Kalama dhe Gliqi Paramithia ofron disa atraksione. Këto përfshijnë banjat bizantin, Kalaja e Eleasë, Kulla e Bollatatëve(sot:'Koulia'), një kullë i vjetër. Përjashtimisht, shtëpitë e ndërtuara tradicionalisht dhe tregut me kalldrëm në qendër të qytetit. Përveç lumit Gliqisë, e cila është një destinacion i popullarizuar turistik për shkak të ujit të qarta nëpërmjet burimeve të shumta në rrjedhën e lumit. Afër Paramithisë janë malet të Kurrillës. Pas shpërgulja e çamëve myslimaneve, të gjitha xhamitë u rrënuan pas Luftës së Dytë Botërore. Paramithia ka qenë gjithmonë i njohur për argjendarët saj. Njëri prej tyre ishte Sotir Bullgari, i cili emigroi në vitin 1877 në Korfuz dhe prej andej në Napoli dhe pastaj Romë në vitin 1881. Atje ai u hap në Via Sintina shtëpia e bizhuterit i tij: Bulgari. Ajo ishte shumë e suksesshme dhe në vitin 1905 ai mund të hapë një re të madhe. Deri më sot, mallra luksi është prodhuesi familjes drejtuar nga brezi i tretë. Ndërtimi i vjetër të biznesit në Paramithi është në ekzistencë sot.
 16. Magellici Nga veriu fshati Margëlliç kufizohet me Vrastovën, nga jugu me Skëndalin, nga lindja me Spatharatin, nga perëndimi me Smokovinën dhe nga jugperëndimi me Luaratin. Margëlliçi është një fshat plot gjelbërim në një zonë kodrinore, afërsisht 30 kilometër në jug të Gumenicës. Fshati ndodhet në të djathtë të rrugës Pargë–Gumenicë në një lartësi 240 meter mbi nivelin e detit. Turizmi Kështjella e Margëlliçit (Kastro) ndodhet në jug të fshatit në një kodër Mendohet te jete e shekullit të 14. kur shqiptarët ishin zotër të atyre trojeve. Më pas u morr nga osmanët.Pas betejës detare të Lepantos (Nafpaktos) 1571 Venecianët (Venedikasit) u përpoqën ta merrnin dy herë. Deri më 1911 kështjella shërbente si qëndër për administrimin e ushtrisë dhe si burg.
 17. Suli: Është një qyteze e vogël ne krahinen e Camerise ne Shqipëri, ne një vend malor dhe te fortifikuar prej natyre. Edhe ne vitin 1792 suliotet qendruan burrerisht, por ne vitet 1800 e 1803 u derguan përsëri forca te tjera kundër tyre dhe me në fund popullsia e Sulit nuk mundi t’u bejeballë dhe u shperngul ne Parge, e cila ne atë kohe gjendej ne dorë te Anglise. Qe ne atë koheSuli u shkretua. Edhe sot nuk ka tjetër veçse një kala te ndertuar prej Ali pashë Tepelenes, e cila është e shkaterruar. Kur Ali pasha bleu Pargen, suliotet iken se andejmi ne Korfuz dhe me vonë u shperndane andej këtej. Ne revolucionin e fundit grek, kryetaret me trima janë suliotet. Njëherë kur Ali pasha rrethoiSulin, ne te gjendeshin vetëm gratë, te cilat për një kohe bënin qendrese, por duke kuptuar se do të detyroheshin te dorezoheshin, te kercenuara nga Tepelenasi, me guxim të madh pranuan te veteflijoheshin. Duke vallezuar ne një shesh që gjendej mbi një shkemb te lartë, te kapura dorë me dorë, u hodhen se bashku ne humnere dhe vdiqen.
 18. Janina: Është një qytet, qendër e vilajetit me te njëjtin emër. Ndodhet ne jug te vilajetit te Shkodrës 700 km ne jugperendim te Stambollit e 210 km ne jugperendim te Selanikut, ne bregun perendimor te liqenit me te njëjtin emër. Ka 35. 000 banorë, 30 xhami, 6 kisha, 2 sinagoge, 3 teqe, disa medrese, një biblioteke, një gjimnaz, një shkolle fillore e disa shkolla fillore kuranike(mektep), një gjimnaz me emrin Zosimea, disa shkolla fillore dhe një shkolle për vajza vetëm për greket, një shkolle plotore për vllehet, një azil grek për jetim e te varfer si dhe një spital, një spital tjetër te ndertuar kohët e fundit nga bashkia, treg te bukur, hane e hamame te shumta, një keshtjelle te mbetur nga Ali pashë Tepe-lena,që ndodhet mbi gadishullin që futet brenda ne liqen, te rrethuar me hendek;përreth ka disa pende dheu. Ne rrethet e qytetit ka vreshta e toka pjellore, punishte lekuresh;prodhohen sende prej argjendi dhe prej lekure dhe zhvillohet një tregti mjaft e rëndësishme. Janina është ndertuar nga i quajturi Jani, një nga princat e vendit ne kohën e rënies se perandorise bizantine.
 19. Besimi fetar : Përhapja e fesë islame në krahinën e Çamërisë dhe të Janinës, ashtu si në gjithë trojet shqiptare dhe më gjerë, përkon me pushtimin turk të këtyre trojeve. Por duhet thënë se përqafimi i fesë islame nga popullsia shqiptare në këto krahina ndodhi pak më vonë se në Shqipërinë e Mesme dhe në atë Verilindore. Megjithëse kjo hapësirë kohore s’është shumë e madhe, na shtyn të arrijmë në përfundimin se mosha e disa objekteve të kultit islam (xhamive) në këto krahina është më e re se ajo e objekteve të njëjta në rajonet e mesme dhe verilindore të Shqipërisë. Kjo ka spjegimet e veta. Shumë rajone e vendbanime të bregdetit të Çamërisë ishin nën pushtimin dhe ndikimin venecian deri nga shekulli XVIII. Qyteti çam i Margëllëçit, është marrë nga turqit më 1733, ndërsa qyteti i Pargës pak më vonë.
 20. Gatimet tradicionale Came Çorba është një version i lehtë i supës me mish. Gatuhet me pak oriz, piper të zi, limon dhe mish të grirë me dorë. Pjata e parë ishte gjithnjë e lehtë pasi dreka shërbente jo vetëm si proçes i të ngrënit por edhe si koha e kuvendimit të punëve dhe aktivitetit të ditës. Çorba pasohej nga një pjatë e madhe e cila përgjithësisht vendosej në mes të tryezës e quajtur ‘Mish Çomblek’.Mishi supozohej të jepte mjaftueshëm “fuqi” për të punuar gjatë ditës. Çombleku gatuhej kryesisht me mish qengji. Në fillim skuqen qepë të prera shumë, dhe hudhra të cilat gjatë skuqjes përzihen me mishin. Menjëherë pas skuqjes të gjitha futen të ziehen. Pasi zonjat arrinin ta njihnin fundin e këtij proçesi nëpërmjet aromës, e ndanin ushqimin në disa tava balte të cilat ruanin nxehtësinë dhe aromën e fortë të mishit. Në pjata anësore servirej bashkë me çomblekun edhe “Qahia”. Qahia gatuhej me petë të mbytura në gjalpë mbi të cilat shtrihej vezë e rrahur dhe thërrime djathi të kripur. Këto peta piqeshin në furrën me dru e apo oxhakun që nuk i mungonin shtëpive të gjera, me pak dhoma (2 ose 3) por me shumë hapësirë. Patjetër se pas këtyre pjatave të “nxehta” mesdhetare, do të duhej pak qetësim me ndonjë ëmbëlsirë. Për këtë shërbente “Përvëlaku”. Përvëlaku ishte ëmbëlsira më e gatuar në çdo qytet të krahinës së çamërisë. Edhe pse ndoshta e ngopur, tryeza ende e priste përvëlakun. Kjo ëmbëlsirë përgatitej me miell të përzier me vezë e gjalp të rrahur. Pasi masa merrte formë vinte moment i prekjes finale. Drutë e djegura në oxhak, tashmë të bëra hi, grumbulloheshin dhe futeshin në ndonjë enë metalike (bakri). Uji që hiri lëshonte quhej “Alsivë”. Alsiva ishte një veçori tipike e përvëlakut. Uji i hirit i hidhej sipër masës së miellit, vezëve fhe gjalpit. Përvëlaku servirej edhe në moment pause të ndryshme apo për festa popullore. Patjetër që një vend aq pjellor sa ç’është Çamëria ka pafund fruta. Frutat përdoreshin gjithnjë për të mbyllur ushqimin e çdo vakti. Pemët frutore në këtë krahinë janë jo vetëm të shumëllojshme por edhe tejet pjellore. Kjo sepse bashkohen disa elementë si toka e punueshme dhe pjellore; klima që i përmbante të katër stinët dhe mbi të gjitha, Mesdheu. Deti i cili e përcakton tokën që lag si pjesën më të lakmuar të planetit. E pra Çamëria është vend tipik mesdhetar, në shumë karakteristika por veçorisht në gatimet tryezës.
 21. Veshjet tradicionale Burrat Burrat came visheshin me rrobat e tyre elegante e luksoze, këmisha të bardha të gjata, të qëndisura anash me ar dhe fermeletë, xhamadanët të shkurtër bojë vishnje me shirita të qëndisura me ar e të përpunuar me shije të hollë, me pistoleta të lara me argjend dhe thika të ngjeshura në brez e me guna të gjata Gra Kësisoj veshja më e përhapur ishte ajo me tumane. Pjesë të tjera të kësaj veshje ishin këmisha e mëndafshtë e endur në avlemend shtëpiak dhe jelekët e mëngoret e qëndisura më fije ari ose argjendi. Ndonjëherë mbi jelek vishnin edhe një sako prej kadifeje me mëngë të gjata, gjithashtu të qëndisura me fije ari. Në kokë vinin shami mëndafshi të zbukuruara me oje të punuara nga vetë gratë çame. Akoma më shumë ia shtonin bukurinë kësaj veshje brezi prej argjendi, shamija e mëndafshit me oje dhe një numër i shumtë stolish prej ari si vëthët, varëset, unazat, byzylykët, etj.
Advertisement