Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Biologija, Sove

  • Login to see the comments

  • Be the first to like this

Biologija, Sove

  1. 1. Sova je nocna ptica grabljivica koja, kao i njena rodjaka buljina, pripada redu strigiforma i porodici strigida i titonida. U zavisnosti od vrste, njena tezina varira izmedju 120 i 600g. Sivi cuk, koji je najmanji medju njima, visok je 20cm, dok je velika polarna sova (harfang) visoka je do 65cm. Sova zivi oko 12 godina, a najvise 18. Sova se pretezno hrani glodarima, pticama, gmizavcima, glistama, vodozemcima, puzevima i insektima. U svetu postoji vise od 150 vrsta sova, a neki cak smatraju da ih je više od 220, u zavisnosti od toga kako su sove klasifikovane. Neke od najpoznatijih vrsta su: kukuvija, usara, cuk, sumska sova, sivi cuk... Sova je danas ugrozena ali i zakonom zasticena vrsta. Za sove je karakteristican okruglast izgled i uspravno drzanje. Imaju velike oci i kratak kljun i meko i gusto perje. Nisu sve vrste sova noćne ptice. Nakon što svare hranu, one ispljunu čvrste ostatke kao što su zubi, kosti, krzno, perje i ostalo što nisu mogle da svare. Kaze se da sova huce, ali krik muzijaka se razlikuje u zavisnosti od vrste. Na primer, glas usate sove je promuklo hukanje.Grupa sova ne zove se jato, već parlament. Sova nije selica. Njihova dnevna aktivnost zavisi od sezonske količine dnevne svetlosti i tame, zalihe hrane i staništa. Sove imaju tri para kapaka. Jedan im služi za spavanje, jedan za treptanje, a jedan ima ulogu da čisti oči i sprečava infekcije.Nisu sve vrste sova noćne ptice. Njihova dnevna aktivnost zavisi od sezonske količine svuda osim na Antarktika. Cula vida i sluha su izuzetno dobro razvijena dnevne svetlosti i tame, zalihe hrane i staništa.Mogu
  2. 2. Mogu se videti. Levo i desno od ociju smestene su sovine usiu obliku malih otvora koji su zasticeni perjem i nisu na istoj udaljenosti, jedno vise, a drugo nize u odnosu na oci. Bas ta asimetricnost usiju daje im trodimenzionalnost zvuka. Sluh im je vrlo osetljiv tako da svoj plen mogu locirati i u potpunoj tami. Imaju izvrstan vid koji je jednako dobar po dnevnom svetlu kao i u mraku. Zanimljivo je da zbog velicine i gradje sove ne mogu pokretati oci unutar ocnih duplji. Ali zato imaju izuzetno pokretan vrat pa mogu okretati glavu za 360 stepeni i gledati na ledjnu stranu! Vecina sova imaju perje po nogama koje ima dvostruku namenu. Da greje pticu i da je sacuva od udaraca. Sove dostizu polnu zrelos u prve dve godine. Kad pronadju partnera, sove mu celi zivot ostanu verne. Uglavnom ne grade gnezda vec svoja jaja ostavljaju u dupljama drveca, udubljenjima stena ili udubljenjima u tlu. Zenka snese 4-11 belih jaja na kojima lezi izmedju cetiri i pet nedelja. Ptici napustaju gnezdo pre nego budu sposobni za let, tacnije posle 12 nedelja.Oni ostaju u blizini gnezda, penju se po granama i oglasavanjem obavestavaju roditelje o svom polozaju. Ptici pocinju da lete sa 5-8 nedelja. Kod većine vrsta sova ženke su veće, teže i agresivnije od mužjaka. Ako su ptice dimorfne, perje ženke je šarenije.
  3. 3. SIMBOL SOVE - U ranim indijanskim civilizacijama sove su simbolizovale moc i pomoc, i imale su moci prorocanstva. - U antickoj Grckoj sova je bila simbol dobre srece, a povezivali su je sa Atinom, boginjom mudrosti. - Arapi veruju da zena sove snese dva jaja: jedno ima moc ispadanja kose, a drugo ponovnog rodjenja i rasta. - U Alziru se veruje da ako u ruku spavajuce zene se stavi sovino desno oko ona ce vam reci sve sto zelite saznati. - U Velsu su verovali da ako se medju kucama zacuje sovin huk jedna je devojka izgubila nevinost. - Takodje su verovali da ce novorodjeno dete biti blagoslovljeno cuje li trudnica sovin huk. - Vavilonke su nosile amajlije sa likom sove da ih zastite u trudnoci. Verovanja da sove imaju misticne, magicne moci dovela su do toga da su se ove ptice lovile, mnoge su vrste dovedene gotovo do granice izumiranja.
  4. 4. Njen neobican izgled, prodorni krici i sablasni let stvorili su sovi reputaciju zlokobne ptice. Medjutim, ona predstavlja dragocenu pomoc za poljoprivrednike koji se bore protiv glodara i insekata. Kada lovi nocu, sova svoj ostar sluh da bi otkrila plen. Zatim se obrusava na njega u necujnom letu.
  5. 5. HVALA VAM NA PAZNJI ! Sara Mimic VI 5

×