Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Sejarah

583 views

Published on

congkak

Published in: Education
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Sejarah

  1. 1. SEJARAH Congkak perkataan yang dipercayai berasal dari Melayu lama “congak”, yang bermaksud “pengiraan mental” yang terutamanya diamalkan dalam permainan ini. Ia dianggap bahawa pemain yang cekap yang mental mengira beberapa langkah terlebih dahulu akan mempunyai kelebihan dalam mengumpul mata untuk memenangi permainan. Congkak perkataan atau congklak juga bermakna cengkerang cowrie, yang digunakan dalam permainan. Permainan papan tertua Mancala telah ditemui di kubu musnah Roman Mesir dan tarikh kembali ke abad ke-4 Masihi. Permainan ini mungkin diperkenalkan ke Asia Tenggara oleh peniaga India atau Arab dalam abad ke-15 Ia dipercayai telah merebak di seluruh dunia Melayu melalui pedagang melalui Melaka, sebuah pos perdagangan yang penting pada masa itu. Pada hari-hari awal, ia telah menganggap bahawa permainan ini adalah untuk penduduk raja dan keluarga dan istana, namun kemudian ia merebak kepada penduduk umum kerajaan. Selain orang Melayu, India Peranakan juga menikmati bermain Congkak. Di Jawa, istilah “dakon batu” merujuk kepada batu yang sama pitmarked dari tempoh gangsa besi umur Indonesia. Batu-batu ini mempunyai baris 4 atau 5 lubang berbentuk cawan dan dua lubang pada setiap hujung, pembentukan yang mempunyai banyak persamaan dengan permainan nama yang sama di Jawa. Ini batu dakon prasejarah adalah tidak berkaitan dengan permainan dan mungkin digunakan dalam upacara untuk mengambil hati nenek moyang. Batu seperti ini boleh ditemui di sekitar Jawa. Malaysian Ringgit semasa 10 sen mempunyai papan Congkak di belakang pengiktirafan sejarah yang panjang congkak di Malaysia. Lembaga Congkak mempunyai empat belas lubang dalam dua set tujuh (ada yang mempunyai sepuluh lubang dalam dua set lima, ada yang mempunyai lapan belas lubang dalam dua set sembilan), ditambah dengan tambahan yang lebih besar kedai- lubang untuk setiap pemain. Setiap pemain mengawal tujuh lubang pada sampingan mereka lembaga, dan skor mereka adalah bilangan benih di kedai mereka kiri. Di Indonesia, lubang dipanggil anak (“kanak-kanak”), manakala lubang kedai yang lebih besar dipanggil indung (“ibu”).
  2. 2. Sejumlah sebanyak 98 keping digunakan dalam dua set tujuh lembaga versi. Di Asia Tenggara, cowrie kulit dan biji asam jawa adalah yang paling biasa. Tujuh benih diletakkan di dalam setiap lubang kecuali untuk kedai pemain. Objektif permainan adalah untuk menangkap lebih banyak benih daripada lawan seseorang. Kaedah utama permainan mempunyai peraturan seperti yang diterangkan di bawah. Pemain mengambil giliran bergerak benih kecuali dalam langkah pertama yang dilakukan secara serentak, bermula dengan lubang yang paling dekat ke kedai / sendiri. Selepas gerakan ini serentak pertama, sekali benih terakhir jatuh ke dalam lubang yang kosong, giliran pertama pemain adalah lebih dan lawan pemain yang mencapai lubang kosong pertama bermula giliran / beliau selepas pemain lain telah selesai pembukaan beliau bergerak terlalu . Pada giliran, pemain memilih salah satu daripada tujuh lubang di bawah kawalan mereka. Pemain membuang semua benih dari lubang ini, dan mengagihkan mereka dalam setiap lubang arah jam dari lubang ini, dalam proses yang dipanggil menyemai. Menyemai melangkau kedai lawan, tetapi tidak melangkau kedai sendiri pemain. Jika pemain tidak dapat untuk mengisi lubang dengan tujuh biji bahawa lubang dianggap sunog (“dibakar”); semua benih yang berlebihan kembali ke kedai. Pusingan bermula dengan pemain dengan tiada lubang sunog mengambil menyemai / giliran beliau pertama. Jika benih terakhir jatuh ke dalam lubang yang diduduki, semua benih dikeluarkan dari lubang itu, dan disemai bermula dari lubang itu. Proses ini berterusan sehingga benih terakhir jatuh ke kedai, pemain atau lubang yang kosong. Jika benih disemai lalu jatuh ke dalam kedai sendiri pemain, mereka segera mendapat satu lagi pusingan, yang boleh bermula pada mana-mana tujuh lubang di bawah kawalan mereka. Permainan berakhir, apabila pemain tidak mempunyai benih dalam lubang beliau pada permulaan giliran. Benih selebihnya diberikan kepada lawannya. Objektif permainan adalah untuk menangkap lebih banyak benih daripada lawan seseorang.
  3. 3. CARA UNTUK BERMAIN CONGKAK Seperti yang dijanjikan setelah kita mengenali asal-usul permainan ini berasal dari mana, tibalah masa untuk memberi tahu cara untuk bermain congkak. Sangat mudah. Cara untuk bermain : Permainan congkak hanya boleh dimainkan oleh dua orang pemain dalam satu masa. Pemain akan duduk secara bertentangan dan „kampung‟ akan diisi dengan buah congkak yang mempunyai bilangan buah yang sama. Jika dalam pertandingan, pengadil akan dipanggil untuk mengadili pertandingan. Pemain akan memulakan permainan dengan cara bermain serentak. Pemain boleh mengambil buah dari mana-mana lubang dan akan memasukkannya satu demi satu ke dalam „kampung‟ dan „rumah‟. Jika buah yang terakhir dimasukkan ke dalam lubang yang berisi atau dimasukkan dalam „rumah‟, pemain boleh meneruskan permainan untuk pusingan yang kedua tetapi jika sebaliknya, pemain akan berhenti dan menunggu pihak lawan menghabiskan buahnya. Tetapi dulu, ada juga boleh main 4 orang (suka-suka) kiranya satu line tuh doa orang lah yang main, kiranya ada seorang menjadi mastermind untuk rancang strategi ataupun bergilir-gilir.
  4. 4. Tidak perlu sebarang undian untuk mendapatkan hak memulakan permainan. Permainan dijalankan serentak. Siapa lebih cekap, dia boleh bergerak mendahului lawannya. Pemain boleh memulakan permainan dari mana-mana lubang yang dia suka. Jika ada 1, 2, 3, 4, 5, 6 dan 7 lubang misalnya, maka ada tujuh buah dalam setiap lubang. Jadi, jumlah buah yang diperlukan adalah 7×7=49. Maka ambil semua buah dalam lubang yang disukai dan lakukan pergerakkan ikut arah pusingan jam. Semasa bergerak, mesti masukkan satu buah ke dalam setiap lubang yang dilalui dan “lubang ibu” (lubang besar dihujung). Hanya satu lubang ibu sahaja bagi setiap pemain iaitu lubang ibu dihujung, di sebelah kiri pemain sahaja. STRATEGI BERMAIN Permain congkak perlu berfikir, menyusun strategi dan membuat congakkan. Siapa pandai math nie kira advantage lah. Ia memerlukan kecekapan. Biasanya orang yang selalu main congkak akan lebih tahu taktik dan mahir. Jadinya, tidak hairanlah jika ada yang sanggup menghabiskan berjam-jam untuk berlatih seorang diri (haha, akulah tuh) untuk mengkaji pergerakan “buah” sehingga formula rahsia untuk menjadi juara tersimpul dalam mindanya. Strategi ini bakal digunakan untuk mengalahkan lawan dalam perlawanan yang seterusnya. Jika 1st games kalah. Di akhir permainan hanya tinggal beberapa biji buah di dalam lubang masing- masing. Pemain-pemain dikehendaki menjalankan buah itu mengikut susunan lubang iaitu bermula dari lubang yang berisi buah yang di kanan sekali hingga di hujung dekat lubang ibu secara serentak menuju ke lubang ibu masing-masing. Sesiapa yang habis dahulu buah di dalam lubangnya, dia dikira kalah namun:
  5. 5. Terdapat dua kaedah untuk menentukan pemenang iaitu: Pemain yang mempunyai jumlah buah congkak yang banyak. „Menapak‟ iaitu Pemain yang paling lambat memasukkan buah congkak ke dalam „rumah‟ dan biasanya, pemain yang lambat memasukkan buah, mempunyai buah congkak yang banyak. Dalam permainan ini, semua buah yang berada dalam lubang tersebut akan diambil dan dimasukkan ke dalam „rumah‟ atau “kampung” Pergerakkan permainan “mati” apabila buah yang digerakkannya habis dilubang yang kosong. Maknanya buah di dalam lubang itu sudah dijalankan sebelumnya. Jika lubang kosong, tempat pemain “mati” itu pada baris di hadapan si pemain, maka buah dalam lubang yang bertentang dengan lubang kosong itu boleh dirampas oleh si pemain dan dimasukkan ke dalam lubang ibu miliknya. Ia dipanggil strategi tembak . Iaitu, pemain berjaya menembak jika buah congkak yang terakhir, dimasukkan ke dalam lubang yang tidak berisi dan terdapat buah di lubang bertentangan yang berada di barisan pihak lawan. MASA Permainan congkak dimainkan pada bila-bila masa sahaja. Tak macam main bola sepak, ada masanya dalam 90 minit siap ada masa tambahan. Begitu juga dengan jangka masa untuk menghabiskan permainan ini. Permainan akan tamat jika buah congkak dalam lubang salah satu pihak telah habis tetapi jangka masa permainan akan menjadi singkat sekiranya pemain tidak mempunyai kepakaran dan kemahiran yang tinggi.
  6. 6. PERBEZAAN PERATURAN. Walaupun permainan congkak kelihatan sama dengan permainan lain yang berasaskan lubang dan buah seperti Manchala dan Sungka, terdapat beberapa perbezaan dari segi peraturan. Perbezaan utama ialah semasa permulaan permainan di mana permainan congkak bermula serentak antara kedua-dua pemain. Pengagihan buah dalam permainan congkak juga bergerak mengikut arah jam berbanding dengan permainan lain yang bergerak secara melawan arah jam. Permainan congkak sebenarnya merupakan satu permainan yang menarik dan menguji daya pemikiran seseorang khususnya dalam pengiraan. Permainan ini seharusnya tidak boleh ditinggalkan dan generasi pelapis perlu mengambil alih peranan agar permainan ini tidak terkubur begitu sahaja.

×