Tasca Biocombustibles

370 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
370
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Tasca Biocombustibles

  1. 1. BIOCOMBUSTIBLES: La semilla de la discordia Resum del vídeo i tema El biocombustible és el terme amb el qual es denomina a qualsevol tipus de combustible en general que són organismes recentment vius o els seus residus metabòlics. Els combustibles d'origen biològic poden substituir part del consum en combustibles fòssils tradicionals, com el petroli o el carbó. Els biocombustibles més utilitzats i desenvolupats són el bioetanol i el biodièsel. El bioetanol, també anomenat etanol de biomassa, s'obté a partir de blat de moro, sorgo, canya de sucre, remolatxa o d'alguns cereals com el blat o ordi. El 2006, Estats Units va ser el principal productor de bioetanol (36% de la producció mundial), i juntament amb altres països la producció total de 2006 va assolir 55 mil milions de litres. El biodièsel, es fabrica a partir d'olis vegetals, que poden ser ja usats o sense utilitzar. En aquest últim cas se sol utilitzar raps, canola, soja o jatrofa, els quals són cultivats per a aquest propòsit. El principal productor de biodièsel en el món és Alemanya, que concentra el 63% de la producció desprès França, EEUU,Itàlia,Àustria. Alternatives com són el biopropanol i biobutanol són menys populars, a causa de l'alt preu dels combustibles fòssils. Després de veure el vídeo sobre els biocombustibles podem deduir que el tema principal del que tracta aquest documental es sobre la utilització per a diferents productes dels biocombustibles, que estan de moda i no contaminen tant com d’altres. També influeixen en l’emissió de gasos per tant ara mateix són més utilitzats ja que estalvies i garantitzen més qualitat, se’n diu que es el principi de la nova era. Encara que compleixi totes aquestes expectatives, els biocombustibles afecten a la sobirania alimentaria dels pobles i molta part de la població no està d’acord en la utilització d’aquests.
  2. 2. Agents Mercedes Ballesteros (Jefa Unidad Biomosa de Ciemat) Planteja la pregunta de si 800 milions d’habitants que són els que disposen de vehicles en el món poden posar més en perill l’alimentació de més de 6.000 milions d’habitants del planeta. A Espanya tenim més d’un 85% de dependència exterior de productes energètics. Tots els motors dels vehicles que es fabriquen ara mateix en Europa i també en el món poden utilitzar biocarburants. Són per el moment l’única alternativa pels mitjans de transport. S’obté més etanol del que gastem i els resultats dels biocombustibles també son molt positius. Ciemat, per encàrrec de Ministeri del Medi Ambient, ha realitzat dos treballs sobre l’anàlisi del segle de vida del: bioetanol i el biodiesel produïts en les instal·lacions espanyoles i amb les matèries primes que estem utilitzant en Espanya. Els resultats han estat molt esperançadors tant del biodiesel com del bioetanol. Des del punt de vista energètic,s’obté més energia de la que gastem en produir el biocarburant. Des del punt de vista de l’emissió de CO2 els resultats són també molt esperançadors. Teresa Ribera (Secretaria de Estado) Planteja una situació que podria causar conseqüències greus: el cas de que els ciutadans decideixi utilitzar el cotxe com a mitjà de transport faria que augmentés considerablement la pressió del petroli, provocant així problemes importants. La pressió del petroli si no es dispara pot causar conseqüències greus. Això significa que tenim que buscar respostes totalment diferents al litre de gasoil convencional. En el nostre país la emissió de combustible en carretera es de 25% i ha crescut al llarg del temps. Francisco García (Agricultor) Vol obtenir bones collites i aprofitar-les al màxim. Comenta que si aprofitem collites per a la fabricació de biocombustibles els ingressos augmenten. El fet de que un tant per cent elevat de produccions aniran per a les gasolines o per a biocarburants es un fet que la gent encara no s’acaba de creure. Es el principi de una nova era.
  3. 3. Camperols Volen seguir sent camperols i no volen que se’ls imposin regles des de les empreses. No volen ser manats per ninguna empresa. Juan Felipe Carrasco (Greenpeace) S’està veien que en molts llocs del planeta: a Indonèsia, a l’illa de Sumatra, a Colòmbia, a Argentina i Brasil s’està posant greument en perill la sobirania alimentària i s’està posant també en perill la capacitat de que aquests països puguin proveir-se amb l’excusa de exportar beneficis perquè els països rics consumeixin menys petroli. Per tant, els països pobres es queden sense beneficis. Juan Felipe comenta també la gran dependència que te Espanya de l’exterior ( importa més de 500 tones de gra de l’exterior), cada tona menys que es produeix aquí, es una tona més que s’ha d’importar. El que està passant en Indonèsia es un drama ambiental global, que passarà factura i que, de fet, l’està passant ja, i també es un drama social sense precedents on moltes poblacions estan veient en perill la seva alimentació amb l’excusa de fabricar oli per poder introduir en els nostres motors. Solució de Juan Felipe Carrasco: Presenta: que si s’estalvia energia, si s’estalvien les de carboni en l’atmosfera, si es garantitza abans la producció d’aliments i no el contrari com està passant actualment, això podria ser part d’una solució complementant a la resta d’energies renovables. David Sánchez (Amigos de la Tierra) Sembla que no es pot deixar de cultivar aliments en Europa. Els cultius vindran d’altres països on sigui més barat produir la matèria prima. La desforestació representa el 20%. No creu que es puguin solucionar els problemes com la desforestació, la pujada de preus dels aliments i els problemes socials. Antonio Vallespir (Vicepresident Abengoa Bioenergia) A Europa el pes dels cereals destinats al ús dels biocarburants(concretament el bioetanol) no representa més del 2% i amb els altres % de pes en el mercat dels cereals no podem tenir influencia ni per pujar ni per baixar els preus.
  4. 4. Hi hagut una entrada de diners en els mercats de cereals i s’incrementen els preus provocant aquests augments màxims dels preus dels cereals que actualment estem vivint. Som els primers interessats en que no hi hagi aquesta desforestació. Rubén Rouco (Leonesa Astur de Piensos) Rubén explica que tenen un nou comerç que es un comerç dedicat al tema del bioetanol. Aquest comerç té moltes avantatges perquè aprofitaran els excedents de collites que puguin haver en Espanya, Europa i en el món. Si ells no consumissin els enormes excedents principalment en Estats Units avui s’estaria parlant de preus ridículs que farien que l’agricultor espanyol no pogués cultivar ni sembrar. Jerónimo Aguado (Movimiento “Vía Campesina) El problema es que la gent que vivim en el països desenvolupats representen el 20% de la població mundial i estem consumint el 80% de recursos energètics. Necessitem utilitzar el 50% de la terra combustible. “Vía Campesina” ofereix com alternatives abandonar els seus patrons. També considera que utilitzar els aliments pels transports és una barbaritat a tots els nivells, tant ecologia, econòmica com social. Manuel Luna (Gerent de Homologació de Ford Espanya) Manuel Luna condueix un cotxe que funciona amb bioetanol E85: es un combustible format amb 85% d’alcohol pur i 15% de gasolina. Aquest biocombustible emet molts menys gasos nocius que els altres combustibles. El cotxe que condueix es el cotxe que actualment emet menys CO2 de tots els cotxes del mercat. Tot i així, només s’han venut 2.000 cotxes, fet que dóna a veure la escassa fe que tenen els consumidors en la utilització de biocombustibles. El bioetanol és més barat que la gasolina. Però també te l’inconvenient que es consumeix més ràpid que la gasolina i que es ven en moltes poques estacions. Actualment, el bioetanol E85 es ven en 10 estacions públiques i 10 privades. Vicent Signes (Director Proyecto “PERSEO”)
  5. 5. El projecte PERSEO vol demostrar que es possible fabricar biocombustibles a partir de deixalles a nivell industrial. Vicent Signes mostra la fracció orgànica que contenen les bosses de deixalles que cada dia tirem al contenidor. Aquesta fracció orgànica es la matèria prima que utilitza la planta per ser convertida en biocombustible líquid que poden utilitzar camions, automòbils o qualsevol altre vehicle que funcioni en combustible fòssil. Rafael Castanyeda (Dir. Científic Projecte “PERSEO”) Explica el procés en el qual es descarten les peces metàl·liques o elements que es vulguin descartar de les deixalleries que s’utilitzaran per a fabricar els biocombustibles. Francisco Sánchez (Servei Agronomic de Acor) El oli que s’extreu de la planta anomenada: corza és el que dona una qualitat màxima per l’elaboració del biodiesel. La cooperativa agrària de ACOR es la més important de Castella i Lleó. Es una alternativa més, no es que substitueixi al cereal ni a un altre cultiu, és obrir les possibilitats a l’hora de cultivar. Carlos Rico (President de Acor) Carlos Rico diu que ha arribat el moment que els agricultors canviïn la seva imatge, de que siguin els potenciadors de una realitat que marqui a Europa la necessitat energètica. També comenta que els agricultors són uns elements de joc imprescindibles en aquesta realitat. Javier Areños (Director Planta de Biodiesel Acor) Javier Areños explica que el que pretenen es tenir la màxima qualitat en el procés del producte i en la matèria prima, per així garantitzar també una màxima qualitat en el producte final que serà el biodiesel. Emilio Molina (Dir. Departament Enginyeria Química Univ. Almería) Comenta que es normal que la biomassa de algues ofereixi unes expectatives impressionants. La realitat es que quan es pretén cultivar es preveuen que els costos de cultius (de on s’haurà d’obtenir posteriorment el biodiesel) seran molt més grans.

×