Kitab Tauhid Jilid 3 fasal 4

975 views

Published on

Kitab Tauhid Syeikh Abd majid Az-Zindani

Published in: Education
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
975
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
5
Actions
Shares
0
Downloads
45
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Kitab Tauhid Jilid 3 fasal 4

 1. 1. Jilid 3Fasal 4 :Dia Menjadikan Bumi Terbentang Luas Untuk Kamu
 2. 2. Apakah maksud Allah menjadikan bumi terhampar luas?
 3. 3. Az-Zariat : 48Dan bumi pula Kami hamparkan (untukkemudahan kamu mendiaminya); makaKamilah sebaik-baik yangmenghamparkannya.
 4. 4. Apakah perkara yangdisediakan oleh bumi?
 5. 5. Ibrahim:32Allah jualah yang menciptakan langit dan bumi, danmenurunkan hujan dari langit lalu mengeluarkandengan air hujan itu buah-buahan untuk menjadimakanan bagi kamu; dan Ia yang memberikemudahan kepada kamu menggunakan kapal-kapaluntuk belayar di laut dengan perintahNya, juga yangmemudahkan sungai-sungai untuk kamu(mengambil manfaat darinya).
 6. 6. Fatir:3Wahai umat manusia, kenangkanlah nikmatAllah yang telah dikurniakanNya kepada kamu;tidak ada sama sekali yang menciptakan sesuatuselain daripada Allah; Ia memberi rezekikepada kamu dari langit dan bumi. Tiada Tuhanmelainkan Dia, maka mengapa kamu reladipalingkan (dari menyembahnya)?
 7. 7. ar-Rum:46Dan di antara tanda-tanda yang membuktikankekuasaanNya, bahawa Ia menghantarkan anginsebagai pembawa berita yang mengembirakan; danuntuk merasakan kamu sedikit dari rahmatNya, dansupaya kapal-kapal belayar laju dengan perintahNya,dan juga supaya kamu dapat mencari rezeki darilimpah kurniaNya; dan seterusnya supaya kamubersyukur.
 8. 8. an-Naml:61Atau siapakah yang telah menjadikan bumi tempatpenetapan dan telah menjadikan sungai-sungai diantara bahagian-bahagiannya dan telah menjadikanuntuknya gunung-ganang yang menetapnya; danjuga telah menjadikan di antara dua laut (yang masindan yang tawar) sekatan (semula jadi) yangmemisahnya? Adakah sebarang tuhan yang lainbersama-sama Allah? (Tidak!) bahkan kebanyakanmereka (yang musyrik itu) tidak mengetahui.
 9. 9. an-Nahl:80Dan Allah menjadikan bagi kamu rumah-rumah(yang kamu dirikan itu) tempat tinggal; dan Iamenjadikan bagi kamu dari kulit binatang-binatangternak: khemah-khemah (tempat berteduh), yangkamu mendapatinya ringan (di bawa ke mana-mana)semasa kamu merantau dan semasa kamu berhenti;dan (Ia juga menjadikan bagi kamu) dari berjenis-jenis bulu binatang-binatang ternak itu, berbagaibarang perkakas rumah dan perhiasan, (untuk kamumenggunakannya) hingga ke suatu masa.
 10. 10. ali-Imran:190Sesungguhnya pada kejadian langit dan bumi, danpada pertukaran malam dan siang, ada tanda-tanda(kekuasaan, kebijaksanaan, dan keluasan rahmat Allahbagi orang-orang yang berakal;
 11. 11. al-Haj:65Tidakkah engkau melihat bahawa Allah telahmemudahkan apa yang ada di bumi untukkegunaan kamu, dan (demikian juga) kapal-kapalyang belayar di laut dengan perintahNya? Dan Iapula menahan langit daripada runtuh menimpabumi, kecuali dengan izinNya; sesungguhnya AllahAmat melimpah belas kasihanNya dan rahmatNyakepada umat manusia.
 12. 12. al-Qasas:71Katakanlah: "Bagaimana fikiran kamu jika Allahmenjadikan malam kepada kamu tetap selama-lamanya hingga ke hari kiamat; tuhan yang manakahyang lain dari Allah, yang dapat membawakan cahayayang menerangi kepada kamu? Maka mengapa kamutidak mahu mendengar (secara memahami danmenerima kebenaran)?"
 13. 13. al-Qasas:72katakanlah lagi: Bagaimana fikiran kamu jika Allahmenjadikan siang kepada kamu tetap selama-lamanya hingga ke hari kiamat; tuhan yangmanakah yang lain dari Allah, yang dapatmembawakan malam kepada kamu untuk kamuberehat padanya? Maka mengapa kamu tidak mahumelihat (dalil-dalil dan bukti keesaan dankekuasaan Allah)?"
 14. 14. Bumi dijadikan untukmanusia dan kehidupan yang lain
 15. 15. Bumi menyediakan : • Air dan udara yang sentiasa cukup • Makanan yang membina kehidupan • Bukit bukau menghalang gegaran • Daya graviti menstabilkan kedudukan • Tumbuhan dan haiwan manfaat untuk manusia • Angin, hujan, laut, suhu yang sesuai untuk kehidupan
 16. 16. Persaksian umat Islam kepada AllahYang Maha Berkuasa, Maha Bijaksana, Maha Mengetahui, Maha Menjaga, Maha Pengasih lagi Maha Mulia

×