Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

0

Share

Download to read offline

Kitab Tauhid Jilid 1 fasal 2

Download to read offline

Related Audiobooks

Free with a 30 day trial from Scribd

See all
 • Be the first to like this

Kitab Tauhid Jilid 1 fasal 2

 1. 1. Jilid 1Fasal 2 _______KepentinganIlmu TauhidDalam Islam _______
 2. 2. Iman Adalah Asas Amalan Mengapa Allah SWT hanya menerima amalan orang yang beriman?
 3. 3. Orang Yang Tidak Berimantidak mengharap pahalatidak takut azab Allahtidak mencari redha Allahtidak peduli haram dan halaltidak mencari agama Allahmenghina dan mengejek ajaran Allah
 4. 4. al-Furqan:23Dan Kami tujukan perbicaraan kepada apa yangmereka telah kerjakan dari jenis amal (yangmereka pandang baik), lalu Kami jadikan diaterbuang sebagai debu yang berterbangan.
 5. 5. Debu yang berterbangan
 6. 6. Ibrahim:18Bandingan (segala kebaikan amal dan usaha) orang-orang yang kufur ingkar terhadap Tuhannya ialahseperti abu yang diterbangkan angin pada hari ributyang kencang; mereka tidak memperoleh sesuatufaedah pun dari apa yang mereka telah usahakan itu.Sia-sianya amalan itu ialah kesan kesesatan yangjauh dari dasar kebenaran.
 7. 7. an-Nur:39Dan orang-orang yang kafir pula, amal-amal mereka adalah umpamariak sinaran panas di tanah rata yang disangkanya air oleh orangyang dahaga, (lalu ia menuju ke arahnya) sehingga apabila ia datangke tempat itu, tidak didapati sesuatu pun yang disangkanya itu;(demikianlah keadaan orang kafir, tidak mendapat faedah dariamalnya sebagaimana yang disangkanya) dan ia tetap mendapatihukum Allah di sisi amalnya, lalu Allah meyempurnakan hitunganamalnya (serta membalasnya); dan (ingatlah) Allah Amat segerahitungan hisabNya.
 8. 8. Fatamorgana
 9. 9. Perumpamaan
 10. 10. Dua orang lelaki yang masuk ke kebun tanaman orang lain ....
 11. 11. Lelaki 12 Siapakah yang benar dan berhak mendapat UPAH?- tidak bertemu kebun bertemu tuan tuankebun izin- minta- Tidak minta izin lakukan mengikut- lakukan apa yangarahan tuan kebundifikir betul
 12. 12. Pintu Masuk Islam :Mengucap Dua Kalimah SyahadahKenapa Islam menjadikan ucapan dua kalimah syahadah sebagai Rukun Islam yang pertama?
 13. 13. Syahadah 2percaya, yakin dan beriman ...Nabi Muhammad utusan Allah,penyampai wahyu, pembawahidayah, ikutan dan contohteladan Syahadah 1 Allah mencipta, mengatur dan memerintah alam... Allah yang Maha Esa .. tiada suatu yang menyekutu Nya mempelajari Ilmu Tauhid supaya Syahadah yang dilafazkan dan Islam yang dianuti menjadi sah dan amalan diterima
 14. 14. Muhammad:19Oleh itu, maka tetapkanlah pengetahuanmudan keyakinanmu (wahai Muhammad) bahawasesungguhnya tiada Tuhan yang berhak disembahmelainkan Allah, dan mintalah ampun kepadaNyabagi salah silap yang engkau lakukan, dan bagidosa-dosa orang-orang yang beriman - lelaki danperempuan; dan (ingatlah), Allah mengetahui akankeadaan gerak-geri kamu (di dunia) dan keadaanpenetapan kamu (di akhirat).
 15. 15. Ali-Imran:18 AAllah menerangkan (kepada sekalian makhlukNyadengan dalil-dalil dan bukti), bahawasanya tiadaTuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia,Yang sentiasa mentadbirkan (seluruh alam)dengan keadilan, dan malaikat-malaikat sertaorang-orang yang berilmu (mengakui danmenegaskan juga yang demikian); tiada Tuhan(yang berhak disembah) melainkan Dia; YangMaha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.
 16. 16. Kesimpulan Allah hanya menerima amalan orang yangberiman. Allah menolak amalan orang kafir walaupunamalan yang baik. Amalan orang kafir bukan bertujuan keranaAllah. Pintu masuk bagi Islam ialah ucapan dua kalimahsyahadah. Ucapan dua kalimah syahadah yang sempurnaakan terlaksana dengan mempelajari ilmu tauhid.

Views

Total views

1,355

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

2

Actions

Downloads

90

Shares

0

Comments

0

Likes

0

×