Webkettő

234 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Webkettő

 1. 1.  A web 2.0 fogalmat Tim OReally-nek tulajdonítják(2004) OReally Media cég alapítója Tim szerint „A Web 2.0 a computeripar üzleti forradalma, amely az internetet egy alkalmazási felületté tette és segített megérteni az új platform adta lehetőségeket.”
 2. 2. AWeb2.0 szolgáltatások története: 1999.-blogok megjelenése 2001.-Wikipédia 2003.-MySpace,SecondLife 2004.-Gmail,Facebook 2005.-Youtube,IWiW 2006.-Twitter
 3. 3.  A web 2.0 (vagy webkettő) mindazon második generációs internetes szolgáltatások gyűjtőneve, amelyek a közösségre, és/vagy a tartalommegosztásra épülnek A felhasználók maguk készítik a tartalmat vagy megosztják egymás információit A szolgáltató csak magát a laza keretet adja (valamint a kinézetet, a design-t), annak feltöltéséről már a felhasználók maguk gondoskodnak
 4. 4.  Ezen új-generációs portálok egyaránt a felhasználók kommunikációját-kapcsolatrendszerét veszik célba Hazai portálok: www.iwiw.hu, www.freeblog.hu Nemzetközi: www.facebook.com ,illetve www.youtube.com a "Web 2.0" kifejezés valami nagyon fontos dologra mutat rá:- A webhasználat új irányaira és ezekhez kapcsolódó, megújított technikákra A jelen tanulmány ezért a Web nagy korszakaiként értelmezi a Web 2.0-t és társait(web 1.0; web 2.0; web 3.0)
 5. 5. 3-as szint: leginkább web 2.0 központú vállalkozások és alkalmazások, melyek csak az interneten léteznek. A hagyományos emberi kommunikációjukat igen erősen lecsökkentik és minden tevékenységüket átteszik a web 2.0-s lehetőségekre O’really szerint ilyenek: eBay, Skype, Wikpedia, Del.icio.us, Google AdSense
 6. 6. 2-es szint: olyan alkalmazások, melyek képesek internetes kapcsolat nélkül is üzemelni, de teljes mértékben csak a weben képesek üzemelni. O’Really szerint ilyen pl: Flickr (fotómegosztó oldal)
 7. 7. 1-es szint: Az alkalmazások alapvetően a saját gépen üzemelnek, de képesek internetre is lépni Példák: Google Docs, Apple iTunes
 8. 8. 0-ás szint: Az alkalmazások ugyanúgy működnek nettel, mint anélkül. Példa: MapQuest, Yahoo!, Google Maps
 9. 9.  Az olyan újabb generációs internet technológiák, mint az Ajax, Adobe Flash, Flex, Java, MS Silverlight és a Curl kifejlesztették a böngésző-alapú alkalmazásokkal javíthassák a felhasználói felületet. Ezen technológiák megengedik, hogy nem az egész böngészőt frissítsék fel, hanem csak annak egy kisebb részét. Szerver-oldali szoftverek, Kliens-oldali szoftverek, XML és RSS
 10. 10.  A gyakorlatban a web2.0-ás alkalmazások egy létező szerverre épülnek valójában sokkal többek, mint egy sima szoftver Ezen webes alkalmazások a gyakorlatban sokkal erősebb adatbázist és munkafolyamat-támogatást igényelnek a hagyományos programokhoz képest, mivel csak így tudnak teljes eredményességgel működni.
 11. 11.  A web 2.0 által nyújtott lehetőség, hogy a userek a szerver oldali adatokkal dolgozzanak Ez megtörténhet egyszerű HTML-oldalakba ágyazott lekérdező-táblázatokon keresztül, VAGY: működhet valamilyen script-nyelven is (pl: JavaScript/Ajax) Ezen technológiák egyszerre teszik lehetővé, hogy a kliens-oldali számítógép csökkentse a szerverek leterheltségét és megnövelje az alkalmazások hatékonyságát.
 12. 12.  A lényeg: a minél jobb áttekinthetőség és a minél egyszerűbb kezelhetőség. Ezt a közös hivatkozási alapot teremti meg az XML formátum A hordozhatóságot biztosító protokollok mindegyike ismeri és támogatja az XML-protokollt (Pl: RSS=Really Simple Syndication) A fejlesztők ezen technológiákat a web 2.0 felhasználhatóságával és barátságosabbá tételének fejlődésével úgy jelenítették meg, hogy a hagyományos RSS-ikont lecserélték a Feeds- ikonra.
 13. 13.  A web 2.0 első része a RIA (Rich Internet Application), vagyis a gazdag internetes alkalmazás. Az ehhez kapcsolódó kifejezések a flash, az ajax. A web 2.0 második része a SOA (Service Oriental Architecture). A SOA jelentése: szolgáltatás-orientált architektúra Az ehhez kapcsolódó kifejezések a feed, rss, internetes szolgáltatások és a már mindenki által hallott mush- upok. A mush-upok jóval gazdagabb funkciót tudnak nyújtani, mint alkalmazások egyszerű gyűjteménye.
 14. 14.  A web 2.0 harmadik része a közösségi web. A webkettes alkalmazások egyre interaktívabbak a végfelhasználókkal A végfelhasználó nem egyszerűen csak alkalmazás-felhasználó, hanem aktív résztvevő is.
 15. 15.  fórumok blogok, Mikroblogok (Twitter, Jaiku.com, Plurk) Podcast-ok közösségi oldalak (iWiW, Facebook, MySpace, LinkedIn, MyVIP) képmegosztó oldalak (Flickr, Indafotó, Picasa, Photobucket, Zooomr) videómegosztó portálok (YouTube, IndaVideó) prezentáció megosztó oldalak(Slideshare?) Stb.
 16. 16. Tartalommegosztás (sharing): Egyes információkat, híreket, linkeket ajánlanak fel egymás számára a userek. Az információ kiajánlása teljesen jogszerű, de a tartalmak, illetve a filmek, zenék,, stb. megosztása már kemény jogi problémákat vet felBlog (internetes napló): Bárki szabadon megírhatja gondolatait, ötleteit, a vele történteket. Ez a klasszikus blog. Ennek logikus továbbfejlődése az, amikor az eddig passzivitásra kárhoztatott olvasók már hozzá is szólnak az egyes cikkekhez, illetve beírásokhozCímkefelhő (tag cloud): Az adott oldalon előforduló, leggyakrabban használt linkek gyors és érthető összefoglalása. Minél nagyobb egy szöveg, annál fontosabb, illetve annál többször használják.
 17. 17.  http://www.radiologia.hu/radiwiki/index.php/Web_2.0_alkal maz%C3%A1sok_az_eg%C3%A9szs%C3%A9g%C3%BCgyben,_k% C3%A9palkot%C3%B3_diagnosztik%C3%A1ban#Tipikus_WEB_2 .0_szolg.C3.A1ltat.C3.A1sok http://www.nhit- it3.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=647 8%3Ait3-2-2 http://www.vallalkozas- online.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=24 9&Itemid=90 http://www.tferi.hu/web-2-0 http://www.slideshare.net/KajariKatalin/az-internet-trtnete

×