Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
“Bij moed hoort het vermogen om angst te voelen en daar contact mee te maken”

              Interview met Er...
Meer informatie:
Is uw interesse gewekt? Tijdens het Toekomstforum (www.toekomstforum.nl) op 14
oktober vertelt Erik van d...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Interview Erik van de Loo - 21 september

789 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Interview Erik van de Loo - 21 september

 1. 1. “Bij moed hoort het vermogen om angst te voelen en daar contact mee te maken” Interview met Erik van de Loo, hoogleraar Leiderschap en gedrag aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en oprichter van Phyleon, Centre for Leadership and Change. 21 september 2010 – Erik van de Loo past zijn kennis uit de psychoanalyse toe op ingrijpende veranderingsprocessen in organisaties. Hij helpt leiders zichzelf beter te begrijpen. Van de Loo spreekt 14 oktober tijdens het Toekomstforum/de Nationale Zorgvernieuwingsdag over het thema moedig leiderschap. In dit interview geeft hij zijn visie op leiderschap. “Een leider moet waarmaken wat hij belooft” Om moedig leiderschap te karakteriseren gebruikt Van de Loo de benadering van Ronald Heifetz. Deze stelt dat je onderscheid moet maken tussen leiderschap en gezag. “Gezag is in de kern iets dat zich in de relatie afspeelt, je geeft macht/gezag aan een ander, maar in de relatie die je aangaat verwacht je wel een service terug. Welke dienst verwachten mensen van jou? Indien je als leider de verwachte dienst kunt leveren, zul je gezag verkrijgen. Een leider moet waarmaken wat hij belooft,” legt Van de Loo uit. “Moedige mensen beleven angst, hebben angst en weten die angst in positieve zin te gebruiken” Volgens Van de Loo zijn er mensen die meer leiderschapskwaliteiten in zich hebben dan andere. “Je moet als leider begrijpen dat je gezag toegekend krijgt, niet afdwingt. Om gezag te behouden moet je daarvoor een dienst terugleveren. Beloof daarom niet meer dan je waar kunt maken. Als je dat in de gaten hebt, ben je al een heel eind. Moedige mensen beleven angst, hebben angst en weten die angst te gebruiken in positieve zin. Bij moed hoort het vermogen om angst te voelen en daar contact mee te maken.” “Leiders in de zorg hebben te maken met tegenstrijdige belangen” Van de Loo geeft aan dat er in de kern geen verschil is tussen leiderschap in de zorg en leiderschap in andere sectoren. “De zorg is wel complexer omdat zorg van iedereen is. Mensen vinden dat de zorg goed geregeld moet zijn, maar aan de andere kant mag het ook niet teveel kosten. Als leider krijg je daardoor te maken met tegengestelde belangen. Leiders die voor grote maatschappelijke thema’s staan, zoals de zorg, zullen het nooit helemaal goed doen.” “Eén van de grote uitdagingen in de zorg: het spel anders spelen” Volgens Van de Loo liggen er in de zorg nog veel uitdagingen. “Het is belangrijk dat verschillende partijen vanuit een gemeenschappelijk belang met elkaar gaan praten. Ik zie nu nog niet wie het gezag krijgt om de toekomst van de zorg aan te pakken. Dit kunnen zowel de specialisten, de verzekeraars, de politiek, de patiënten als de technologie zijn. Of wellicht komen er veranderingen vanuit alle sectoren? Eén van de grote uitdagingen in de zorg zal zijn: het spel anders gaan spelen.”
 2. 2. Meer informatie: Is uw interesse gewekt? Tijdens het Toekomstforum (www.toekomstforum.nl) op 14 oktober vertelt Erik van de Loo nog veel meer over moedig leiderschap. Wilt u zelf uw mening over dit thema geven? Ga dan naar www.moedigleiderschap.skipr.nl en discussieer mee. - Bekijk het filmpje van Erik van de Loo over moedig leiderschap. http://www.youtube.com/watch?v=2gqPeGcpDWQ - Website Toekomstforum (www.toekomstforum.nl). - Website STG/HMF (www.stg.nl). - Website Phyleon (www.phyleon.nl).

×