Θερμοπύλες

5,660 views

Published on

Β3

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
5,660
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4,120
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Θερμοπύλες

 1. 1. ΘερμοπύλεςΚ.Π. Καβάφης
 2. 2. Βασικές λέξεις-κλειδιά• Τιμή σ εκείνους όπου στη ζωή των όρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες. Ποτέ από το χρέος μη κινούντες· δίκαιοι κι ίσοι σ όλες των τες πράξεις, αλλά με λύπη κιόλας κι ευσπλαχνία· γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν είναι πτωχοί, πάλ εις μικρόν γενναίοι, πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε· πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες, πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.• Και περισσότερη τιμή τούς πρέπει όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν) πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος, κι οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.
 3. 3. Ο ποιητής θεωρεί πως θαπρέπει να τιμούμε τουςανθρώπους που έχουνκαθορίσει στη ζωή τουςκάποιες σημαντικέςαρχές, κάποιουςπολύτιμους σκοπούς καιφροντίζουν να τουςυπερασπιστούν με κάθετρόπο.
 4. 4. Τα ιστορικά στοιχεία γίνονται σύμβολα στο ποίημα
 5. 5. ΘερμοπύλεςΟι Θερμοπύλεςπαραμένουν ένασύμβολο ανοιχτό σεερμηνείες καιμπορούν ναεκπροσωπούνοτιδήποτε αξίζει γιακάθε άνθρωπο νααγωνιστεί για τηνυπεράσπισή του.
 6. 6. ΕφιάλτηςΌπως συνέβη με τους Σπαρτιάτες πουπροδόθηκαν από τον Εφιάλτη, έτσι και οιγενναίοι άνθρωποι που υπερασπίζονταιτις δικές τους «Θερμοπύλες», γνωρίζουνσυχνά, το προβλέπουν, πως ο αγώναςτους δεν θα ευτυχήσει, εντούτοιςπαραμένουν ακλόνητοι στις πεποιθήσειςτους και παλεύουν για ό,τι θεωρούνσημαντικό μέχρι τέλους.
 7. 7. Μήδοι Οι Μήδοι δείχνουν τις δυσκολίες και τα προβλήματα που έχουν όλοι οι άνθρωποι στην καθημερινότητα τους
 8. 8. ΣυμπέρασμαΟι άνθρωποι αυτοί που θέλει να τιμήσει ο ποιητής, παρά το γεγονός ότι είναι αφοσιωμένοι στην υπεράσπιση των αρχών τους και παραμένουν πάντοτε ειλικρινείς, δεν μισούν, δεν μνησικακούν απέναντι στους ανθρώπους που καταφεύγουν στο ψέμα. Οι ηρωικοί άνθρωποι που επαινεί ο ποιητής έχουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν πως ο αγώνας που οι ίδιοι δίνουν είναι δύσκολος και δεν είναι εφικτός για όλους. Κατανοούν, δηλαδή, πως πολλοί άνθρωποι γύρω τους δεν έχουν την ηθική και ψυχική δύναμη να δώσουν ένα ανάλογο αγώνα, γι’ αυτό και αποδέχονται εκείνους που κάνουν λάθη, ψεύδονται και αμαρτάνουν. Το ηθικό μεγαλείο ενός ανθρώπου, άλλωστε, γίνεται εμφανές όχι μόνο από το πόσο αυστηρός μπορεί να είναι απέναντι στον εαυτό του, αλλά κι από την κατανόηση που δείχνει στις αδυναμίες και τα ελαττώματα των συνανθρώπων του.
 9. 9. • Η παρουσίαση δημιουργήθηκε από τους μαθητές: Σταφυλίδης Χρήστος & Ρίτος Ιωάννης

×