Nota ladap-chromebook & frogvle

3,241 views

Published on

LADAP dari saya

Published in: Education
0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
3,241
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
687
Actions
Shares
0
Downloads
395
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Nota ladap-chromebook & frogvle

 1. 1. SK Puncak Alam (2) 27 September 2013 Dewan Gemilang Disediakan oleh: Mohammad Faizol
 2. 2.  Chromebook adalah laptop yang menggunakan sistem operasi Chrome OS buatan Google  Google mengeluarkan dua sistem operasi Chrome OS Android
 3. 3. Chrome OS Android
 4. 4.  Chromebook dicipta untuk laptop untuk aktiviti perkomputeran awan (cloud computing) – menaip, upload gambar, edit gambar, simpan fail, edit dokumen, buat slaid juga berkongsi dokumen semunya dilakukan secara online.  Ia adalah satu sistem yang merangkumi beberapa lapisan keselamatan, sistem simpanan awan dan kelebihan produk Google yang lain.
 5. 5. Turn ON / OFF  If you open the LCD panel, the computer is automatically turned on.
 6. 6. Turn the Computer Off  Press and hold the power button for approximately 4 seconds to shut the Chromebook down. Press and hold the power button for approximately 2 seconds to lock the Chromebook.  When the system is frozen, press and hold down the power button for at least 8 seconds to shutdown the computer.
 7. 7. Shortcut & Hot Keys on keyboard
 8. 8. Shortcut & Hot Keys on keyboard
 9. 9. Touchpad  Moving the cursor on the screen – 1 finger  Click – 1 finger  Double click function – 1 finger  Right click function – 2 fingers  Drag function – 2 fingers  Change tab – 3 fingers
 10. 10. Connecting an External Display Device
 11. 11. FROG VLE LOG IN
 12. 12. 1 2 3 4 5 6 7 8 1 - Menu untuk mengedit dashboard. 2 - Dashboard pengguna 3 - Dashboard sekolah 5 - Quicklaunch 6 - Resource Manager 7 - Applications Tray 8 - Notifications
 13. 13. 1 2 3 4 5 6 7 8 1 - Menu untuk mengedit dashboard. 2 - Dashboard pengguna 3 - Dashboard sekolah 4 - Kembali ke mod dashboard. 5 - Quicklaunch 6 - Resource Manager 7 - Applications Tray 8 - Notifications
 14. 14. 1. Dalam paparan Dashboard, klik pada ikon Edit 2. Terdapat 3 bahagian utama iaitu Layout, Widgets dan Settings. 3. Settings – untuk menukar nama dantheme dashboard . 4. Layout – untuk memilih bilangan segmen dalam dashboard. 5. Widgets – untuk memilih ikon-ikon yang ingin diletakkan di dalam dashboard. Sila rujuk lampiran untuk senarai widgets dan kegunaannya
 15. 15. 1. Site digunakan sebagai sumber bahan pengajaran dan pembelajaran. 2. Site juga boleh digunakan untuk menggantikan Dashboard agar dapat dilihat oleh orang lain. 3. Site boleh dikongsi (share) bersama rakan-rakan guru atau pelajar- pelajar dari sekolah yang sama. 4. Pelajar tidak boleh membuat Site yang baru tetapi guru boleh melantik pelajar sebagai pengurus kepada sesebuah site. 5. Untuk membuat Site yang baik bagi tujuan pengajaran dan pembelajaran, ianya haruslah mempunyai sekurang-kurangnya perkara-perkara yang berikut: 1. Pengenalan 2. Objektif 3. Isi kandungan 4. Pengukuhan 5. Latihan
 16. 16. Klik pada Quick Launch > Sites  My Sites mengandungi semua Sites yang telah dicipta oleh pengguna.  Subject Sites mengandungi senarai sites yang telah di tag dibawah kategori subjek tertentu dan telah dikongsi (share) kepada anda atau umum (Public).  Co-curricular Sites mengandungi sites yang telah di tag dibawah kategori Ko-Kurikulum dan telah dikongsi (share) kepada anda atau umum (Public).  Templates mengandungi senarai sites yang telah di tag di bawah kategori Template dan telah dikongsi (share) kepada anda atau umum (Public).  Other Site – mengandungi senarai sites yang telah dikongsi (share) kepada anda atau umum (Public).  My Library mengandungi sites yang telah anda muat turun dari Frogstore. Klik 2 kali pada site tersebut untuk menyalinnya ke dalam My Site.
 17. 17.  Klik Quick Launch > My Sites > New Site
 18. 18. • Letakkan nama site dan tulis sedikit diskripsi ringkas berkenaan site yang anda akan buat. Klik Next.
 19. 19. • Pilih tema dan ikon yang anda sukai. • Perlu diingat bahawa kedudukan tab bergantung kepada pemilihan tema. • Untuk menggunakan imej anda sendiri, pilih tema Transparent. Anda juga boleh memuat naik imej anda sendiri sebagai ikon site. • Kemudian, klik Next.
 20. 20. • Pilih dan isikan semua ruangan yang disediakan. Ini bagi memudahkan pengguna lain mencari site yang telah anda reka. • Anda boleh memilih lebih dari satu pilihan bagi setiap Subjects, Form Group dan Keywords. • Kemudian klik Create Site.
 21. 21. Contoh page PANITIA BAHASA MELAYU
 22. 22. • Asas Site anda telah pun siap. • Klik Edit untuk membuat pengubahsuaian pada Site. Pastikan anda sentiasa berada di mod Edit ketika ingin membuat perubahan pada site, • Tambah dan namakan semula tab mengikut kehendak anda. Tab juga boleh ditambah di bawah tab lain mengikut tema yang anda pilih. • Klik pada perkataan New Tab dan taip semula nama tab yang dikehendaki untuk rename. • Klik pada simbol + untuk menambah tab yang baru.
 23. 23.  Anda juga boleh mengubah semula nama site, tema dan ikon di bahagian setting.  Jangan lupa untuk sentiasa klik pada Save Changes setiap kali selesai membuat perubahan pada site anda dan sebelum keluar dari mod edit.
 24. 24.  Untuk memilih bilangan segmen di dalam sesebuah page, pastikan anda masih berada di mod Edit. Klik Layout dan klik pada tab yang ingin diubahsuai.  Pilih bilangan segmen dan cara susunan segmen yang dikehendaki.  Anda juga boleh membuang tab yang tidak dikehendaki apabila menekan butang Delete Page..
 25. 25.  Untuk memasukkan bahan-bahan seperti teks, imej, video dan sebagainya ke dalam site anda, klik pada menu Widgets.  Sila klik pada Quick Launch > Learn Centre untuk mengetahui fungsi setiap widget.  Klik, tarik dan lepaskan widgets yang dikehendaki ke dalam segmen yang telah ditentukan. Klik dua kali pada Widget tersebut untuk pergi ke mod Setting.
 26. 26.  Guru boleh menghantar kerja rumah melalui site yang telah dibina kepada pelajar tertentu atau kepada kelas tertentu.  Namakan tab latihan, tugasan, kerja rumah dan sebagainya untuk memudahkan pencarian pelajar.  Gunakan widget „text activity‟ atau „kuiz‟ untuk menghantar tugasan.  Tarik dan lepaskan widget ‘text activity‟ ke dalam tab latihan.  Klik dua kali untuk ke mod setting.  Taipkan soalan yang dikehendaki beserta jumlah markah.  Kemudian klik Save Changes
 27. 27. 1. Pastikan site yang hendak dikongsi sedang dibuka. Klik pada perkataan Share di ruangan toolbar. 2. Klik Share sekali lagi pada paparan yang seterusnya. Anda boleh mengubah maklumat pada paparan berikutnya, kemudian klik butang Next.
 28. 28. 1. Pada paparan yang berikutnya, anda mempunyai 3 pilihan: i. Public – semua pengguna di sekolah anda akan dapat menggunakan site anda. ii. Private – hanya pengguna atau kumpulan tertentu yang anda tentukan dapat menggunakan site yang telah anda hasilkan. iii. Taip sebahagian nama atau kelas yang anda mahu di ruangan “Who has access”. Klik butang Add. Ulang proses ini sehingga semua pengguna yang anda mahu telah dipilih. 2. Setelah selesai, klik butang Share.
 29. 29. 1. Pastikan site yang hendak dikongsi sedang dibuka. Klik pada perkataan Share di ruangan toolbar. 2. Klik butang Assign. 3. Isikan maklumat-maklumat yang dikehendaki. Anda boleh menghantar tugasan kepada semua pelajar di dalam sesebuah kelas atau kepada pelajar-pelajar tertentu sahaja. 4. Klik butang add untuk memilih pelajar. 5. Setelah selesai, klik Next.
 30. 30. 6. Isikan tarikh tugasan ini perlu disiapkan oleh pelajar pada ruangan Availibility. 7. Anda boleh meletakkan arahan tambahan di ruangan Instructions. 8. Jika anda menanda kotak Ask for self evaluation, pelajar dikehendaki menentukanrating dan memberikan komen mengenai tugasan setelah selesai menjawab soalan. 9. Setelah selesai, klik butang Assign. 10. Pelajar akan menerima Notifications berkenaan tugasan ini.
 31. 31. 1. Setelah pelajar menjawab dan menghantar tugasan, guru akan menerima notifications. Klik pada notification tersebut untuk ke paparan Assignment. Anda juga boleh klik pada Quick Launch > Assignment untuk ke paparan tersebut. 2. Klik pada tajuk tugasan yang telah dihantar untuk membuat semakan.
 32. 32. 1. Kemudian klik pada nama pelajar yang ingin disemak. Jawapan pelajar akan dipaparkan. 2. Isikan markah dan komen pada ruangan yang disediakan. Kemudian klik Save. 3. Klik pada tajuk tugasan untuk kembali ke senarai pelajar. Ulang langkah yang sama bagi setiap pelajar.
 33. 33.  Teknologi cloud ialah penggunaan teknologi komputer (pengkomputeran) berasaskan internet di mana perkhidmatan perkongsian sumber, aplikasi perisian, penyimpanan data, capaian dan pengurusan data boleh digunakan secara talian oleh pengguna. Antara teknologi cloud yang sering digunakan adalah seperti Amazon dan Google.
 34. 34. Sekian TERIMA KASIH Mohammad Faizol bin Junid 019 – 3332018 cikgufaizol@gmail.com eezinet@yahoo.com.my vleadmin.bba3035@yes.my

×