Legislative drafting workshop programme 26 May14 Montenegrin

149 views

Published on

The purpose of the workshop is to initiate discussions within the Government of Montenegro about how the quality of legislation can be improved and how capacities in legislative drafting can be developed in officials in the Public Service in Montenegro by reference to experiences in other countries.

Published in: Government & Nonprofit
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
149
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Legislative drafting workshop programme 26 May14 Montenegrin

  1. 1. 2 Rue André Pascal 75775 Paris Cedex 16 France mailto:sigmaweb@oecd.org Tel: +33 (0) 1 45 24 82 00 Fax: +33 (0) 1 45 24 13 05 www.sigmaweb.org This document has been produced with the financial assistance of the European Union. The views expressed herein can in no way be taken to reflect the official opinion of the European Union, and do not necessarily reflect the views of the OECD and its member countries or of beneficiary countries participating in the SIGMA Programme. This document and any map included herein are without prejudice to the status of or sovereignty over any territory, to the delimitation of international frontiers and boundaries and to the name of any territory, city or area. Radionica Izgradnja kapaciteta za izradu propisa ponedjeljak 26. maj 2014. Hotel Podgorica Cilj Radionice Cilj Radionice je da se pokrenu razgovori u Crnoj Gori o tome kako kvalitet propisa može biti unaprijeđen i kako se mogu razviti kapaciteti za izradu propisa kod službenika zaposlenih u državnoj službi u Crnoj Gori pozivajući se na iskustva drugih zemalja. Vrijeme Aktivnost, cilj & govornik 09.00–09.30 Registracija učesnika 09.30–09.40 Uvodna riječ i pozdravni govor Pozdrav učesnicima i predstavljanje ciljeva Radionice Predsjedavajući: gospodin Edward Donelan, SIGMA, OECD 09.40–10.00 Prezentacija o ‘Izazovu kontinuiranog unaprjeđenja izrade propisa’. Ova prezentacija će dati osvrt na razvoj tehnika za unaprjeđenje kvaliteta propisa u državama članicama EU i OECD i procijeniti globalne buduće trendove za unaprjeđenje kvaliteta propisa. gospodin Edward Donelan 10.00–10.20 Prezentacija o različitim pristupima usvojenim u državama članicama EU i OECD u odnosu na izazov izgradnje kapaciteta za izradu propisa Ova prezentacija će objasniti različite pristupe obuci pravnika za izradu propisa i daće naznaku onoga što treba da se nađe u programu obuke za izrađivače propisa. Profesor St John Bates
  2. 2. 2 Vrijeme Aktivnost, cilj & govornik 10.20–11.00 Prezentacija o upotrebi Priručnika kao sredstva za izgradnju kapaciteta za izradu propisa. Ova prezentacija će opisati iskustvo Evropske komisije na izradi priručnika za izradu propisa. Gospodin William Robinson 11.00–11.30 Pauza za kafu 11.30–12.00 Prezentacija o razvoju izrade propisa u Sloveniji. Ova prezentacija će opisati iskustvo Slovenije u razvoju kapaciteta za izradu propisa kao i proces izrade propisa u Sloveniji. gospođa Petra Mundy 12.00–12.30 Pitanja i diskusija 12.30–14.00 Ručak 14.00–15.15 Rad u grupama Učesnici će biti podijeljeni u tri grupe i od svake će se zahtijevati da se pozabavi nizom pitanja:  Što u Crnoj Gori znači termin „kvalitetno zakonodavstvo“?  Od ideja naznačenih od strane međunarodnih eksperata, koje bi bile od značaja u Crnoj Gori?  Koji su glavni izazovi za izradu propisa u Crnoj Gori? Svaki od govornika će imenovati predsjedavajućeg grupe i odrediti govornika koji će napraviti sažetak diskusije u grupi. 14.15–15.45 Prezentacija rada radnih grupa Govornik izabran od strane svake grupe 15.45–16.00 Sažetak predsjedavajućeg u vezi sa navedenim pitanjima gospodin Edward Donelan 16.00–16.30 Pauza za kafu 16.30–17.00 Diskusija o zaključcima i slijedeći koraci.
  3. 3. 3 Predavači: Gospodin Edward Donelan je advokat koji zastupa pred sudom, kvalifikacije je stekao u Engleskoj i Irskoj. Ima 25 godina iskustva u oblasti izrade propisa. Radio je u 23 zemlje pružajući tehničku pomoć za izgradnju kapaciteta u oblasti izrade propisa, a autor je brojnih izvještaja i članaka o regulatornom upravljanju i povezanim pitanjima. Profesor St John Bates je bivši sekretar u Parlamentu Isle of Man, vodi jednu konsultantsku firmu osnovanu 2001. godine, sa sjedištem na Isle of Man, kao i kancelarijama u Londonu i Briselu, koja ima širok dijapazon klijenata iz javnog i privatnog sektora, te međunarodnu reputaciju u pružanju tih usluga. On takođe predaje jedan predmet iz oblasti zakonodavstva na Univerzitetu Strathclyde - Škotska, a tokom 25 godina je bio urednik „Statute Law Review“, vodećeg žurnala na temu zakonodavstva u svijetu. Gospodin William Robinson je naučni saradnik pri Institut naprednih pravnih studija Univerziteta u Londonu, a radi i kao pravni savjetnik u Evropskoj komisiji i Evropskom sudu pravde. Gospođa Petra Mundy je službenik za inforimsanje javnosti u Kancelariji za zakonodavstvo Vlade Republike Slovenije. Ta kancelarija je odgovorna za kvalitet izrade propisa. Ona interveniše u svim fazama usvajanja svakog pravnog akta kako bi osigurala da prijedlozi legislative i usvojeni zakonski akti budu jasni i precizni i u skladu sa pravilima po pitanju forme.

×