Achieving outcomes and strategic management in the public sector in Croatian

225 views

Published on

Published in: Leadership & Management
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
225
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Achieving outcomes and strategic management in the public sector in Croatian

 1. 1. © OECD ZajedničkainicijativaOECD-aiEuropskeunije,uglavnomfinancirana sredstvimaEuropskeUnije Zagreb (Hrvatska), 22. i 23. svibnja 2014. Elke Löffler i Marcel Guenoun, stručnjaci SIGMA-e Strateški menadžment: razvijanje puteva do ishoda
 2. 2. © OECD ZajedničkainicijativaOECD-aiEuropskeunije,uglavnomfinancirana sredstvimaEuropskeUnije Što je najvažnije u javnim službama: Ishodi "U ovoj anketi bilo je previše primjera osoba na visokim pozicijama koje pokušavaju opravdati svoj posao kroz birokratske aktivnosti umjesto kroz ishode usmjerene k ljudima." Izvor: Department of Health (2003). The Victoria Climbié Inquiry. Sažetak izvješća, str. 6.
 3. 3. © OECD ZajedničkainicijativaOECD-aiEuropskeunije,uglavnomfinancirana sredstvimaEuropskeUnije Mjerenje ishoda: Rano razdoblje Od 19. stoljeća: briga za ishode javne politike (npr. Stopu smrtnosti, dugovječnost i obrazovne ishode u školama). Od 40.-ih godina 20. st. na klinikama se razvijaju i primjenjuju mjere kvalitete života vezane za zdravlje, no često u šturom obliku i ograničene na fizičko funkcioniranje (Donabedian, 1966; Bowling, 1995). Od 50.-ih godina 20. st. politički interes proširio se na više skupnih mjera blagostanja i počeo uključivati također životni standard (UN, 1954.) i kvalitetu života (OECD, 1970). Fredericksonov (1971.): središnji zadatak nove javne uprave bio je usredotočiti se na politike koje svima poboljšavaju kvalitetu života.
 4. 4. © OECD ZajedničkainicijativaOECD-aiEuropskeunije,uglavnomfinancirana sredstvimaEuropskeUnije ŠTO JE ISHOD? (uz isprike Supermanu)  Je li to zadatak?  Je li proces?  Je li usluga?  Ne - to je prednost! Ili barem ono što određena organizacija namjerava postići za pojedince, zajednice i građane.
 5. 5. Ishodi Outputi Procesi Inputi Prijelaz na upravljanje zasnivano na ishodima Dokazi temeljeni na zakonu, vrijednostima, politikama i istraživanjima Ocjenjivanje Monitoring
 6. 6. © OECD ZajedničkainicijativaOECD-aiEuropskeunije,uglavnomfinancirana sredstvimaEuropskeUnije Ishodi, outputi, procesi, inputi Ishodi - Stvarna ili namjeravana korist od usluge za živote pojedinaca, zajednica i građana Ishodi na području spola - razina nejednakosti u ishodima usluga u odnosu na rasu, rod, spol, religiju, invalidnost i dob Outputi - usluge koje se nude (Koje usluge? Kada? Gdje?) Procesi - sustavi koji se koriste za kreiranje usluga (Kako ćemo isporučiti te usluge?) Inputi - sredstva koja se koriste za kreiranje usluga (Koji zaposlenici, sredstva i drugi resursi, npr. informacije od građana, trebamo li isporučiti te usluge, i sl?)
 7. 7. © OECD ZajedničkainicijativaOECD-aiEuropskeunije,uglavnomfinancirana sredstvimaEuropskeUnije Važnost jednakosti ishoda: “A Tale of Two Cities” (Priča o dva grada) Karta očekivane životne dobi stanovnika Londona koji žive oko podzemne željeznice (Lives on the Line) pokazuje da postoji razlika od 20 godina u očekivanoj životnoj dobi osoba koje su se rodile oko Oxford Circusa, jedne od najprometnijih postaja, i osoba koje su rođene bliže postajama laganog metroa DLR. Izvor: http://life.mappinglondon.co.uk/
 8. 8. 1. korak: Prepoznavanje ključnih ishoda To se može napraviti na kreativan način uključujući pružatelje i korisnike usluga.
 9. 9. © OECD ZajedničkainicijativaOECD-aiEuropskeunije,uglavnomfinancirana sredstvimaEuropskeUnije Okvir ishoda NHS-a za razdoblje 2013/14: Pet područja Izvor: https://www.gov.uk/government/publications/nhs-outcomes-framework-2013- to-2014 (published November 2012) 1. područje Sprječavanje preuranjene smrti 2. područje Poboljšati kvalitete života osoba s kroničnim bolestima 3. područje Pomagati pri oporavku osobama nakon bolesti ili ozljede 4. područje Osigurati da ljudi imaju pozitivna iskustva u kontaktu sa zdravstvenim sustavom 5. područje Pružiti liječenje i skrb u sigurnom okruženju, kao i zaštitu od štete koja se može izbjeći
 10. 10. © OECD ZajedničkainicijativaOECD-aiEuropskeunije,uglavnomfinancirana sredstvimaEuropskeUnije Radna skupina: Procjena Okvira za ishode britanske Nacionalne službe zdravstvene službe (NHS) 10 1. Podijelite se u manje skupine 2. Procijenite Okvir ishoda NHS-a: Jesu li sva ta područja ishodi? Ako ne, što su? 3. Koje biste ishode dodali iz hrvatske perspektive?
 11. 11. © OECD ZajedničkainicijativaOECD-aiEuropskeunije,uglavnomfinancirana sredstvimaEuropskeUnije 1) Povežite svoje strateške ciljeve s ishodima 2) Jasno definirajte ciljeve 3) Povežite programske inicijative (PI) s ciljevima 4) Koristite targete, znajući pritom da bi trebali biti pametni! To zahtijeva logički model! Nekoliko srebrnih pravila upravljanja učinkom
 12. 12. © OECD ZajedničkainicijativaOECD-aiEuropskeunije,uglavnomfinancirana sredstvimaEuropskeUnije 2. korak: Uspostavite hijerarhiju ciljeva 1) Najvažniji ciljevi trebaju se odnositi na ISHODE gdje je to moguće. 2) ISHODI su PREDNOSTI, i to onako kako ih doživljavaju korisnici ili građani (idealno kao POBOLJŠANJE KVALITETE ŽIVOTA). 3) Popisi ciljeva i ishoda su nezadovoljavajući – nije jasno kako su povezani. 4) Potreban je 'model' načina na koji postižemo ishode i ciljeve – uzročno-posljedična veza, odnosno "put prema ishodima".
 13. 13. © OECD ZajedničkainicijativaOECD-aiEuropskeunije,uglavnomfinancirana sredstvimaEuropskeUnije Primjer: Logički model cestovne sigurnosti
 14. 14. © OECD ZajedničkainicijativaOECD-aiEuropskeunije,uglavnomfinancirana sredstvimaEuropskeUnije I...? "Smanjiti pojavu koronarnih srčanih bolesti, broj smrtnih slučajeva i lošeg zdravstvenog stanja koji iz njih proizlaze te rehabilitirati pacijente koji pate od takvih bolesti". Izvor: Health of the Nation (Zdravstveno stanje stanovništva) (HMSO, 1991).
 15. 15. © OECD ZajedničkainicijativaOECD-aiEuropskeunije,uglavnomfinancirana sredstvimaEuropskeUnije 3. korak: Povežite pokazatelje uspješnosti i ciljeve s logičkim modelom Studija slučaja: Logički okvir koji je pripremila Služba za mlade Gradskog vijeća Surreya (Pogledajte uručak)
 16. 16. © OECD ZajedničkainicijativaOECD-aiEuropskeunije,uglavnomfinancirana sredstvimaEuropskeUnije Vježba: Izrada logičkog modela koji se temelji na ishodima 1) U skupinama izradite hijerarhiju ciljeva za određenu službu ili specifičnog dionika. 2) Raspravite o tome kako biste procijenili postizanje ishoda za sve ishode u prve tri razine hijerarhije. 3) Provjerite kako se vaše aktualne programske inicijative odnose na ciljeve u vašem logičkom modelu.
 17. 17. © OECD ZajedničkainicijativaOECD-aiEuropskeunije,uglavnomfinancirana sredstvimaEuropskeUnije Prednosti i nedostaci za razvijanje logičnog modela 1) Svakako uključite više od JEDNOG najvažnijeg cilja/ishoda, ako je moguće 2) Postavite pitanje KAKO i ZAŠTO 3) Svakako započnite ciljeve s glagolom (npr. "napraviti...") 4) Ne brinite se za razlikovanje ciljeva, svrha i sl., kao ni za podjelu na krajnje/prijelazne ciljeve 5) Nemojte određivati koji su prioritetni ciljevi - to se radi kako proces napreduje!

×