SAK  11.6.2014  1 
STTK 
Akava 
 
Lisää työtä Suomeen
Palkansaajakeskusjärjestöt SAK, STTK ja Akava ovat syvästi huolissaa...
SAK  11.6.2014  2 
STTK 
Akava 
 
Aikuisten täydennys- ja oppisopimuskoulutukseen panostetaan.
Aikuiskoulutuksen rahoitus ...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

SAK:n, STTK:n ja Akavan kannanotto minihallitusneuvotteluihin 2014

235 views

Published on

Palkansaajakeskusjärjestöt edellyttävät minihallitusneuvotteluilta päätöstä hidastaa valtion menoleikkauksia ja säästöjä.

Published in: News & Politics
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
235
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
39
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

SAK:n, STTK:n ja Akavan kannanotto minihallitusneuvotteluihin 2014

  1. 1. SAK  11.6.2014  1  STTK  Akava    Lisää työtä Suomeen Palkansaajakeskusjärjestöt SAK, STTK ja Akava ovat syvästi huolissaan työttömyyden kasvusta. Järjestöt ehdottavat lähipäivinä käynnistyvien minihallitusneuvottelujen osallisille seuraavia toimenpiteitä, joilla kasvua ja työllisyyttä voidaan nopeasti lisätä. Sopeutuksen vauhtia hidastetaan työpaikkojen saamiseksi Runsaan 1,5 prosentin bruttokansantuoteosuutta vastaava finanssipoliittinen kiristys ensi vuonna on uhka talouden elpymiselle. Sopeutustoimien jaksottaminen uudelleen kasvua tukien on tarpeen. Kehysriihessä päätettiin valtion omaisuuden myynnistä 1,9 miljardilla, josta 1,3 miljardia ohjataan velan lyhentämiseen ja 600 miljoonaa kasvupaketin rahoittamiseen. Kasvupaketin osuutta kasvatetaan kasvun ja työllisyyden vahvistamiseksi. Finanssipolitiikan uskottavuus säilytetään työmarkkinajärjestöjen työura- ja eläkeuudistuksella sekä kuntien tehtävien ja velvoitteiden vähentämisohjelman läpiviennillä. Rakentamalla uusia työpaikkoja nopeasti Perusväylänpitoon osoitetaan 100 miljoonan euron lisärahoitus. Lisäksi käynnistetään elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä ja työvoiman liikkuvuutta edistäviä liikennehankkeita. Taloyhtiöiden energiakorjauksia ja homekoulujen, -päiväkotien ja -sairaaloiden peruskorjauksia kiihdytetään 10 prosentin avustuksella. Rakennepoliittisen ohjelman päätöksiä kohtuhintaisen asuntotuotannon edistämiseksi toteutetaan määrätietoisesti. Vuoden 2015 alusta otetaan käyttöön uusi 20-vuotinen korkotukimalli. Aktiiviseen työvoimapolitiikkaan osoitetaan lisäresursseja. TE-toimistoilla on oltava resursseja ja monipuolisia, henkilökohtaisen tarpeeseen perustuvia keinoja tukea työttömien ja vastavalmistuneiden siirtymistä avoimille työmarkkinoille. Osaamisesta ja tutkimuksesta ei pidä säästää Peruskoulun ja ammatillisen koulutuksen laatu ja määrä varmistetaan harkitsemalla uudelleen kehysriihessä päätetyt säästöt.
  2. 2. SAK  11.6.2014  2  STTK  Akava    Aikuisten täydennys- ja oppisopimuskoulutukseen panostetaan. Aikuiskoulutuksen rahoitus ja toimintaedellytykset turvataan toisen asteen rakenne- ja rahoitusuudistuksessa. Korkeakoulujen indeksileikkauksista luovutaan. Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen rahoituksen lisäleikkaukset heikentävät suomalaisen osaamisen perustaa. Tutkimusinfrastruktuurin kehittämistä resursoidaan 100 miljoonalla eurolla kansallisten tutkimusinfrastruktuurien tiekartan mukaisesti. Siten t&k - toiminnan neljän prosentin BKT-osuustavoite on saavutettavissa." Kolmikannassa rakennetaan tulevaisuutta Työeläkeuudistus 2017 valmistellaan sovitusti. Hallitus sitoutuu tukemaan ratkaisua kokonaisuudessaan siten, että myös työelämäkysymykset ja työvoimapolitiikkaan liittyvät kysymykset ovat mukana jatkovalmistelussa. Työelämän hankkeissa ja lainsäädäntöä kehitettäessä noudatetaan kolmikantaista yhteistyömenettelyä. Leikkaus ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan ja työeläkkeiden indeksin leikkaus vuonna 2015 perutaan. Ostovoimasta on huolehdittava Työllisyys- ja kasvusopimuksessa sovittiin erittäin maltillisista palkankorotuksista. Ostovoiman ja kotimaisen kysynnän turvaamisessa myös palkkaverotukseen tehtävillä ratkaisuilla on olennainen merkitys. Inflaatiotarkistukset ja työtulovähennyksen kasvattaminen ovat tapoja tukea ostovoimakehitystä.

×