Bex to school "social media in klare taal"

1,422 views

Published on

Twitter, Social Media, Linkedin, Hyves, weblogs… we worden overspoeld met nieuwe communicatiekanalen op het internet. Wat moet of kunt u daar mee als communicatieprofessional? Wat kan uw bedrijf ermee? Onze werkgevers verlangen een gedegen visie, onze klanten willen de dialoog aangaan. Is onze organisatie daar wel op ingericht? En zo ja, hoe doen we dat dan?

Tijd voor een goed gesprek

Wij gaan u bijpraten over Wat social media nu precies zijn, we delen de laatste stand van zaken, we laten zien hoe bedrijven deze middelen succesvol inzetten, hoe er geld verdiend kan worden, hoe het kan bijdragen aan de merkwaarde, hoe de toekomst eruit ziet en we laten u de impact zien die het heeft op u, uw organisatie of uw merk!

Wij gaan u uitdagen

Door met elkaar in debat te gaan over dit thema en door de opgedane kennis door te vertalen naar eigen kansen.

Voor wie is dit bedoeld?

Voor communicatieprofessionals die graag bijgespijkerd willen worden over dit thema. U bent geen doorgewinterde online communicatieprofessional, maar heeft wel affiniteit met het thema.

Leerdoelen

Een dag waar u als communicatieprofessional alles hoort over de relevante digitale ontwikkelingen. Met best practices en direct toepasbare ‘Tips & Tricks’ die uw dagelijks werk aangaan.

Published in: Self Improvement
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,422
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
24
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Bex to school "social media in klare taal"

 1. 1. Social mediain klare taal
 2. 2. “ I think there is a world market for maybe 5 computers”Thomas Watson - chairman of IBM - 1943
 3. 3. “ Computers in the future may weigh no more than 1,5 tons” Populair mechanics - 1947
 4. 4. “ There is NO reason, anyone would want a computer in their home”Ken Olson - Founder Digital Equipment Corp. - 1977
 5. 5. Wie isRuud?
 6. 6. Wie isJhorna?
 7. 7. Wie isEzra?
 8. 8. Wie zijn jullie?WieWieWieWieWieWie heeft er een Hyves account? Meer dan 20 vrienden, meer dan 50 vrienden? zit er op facebook? Meer dan 20 vrienden, meer dan 50 vrienden? twittert actief? Meer dan 50 followers, meer dan 100? discusieerd actief mee op LinkedIn? beheert er een groep op LinkedIn? vraagt om aanbevelingen? ?
 9. 9. 1 | Het online landschap in de volle breedte 2 | Wat werkt wel en wat niet? 3 | Maaltijd 4 | Wat is in het algemeen belangrijk? 5 | Welke soorten gebruikers onderscheiden we? 6 | Vijf basisprincipes voor succesvolle inzet van social media 7 | Lagerhuis debat15.30 uur ontvangst16.00 uur start workshops18.00 uur Buffetmaaltijd18.30 uur vervolg workshops19.30 uur borrel
 10. 10. Dit wordt geenzendergestuurd verhaal Interacteer, projecteer, reflecteer, participeer
 11. 11. #1Het online landschap inde volle breedte
 12. 12. “Filmpje”
 13. 13. Video
 14. 14. De HighlightssthgilhgiH eD
 15. 15. “Wat vinden julliedaarvan?”
 16. 16. #2Wat werkt welen wat niet?
 17. 17. Argumenten:Ervaring opdoen met social media en ervaring opdoen met response op TwitterNiet alleen mensen naar de website trekken, maar ook de consument zelf opzoekenDell maakte in december bekend met een soortgelijk initiatief een miljoen dollar omzet te hebben behaald via Twitter en verwacht dat die omzet in de toekomstalleen maar zal toenemen.Telfort wil zien wat voor vragen en reacties er komen."Als we honderd volgers hebben is dat prima"In contact komen met onze klanten.De mensen die actief zijn op Twitter, zijn vaak ook online meer dan gemiddeld actief. Je bereikt een specifieke doelgroep waarmee we de communicatie willenaanzwengelen en actief een discussie willen opstarten.Telfort vraagt feedback aan de volgers.Meer ‘voeling met de markt’In de toekomst komen er specifieke aanbiedingen voor de twitteraars.Telfort wil dit jaar meer tijd steken in sociale media.De focus ligt niet meer zozeer op conversie, al blijft dat wel belangrijk natuurlijk---Bron: http://www.emerce.nl/nieuws.jsp?id=2833612
 18. 18. Ene Anne heeft er zelfs een Hyves voor gemaakt
 19. 19. Allemaal branding, allemaal betrokken ambassadeurs van je merk
 20. 20. LinkedIn als kanaal om je expertrol te kunnen claimen.
 21. 21. De moderne ideeënbus van CZ
 22. 22. Nuon en TBWA faciliteren de social media release, het Solar Team zorgt vervolgens voor de content
 23. 23. Armystrongstories.com, een blog waar mensen die geinteresseerd zijn in de US Army.56 echte soldaten die ongecensureerd over hun leven bloggen (aldus een gepassioneerde Major ConstantinoConstantino: “We maken het leger menselijker. We zijn niet één of ander gedigitaliseerde machine, het leger is gemaakt van echte mensen”.Ongecensureerd bloggen? Men zegt daarop: "we moeten opleiden en niet reguleren. Concreet: richtlijnen opstellen en vervolgens onze mensen vertrouwen.Dat er door het bloggen zo af en toe een extra vrijwilliger zich opgeeft voor het leger vinden ze prettig, maar dat is niet de belangrijkste doelstelling.
 24. 24. De KPN Adviesraad is nu zes maanden actief en wordt binnenkort uitgebreid naar 250 leden.Leden krijgen er niets voor. Ze doen het voor de aandacht.Jong en oud en uit verschillende welstandsklassen. Het zijn allemaal mensen die een probleem met KPN hebben.Mee laten luisteren bij callcenter gesprekkenBestelprocedures doorlopenOp een afgeschermd forum delen de leden van de Adviesraad meningenEen keer per maand komt de KPN-stuurgroep van de Adviesraad bijeen (bestaande uit 16 KPN-ers) en bespreken ze de uitkomsten en aanpak van de klachten. Eensamenvatting gaat naar de RVB.Omdat mensen gehoord worden, gaat men KPN ook aanbevelen. De Net Promoter Score gaat omhoog.
 25. 25. De kracht van online discussies en de “regerende leugen” onderschat
 26. 26. Starbucks is op de grote bekende kanalen prominent aanwezig. Profileert zich als erg klimaat- en maatschappelijk betrokken en biedt platform aan voorgelijkdenkenden.
 27. 27. Door mensen bij elkaar te brengen
 28. 28. Deel je ideeën en voer ze samenuit
 29. 29. B.O.E.G = Baas Over Eigen Geld.Leren omgaan met eigen geld zoals zak- en kleedgeld en inkomsten uit een bijbaantje. B.O.E.G. gaat over geld en leven. Over hoe jongeren in allerlei situaties slim metgeld omgaan. Met behulp van handige tools, nuttige informatie en een goed plan, wordt hen geleerd baas over hun eigen geld te zijn of worden en meer te bereikenmet de middelen.
 30. 30. Monty Python is er klaar meehttp://www.youtube.com/watch?v=OGqX-tkDXEk
 31. 31. Bedenk een idee waardoor reizen per vliegtuig nog leuker wordt. Of waarmee nog meer met minder energie gedaan kanworden
 32. 32. Leden van een vakjury, bestaande uit de top van het Nederlandse bedrijfsleven op het gebied van Luchtvaart, Media, Design, duurzaamheid en Entertainmentbeoordelen de inzendingen.
 33. 33. Platform om ideeën te lanceren, te delen en uit te voeren. ASMl zou hier (schaduw)ideeën kunnen lanceren om te zien of er high potentionals aanwezig zijn in dezecrowd.
 34. 34. Nederlandse equivalent
 35. 35. Grote spelers participeren! Goede manier om high potentionals te vinden.
 36. 36. Sciencespace.nl is een initiatief van de hele natuurkundige gemeenschap in Nederland. Het doel is om te laten zien dat de bètavakken (natuurkunde, scheikunde enbiologie) en techniek leuke, spannende en interessante vakken voor iedereen zijn. Het initiatief wordt financieel mogelijk gemaakt door de natuurkundefaculteitenc.q. afdelingen van de Nederlandse universiteiten, de Stichting Physica, de Stichting FOM en Nederlandse Natuurkundige Vereniging NNV. De Stichting natuurkunde.nlheeft de verantwoordelijkheid voor de realisering van het initiatief. Een redactieraad bewaakt de kwaliteit van inhoud en didactische vormgeving.
 37. 37. Wellicht interessant om hier ook een werkstuk of opdracht te plaatsen?
 38. 38. Omgedraaide recruitment. Zoek de leukste baas
 39. 39. Iets voor om te faciliteren in eigen huis?
 40. 40. En eris nogmeer...
 41. 41. 93% van de social media gebruikers vindt dat een bedrijfaanwezig moet zijn in social media
 42. 42. Maar dan wel meteen relevante boodschap Geen bullshit verkopen
 43. 43. Het gaat om dialoog, geen monoloog
 44. 44. En dat moeten we nog leren
 45. 45. Het publiek is er klaar voor “85% van de social media gebruikers vindt dat bedrijven niet alleen aanwezig moeten zijn in de sociale media, maar ook de interactie moeten aangaan.”
 46. 46. “Resistance is futile You will be assimilated”
 47. 47. #3 MaaltijdEet smakelijk
 48. 48. #4 Wat is in het algemeen belangrijk?Mensen zijn steeds beter in staat om te bepalen of ze een merk toelaten in hun leven. En voor merken vereist dat een andere aanpak. Merken zullen zich moetenbewijzen in hun communicatie om de aandacht van een individu te kunnen claimen.
 49. 49. Sociale relevantieDe bekendste vorm is sociale relevantie, hetgeen op dit moment zo in zwang is. Merken kunnen sociaal relevant zijn voor consumenten door sociale marketing tebedrijven. Faciliteren van sociale behoeftes staat hierbij centraal.Een sociaal platform rondom leer- en leesontwikkelingen van kinderen. De uitgeverij Zwijsen faciliteert het platform waarop ouders ervaring uitwisselen en vragenkunnen stellen aan leer- en leesexperts. Hiermee is het merk Zwijsen sociaal relevant voor de doelgroep en versterkt haar positie als autoriteit op leer- enleesontwikkeling.
 50. 50. Functionele relevantieEen andere vorm is functionele relevantie, een dienstverlening dat het leven van een consument aangenamer of makkelijker maakt.Denk bijvoorbeeld aan de zonneradar van Wiekse Witte. Het merk biedt hiermee een dienst en claimt het domein rondom de beleving van de zon, wat aansluit opde merkwaardes van het witbiertje.
 51. 51. Functionele relevantie
 52. 52. Gerichte relevantieMerken kunnen ook waarde bieden door gerichte relevantie: door iets te bieden wat specifiek relevant is voor een consument.De Stichting Buurtlink wil met deze website het buurtgevoel in Nederland versterken. Vanuit de overtuiging dat hierdoor de leefbaarheid verbetert en dat mensenzich nog meer thuis zullen voelen in hun woonomgeving.
 53. 53. #5Welke soort gebruikersonderscheiden we?
 54. 54. De tipper De storyteller De profileerderDe archiveerder De blogger De reageerderDe connecter De lurker De eendagsvlieg
 55. 55. De tipperRolopvatting: Ik heb altijd voor iedereen leuke tips als "heb je dat restaurant al geprobeerd, dat boek al gelezen, die site al eens uitgeplozen?"Motivatie: ik deel graag tips met iedereen, zo ben ik nu eenmaal. “Community is voor mij een succes als ik er makkelijk mijn tips kan delen en verspreiden.”
 56. 56. De storyteller Rolopvatting: Ik heb een visie, een mening, en ik zoek een podium om dat uit te dragen Motivatie: Ik wil graag gehoord worden“Community is voor mij een succes als ik er mijn verhaal goed kan vertellen en er interessant publiek komt”
 57. 57. De profileerder Rolopvatting: Ik wil gezien worden als expert, daarom zoek ik overal podia om aan mijn imago te kunnen werken. Motivatie: ik wil graag gezien woren“Community is voor mij een succes als ik beter vindbaar ben en meer volgers krijg”
 58. 58. De archiveerderRolopvatting: ik bewaar en orden informatie voor mezelf, en alsanderen daar ook hun voordeel mee kunnen doen heb ik daar geen problemen mee Motivatie: Ik hou het graag opgeruimd en overzichtelijk voor mezelf “Community is voor mij een succes als ik er gewoon op eenhandige manier mijn eigen ding kan doen (en verder heb ik niet zoveel met dat community gedoe)”
 59. 59. De blogger Rolopvatting: ik zoek overal plaatsen waar ik mijn blog kan promotenMotivatie: Hoe meer linkjes naar mijn blog hoe beter mijn Google pagerank... “Community is voor mij een succes als ik meer traffic naar mijn blog krijg”
 60. 60. De reageerderRolopvatting: zelf informatie toevoegen zie ik niet zo zitten, maar ik reageer graag met een reactie of stem op wat anderen posten Motivatie: hoewel ik niet zo van de spotlights hou ik wel van een goed gesprek“Community is voor mij een succes als ik interessante gesprekken kan hebben.”
 61. 61. Naast deze mensen die actief toevoegen, zijn er ook mensen die minder zichtbaar een rol spelen in de community
 62. 62. De connecterRolopvatting: Ik vertel iedereen enthousiast dat deze community er is (en leuk is)Motivatie: ik vertegenwoordig graag een ambassadeursfunctie, maar heb zelf niet zoveel in te brengen “Community is voor mij een succes als ik er enthousiast over kan vertellen”
 63. 63. De lurker Rolopvatting: Altijd op zoek naar handige (extra) informatiebronnen Motivatie: ik kom vooral voor inspiratie“Community is voor mij een succes zolang ik er zinvolle informatie vind”
 64. 64. De eendagsvlieg Rolopvatting: Ik kijk rond of ik deze community interessant vind Motivatie: Ik probeer altijd graag nieuwe dingen uit“Community is voor mij een succes als hij me meer raakt dan alle andere dingen die ik uitprobeer”
 65. 65. Wat is daar nu zo belangrijk aan?Alle genoemde rolopvattingen zijn belangrijk voor een afgewogen sociaal proces in de community, en daarmee, voor het succes van de community. De lurkers lijkenalleen maar profiteurs maar spelen een belangrijke rol doordat zij het publiek zijn voor tippers, profileerders en storytellers. Een handig hulpmiddel is om voor allerolopvattingen Personas te ontwerpen.
 66. 66. #6Vijf basisprincipesvoor succesvolle inzetsocial media
 67. 67. 1. Passie Vind je het niet leuk….doe het dan niet! 2. Meedoen Je bent zelf het beste voorbeeld voor je community 3. Openheid Transparantie, eerlijkheid en openheid zijn keywords bij Social Media. Ga ook in op mensen die negatieve dingen zeggen en/of schelden.4. Flexibiliteit Je publiek gaat je site wellicht anders gebruiken dan je bedoeling was…..dus ben flexibel!5. Lange adem Geef niet op als het even niet loopt….ga ervoor!
 68. 68. Maar er zijn ookvalkuilen
 69. 69. 1. Slachtoffer worden van het `glimmende nieuwe apparaat`-syndroom.2. Onvoldoende kennis omtrent de voordelen van een nieuw medium voor de eigen organisatie zorgt voor het vastlopen van plannen.3. Als te veel mensen betrokken zijn bij plannen, heeft niemand de leiding.4. Een doel als `we moeten aanwezig zijn op LinkedIn/Twitter/Facebook` is in feite geen doel. Kijk eerst naar de beoogde effecten op positionering, verkoop, prospects en service.5. Al denkt de baas dat nieuwe media goedkoop of zelfs gratis zijn, er zijn wel degelijk zowel vaste als variabele kosten.
 70. 70. 6. Zonder voorafgaande tests van de plannen bestaat het risico van totale mislukking.7. Nieuwe media zijn goed meetbaar, maar de cijfers rollen niet als vanzelf uit het systeem.8. Denk niet de wereld van sociale netwerkmedia wel even te veroveren. Er is een goede strategie voor nodig.9. Clicks zijn minder belangrijk dan wat na de clicks komt.10. Het draait niet om de marketeer en wat die te zeggen heeft, maar om interactiviteit, inclusief kritiek.
 71. 71. http://www.youtube.com/watch?v=ypmfs3z8esI
 72. 72. #7Lagerhuisdebat
 73. 73. Stelling #1 “Ik weet wat er over mijn organisatie wordt gepost”Ruud
 74. 74. Stelling #2 “Iedere organisatie dient tegenwoordig een online protocol te hebben voor het online gedrag van medewerkers, deze actief te hanteren en te controleren.”Ruud
 75. 75. Stelling #3 “Werkgevers mogen werknemers ontslaan bij verkeerd gebruik van Social Media.”Ruud
 76. 76. Stelling #4 ”Internet legt het zenuwstelsel van organisaties bloot als het gaat om open, eerlijke en transparante communicatie. Integriteit en ethiek zijn daarom leidende principes voor het handelen van organisaties.”Ruud
 77. 77. Stelling #5 “Innovaties en new business ideeën komen over vijf jaar uit de crowd en niet van de afdeling New Business Development.”Ruud
 78. 78. Stelling #6 “Merken die vermenselijken hebben de toekomst.”Ruud
 79. 79. Stelling #7 “Webcare moet worden ondergebracht bij de communicatieafdeling.”Ruud
 80. 80. Stelling #8 “Het is té riskant voor Webcare medewerkers om persoonlijk herkenbaar te zijn.”Ruud
 81. 81. Stelling #9 “Bedrijven moeten hun inmenging in een sociaal platform binnen Hyves tot een minimum beperken.”Ruud
 82. 82. Stelling #10 “Je kunt tegenwoordig geen onderscheid meer maken tussen je persoonlijke en je zakelijke online leven. Zeker niet als communicatieprofessional.”Ruud
 83. 83. De conversatie gaat voort!@ profiel: http://www.linkedin.com/in/ruudkessels groep: “de conversatie gaat voort”

×