Hoe leren we leren innoveren

1,298 views

Published on

Hoe leren we leren innoveren

Published in: Business, Technology
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,298
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
16
Actions
Shares
0
Downloads
27
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Er is van alles te veel. Wat je om je heen ziet. kopjes, schoteltjes tafels en stoelen alles is in overvloed aanwezig. Kaas, boter, eieren we kunnen niet meer eten en niet meer drinken. Voor de ondernemingen die produceren is de belangrijkste vraag. Hoe kunnen we ons met deze overvloed staande houden? Vooral omdat alle artikelen, van meer van het zelfde, naar de goedkooptelanden gaan. Er zijn economen die beweren dat er ooit weer schaarste komt aan wat nu in overvloed aanwezig is.
 • Ultrasoon-Elektrostatisch ?
 • Met laser of een waterstraaltje of zijn er geen gaatjes meer nodig omdat een zelftapper gebruikt wordt.
 • Het beeldscherm opent als een deur naar hele nieuwe mogelijkheden vooral op het gebied van kennisverrijking.
 • Men mag aannemen dat bij een brainstormsessie tientallen procenten van de onderdelen van een product kunnen vervallen. Dit zijn voorbeelden van jaren geleden.
 • De Zwitsers waren in de jaren zeventig de grootste leveranciers van kwaliteitshorloges. Ze waren zo zeker van hun gelijk om horloges met tandwieltjes te maken, dat ze de signalen van het elektronische horloge niet goed beoordeelden: “ Mensen willen geen digitaal horloge”, was hun oordeel. De Zwitsers waren in de jaren zeventig bezig met een horloge te ontwerpen waarvoor 28 onderdelen minder nodig waren. Het zou een revolutie in de horloge- industrie veroorzaken vooral door het gebruik van een nieuwe kunststof. Een zeer groot gedeelte van de markt ging voor ze verloren vooral omdat het elektronisch horloge heel nauwkeurig was en al heel snel ook analoog de tijd aan kon geven.
 • In Amerika werd een digitaal elektronisch horloge ontwikkeld. De Zwitsers vonden dit speelgoed. De Zwitsers waren ervan overtuigd dat de stand van de mechanica, die zij beheersten, niet door andere landen kon worden ingehaald, maar die moeilijke techniek was elektronisch niet meer nodig. Het eerste elektronische horloge werkte maar een half jaar op een batterij en als je wilde weten hoe laat het was, moest je op een knopje drukken. U kent het verhaal duizenden mensen werden ontslagen. Vijftien jaar later hebben ze een groot deel van het marktaandeel heroverd met het Swatch horloge.
 • Een schakelaar met een motortje werd veranderd in een schakelaar zonder motortje, omdat het apparaat waar de schakelaar voor nodig was al een bedienings motor had, die tevens gebruikt kon worden voor de functies van de schakelaar.
 • Mindmapping is een methode om orde te scheppen in de chaos van mogelijkheden. Voorbeeld: Een reisbureau kan reizen verzorgen voor het publiek, voor bedrijven, voor verenigingen. Kan verzekeringen afsluiten. Kan cultuurreizen verzorgen. Kan geld lenen voor reizen. Gezondheid of sportreizen organiseren enz. Daarna maakt men keuzes.
 • Een heel goed middel om de levenslijn van je product te bepalen is gebruik te maken van single-double-en multi- looplearning. Het volgende voorbeeld geeft het goed weer: Single-looplearning: is je werk waar je gespecialiseerd in bent. Neem een geluidsschermbedrijf voor autowegen, dan werk je met vrachtwagens, het maken van geluidsschermen. palen heien, schermen bevestigen. Double-looplearning: het is in de toekomst misschien mogelijk, door geluid zijn eigen geluid terug te zenden waardoor het geluid geëlimineerd wordt. Multi-looplearning is het veroorzaken van geluid opsporen en dat zijn de banden die op de weg het geluid maken. Als we dus een rubber en een wegdek vinden, die bij het rijden geen geluid veroorzaken, zijn er geen geluidswanden of microfoons met luidsprekers meer nodig. Als een bedrijf zo durft te filosoferen over zijn product, kan het de levenslijn van zijn product heel goed bepalen.
 • 500.000 Enveloppen die de banken per dag gebruikten gaan verdwijnen, voor het grootste gedeelte door het overboeken via internet. De krant gaat via internet. Er komen stoelen die je mechanisch masseren. De benzinemotor van de auto wordt misschien een waterstofmotor. De fabrikant van de benzinecarburateur moet dit weten. Kijk wat zich afspeelt op het gebied van de digitale fototoestellen. Buitenstaanders doen volop mee met het veroveren van de markt. Mensen zijn te vaak bezig met bezwaren op te noemen bij nieuwe ontwikkelingen, maar je moet nooit direct nee zeggen, Je moet je laten informeren.
 • Niemand realiseerde zich toen de eerste TV. op de markt kwam wat voor mogelijkheden op ons af kwamen. Wij waren zo onder de indruk dat je bewegende beelden in je huiskamer kon ontvangen, dat je niet aan de verdere ontwikkeling dacht. Video”s, computers, printers, scanners, zendmasten, tientallen nieuwe producten kwamen op de markt, miljoenen mensen kregen nieuw werk.
 • De meeste klanten weten niet wat voor mogelijkheden de nieuwe technologieën hebben. Ze willen er eigenlijk niet over praten. Je moet dus een klant zoeken die je uitleg accepteert en, met jou, proefmodellen wil uitzoeken die de meerwaarden zijn van een nieuw of verbeterd product.
 • Nu verkoopt men geen product meer maar informatie. Het pakje boter wordt een cholesterol verlagend medicijn. Van het eitje wil men weten hoe de kip gehuisvest is. Een digitaal fototoestel koop je na vergelijking van de merken op internet. Er zijn ook producten met verborgen verleiders. Een stukje zeep is in de badkamer decoratie en het horloge een juweel. Er zijn ontwikkelingen gaande die apparaten met gebruik van internet repareren. Alle producten krijgen intelligentie mee. zoals nu een thermostaat de kachel regelt. En de wasmachine die de vochtigheid bepaalt. Een product zonder intelligentie wordt onverkoopbaar.
 • Je stuurt niet iemand naar Amerika (sliicon valley) die zich niet verwondert hoe een ander het doet. Niet namaken, maar afkijken welke eigenschappen de nieuwe technologieën hebben en nagaan of met die nieuwe technologieën toepassingen kunnen worden gevonden in andere markten waar deze technologie nog niet bekend is. De chip werd het eerst toegepast in rekenmachientjes en computers. Kijk nu eens waar voor de chip allemaal gebruikt wordt. Als opslagruimte voor betalingen, bij het identificeren, als program schakelaar en zo kan je oneindig doorgaan. Fundamenteel onderzoek is over het algemeen niet weggelegd voor kleine en middelgrote bedrijven. Snel creatief reageren op een nieuwe technologie is voor ieder bedrijf mogelijk. Maar dan moet de onderneming kennis van buitenaf wel accepteren en dat is vaak moeilijk omdat de meeste bedrijven medewerkers in dienst hebben die gewaardeerd worden op hun eigen kennis. Afkijken wordt algemeen toegepast. Amerikaanse directeuren kijken het beste af. 19 % geeft toe regelmatig af te kijken. Leraren kijken maar 6 % af. Maar die zijn opgeleid om het afkijken af te leren. Een bekende wasmachinefabriek koopt alle wasmachines die nieuw op de markt worden gebracht en eist van zijn ontwikkelaars, dat ze de machines zelf demonteren. Afkijken kan wel eens de snelste manier van leren zijn. Het grote voordeel van deze tijd is dat je via internet over heel de wereld in je huiskamer kan afkijken. Maar dan moet je wel nieuwsgierig zijn. Einstein zei, nieuwsgierig zijn is een van de cruciale aspecten van onafhankelijk denken.
 • Tijdstudies analyseren het werk. Dit geldt voor kantoorwerk, voor monteurs in garages of vrachtvervoer. Links is een montage- bewerking zonder tijdstudie rechts met tijdstudie.
 • Vooral in communistische landen moest je precies doen wat de overheid bepaalde. In Rusland werd jaren geleden nog de treinreis voor je geregeld. De creativiteit was dan ook nauwelijks aanwezig. In de westerse wereld heb je regelmakers en regeluitvoerders maar ook padvinders die hun creativiteit altijd gebruiken en zich niet veel van regels aantrekken. Padvinders houden niet van taakomschrijving en standaardfuncties. Henry Ford zei in het begin van zijn autoproductie.” Waarom krijg ik ook hersens als ik alleen om handen vraag”. Dat is nu wel veranderd. Immers 85% van de werkende in de geïndustrialiseerde landen verricht een kantoortaak. In het bedrijfsleven werken ook actieve losers en dat zijn veelal de grootste innovators. Het zijn de eersten die de nieuwe technologie gebruiken. Zo zijn er voorbeelden van dat een loser die niet mooi kon tekenen, om de nieuwe ontwikkeling van het tekensysteem cadcam vroeg, waardoor zijn gebreken niet naar voren kwamen en de typiste die nogal eens een foutje maakte vroeg om een tekstverwerker. En diegene die slecht zijn Frans spreekt zal wel de eerste zijn die een automatische Franse vertaler koopt als die op de markt komt. Dus padvinders en losers zorgen vooral voor innovatie. Helaas zijn er nogal wat managers die afwijkend gedrag niet accepteren. Alle neuzen moeten dezelfde kant op staan. Maar ze moeten zich realiseren dat, als je 10 jaar het zelfde doet, je binnenkort voor de industrie niet meer bruikbaar bent.
 • Overal zie je als je er oog voor hebt zwakke signalen. In kranten, op televisie, tijdschriften, vakanties gesprekken op verjaardagen noem maar op. Wat betekent een bericht in de krant. Winkelen zonder caissière . Wie heeft daar allemaal mee te maken? De chipindustrie, barcode, die is misschien achterhaald, toelevering, logistiek van het bedrijf zoals voorraadvorming die beter te beheersen is. Je kunt wel 50 gebieden opnoemen die met zo’n simpel berichtje in een supermarkt. als het doorgaat. veranderingen zal aanbrengen. Wat een kansen om nieuwe producten te ontwikkelen.
 • Zwakke signalen. Zelfs de roklengte van de vrouw heeft in het verleden met economie te maken gehad. Korte rokken goede economie. Lange rokken recessie.
 • Zelf een tandwiel heeft nog emotionele waarde. Een sieraad wordt hoofdzakelijk gekocht met emoties. De prijs is daardoor van ondergeschikt belang. Voor meer dan vijftig procent wordt in Amerika door de vrouw beslist welke auto er gekocht wordt. Het blijkt dat een vrouw meer emotie heeft dan de man.
 • Veel van het zelfde geeft geen toekomst aan een westers bedrijf.
 • K.P.N. zegt: het kan ook per telefoon of het kan ook via internet. De televisie krijgt de functionaliteit van een computer. Je computer wordt een supermarkt. De stroomleverancier en het kabelnet zeggen: de infrastructuur is er al. Telefoons worden televisie. Je moet je afvragen ben je met sterren bezig die je nog niet kan zien omdat het licht de aarde nog niet bereikt heeft of met sterren die al uitgedoofd zijn maar waarvan het licht nog onderweg is. Elk product is eindig.
 • Leren,winkelen,spelen en werken is niet meer aan plaats, tijd en vorm gebonden. Leren: Wij kunnen van de beste professor les krijgen via internet. Winkelen: Er wordt steeds meer over internet gekocht. Spelen: 70 % van de westerse jeugd speelt computerspelletje. De omzet in spelletjes is miljarden dollars. Werken: Er zijn bedrijven, die elke week met hun dealers over de hele wereld vergaderen en de laatste informatie over de producten weergeven. Dit zal de kosten van reistijden enorm beïnvloeden. Vele medewerkers zullen op afstand van hun kantoor hun werk kunnen doen. Service wordt op afstand geleverd. Zo kunnen o.a. centrale verwarmingen, wasmachines en auto’s, diefstal poortjes voor warenhuizen, op afstand geregeld en gerepareerd worden.
 • Alle producten zoals stofzuigers, gasmeters,tafels, stoelen, straatlantaarns, of huisdeuren krijgen intelligentie ingebouwd. Wasmachines, grasmachines, centrale verwarming zijn volop bezig om intelligenter te worden. Het probleem is. Als je met de techniek verder bent dan de markt vraagt, dan verkoop je niets. De chipknip komt na jaren introductie nog steeds niet van de grond. Toen de techniek van de cd klaar was, was de markt ook rijp. Het is heel moeilijk om te bepalen wanneer een nieuwe technologie door de markt geaccepteerd wordt. Het is veelal een kwestie van gevoel. Kennis van een nieuwe markt is als licht. Je kunt het niet zien, niet aanraken en het weegt niets en het gaat over de hele wereld.
 • Niettegenstaande het feit dat wij tegenwoordig haast alles met de computer op kunnen lossen is het toch heel moeilijk om mensen te beoordelen met een computer. Het blijft een kwestie van gevoel. Gevoel is als liefde. Je houdt van elkaar maar je kunt het niet omschrijven. Stel dat je gevraagd werd in 1978 te investeren in Microsoft . Dat kon alleen maar met gevoel.
 • De jonge mensen die op Woodstock aanwezig waren, zijn later in het bedrijfsleven gaan werken. Wie kan hier goede medewerkers uit halen?
 • Twee jongelui op Woodstock en toen ze jaren later getrouwd waren.
 • Kijk eens met wat voor taal de huidige jeugd een sms verzendt. Met 160 tekens kunnen ze uren sms- berichten uitwisselen. Wat voor medewerkers komen hieruit naar voren? De vraag blijft: hoe vind je de goede medewerker voor je onderneming.
 • Uit het verleden blijken er drie soorten bedrijven te zijn. Bedrijven die het doen. Ze ontvangen zwakke signalen uit de markt, de samenleving, en de technologie en weten deze signalen goed te gebruiken. Bedrijven die zien wat er gebeurt maar niet adequaat reageren, veelal door interne tegenstellingen en omdat medewerkers niet mee werken omdat ze zien dat innovaties hun werk vernietigen of hun status veranderen. Bedrijven die zeggen: “Wat is er in vredesnaam gebeurd”. De Nederlandse textielindustrie rond 1960 is daar een voorbeeld van.
 • Hoe leren we leren innoveren

  1. 1. Dit is een power point presentatie die gebruikt kanworden als hulpmiddel om de inhoud van hetboek,“Hoe leren we leren innoveren”, over tedragen.Gegevens mogen gebruikt worden met vermeldingvan de naam van het boek en de schrijver.Het boek is te bestellen via www.lulu.com onder detitel: Hoe leren we leren of Hoe leren we lereninnoveren. Ruud Paijens.
  2. 2. Het loont de moeite ommet detoekomst bezig te zijn,want wekomen er tenslotte interecht. Ruud Paijens. •
  3. 3. Elk bedrijf gaat failliet:het is alleen de vraagwanneer.
  4. 4. We moeten onsafvragen:Wat is de opdracht vande onderneming.
  5. 5. De opdracht aan hetbedrijfsleven is de klantervan te overtuigen datde onderneming in zijnvoordeel werkt.
  6. 6. De aandeelhouder inhet handelen van deondernemingvertrouwen heeft.
  7. 7. De medewerkers metplezier waarden creërenvoor de klant en deaandeelhouder.
  8. 8. Er is van alles te veel.
  9. 9. De vraag is: Wie ben je?
  10. 10. Een wasmachinefabriekis geen machinefabriekmaar een reiniger. Enhoe wordt er in detoekomst gereinigd ?
  11. 11. Een boormachinefabriekis geen machinefabriekmaar een gaatjesmaker enhoe worden in de toekomstgaatjes gemaakt?
  12. 12. Sommige bedrijven hebbenhet door waar ze mee bezigzijn.Een kopieerfabriek zegt:“Wij leveren U degoedkoopste kantoorbediende die niet hoeft teslapen en te eten” .
  13. 13. De computerfabrikantzegt:“Ik lever geen computermaar een deur”.
  14. 14. Er zijn methodes dieideeën aanreiken omde levensduur van hetproduct te verlengen.
  15. 15. Brainstorming.
  16. 16. Praktijkvoorbeeldenvan brainstorming.
  17. 17. Vijfstandenschakelaar 150onderdelen.
  18. 18. Vijfstandenschakelaar met dezelfde functies maar nu met 49onderdelen.
  19. 19. Kunststof horloge
  20. 20. Schakelaar met motortje.
  21. 21. Mindmapping.
  22. 22. Single-, Double- enMulti-loop learning.
  23. 23. De komende jaren zal er veelveranderen. Om er een paarte noemen.De enveloppen en de krantende fysiotherapeut en debenzine motor, veranderen ofverdwijnen. Elk bedrijf krijgtte maken met groteveranderingen.
  24. 24. Wat een mogelijkheden om nieuweartikelen te beginnen.
  25. 25. Veranderen is: Negeren. Agressie. Berusten. Activeren.
  26. 26. Marketing metverborgenoverreding.
  27. 27. Geen product verkopenmaar informatieverkopen.
  28. 28. Afkijken mag.
  29. 29. Er zijn nogal wat verschillentussen mensen. Sommigeworden niet gewaardeerd.Het bedrijfsleven bestaat uit:Regelmakers.Regeluitvoeders.Padvinders enLosers.
  30. 30. Wat speelt zich in demarkt af en hoe zie jedat?
  31. 31. De roklengte als signaalgever.
  32. 32. Product waardering. Gebruikswaarde TandwielBoormachine Fiets Auto Horloge Sieraad Emotionele waarde
  33. 33. Alles watgenormaliseerd is,wordtdoor China en Indiaof door de computerovergenomen.
  34. 34. Hoe lang nog?
  35. 35. Alles wat met interactievetechniekte maken heeft zalhet bedrijfsleven kansengeven.(Popcorn)
  36. 36. Markt niet rijp. Techniek niet klaar.
  37. 37. Wie moet zich aanpassen.De onderneming of demedewerker.
  38. 38. Woodstock.
  39. 39. Eerst Woodstock dangetrouwd.
  40. 40. Een heel goeie P.R. deskundige.
  41. 41. Woodstocken de P.R.Deskundige.
  42. 42. Sms-taal.BZT----ben zo terug.CYA----zie je later.LOL----lach me rot.O:------vraagje.TZH----tussen twee haakjes.
  43. 43. Er zijn bedrijven die het doen.Er zijn bedrijven die zien wat ergebeurt maar niet reageren.Er zijn bedrijven die achteraf zeggen“Wat is er in vredesnaam gebeurd”
  44. 44. Het blijft belangrijk ommet de toekomst bezig tezijn want we komen ertenslotte in terecht.

  ×