What's Happening Online 2012 - Ruigrok | NetPanel

639 views

Published on

Uitkomsten van het zesde ‘What’s happening online’-onderzoek van Ruigrok | NetPanel, waarin we kijken naar de belangrijkste trends op het gebied van online communicatie. Dit jaar zijn 1.053 Nederlanders vanaf 18 jaar (representatief naar leeftijd, geslacht en opleiding) ondervraagd over hun online gedrag.

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
639
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
13
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

What's Happening Online 2012 - Ruigrok | NetPanel

 1. 1. WHATS HAPPENING ONLINE?2012
 2. 2. THIS IS HAPPENING ONLINE!INLEIDING 3DEEL 1: MOBILE 4DEEL 2: SOCIAL MEDIA 15DEEL 3: (E)COMMERCE 24
 3. 3. WHAT’WHAT’S HAPPENING ONLINE 2012Het ‘What’s happening online’-onderzoek wordt jaarlijks op eigeninitiatief uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureauRuigrok | NetPanel. In het onderzoek gaan we op zoek naar water allemaal online gebeurt, en dit is nogal wat! We richten ons opdrie hoofdonderwerpen: Mobile, Social media en (E)commerce.We besteden in aparte hoofdstukken aandacht aan dezeonderwerpen.Deelnemers zijn geworven uit het online onderzoekspanel van Ruigrok | NetPanel, de NetPanelAdviesraad, met ruim 13.000 adviseurs. Ons panel wordt actief beheerd en ingezet voorverschillende opdrachtgevers. We houden ons aan de regels die ESOMAR en deMarktonderzoekassociatie stellen voor online access panels. Dit houdt onder andere in dat weonze panelleden vragen jaarlijks hun achtergrondgegevens te updaten, dat wij de activiteit vanonze panelleden nauwkeurig monitoren en dat we onze panelleden niet overmatig belasten metonderzoek.De doelgroep bestaat uit Nederlanders die gebruik maken van internet. Van 22 juni 2012 tot enmet 28 juni 2012 hebben 1.0531 Nederlanders vanaf 18 jaar de online vragenlijst ingevuld. Desteekproef is representatief2 voor de Nederlandse bevolking naar geslacht, leeftijd en opleiding.Voor meer gegevens uit het onderzoek of vragen kunt u contact opnemen met Martijn van derVeen via 020-6238512 of martijn@ruigroknetpanel.nl1 Bij een steekproefgrootte van n=1053 bedraagt de steekproefmarge in het slechtste geval 3,0%. Bij een gevonden waardevan 5% of 95% is de afwijking nog maar 1,3%.2 Representativiteit is verkregen door middel van stratificatie van de steekproef (vooraf) en een kleine weging achteraf. Alsreferentiebestand maken we gebruik van de Gouden Standaard (ontwikkeld door de MOA en het CBS).
 4. 4. WHATS HAPPENING ONLINE?DEEL 1: MOBILEDEEL 2: SOCIAL MEDIADEEL 3: (E)COMMERCE2012
 5. 5. MOBIEL INTERNET: GEBRUIK EN PROBLEMEN In het eerste deel van ons jaarlijks ‘What’s happening online’-onderzoek gaan we in op de ontwikkelingen op het gebied van het gebruik van mobiel internet op smartphones en tablets. Waar en wanneer wordt het internet op smartphones gebruikt en waarvoor gebruikt men dit? En wat zijn nou de belangrijkste problemen waar men tegenaan loopt bij het gebruik van mobiel internet?
 6. 6. ALLES ONLINE?Het lijkt nog maar zo kort geleden dat we‘s ochtends de radio aanzetten om hetweerbericht te luisteren, de krant uit debrievenbus pakten en dan na het ontbijtop de vrije zaterdag alle plaatselijkeelektronicawinkels af struinden om nieuwemodellen koffiezetapparaten tevergelijken.Het internet is niet meer weg te denkenuit de hedendaagse samenleving.Weerbericht? Online! Vakantiefoto’s vanvrienden bekijken? Online! Een spelletjedoen? Online! Geld overmaken? Online!Vooral het regelen van bankzaken gebeurtop grote schaal online, bij zowel jongerenals ouderen. Daarnaast wordt het internet In hoeverre doe jij het volgende via internet?gebruikt als belangrijke bron van Basis: allen (n=1053)informatie. Hoger opgeleiden (72%gebruikt dit vaak) zijn hier vaker meebezig dan lager opgeleiden (44% gebruiktdit vaak).
 7. 7. GIGANTISCHE OPMARS VAN MOBIEL INTERNET 97% 23% 44%Bijna iedereen is tegenwoordig in het bezit van een pc of een laptop met eeninternetverbinding. Daarnaast zien we dat het gebruik van mobiel internet viasmartphones en tablets sterk in opkomst is. Al bijna de helft van deNederlanders bezit een smartphone met mobiel internet en bijna een kwartbezit een tablet en heeft daarmee toegang tot internet.
 8. 8. MOBIEL INTERNET OP SMARTPHONE EN TABLET WORDT INTENSIEF GEBRUIKT Sommige mensen lijken wel vergroeid met hun smartphone, altijd zie je het apparaat in hun handen en er gaat geen uur voorbij of ze posten wel iets op Facebook of Twitter. Zes op de tien mensen geeft aan internet op zijn of haar smartphone meerdere keren per dag te gebruiken. En ook de meerderheid van de tablet gebruikers geven aan het internet hierop meerdere keren per dag te gebruiken. Verder wordt mobiel internet frequenter gebruikt door jongeren (70% tot 35 jaar gebruikt het meerdere keren per dag) dan door ouderen (40% boven de 65 jaar gebruikt het meerdere keren per dag). Ook opleidingsniveau speelt een rol, lager opgeleiden geven minder vaak aan meerdere keren per dag gebruik te makenHoe vaak gebruik jij normaal gesproken internet op je mobiele van mobiel internet dan hoger opgeleiden.telefoon/ tablet? Basis: allen (n=1053)
 9. 9. SMARTPHONE WORDT VOORAL THUIS GEBRUIKTEr wordt nogal eens verondersteld dat Onderweg In bedmensen vooral internet gebruiken op hunmobiele telefoon als zij ergens moet wachten(bijvoorbeeld op de trein of op een afspraak).Ja, men maakt veel gebruik van internet opde mobiele telefoon tijdens het wachten.Maar thuisgebruik van internet op de mobieletelefoon is nog groter. Je zult dat vastherkennen: je wilt even snel iets op internet 61% 24%opzoeken en pakt dan toch je mobieletelefoon in plaats van achter je pc of laptop Tijdens het tv 50% 48%plaats te nemen. kijken Tijdens het wachtenOok opvallend: een kwart van de bezittersvan een mobiele telefoon met internet 49% 56%gebruikt deze ook op de wc! Hierbij valt opdat mannen dit vaker doen dan vrouwen. 80% 91% tablet 30% 23% smartphone Thuis, op 73% 22% de bank Waar gebruik jij internet op je mobiele telefoon/ tablet? Basis: indien men gebruik maakt van mobiel internet op tablet of smartphone (n=543)
 10. 10. VERSCHILLEN IN GEBRUIK Zowel de smartphone als de tablet worden veel gebruikt voor het opzoeken van informatie en voor het lezen van nieuws. Het lijkt erop dat de tablet vooral wordt gebruikt voor doelen waarbij de grootte van het scherm belangrijk is, bijvoorbeeld voor het bekijken van foto’s of video’s en het oriënteren op de aankoop van producten. Het blijkt dat vrouwen vaker informatie zoeken op hun tablet, terwijl mannen hier hun smartphone voor gebruiken. Ook blijkt dat een Top 5 Smartphone kwart de smartphone en bijna de helft de tablet gebruikt voor het spelen van spelletjes. Opvallend hierin is dat dit vaker vrouwen dan mannen zijn. Top 5 TabletVan welk apparaat maak jij gebruik bij onderstaandeactiviteiten? Basis: Indien men gebruik maakt vanmobiel internet op de tablet/smartphone (n=638)
 11. 11. VEEL PROBLEMEN BIJ GEBRUIK MOBIEL INTERNETHet is ongetwijfeld bekend, je denkteventjes snel de vertrektijd van de treinop te zoeken en ineens lijkt het eeneeuwigheid te duren voordat je siteopent. Of je wilt eventjes snel kijken water op het menu staat bij je favorieterestaurant en de site blijkt onleesbaar opje smartphone.Twee derde (68%) van de smartphonegebruikers heeft de afgelopen periodeproblemen ondervonden bij het gebruikvan mobiel internet/ het bezoek vanwebsites op de smartphone. Bij tabletgebruikers was dit de helft (52%).Alle problemen komen vaker voor op desmartphone dan op de tablet. Wat voor problemen heb jij wel eens ondervonden tijdens het surfen op je mobiele telefoon/ tablet? Basis: Indien men gebruik maakt van mobiel internet op de smartphone/tablet (n=526)
 12. 12. BELANGRIJK OM TE ZORGEN VOOR EEN GOED WERKENDE MOBIELE SITE Problemen met de mobiele website, brengen voor bedrijven grote risico’s met zich mee: • Als er problemen optreden, geeft een kwart aan de betreffende (mobiele) website niet meer te bezoeken. Dit geldt voor zowel gebruikers van smartphones als van tablets. • Websites die problemen geven, zorgen daarnaast voor een negatievere beeldvorming van het betreffende bedrijf. • Ook kan dit tot gevolg hebben dat men de website van de concurrent gaat bezoeken. Dit geeft aan dat het erg belangrijk is om ervoor te zorgen dat de mobiele website goed Als je problemen ervaart met een mobiele website op je mobiele werkt op de verschillende typen smartphones telefoon/ tablet, wat doe je dan? Basis: Indien men gebruik maakt en tablets.Ik hoorde dat de van mobiel internet op de smartphone/tablet (n=526)bank een nieuwe site heeft.. De invloed van problemen met mobiel internet lijkt groter bij mannen dan bij vrouwen. De mannen geven vaker dan vrouwen aan één van de genoemde acties te ondernemen. Nou, dat laden ervan duurt zo lang, dan kun je beter thuis voor je computer gaan zitten!
 13. 13. FINAL THOUGHTSGebruik mobiel internet steeds meer mainstreamMobiel internet wordt steeds meer gebruikt, bijna de helftvan de Nederlanders geeft aan over mobiel internet op zijnsmartphone te beschikken. Hoewel het gebruik van internetbuitenshuis vaak benadrukt wordt, wordt mobiel internetthuis nog vaker gebruikt.Smartphone en tablet verschillend in gebruikWaar mobiel internet op de smartphone ook veel onderwegen tijdens het wachten wordt gebruikt, wordt mobielinternet op de tablet naast thuis op de bank ook tijdens hettv kijken of in de slaapkamer gebruikt. De tablet wordtvanwege zijn grootte echt ervaren als vervanger van de pc oflaptop, terwijl de smartphone iets extra’s biedt.Problemen bij het bekijken van websitesBij het gebruik van mobiel internet worden er op desmartphone vaker problemen ondervonden dan op detablet. Hierbij is het langzaam laden van websites hetvoornaamste probleem. Daarnaast ervaart men regelmatigdat de site zich niet aanpast aan het apparaat waar deze opbekeken wordt en zijn er onderdelen van sites die nietwerken. Problemen met mobiele websites leiden tot het nietmeer bezoeken van de site en een negatief beeld van hetbedrijf.
 14. 14. DO’DO’S EN DON’TS MET MOBIEL INTERNET DON’ Test de (mobiele) website op verschillende typen smartphones en tablets. Als er geen Niets doen en de website zo laten als deze mobiele site is, zorg er dan voor dat de is. gewone site naar behoren werkt. Het snel kunnen gebruiken van de website Er vanuit gaan dat het niet uitmaakt dat een is essentieel, omdat men dit gewend is en website langzaam laadt omdat men daar geen zin heeft om lang te wachten. toch wel op wacht. Hou rekening met de grootte van het Geen rekening houden met schermgrootte, scherm van een smartphone bij het hierdoor moet men vaak inzoomen en/of ontwikkelen van een site. veel scrollen. Maak gebruik van de mogelijkheden van het device! Gebruik bijvoorbeeld locatie- De mogelijkheden van het device negeren, informatie en geef men de mogelijkheid dit is een gemiste kans! websites zowel in portrait als landscape te bekijken.
 15. 15. WHATS HAPPENING ONLINE?DEEL 1: MOBILEDEEL 2: SOCIAL MEDIADEEL 3: (E)COMMERCE2012
 16. 16. In het tweede deel van het ‘What’s happening online’-onderzoek gaan we in op het gebruik vansocial media, hetgeen inmiddels zo is ingeburgerd dat bijna een derde van de Nederlanders (31%)aangeeft niet meer zonder online netwerken te kunnen! Welke kanalen worden er gebruikt en watgebeurt daar eigenlijk allemaal? Hoeveel bedrijven volgt men zoal en wat doet iemand besluiten omeen bedrijf te volgen?
 17. 17. FACEBOOK WORDT HET MEEST GEBRUIKT, HYVES VAN TROON GESTOTENWij als Rockies zijn erg actief met socialmedia. Zo worden onze blogs altijd viaFacebook en Twitter verspreid, je kunt ons‘liken’ op Facebook en ‘volgen’ op Twitter.Ook hebben wij bijna allemaal eenpersoonlijke Facebook pagina en eenLinkedIn account en zijn een paar van ons te 1vinden op Twitter. En met ons, de rest vanNederland! Maarliefst 82% geeft aan actief 2gebruik te maken van een online netwerk. 3Het aantal actieve Facebook-gebruikersblijft maar stijgen. In 2010 betrof dit 24% 4van de ondervraagden, in 2011 43% en dit 5jaar is maar liefst 66% van deondervraagden actief op Facebook! 23% 31% 66% 24% 20% Van welke online netwerken maak jij zelf actief gebruik?De hoeveelheid actieve Hyves-gebruikers is Basis: allen (n=1053)daarentegen drastisch gedaald, van 53% in2011 naar 31% dit jaar.
 18. 18. VERSCHIL MANNEN EN VROUWEN IN ACTIEF SOCIAL MEDIA GEBRUIK Hoewel het lijkt alsof iedereen actief is met69% 62% social media, zijn de kanalen die worden gebruikt niet voor iedereen hetzelfde. Zo zijn vrouwen beduidend vaker actief op Hyves en Facebook en zijn mannen vaker te36% 26% vinden op Twitter en op het meer zakelijke LinkedIn. Daarnaast speelt ook opleidingsniveau een23% 30% rol in interesse in social media. Zo zijn lager- en middelbaar opgeleiden vaker te vinden op Hyves dan hoger opgeleiden en zijn20% 25% lager opgeleiden minder vaak actief op Twitter.19% 16% Van welke online netwerken maak jij zelf actief gebruik? Basis: allen (n=1053)
 19. 19. TWITTERAARS VOLGEN HET VAAKST BEDRIJVENDe grote aantallen social media gebruikersmaken social media voor bedrijveninteressante kanalen voor het werven vannieuwe klanten en het aan zich binden vanbestaande klanten.Twitter slaagt er het beste in om mensenaan hun bedrijf te linken. De helft van deactieve gebruikers geeft aan via zijn of haaraccount bedrijven te ‘volgen’. Daarnaastheeft Twitter ook het hoogste gemiddeldeaantal bedrijven die worden gevolgd(gemiddeld 15,7 bedrijven per actievegebruiker). Ben jij met bedrijven of merken verbonden op de online netwerken die je gebruikt? Basis: personen die actief online netwerken gebruiken (n=969) Met hoeveel merken of bedrijven ben jij verbonden via de online netwerken? Basis: personen die verbonden zijn met bedrijven via de top 4 netwerken (n=379)
 20. 20. INTERESSE IN BEDRIJF EN KANS OP PRIJZEN REDEN TOT VOLGEN‘Zo kan ik goed op de hoogte blijven van ontwikkelingen bij het bedrijf’ (56%) edrijf’ bedrijf ‘Zo maak ik kans op leuke prijzen en aanbiedingen’ (50%) aanbiedingen’ ‘Zo kom ik meer te weten over het bedrijf’ (41%) bedrijf’ ‘Het is een makkelijke manier om contact te maken met het bedrijf’ (24%) bedrijf’ ‘Ik kan zo laten zien waar ik voor sta’ (19%) sta’ ‘Zo hou ik in de gaten of het merk nog bij mij past’ (18%) Welke van de volgende uitspraken gelden voor jou? Basis: indien men bedrijven volgt (n=383)‘I, I follow, I follow you..’ van Lykke Li ziet haar geliefde als eenrivier, die zij volgt naar de oceaan. Een geliefde zul je altijd Yes! de 10.000evolgen, maar waarom zou je een bedrijf volgen? volger!De belangrijkste reden die men opgeeft, is het verkrijgen vaninteressante informatie. Ook het hebben van prijsvragen enaanbiedingen zijn goede redenen om een bedrijf te volgen.Daarnaast laat een merk of bedrijf iets zien over de identiteit vande gebruiker; een vijfde zegt door een merk te volgen te kunnenlaten zien waar hij of zij voor staat.Het initiatief ligt niet altijd bij de consument, een kwart volgtbedrijven omdat deze bedrijven hen hebben uitgenodigd dit tedoen, bijvoorbeeld via een nieuwsbrief of een advertentie.
 21. 21. OVERDAAD SCHAADTTe groot, te klein, te warm, te koud, te dik,te dun, te druk, te rustig.. als je ergens ‘te’voor moet zetten, is het eigenlijk nooitgoed. Zo ook met het aantal berichten watmen ontvangt van bedrijven die gevolgdworden, als dit teveel wordt, haakt men afen zal men het bedrijf niet meer volgen.Niet alleen de kwantiteit, maar ook dekwaliteit van de berichten is belangrijk. Alsdeze teveel (wederom ‘te’), niet relevanteof commerciële informatie bevatten, wordthet betreffende merk of bedrijf niet meergevolgd.Daarnaast verwacht men dat erafwisselende berichten worden gestuurd endat er alleen interessante aanbiedingenworden getoond. Wat zijn voor jou redenen om een bedrijf niet meer te volgen? Basis: indien men bedrijven volgt (n=335)
 22. 22. FINAL THOUGHTS Online netwerken volledig ingeburgerd Het aantal gebruikers van online netwerken blijft gestaag groeien, tegenwoordig is maarliefst 82% een actieve gebruiker van netwerken als Facebook, Hyves, Twitter en LinkedIn. Facebook is hierin de absolute koploper, 66% geeft aan een actieve gebruiker te zijn. Klanten binden via online netwerken Veel actieve gebruikers van online netwerken volgen merken of bedrijven om op de hoogte te blijven en kans te maken op leuke prijzen en aanbiedingen. Twitteraars zijn het actiefst met het volgen van bedrijven en volgen de meeste bedrijven. Pas op met online netwerk strategie Als de strategie van het sturen van berichten niet aansluit op de wensen van de ‘volger’, haakt deze af en zal deze het bedrijf niet meer volgen. Deze raakt vooral geïrriteerd van teveel berichten en berichten met te weinig relevante informatie.
 23. 23. DO’DO’S EN DON’TS MET SOCIAL MEDIA DON’ Actief worden op social media! Dit is de Social media laten voor wat het is en enkel manier om contact te maken met de vertrouwen op ‘ouderwetse’ marketing doelgroep en om te laten zien dat je strategieën. meegaat met je tijd. Veel dezelfde soort berichten en updates Een bedrijfspagina maken regelmatig een posten, zo raken gebruikers verveeld en leuk berichtje posten met verrassende en zullen ze het bedrijf niet meer willen interessante informatie en aanbiedingen. volgen. Zorg voor een actief en leuk webcare team Laat of niet reageren als iemand een om (snel) te reageren op vragen en bericht op de bedrijfspagina plaatst. opmerkingen van volgers. Hou je volgers! Door interessante updates Geen belangstelling hebben voor en prijsvragen zorg je voor commitment bij bestaande volgers en alleen nieuwe volgers de volgers. proberen aan te trekken.
 24. 24. WHATS HAPPENING ONLINE?DEEL 1: MOBILEDEEL 2: SOCIAL MEDIADEEL 3: (E)COMMERCE2012
 25. 25. KLIK…KLIK, KLIK, KLIK… GEKOCHT!Gemak dient te mens, zo zegt men. Eenuitspraak die past in deze tijd waarin menlekker winkelt vanuit zijn luie stoel. Klik,een nieuw t-shirt gekocht, klik, daar eenbijpassend paar sokken bij. Klik, een bosbloemen laten bezorgen voor Moederdagen, klik, ook alvast een weekendje weg!Voor hoeveel mensen is deze manier vanwinkelen dagelijkse kost? En zijn erbepaalde producten die men toch liever ineen ‘echte winkel’ koopt? Heeft socialmedia ook nog invloed op de aankopen?En welke devices gebruikt men voor ditonline shoppen? In dit deel van onsjaarlijkse ‘What’s happening online’-onderzoek staan wij stil bij deontwikkelingen op het gebied van(e)commerce.
 26. 26. ONLINE AANKOOP EN VERKOOP NEEMT TOE In 2012 geeft ruim de helft (58%) aan regelmatig of vaak online producten te kopen. Bijna de helft van de Nederlanders (45%) koopt de laatste tijd meer producten online en minder in gewone winkels (32%) dan zij voorheen deden. Met name de jongere leeftijdsgroepen (18-34 jaar) en de hoger opgeleiden kopen veel online. We kopen niet alleen online, het internet is tevens een grote rommelmarkt waar je anderen nog blij kunt maken met je overbodige spullen. Meer dan de helft van de Nederlanders (54%) verkoopt wel eens producten online. Dit betreft voornamelijk de leeftijdsgroep van 18 tot en met 34 jaar.
 27. 27. TABLET MEER GEBRUIKT VOOR COMMERCE DAN SMARTPHONEOp verschillende sites kijken naar die supercoole Nikes en uitvinden waar ze het goedkoopstzijn en het snelst geleverd worden. Het product in je ‘winkelmandje’ stoppen en de betalingdoen via iDEAL en na de levering op de site een review schrijven over hoe lekker je schoenenlopen en dat ze al na 2 dagen op de mat lagen! Men maakt voornamelijk gebruik van een lap-/desktop voor deze commerce gerelateerde zaken, maar we zien we dat de tablet niet eenszo heel ver achterblijft. Hoewel het doen van aankopen via de smartphone achterblijft op delap-/desktop en de smartphone, is het opvallend is dat mobiel bankieren via de smartphoneeven vaak als op de tablet wordt gedaan (33%). n=1021 n=463 n=242 Bankzaken regelen 52% 33% 34% Producten kopen of verkopen 52% 8% 39% Orië Oriënteren op de aankoop van 51% 22% 31% producten Producten beoordelen/reviews beoordelen/reviews 32% 5% 24% geven Van welk apparaat maak jij gebruik bij onderstaande activiteiten? Basis: indien men internet heeft op smartphone/tablet/of lap-/desktop en activiteiten uitvoert
 28. 28. MEER AANKOPEN VIA TABLET DAN VIA SMARTPHONE Wat voor soort producten koop jij wel eens met je mobiele telefoon/tablet? Concert- Apps Boeken kaartjes Kleding Elektronica Basis: indien men producten met telefoon of tablet koopt (n=102) Tablet 57% 53% 43% 42% 32% 73%* 69%* 48% 44%* 42% Smartphone *Significant verschil tussen devices Apps Boeken Kleding Elektronica Concert- kaartjesOmdat kopen via internet erg makkelijk en snel gaat, gebruiken veel mensen hier hun smartphone oftablet voor. Er zit echter wel verschil in de hoeveelheid producten die men aanschaft met behulp vande verschillende devices. Zo koopt men vaker apps, boeken en elektronica met een tablet dan meteen smartphone. Als er online gekocht wordt, gebruikt ruim de helft (57%) hiervoor soms eenmobiele website en soms een app. Ruim een kwart (28%) gebruikt alleen (mobiele) websites, terwijléén op de tien (10%) hiervoor uitsluitend apps gebruikt.
 29. 29. GROOT SCHERM VOOR ONLINE AANKOPEN HANDIG Eventjes tijdens het wachten op de bus met je smartphone de nieuwe DVD-box van Grey’s Anatomy bestellen, het is voor de één gemakkelijker dan de ander. Het grote verschil in het doen van aankopen op de smartphone (8%) en via de tablet (39%) of de laptop (52%) wordt hoofdzakelijk verklaard door de grootte van het scherm: Het scherm is te klein om de details van de aangeboden producten goed te kunnen zien. Het functioneren van (mobiele) websites zorgt voor irritaties: Links op een tablet werken vaak niet goed, waardoor je halverwege je bestelling vastloopt. Ook vindt men het soms prettiger om een product eerst ‘echt’ te kunnen zien voordat men beslist om dit te gaan kopen. Daarnaast stellen sommige gebruikers vanWat zijn voor jou de belangrijkste redenen om geen producten op internet te mobiel internet de veiligheid van hetkopen via je mobiele telefoon/tablet? (n=341) overmaken van geld via een draadloze verbinding ter discussie: Ik vind kopen via mijn tablet of vaste computer veiliger.
 30. 30. ORIËNTEREN,ONLINE ORIËNTEREN, MAAR IN EEN GEWONE WINKEL KOPENKeuzestress! Welke wasmachine moet jenemen? De verkoper zegt Miele, op de site vande Consumentenbond komt Bosch als beste uitde test, maar er zijn ook veel goedebeoordelingen over de Zanussi wasmachines opwww.kieskeurig.nl! Consumenten hebbentegenwoordig de beschikking over een schataan informatie via internet. Daarom oriënterenveel (79%) mensen zich thuis online omvervolgens naar een gewone winkel te gaan omhun aankoop te doen.Maar het kan ook andersom, zo gaat tweevijfde (42%) van de Nederlanders naar eengewone winkel om te oriënteren, om hetproduct vervolgens via internet aan te schaffen.Dit gedrag komt vaker voor bij hogeropgeleiden (47%) dan bij lager opgeleiden(34%) en daarnaast vaker bij jongeren (55%) danbij gepensioneerden (20%).Ook kijkt ruim een derde (38%) regelmatig inde winkel waar het product het goedkoopst is.
 31. 31. INVLOED VAN SOCIAL MEDIA NOG MINIMAAL Social media stelt ons in staat om te laten zien wie we zijn. Dit kan door het plaatsen van berichten en foto’s, door het laten zien bij welke evenementen je aanwezig zult zijn en door allerlei dingen te ‘liken’. Maar hoeveel invloed heeft deze ‘mond tot mond reclame’ eigenlijk op andere gebruikers? Vrij weinig, zo blijkt uit ons onderzoek. Vier vijfde van de Nederlanders (79%) zegt niet of nauwelijks beinvloed te worden om iets te kopen doordat bedrijven die ze volgen op Facebook of Twitter iets aanraden. Slechts een beperkte groep Nederlanders koopt wel eens iets omdat vrienden of familie (7%) of bedrijven die men volgt (9%) dit via social media aanraden. Opvallend is dat het blijkbaar niet veel uitmaakt of het vrienden of bedrijven zijn die de tips geven. De Nederlanders tussen de 18 en 44 jaar zijn vatbaarder voor tips van anderen (10%) of bedrijven (11%) via social media dan de groep van 45 jaar en ouder (zowel tips van vrienden als van bedrijven 3%).
 32. 32. FINAL THOUGHTSOnline aankopen doen steeds gebruikelijkerMeer dan de helft van de Nederlanders kooptregelmatig tot vaak producten online. Als menproducten in een ‘echte’ winkel koopt, wordthet internet wel gebruikt om te oriënteren.Groot scherm vereiste voor doen aankoopHet is belangrijk om goed geïnformeerd teworden over hetgeen je wilt aanschaffen.Daarom is het handig om een device met eengroot scherm te gebruiken, zoals een laptop ofeen tablet, zodat de details duidelijk zijn en mengemakkelijk tussen verschillende tabbladen ineen mobiele website kan switchen.
 33. 33. DO’DO’S EN DON’TS MET E-COMMERCE DON’ Producten online beschikbaar stellen! Men neemt tegenwoordig aan dat het mogelijk Producten alleen maar in een ‘echte’ winkel is om bijna alles online te kunnen bestellen. aanbieden. Zorg voor een goed functionerende Bij het maken van de website geen mobiele website met duidelijke rekening houden met dat men de site op afbeeldingen van de producten. een kleiner scherm wil bekijken. Wees je ervan bewust dat actief zijn op Heel veel tijd stoppen in het verkrijgen van social media nog niet automatisch leidt tot zoveel mogelijk ‘likes’ en followers om een toename in de verkoop. daarmee je verkoop te verhogen.
 34. 34. FRESH ONLINE UPDATES IN2013!

×