Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Kreatív briefelés 1x1
Kreatív briefelés esetén:
Feladat: grafikai, dizájneri munka
Információk: a kreatívval
kapcsolatban minden olyan elem,
tén...
Brief felépítése
tartalomjegyzék
Kampányinformációk
mit, mikor, kinek, minek?
Alapinformációk a kreatívról
hol, mekkora, m...
Kampányinformációk
Melyik márka/site/brand?
Már a brief e-mail tárgyában legyen benne!
Mi a határidő?
Pontos határidő kell...
Mi az üzenet?
SMP. Mi a fő üzenet, amit a kreatívnak át kell adnia? Fogalmazd
meg egy mondatban! Például: „Használd a mobi...
Kreatív layout
vizuális/szöveges elemek, struktúra, kinézet
Milyen legyen a struktúrája?
Ha egyszerűbb, leírható. Ha bonyo...
Egyéb infók
márkaelemek, jogi rész, egyéb kérések
Brand elemek
Logó kell-e a kreatívra és ha igen hová kerüljön? eDM és
la...
Brief formája
mire figyelj, amikor összerakod
Legyen átlátható!
Formázás fontos, segíti a feldolgozást! Betűtípus és –mére...
Sok sikert!
rudolf.moczar@gmail.com
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Kreatív briefelés 1x1

Hogyan kell megírni egy kreatív briefet? Mire figyeljünk, hogy azt kapjuk vissza, amit szeretnénk? Mit írjunk a grafikusnak, ha szeretnénk, hogy minőségi munkát tegyen elénk?

 • Login to see the comments

 • Be the first to like this

Kreatív briefelés 1x1

 1. 1. Kreatív briefelés 1x1
 2. 2. Kreatív briefelés esetén: Feladat: grafikai, dizájneri munka Információk: a kreatívval kapcsolatban minden olyan elem, tényszerű adat, ami annak megalkotásában segít (mi, kinek, milyen, mekkora, hová, mikor?) Átadás: érthető formában, segítve a feldolgozást és az alkotó munkát Az elvégzendő feladathoz szükséges alapvető információk átadása. Mi az a briefelés?
 3. 3. Brief felépítése tartalomjegyzék Kampányinformációk mit, mikor, kinek, minek? Alapinformációk a kreatívról hol, mekkora, mit üzen? Kreatív layout leírása vizuális/szöveges elemek, struktúra Egyéb információk márkaelemek, jogi rész, egyéb kérések
 4. 4. Kampányinformációk Melyik márka/site/brand? Már a brief e-mail tárgyában legyen benne! Mi a határidő? Pontos határidő kell! Ha nincs határidő, akkor azt is adjuk át! Ki a célközönség? Nők? Férfiak? Sport őrültek? Konyhatündérek? Mindenki, aki adott időben használja a weboldalt? Kit akarunk megszólítani? Mi a cél? Mi a kampánycél? Új regisztrációkat gyűjtünk? Forgalmat akarunk átvinni a blogra? Mi az, amit a kreatív segítségével el akarunk érni?
 5. 5. Mi az üzenet? SMP. Mi a fő üzenet, amit a kreatívnak át kell adnia? Fogalmazd meg egy mondatban! Például: „Használd a mobilod és nyerj!” Javasolt stílus Opcionális. Milyen stílust sugározzon a kreatív? Ha nem egyértelmű, csak akkor adjuk meg! Például: fiatalos, laza vagy komoly. Tipográfia, színhasználat, elrendezés miatt fontos! Milyen kreatív? Online/offline? eDM, banner, print, landing oldal vagy egyéb? Mekkora a mérete? Statikus vagy dinamikus? Hol fog futni? Melyik oldalakon? Ha van, médiatervet is csatoljunk! Alapinfók a kreatívról
 6. 6. Kreatív layout vizuális/szöveges elemek, struktúra, kinézet Milyen legyen a struktúrája? Ha egyszerűbb, leírható. Ha bonyolult: drótvázat használunk! Milyen vizuális elemek szükségesek? Képek, fotók, gombok. Stockfotó vs. amatőr (de jogtiszta) kép. Saját alkotás, esetleg ingyenes stockfotó lelőhelyek. Kreatív szövegezése Fontos a szöveg az egyes elemek méretei miatt! Pontos szöveget adjunk le, csak végső esetben legyen „Lorem ipsum”. Helyesírás! Stílus márkához és célcsoporthoz illő legyen! CTA: Call-To-Action Valamilyen interakcióra buzdító elem a kreatívon, praktikusan egy gomb a megfelelő üzenettel („Kattints és nyerj!”). Tömör legyen és akcióra buzdító!
 7. 7. Egyéb infók márkaelemek, jogi rész, egyéb kérések Brand elemek Logó kell-e a kreatívra és ha igen hová kerüljön? eDM és landing esetén fejléc/lábléc? (elég csak korábbi példa is) Kreatívonként legyen meghatározva! Jogi elemek ÁSZF link, leiratkozás szükségesek-e, hová kerüljenek, hogyan nézzenek ki? Egyéb tudnivalók Milyen ne legyen, mire kell figyelni, mit sugározzon, stb stb. Minden olyan információ, ami a briefet kiegészíti és megkönnyíti a grafikus, dizájner munkáját. Ha szükséges, akkor a promóciós mechanizmus, kampány folyamat is.
 8. 8. Brief formája mire figyelj, amikor összerakod Legyen átlátható! Formázás fontos, segíti a feldolgozást! Betűtípus és –méret az átláthatóság miatt fontos, mint ahogy a kiemelések (boldolások, aláhúzások), valamint a kreatív szövegezésének idézőjelekbe tétele is. Legyen egy doksiban / e-mailben minden! Egy doksiban legyen minden, ami frissülhet és eléri a grafikus, dizájner is! Ha e-mailben megy a brief, akkor egy e-mailben legyen benne minden infó és az e-mail tárgyából már derüljön ki, hogy melyik projekthez és márkához tartozik! Legyen reális! Határidő, elvárások, projekt várható fejlesztési költsége legyen harmóniában egymással!
 9. 9. Sok sikert! rudolf.moczar@gmail.com

×