chp5

9,022 views

Published on

Published in: Technology
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
9,022
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
47
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

chp5

  1. 1. Chapter 5 System Software Multiple Choice 1. Software that allows your computer to interact with the user, applications, and hardware is called a) application software b) word processor c) system software d) database software Answer: C Difficulty level: Easy Page: 122 Response: System software is used to accomplish these tasks. 2. Programs that coordinate computer resources, provide an interface between users and the computer, and run applications are called a) utilities b) operating systems c) device drivers d) language translators Answer: B Difficulty level: Medium Page: 122 Response: Operating systems are responsible for accomplishing these tasks. 3. Specialized programs that allow particular input or output devices to communicate with the rest of the computer system are called a) operating systems b) utilities c) device drivers d) language translators Answer: C Difficulty level: Medium Page: 122 Response: Device drivers are required to allow input and output devices to communicate with the rest of the computer system. 4. Also known as a service program, this type of program performs specific tasks related to managing computer resources. CE_TB05-1
  2. 2. a) utility b) operating system c) language translator d) device driver Answer: A Difficulty level: Medium Page: 122 Response: Utility programs perform specific tasks related to managing computer resources. 5. In order for a computer to understand a program, it must be converted into machine language by a(n)__________. a) operating system b) utility c) device driver d) language translator Answer: D Difficulty level: Hard Page: 122 Response: Language translators convert programming instructions into a language that computers understand and process. 6. Which of the following is not a function of the operating system? a) manage resources b) Internet access c) provide a user interface d) load and run applications Answer: B Difficulty level: Medium Page: 123 Response: Operating systems do not provide Internet access. 7. The items that a computer can use in its functioning are collectively called its a) resources b) stuff c) capital d) properties Answer: A Difficulty level: Medium Page: 123 Response: Resources are programs that coordinate all of the computer’s resources. CE_TB05-2
  3. 3. 8. Programs that coordinate all of the computer’s resources including memory, processing, storage, and devices such as printers are collectively referred to as a) language translators b) resources c) applications d) interfaces Answer: B Difficulty level: Medium Page: 123 Response: Resources are programs that collectively perform these tasks. 9. __________ refers to a computer’s ability to run more than one application at the same time. a) serial computing b) operating system c) parallel computing d) multitasking Answer: D Difficulty level: Easy Page: 123 Response: Multitasking is the ability to switch between applications stored in memory. 10. “GUI” stands for a) Gnutella Universal Interface b) Graphic Uninstall/Install c) Graphical User Interface d) General Utility Interface Answer: C Difficulty level: Easy Page: 123 Response: GUI stands for graphical user interface. 11. Starting or restarting a computer is called a) booting the system b) firing the system c) tasking the system d) restoring the system Answer: A Difficulty level: Easy Page: 123 Response: Starting or restarting a computer is called booting the system. CE_TB05-3
  4. 4. 12. This type of boot occurs when the computer is already on, and you restart it without turning off the power. a) generic boot b) live boot c) warm boot d) cold boot Answer: C Difficulty level: Easy Page: 123 Response: This type of boot is called a warm boot. 13. In a computer system, data and programs are stored as a) files b) records c) archives d) annals Answer: A Difficulty level: Easy Page: 124 Response: Files are used to store data and programs. 14. In a computer system, related files are generally stored in the same a) track b) table c) folder d) wallet Answer: C Difficulty level: Easy Page: 124 Response: Related files are stored within a folder. 15. An embedded operating system would most likely be found in a a) desktop computer b) server c) Web site d) PDA Answer: D Difficulty level: Easy Page: 124 Response: An embedded operating system would most likely be found in a PDA. CE_TB05-4
  5. 5. 16. Which of the following is an operating system that would most likely be found on a handheld computer? a) Windows XP b) Windows NT c) Windows 2000 d) Windows CE Answer: D Difficulty level: Easy Page: 124 Response: Windows CE would be the operating system found on a handheld computer. 17. To connect several computers together, one generally needs to be running a(n) __________ operating system. a) network b) Internet c) stand-alone d) embedded Answer: A Difficulty level: Easy Page: 125 Response: NOS are used to control and coordinate computers that are networked or lined together. 18. Popular network operating systems include all of the following except a) NetWare b) Windows NT Server c) Windows XP Server d) Microsoft DOS Answer: D Difficulty level: Medium Page: 125 Response: Microsoft DOS is not a network operating system. 19. Windows and Macintosh are generally considered to be __________ operating systems. a) network b) stand-alone c) embedded d) DOS Answer: B Difficulty level: Medium CE_TB05-5
  6. 6. Page: 125 Response: Windows and Macintosh are both considered as stand-alone operating systems. 20. Operating systems that are owned and licensed by a corporation are called a) proprietary operating systems b) server operating systems c) client operating systems d) stand-alone operating systems Answer: A Difficulty level: Medium Page: 125 Response: Proprietary operating systems are owned and licensed by a corporation. 21. The objective of these operating systems is to encourage individuals to use, improve, and modify the programs. a) proprietary b) freeware c) shareware d) non-proprietary Answer: D Difficulty level: Medium Page: 125 Response: This is the objective of non-proprietary operating systems. 22. This operating system is an example of an open source program. a) Linux b) Windows XP c) Macintosh d) UNIX Answer: A Difficulty level: Medium Page: 125 Response: Linux is an open source operating system. 23. The most popular microcomputer operating system in use today is a) Microsoft Windows b) Linux c) UNIX d) Macintosh Answer: A Difficulty level: Easy CE_TB05-6
  7. 7. Page: 125 Response: Microsoft Windows is the most popular microcomputer operating system in use today. 24. The latest version of Microsoft’s popular operating system is called a) Windows ME b) Windows 2000 Professional c) Windows XP d) Windows NT Workstation Answer: C Difficulty level: Easy Page: 126 Response: Microsoft’s latest version is Windows XP. 25. The first operating system developed that used GUI’s was by a) Microsoft b) Linux c) Macintosh d) Bell labs Answer: C Difficulty level: Medium Page: 127 Response: Macintosh developed the first operating system that used GUI’s. 26. The latest version of the Macintosh operating system is a) Mac OS IX b) Mac OS IXX c) Mac OS V d) Mac OS X Answer: D Difficulty level: Easy Page: 127 Response: The latest version of the Macintosh operating system is Mac OS X. 27. Apple computers use which operating system? a) Windows b) Be O/S c) Linux d) Macintosh Answer: D Difficulty level: Easy Page: 127 CE_TB05-7
  8. 8. Response: Apple computers use the Macintosh operating system. 28. The Macintosh tool for organizing files is called a) Dock b) Sherlock c) Aqua d) Sandbox Answer: A Difficulty level: Medium Page: 127 Response: The Macintosh tool for organizing files is called a dock. 29. If you were trying to locate a lost file on your Macintosh, which application would you use? a) Dock b) Sherlock c) Aqua d) DiskCheck Answer: B Difficulty level: Medium Page: 127 Response: Sherlock is a Mac OS X program used for searching. 30. This operating system was originally designed to run on minicomputers used in a network environment. a) Linux b) UNIX c) Windows d) Mac OS Answer: B Difficulty level: Hard Page: 127 Response: UNIX was originally designed to run on minicomputers in network environments. 31. Which of the following is the latest “flavor” of the UNIX operating system? a) Penguix b) Manimal c) Torvalix d) Linux Answer: D Difficulty level: Hard CE_TB05-8
  9. 9. Page: 127 Response: Linux is the latest “flavor” of the UNIX operating system. 32. Which of the following is an example of non-proprietary software? a) Windows b) Macintosh c) Linux d) MS Office 2000 Answer: C Difficulty level: Medium Page: 127 Response: Linux is non-proprietary software. 33. This open source software is free and available from many sources. a) Windows b) Macintosh c) Linux d) NetWare Answer: C Difficulty level: Easy Page: 127 Response: Linux is available for free and from many sources. 34. Which of the following is NOT one of the alternatives to the Windows operating system? a) UNIX b) Macintosh c) NetWare d) Linux Answer: C Difficulty level: Easy Page: 127 Response: Linux is the most popular and powerful alternative to the Windows operating system. Mac OS is considered to be one of the most innovative operating systems. UNIX is used by powerful microcomputers and by servers on the Web. 35. What is the name of a utility that protects your computer against downloading malicious code? a) file compression program b) antivirus program c) backup program CE_TB05-9
  10. 10. d) troubleshooting program Answer: B Difficulty level: Medium Page: 128 Response: Antivirus programs guard your computer system against viruses or other damaging programs. 36. To safely remove a program from your computer, you might want to use what type of utility? a) backup program b) file compression program c) troubleshooting program d) uninstall program Answer: D Difficulty level: Easy Page: 128 Response: Uninstall programs allow you to safely and completely remove unneeded programs and related files. 37. Which of the following is a type of utility used to reduce the size of files to increase the amount of available disk space? a) file compression program b) troubleshooting program c) antivirus program d) uninstall program Answer: A Difficulty level: Easy Page: 128 Response: File compression programs reduce the size of files so they require less storage space. 38. A utility that makes copies of files in case the originals are lost or destroyed is called a(n) a) troubleshooting program b) uninstall program c) backup program d) antivirus program Answer: C Difficulty level: Easy Page: 128 Response: Backup is a utility program that is used to make copies of files. CE_TB05-10
  11. 11. 39. Which of the following Windows utilities will erase unneeded files? a) Backup or Restore Wizard b) Disk Cleanup c) Disk Defragmenter d) All of the above Answer: B Difficulty level: Easy Page: 130 Response: Disk Cleanup is a trouble-shooting utility that identifies and eliminates nonessential files. 40. A concentric ring on a disk is referred to as a a) track b) sector c) table d) segment Answer: A Difficulty level: Medium Page: 131 Response: A track is a concentric ring on a disk. 41. When files are broken up into small parts on a disk they are said to be a) fragmented b) contiguous c) sectored d) disbursed Answer: A Difficulty level: Medium Page: 131 Response: Files are said to be fragmented into small parts and the parts are stored wherever space is available. 42. A collection of utility programs bundled and sold together is called a(n) a) application suite b) operating system c) utility suite d) system file Answer: C Difficulty level: Medium Page: 132 Response: Utility suites combine several programs into one package. CE_TB05-11
  12. 12. 43. In order for a peripheral to operate correctly, its __________ must be installed. a) device driver b) user interface c) Internet connection d) none of the above Answer: A Difficulty level: Medium Page: 133 Response: Each device has a device driver which needs to be installed. 44. Which one of the following would not be considered as a well-known utility suite? a) Windows XP b) eSafe Desktop c) McAfee Office d) Norton SystemWorks Answer: A Difficulty level: Medium Page: 132 Response: Windows XP is an operating system. 45. You can use what utility to update all of your device drivers at the same time? a) Driver Update b) Device Manager c) Driver Verification Service (DVS) d) Windows Update Answer: D Difficulty level: Easy Page: 133 Response: Windows Update can be used to update all of your device drivers at the same time. True/False 46. System software consists of operating systems, utilities, device drivers, and language translators. Answer: True Difficulty level: Easy Page: 122 Response: System software consists of all of these items. CE_TB05-12
  13. 13. 47. You can use a device driver to convert programming instructions written by programmers into a language that computers understand and process. Answer: False Difficulty level: Medium Page: 122 Response: You would use a language translator to accomplish this task. 48. Device drivers are specialized programs designed to allow particular input or output devices to communicate with the rest of the computer. Answer: True Difficulty level: Easy Page: 123 Response: Device drivers enable this to happen. 49. The items that a computer can use in its functioning are collectively called its resources. Answer: True Difficulty level: Medium Page: 123 Response: Programs coordinate all the computer’s resources to enable it to function properly. 50. Many older operating systems were originally developed using a GUI. Answer: False Difficulty level: Easy Page: 123 Response: Many older operating systems were developed using a character-based interface. 51. Almost all newer operating systems use a graphical user interface. Answer: True Difficulty level: Easy Page: 123 Response: Almost all newer operating systems use a GUI. 52. The ability to run more than one application at a time is known as multitasking. Answer: True Difficulty level: Easy Page: 123 Response: Multitasking is the ability to run more than one application at a time and to switch between these applications. CE_TB05-13
  14. 14. 53. Starting or restarting a computer is called tasking the system. Answer: False Difficulty level: Easy Page: 123 Response: Starting or restarting a computer is called booting the system. 54. A warm boot occurs when the computer is already on, and you restart it without turning off the power. Answer: True Difficulty level: Easy Page: 123 Response: Warm booting occurs when the computer is already on. 55. PDA’s generally include a stand-alone operating system. Answer: False Difficulty level: Easy Page: 125 Response: PDA’s would have an embedded operating system such as Windows CE or Palm OS. 56. In a computer system, documents and programs are stored as files. Answer: True Difficulty level: Easy Page: 124 Response: Files are used to store data and programs. 57. A standard desktop computer comes with an embedded operating system. Answer: False Difficulty level: Easy Page: 124 Response: A handheld computer or PDA would come with an embedded operating system. 58. Linking two or more computers generally requires a network operating system. Answer: True Difficulty level: Easy Page: 124 Response: Connecting computers together requires a network operating system. CE_TB05-14
  15. 15. 59. Windows comes in a special embedded version for handheld computers called Windows CE. Answer: True Difficulty level: Medium Page: 124 Response: Windows CE is a popular embedded operating system. 60. In a computer system, related documents are normally stored in the same file. Answer: False Difficulty level: Easy Page: 124 Response: Related files are stored within folders. 61. In a network environment, the network server computer coordinates all communications between the other computers. Answer: True Difficulty level: Medium Page: 125 Response: Network servers are tasked with this function. 62. The operating system is often referred to as the software environment or platform. Answer: True Difficulty level: Easy Page: 125 Response: The OS is often referred to with these terms. 63. Proprietary operating systems are often available for free from a variety of resources. Answer: False Difficulty level: Medium Page: 125 Response: Proprietary operating systems are owned and licensed by corporations, and are not free. 64. Linux is an example of a non-proprietary operating system. Answer: True Difficulty level: Medium Page: 125 Response: Linux is a non-proprietary operating system. CE_TB05-15
  16. 16. 65. The objective of open source programs is to encourage individuals to use the software, improve it, and modify it to make it better. Answer: True Difficulty level: Medium Page: 125 Response: Open source programs are designed with these objectives in mind. 66. Windows XP is an example of an open source software program. Answer: False Difficulty level: Medium Page: 125 Response: Windows XP is not an open source software program. 67. The most popular microcomputer operating system today with over 80 percent of the market is Mac OS. Answer: False Difficulty level: Easy Page: 125 Response: Windows is the most popular system with 80 percent of the market. 68. In Windows XP you can access all of your Windows programs, system settings, and documents by clicking on the Start menu. Answer: True Difficulty level: Easy Page: 126 Response: The new Start Menu in Windows XP enables this functionality. 69. Apple computers generally use the Macintosh operating system. Answer: True Difficulty level: Easy Page: 127 Response: Apple computers use the Macintosh operating system. 70. On a Macintosh computer, you can use Sherlock to find lost files. Answer: True Difficulty level: Medium Page: 127 Response: Sherlock is a search tool used on the Macintosh system. 71. On a Macintosh system, the desktop feature called Dock is used to organize files. CE_TB05-16
  17. 17. Answer: True Difficulty level: Medium Page: 127 Response: Dock is a tool for visually organizing files on a Macintosh system. 72. The UNIX operating system was originally designed for PDA’s. Answer: False Difficulty level: Medium Page: 127 Response: The UNIX operating system was originally designed to run on minicomputers in network environments. 73. Linux can be considered as a type of UNIX operating system. Answer: True Difficulty level: Medium Page: 127 Response: Linux is a type of UNIX operating system. 74. All versions of UNIX are non-proprietary operating systems. Answer: False Difficulty level: Medium Page: 127 Response: Most versions of UNIX are proprietary operating systems. Linux is non-proprietary. 75. You can guard your computer against viruses using an antivirus program. Answer: True Difficulty level: Easy Page: 128 Response: Antivirus programs are used to guard your computer system against viruses. 76. Programs such as word processors are known as utilities. Answer: False Difficulty level: Medium Page: 128 Response: Utilities are specialized programs designed to make computing easier. Word processors are applications software. 77. A utility is a specialized program designed to make computing easier. CE_TB05-17
  18. 18. Answer: True Difficulty level: Easy Page: 128 Response: A utility is a specialized program designed to make computing easier. 78. You can safely remove programs from your computer by using a backup program. Answer: False Difficulty level: Medium Page: 128 Response: You would use an uninstall program to remove programs from your computer. 79. File compression helps free up disk space on your computer’s hard drive. Answer: True Difficulty level: Easy Page: 128 Response: File compression programs reduce the size of files so they require less storage space. 80. Troubleshooting programs can be used to recognize and correct problems. Answer: True Difficulty level: Easy Page: 128 Response: Troubleshooting programs recognize and correct problems, ideally before they become serious. 81. Running Disk Defragmenter can improve system performance. Answer: True Difficulty level: Easy Page: 131 Response: Disk Defragmenter is a utility program that locates and eliminates unnecessary fragments and rearranges files and unused disk space to optimize operations. 82. Norton SystemWorks is an example of a utility suite. Answer: True Difficulty level: Medium Page: 132 Response: Norton SystemWorks is an example of a utility suite. CE_TB05-18
  19. 19. 83. A microprocessor is an example of a device that would require the user to install a special program. Answer: False Difficulty level: Hard Page: 133 Response: Microprocessors do not require special device drivers to be loaded by the user. 84. Device drivers are specialized programs that allow particular input or output devices to communicate with the rest of the computer system. Answer: True Difficulty level: Easy Page: 133 Response: Device drivers are special programs that recognize particular input and output devices. 85. A personal firewall is a program that monitors all inbound and outbound traffic to a computer system. Answer: True Difficulty level: Hard Page: 135 Response: A personal firewall is designed to do this. Fill-In-The-Blank 86. __________ software consists of operating systems, utilities, device drivers, and language translators. Answer: System Difficulty level: Easy Page: 122 Response: System software consists of all of these items. 87. A computer program is written in a programming language and then converted to machine language by a(n) __________ translator. Answer: language Difficulty level: Medium Page: 122 Response: A language translator converts the programming instructions into a language that the computer understands and processes. CE_TB05-19
  20. 20. 88. After a program is written, it must be run through a __________ translator before a computer is able to understand and process it. Answer: language Difficulty level: Medium Page: 122 Response: A language translator is used to convert the programming language so that the computer is able to understand and process it. 89. An _________ system is a collection of programs that handles many of the technical details related to using a computer. Answer: operating Difficulty level: Medium Page: 123 Response: An OS handles many of the technical details related to using a computer. 90. Many older operating systems used a __________ based interface in which users communicated with the operating system through written commands. Answer: character Difficulty level: Medium Page: 123 Response: Older systems used a character based interface. 91. __________ refers to a computer’s ability to run more than one application at the same time. Answer: Multitasking Difficulty level: Easy Page: 123 Response: Multitasking is the ability to run more than one application at the same time, and switch among the applications. 92. In a multitasking environment, programs that you are currently working on are described as running in the __________. Answer: foreground Difficulty level: Medium Page: 123 Response: Programs currently being worked on are running in the foreground. 93. A __________ boot requires starting a computer that has been turned off. Answer: cold Difficulty level: Easy CE_TB05-20
  21. 21. Page: 123 Response: A cold boot requires starting a computer that has been turned off. 94. To start a program, you typically click on its __________, a small graphic meant to represent files and folders. Answer: icon Difficulty level: Easy Page: 123 Response: Icons are graphic representations for a program to function. 95. Related files can be stored in the same __________ to help organize them. Answer: folder Difficulty level: Easy Page: 124 Response: Related files are stored within a folder. 96. Documents, programs, spreadsheets, and graphics are all stored as __________. Answer: files Difficulty level: Easy Page: 124 Response: Files are used to store data and programs. 97. Palm OS is one example of a(n) __________ operating system. Answer: embedded Difficulty level: Medium Page: 124 Response: Windows CE and Palm OS are both examples of embedded operating systems. 98. Connecting several computers together requires that one of them have a(n) __________ operating system installed. Answer: network Difficulty level: Medium Page: 124 Response: NOS are used to connect several computers together. 99. A desktop or laptop computer is generally equipped with a(n) __________ operating system. Answer: stand-alone Difficulty level: Medium CE_TB05-21
  22. 22. Page: 125 Response: Desktop and laptop computers would be equipped with stand-alone operating systems. 100.When connected to a network server, any operating system becomes a __________ operating system. Answer: client Difficulty level: Medium Page: 125 Response: The network server would be considered as the client operating system. 101.The operating system is often referred to as the software environment or ________. Answer: platform Difficulty level: Hard Page: 125 Response: The OS is often referred to as the software environment or platform. 102.Most operating systems are __________ operating systems in that they are owned and licensed by a corporation. Answer: proprietary Difficulty level: Hard Page: 125 Response: Most operating systems are proprietary. 103.Linux is an example of a non-proprietary system in that its __________ code can be freely used, improved, and modified. Answer: source Difficulty level: Medium Page: 125 Response: Linux’s source code can be freely used in this way. 104.The most popular microcomputer operating system today with over 80 percent of the market is __________. Answer: Windows Difficulty level: Easy Page: 125 Response: Microsoft’s Windows is the most popular operating system today and has over 80 percent of the market. CE_TB05-22
  23. 23. 105.Microsoft’s first operating system, __________, contained a character-based interface. Answer: DOS Difficulty level: Hard Page: 126 Response: Microsoft’s first operating system (DOS), provided a character-based interface. 106.In Windows XP, you can access your programs, settings, and documents by clicking on the new __________ menu button. Answer: Start Difficulty level: Easy Page: 126 Response: Windows XP uses the new Start menu button. 107.Apple computers use the __________ operating system. Answer: Macintosh Difficulty level: Easy Page: 127 Response: Apple computers use the Macintosh operating system. 108.Macintosh computers use a file search system called __________. Answer: Sherlock Difficulty level: Medium Page: 127 Response: Sherlock is a search tool that is used on the Macintosh systems. 109.You can organize your files using the Macintosh utility known as __________. Answer: dock Difficulty level: Medium Page: 127 Response: Dock is a tool for visually organizing files on the Macintosh system. 110.The __________ operating system was originally designed to run on minicomputers in network environments. Answer: UNIX Difficulty level: Medium Page: 127 Response: UNIX is an operating system that was originally designed to run on minicomputers in network environments. CE_TB05-23
  24. 24. 111.__________ is a free version of UNIX developed by Linus Torvalds. Answer: Linux Difficulty level: Easy Page: 127 Response: Linux is a free version of UNIX and was developed by Linus Torvalds. 112.Software that protects against computer viruses is called __________ programs. Answer: antivirus Difficulty level: Easy Page: 128 Response: Antivirus programs guard your computer system against viruses. 113.__________ programs are specialized programs designed to make computing easier. Answer: Utility Difficulty level: Medium Page: 128 Response: Utility programs are designed to make computing easier. 114.To safely remove a program from your computer, it is best to use a(n) __________ program. Answer: uninstall Difficulty level: Easy Page: 128 Response: Use an uninstall program to safely remove programs from your computer. 115.File __________ programs reduce the size of files to free up disk space. Answer: compression Difficulty level: Medium Page: 128 Response: File compression programs are used to reduce the size of files so they require less storage space. 116.You can track down and correct a problem with your computer by using a(n) __________ program. Answer: troubleshooting Difficulty level: Medium Page: 128 Response: Troubleshooting programs recognize and correct problems. CE_TB05-24
  25. 25. 117.To save important files in case of disaster, use a(n) __________ program. Answer: backup Difficulty level: Medium Page: 128 Response: Backup programs help you protect your files from being lost. 118.Save copies of your important files by using the __________ utility in Windows. Answer: backup Difficulty level: Easy Page: 130 Response: Backup utility should be used to save copies of important files. 119.To get rid of old, unneeded files, use the __________ utility. Answer: Disk Cleanup Difficulty level: Medium Page: 130 Response: Disk Cleanup is a trouble-shooting utility that identifies and eliminates nonessential files. 120.On a disk, a __________ is a concentric ring. Answer: track Difficulty level: Hard Page: 131 Response: Tracks are concentric rings. 121.When files cannot be saved on a single track across contiguous sectors, they are said to be __________ into small pieces. Answer: fragmented Difficulty level: Hard Page: 131 Response: The files would be fragmented into small pieces. 122.Files are sometimes stored in small pieces. To reorganize them back into contiguous files, use the Disk __________ utility. Answer: Defragmenter Difficulty level: Medium Page: 131 Response: Disk Defragmenter is a utility program that locates and eliminates unnecessary fragments and rearranges files and unused disk space to optimize CE_TB05-25
  26. 26. operations. 123.A collection of bundled utility programs is called a(n) __________ suite. Answer: utility Difficulty level: Medium Page: 132 Response: Utility suites combine several programs into one package. 124.Utility suites can protect your computer system from dangerous programs called computer __________. Answer: viruses Difficulty level: Easy Page: 132 Response: Utility suites can protect your computer against computer viruses. 125.Device __________ are specialized programs that allow a device to work. Answer: drivers Difficulty level: Easy Page: 133 Response: Device drivers are required to allow communication between the device and the rest of the computer. Essay 126.What is the purpose of a language translator? Answer: Language translators take a program written in a language that a human can understand (like C++, Java, or countless others) and translate it into the binary machine language that computers can understand. Difficulty level: Hard Page: 122 127.What are the four basic types of system software? Answer: Operating systems, utilities, device drivers, and language translators. Difficulty level: Hard Page: 123 128.What are the three basic functions of an operating system? Answer: The purpose of an operating system is to coordinate a computer’s resources, supply a user interface, and load and run applications. CE_TB05-26
  27. 27. Difficulty level: Medium Page: 123 129.Describe the three categories of operating systems. Answer: Embedded operating systems are “hardwired” into devices such as PDA’s. Network operating systems are used to connect more than one computer together. Stand-alone operating systems control a single desktop or laptop computer. Difficulty level: Hard Page: 124 130.What does the statement “An Operating System is set up like a filing cabinet” mean? Answer: The data that composes a document, spreadsheet, or any other savable medium is referred to as a file. These files are then organized on the hard drive in a series of folders, just like a physical filing cabinet. Difficulty level: Medium Page: 124 131.What is meant by the term “client operating system?” Answer: A client operating system refers to the operating system of any computer that is connected to a network server. Difficulty level: Medium Page: 125 132.How are Windows and Macintosh similar? How are they different? Answer: Windows and Macintosh are similar in that they are both stand-alone operating systems that feature a colorful graphical user interface. They both feature a host of utilities and applications to organize user files and programs. However, Windows will run only on PC’s and Macintosh will run only on specially designed Apple computers. It is claimed that Macintosh is easier to use, but Windows is much more popular. Difficulty level: Medium Page: 125, 127 133.What are the five basic types of utility programs? Answer: Troubleshooting, Antivirus, uninstall, backup, and file compression. Difficulty level: Medium Page: 128 134.What does it mean if a disk is fragmented? How can you defragment it? CE_TB05-27
  28. 28. Answer: Over time, the hard disk does not have enough free space to store a file in one location, so it stores the single file in several locations on the disk. The disk is referred to as being “fragmented.” You can defragment the drive by using the Windows utility Disk Defragmenter. Difficulty level: Medium Page: 131 135.You have hooked up your new printer. You have ensured that the connections are all correct, yet the printer is still not working. What is the most likely cause? Answer: You probably have not yet installed the device drivers, which allow the printer and the computer to communicate. Difficulty level: Easy Page: 133 CE_TB05-28

×