Kemahiran mengarang

3,697 views

Published on

0 Comments
3 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
3,697
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
223
Comments
0
Likes
3
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Kemahiran mengarang

 1. 1.  Proses mengarang melibatkan beberapa kemahiran : 1. Mengenal pasti audiens. 2. Mengenal pasti tujuan. 3. Mengaitkan isi dengan tajuk dan tujuan. 4. Melibatkan kemahiran koherens dan kohesi 5. Kemahiran pemerengganan 6. Aspek kemahiran mekanis.
 2. 2.  Melahirkan idea, Menghujah dan mengembangkan idea. Menyusun karangan dalam bentuk pemerenganan yang betul Menggunakan bentuk bahasa yang betul berdasarkan sesuatu jenis karangan. Mengikut format karangan yang betul. Menggunakan pengalaman daripada situasi sebenar.
 3. 3.  1. Mengenal pasti audiens. Untuk memastikan corak pengolahan dan hasil karangan sesuai dibaca oleh sesuati kelompok atau audiens. 2. Mengenal pasti tujuan. Untuk melatih murid mengolah idea atau pendapat berdasarkan situasi atau tajuk tentang sesuatu ke dalam bentuk karangan seperti berhujah, melahiran idea, membentuk perenggan, penggunaan bahasa yang betul.
 4. 4.  3. Mengaitkan isi dengan tajuk dan tujuan. 4. Kohesi - Ayat topik dihuraikan dengan baik. - Ada aliran idea daripada satu ayat kepada ayat yang lain. - Ayat dimantapkan dengan penanda wacana 5. Koherens - Tajuk dikembangkan dalam idea yang sama. - Setiap perenggan berkaitan dengan tajuk. - Penghuraian disertakan yang relevan.
 5. 5.  1. PRA MENGARANG - Berbincang menentukan format - Berbincang untuk menentukan isi. - Mendapat bahan daripada sumber bahan bercetak, internet dan bahan elektronik yang lain. - Membuat peta minda atau carta alir cerita. - Menentukan watak - Menyaring bahan - menulis draf.
 6. 6. 2. SEMASA MENGARANG - Transformasikan perancangan dalam bentuk karangan. - Menentukan format - Mengambil kira aspek, huraian yang melibatkan kosa kata, sistem bahasa, gaya bahasa, tanda baca, ejaan dan wacana. - Mengambil kira aspek Kohesi dan Keheran.
 7. 7. 3. PASCA MENGARANG - Menyemak karangan - Melakukan pembetulan - Membuat penambahan sekiranya perlu. - Menghantar karangan.
 8. 8. 1. Pendahuluan - Gambaran secara keseluruhan tentang perkara yang akan diperkatakan dalam karangan.2. Perenggan 1 2 dan 3 - menghuraikan isi pertama, kedua dan ketiga seperti yang tersurat dalam perenggan pendahuluan3. Penutup - gambaran secara keseluruhan tentang apa yang diperkatakan dalam karangan.
 9. 9.  1. Perenggan Pendahuluan - menunjukkan secara keseluruhan tentang apa yang hendak ditulis dengan jelas - penyataan secara umum dengan ayat selapis atau ayat mudah 2. Perenggan isi - dihuraikan berdasarkan keterangan dalam perenggan terdahulu. - dihuraikan dalam bentuk susunan ayat topik, ayat huraian dan contoh. - dihuraikan dengan mengambil kira sepanjang masa akan tajuk karangan.
 10. 10.  - galakkan murid menulis 3 hingga 5 ayat bagi setiap perenggan. - antara satu perenggan dengan perenggan yang lain hendaklah dihubungkan dengan penanda wacana. - sekiranya mampu masukkan contoh yang berkaitan dan unsur peribahasa dan pantun. 3. Perenggan penutup - menggambarkan tentang perkara yang telah ditulis dalam keseluruhan perenggan - isinya adalah sama dengan perenggan pendahuluan hanya diungkapkan dalam bentuk dan struktur ayat yang berlainan.- Hya ditulis dengan pernyataan umum.
 11. 11. PENDEKATAN LEA Guru merangsang perbincangan berkaitan dengan tajuk yang dipilih Murid-murid digalakkan memberi sumbangan untuk membina cerita Perkataan-perkataan tertentu yang akan digunakan dalam petikan disebut Dalam perbincangan oleh guru murid-murid diminta membina ayat berdasarkan idea yang mereka berikan Setelah selesai,guru membimbing murid memberi tajuk Guru menulis ayat-ayat untuk membina cerita bertulis Setelah selesai, guru membaca secara nyaring dan murid mendengar Murid menyalin teks yang telah ditulis oleh guru Murid menggariskan perkataan yang mereka tahu Guru meminta murid-murid menggunakan perkataan yang mereka tahu dalam situasi
 12. 12.  Menuntut penggunaan bahasa secara berkesan Menekankan proses mengarang dan bukan hasil penulisan yang akhir Pelajar dilatih menulis semula draf,menyemak,mencipta dann mengkritik berulang kali. Pelajar diminta menyusun atur atau menulis semula perenggan-perenggan tertentu,menambah yang baru dan menggugurkan apa yang telah ditulis
 13. 13.  Karangan berfungsi sebagai alat perhubungan Penekanan diberikan kepada penggunaan bahasa yang berkesan Murid diberi latihan untuk mengemukakan pendapat mereka sesuatu idea. Murid-murid diminta bercerita tentang sesuatu dalam konteks perbincangan yang autentik Bentuk penulisan lebih mirip kepada melaporkan sesuatu kejadian dalam suasana kejadian sebenar.
 14. 14.  Isi karangan telah diberi oleh oleh guru Murid membina berdasarkan perkataan atau rangkaikata yang diberi. Murid mengisi tempat kosong dengan menggunakan perkataan sendiri bagi melengkapkan perenggan. Kad-kad imbasan dan perkataan diberi untuk membantu murid. Murid mengolah isi berdasarkan pendahuluan atau pengakhiran cerita.
 15. 15.  Digunakan bagi membantu murid menimba pengalaman mengarang. Supaya mereka biasa dengan struktur karangan. Dapat mengelakkan murid daripada melakukan kesalahan dari segi bahasa atau isi. Murid menulis berpandukan sepenuhnya daripada bahan yang disediakan.
 16. 16.  Merupakan peringkat menghasilkan semula ayat-ayat yang dibina sendiri. Pada peringkat ini,murid-murid masih diberi kawalan,walaupun tidak sepenuhnya.
 17. 17.  Murid-murid diberi peluang untuk menggunakan sedikit daya pemikiran mereka untuk memilih perkataan dan menyesuaikannya dengan pengajaran guru. Latihan ini mungkin menimbulkan sedikit kesukaran dan murid- murid boleh melakukan kesalahan.

×