Pcworld Albania

538 views

Published on

Ky eshte shkrimi im i cili eshte publikuar ne nje nga revistat informatike me me ze ne trojet shqiptare, PcWorld Albania

Published in: Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
538
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
63
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Pcworld Albania

  1. 1. Ja se si Gjithçka mbi NGA ROMEO SHUKA Që nga lindja në mars 2006 gjer në ditët e sotme, Twitter ka pësuar një ndryshim me 360 gradë dhe një zhvillim të paimagjinueshëm. Mund të themi se mania e ditëve të sotme është Twitter. Twitter lindi si një projekt brenda rmës amerikane Odeo, e cila do e përdorte këtë shërbim për komunikimin e punëtorëve midis tyre. eme- luesit Jack Dorsey (programue- si), Biz Stone (gra k dizajner) dhe Evan Williams e mbajtën këtë shërbim në fazë beta për disa muaj, për ta lançuar tamam më pas. Gjithashtu Twitter mori një çmim në kate- gorinë “Blog“ në South by “Tweets“. Një opsion i këtij ndryshme. Gjithashtu mund rasti i lumit Hudson në New Southwest Web Award. Më social network është se per- të përmendim që edhe person- York. Citimi i postimeve: Një pas nisi edhe hapja e Twitter sonat e regjistruar mund të azhe të famshme të botës së mundësi tjetër që të ofron për publikun, duke u bërë rrje- ndjekin “follow” updatet e spektaklit, të Holivudit apo të Twitter është edhe citimi I pos- ti që ka pasur një rritje prej personave të tjerë duke u politikës e përdorin Twitter. timeve dhe kalimi i tyre dorë +422% nga viti i fundit. abonuar tek ata. Në faqen krye- Gjithashtu mund të themi se mbas dore. Aty keni një opsion Gjithashtu mund të themi se sore të Twitter mund të bëni kanali televiziv CNN apo autori i cili ju lejon të bëni Retweet Twitter ka bërë shumë boom, updatet tuaja edhe të shihni Ashon Kutcher kanë mbi 2 diçka që ka shkruar një person rasti më konkret është i avionit updatet e personave që ju jeni milionë ndjekës në këtë shër- tjetër dhe ta lexojnë të gjithë të rënë në lumin Hudson në duke ndjekur. Ai person i cili bim. Personazhe të tjerë që ata që të ndjekin ty. New York. Ishte pikërisht një bën një update mund të zgjed- përdorin Twitter janë: Barack person që e postoi i pari këtë hë se kush e sheh këtë, të Obama, Lance Armstrong, Çfarë më duhet për të lajm në Twitter, nga ku e gjithë apo vetëm një grup i Nasa, Phoenix, SUN, Google e përdorur Twitter? morën edhe gazetat edhe caktuar. shumë të tjerë. Nuk ju duhet asgjë më shumë mediat. sesa një kompjuter apo celular Kush e përdor Çfarë e dallon Twitter më akses në internet. Nuk Çfarë është Twitter dhe Twitter? nga shërbimet e tjera? duhen programe ekstra apo si funksionon? Në llimet e tij, Twitter u për- Shpejtësia: Duke pasur para- instalimi i diçkaje. Ka plot pro- Twitter është një rrjet social dor nga persona privat, por, sysh që secili prej nesh mund grame të vogla që ndihmojnë dhe një shërbim Mikro-Blog- duke parë suksesin e madh, të shkruajë një tekst të më shumë e që do t’i përmen- gin. Personat e regjistruar kohët e fundit Twitter ka nisur shkurtër, qo ë edhe nga tele- dim më poshtë. mund të dërgojnë mesazhe të përdoret edhe nga kompa- foni i tij, e bën këtë shërbim gjer në 140 karaktere dhe nitë e mëdha. Këto kompani e shumë të shpejtë. Mund të Në cilën gjuhë është gjithashtu të marrin mesazhet përdorin si mjet marketingu përdoret nga gazetarët për Twitter? e përdoruesve të tjerë. Mesa- për të lançuar produktet e tyre lajmërimin e diçkaje që ka Twitter është fatkeqësisht zhet quhen “Updates” ose të reja dhe për të bërë oferta të ndodhur në atë moment, p.sh. vetëm në anglisht dhe japon- 12 PCWORLD.AL NËNTOR 2009
  2. 2. isht. Versioni japonisht është ekskluzivitet i personave që banojnë në Japoni, kurse ver- Shërbimet për Twitter: sioni anglisht mund të përdo- Ka shumë shërbime që e mundësojnë këtë mesazheve. ret nga të gjithë. Por kjo nuk gjë. Le të marrin rastin e përdorimit të Twitter 12 Second Tv: http://12seconds.tv/ do të thotë që nëse ne jemi nga kompjuteri dhe nga celulari. 12 Seconds.tv mundëson postimin e videove pjesë e një gjuhe tjetër (rastin Nga Pc: Ju mund të instaloni një shtojcë të tek Tweeter. Por si e shihni e nga titulli që vid- jonë shqip), nuk mund të mar- vogël në Firefox. Shtojca e ka emrin TwittFox eot nuk mund të jenë më të gjata se 12 sekon- rim pjesë. Ka shumë persona dhe mund të shkarkohet në www.twitterfox.net. da? Mos harroni që në këto 12 sekonda mund që dërgojnë Tweet në gjuhën e Pas instalimit, të gjithë Twitter e lëshuar mund të thuhen apo bëhen shumë gjëra. tyre mëmë. të shfaqen në anën e majtë të poshtme të bro- Twitdraw: http://www.twitdraw.com/ swer-it tuaj. Me këtë shërbim ju mund të vizatoni diçka Ka rreziqe në Twitter? Për Mac: Përdoruesit e kompjuterëve Apple dhe ta postoni më pas në Twitter. Gjithashtu ju Duke parë suksesin e madh të mund të përdorin p.sh. programin Twitterrific, keni edhe mundësinë e shikimit të galerisë së Twitter, shumë persona për- që mund ta shkarkoni te www.twitterrific.com. personave të tjerë. tojnë për të përhapur viruse Për celularë: Twitter ofron vetë një shërbim Buytter: http://www.buytter.com/ apo trojanë të ndryshëm. që është optimizuar për celularë dhe që mund Një shërbim i cili mundëson “përcaktimin” e Duke pasur parasysh që Twit- të gjendet në adresën m.twitter.com . Gjithash- vlerës së llogarisë suaj në Twitter. Shumë mirë ter lejon 140 karaktere, atëherë tu për iPhone mund të përdorni programin e nëse arrini një sukses të madh me llogarinë shumë persona dërgojnë linke sipërm, që ishte edhe për Mac. tuaj, p.sh. duke pasur mbi 10.000 ndjekës, të ndryshme në faqe me viruse Shërbime ekstra për Twitter: atëherë mund të kërkoni t’ia shisni llogarinë apo e përdorin për phishing. Përveç Twitter, ekzistojnë edhe shumë tuaj ndonjë firme. Duke përdorur shërbime për mënyra të tjera, të cilat ofrojnë diçka më Twitdoc: http://www.twitdoc.com/ shkurtimin e URL (psh bit.ly) shumë për Twitter. Le të përmendim disa prej Ashtu si shërbimi për postimin e fotove apo ato mund të fshehin URL-të tyre. videove, ky është një shërbim i cili mundëson reale duke mos lënë të kupto- TwitterAlarm - http://www.tweetalarm.com/ shkëmbimin e dokumenteve të ndryshme në het gjë. Kjo është edhe një nga Ky shërbim ju njofton sa herë dikush tjetër Twitter. Ju ngarkoni dokumentin tuaj aty edhe arsyet që ju nuk duhet të bëni flet për ju në Twitter. Gjithashtu mund të më pas postoni linkun nga ku mund ta shkar- klik mbi çdo tweet që shihni, lajmëroheni edhe për gjëra të tjera që ju kojnë të tjerët në Twitter. sidomos mbi ato të personave interesojnë. Luan rolin e Google Alerts. Shpresoj që të keni mësuar diçka më shumë që nuk i njihni fare. Kështu që Twitpic: http://twitpic.com/ mbi Twitter dhe të bëheni përdorues në këtë këshillohet të keni instaluar një Mundëson postimin e fotove të ndryshme në shërbim mikroblogging. Gjithashtu mund të më antivirus përpara se të klikoni Twitter. Ju mund t’i ngarkoni në Twitpic dhe ndiqni edhe mua me postime e lajme intere- në ndonjë link të tillë. Një më pas t’i bëni share në Twitter me anë të sante në http://www.twitter.com/RomeoLab. tjetër gjë për të cilën përdoret Twitter është edhe spam ose drejtimi në faqe të ndryshme ku shiten produkte, madje ane të mira, që ndoshta drejt- shtatshme për të thënë sa më dhe kjo gjë sjell në zgjerimin e këto faqe janë edhe më të përdrejt nuk dallohen qartë. qartë e me pak alë diçka që të alorit tuaj. rrezikshme. Gjithashtu ekzis- Disa nga për timet janë: përmbajë shumë informacion. Ju mund të mësoni shumë alë ton edhe mundësia e llogarive Twitter ju detyron të jeni të saktë Kjo nuk është aq e thjeshtë sa apo folje të reja që nuk i dinit false. Por për këtë gjë, Twitter - Nëse e keni përdor Twitter, ju duhet. më parë. ka marrë një masë, duke i veri- e dini shumë mirë që keni 140 Twitter ju detyron të përmirësoni Gjithashtu vlen për t’u për- kuar llogaritë e personave të karaktere në dispozicion. Me fjalorin - Siç e thashë më lart, ju mendur edhe fakti që alët njohur. Anash pro lit të perso- këto 140 karaktere ju duhet të duhet të zgjidhni alë të caktu- anglisht janë shumë më të nave publik, nëse ekziston një thoni mendimin tuaj. Kjo nuk ara që të jenë sa më të shkurtra shkurtra e kanë përmbajtje më buton që thotë “Veri ed”, lë të është shumë duke menduar se e të kenë një domethënie apo të madhe, gjë që i shtyn pothu- nënkuptohet që ky person shkronjat, hapësirat, numrat përmbajtje të madhe. Që të ajse të gjithë të përdorin është i “vërtetë”. dhe shenjat e pikësimit lloga- bëhet kjo gjë, ju duhet të jeni i gjuhën angleze në lëshimin e riten si karaktere. Kështu që ju mirinformuar mbi alët apo Twettave të tyre. Përfitimet në Twitter me kaq pak hapësirë shkrimi sinonimet e diçkaje. Nëse nuk Pra, mund të themi prapë që Kush tha që Twitter ka vetëm duhet të jeni konkret. Ju duhet do të arrini dot, atëherë do të Twetter ju zgjeron alorin e rreziqe? Twitter ka edhe disa të gjeni mënyrën më të për- hyni të kërkoni apo të pyesni një gjuhe të huaj. NËNTOR 2009 PCWORLD.AL 13

×