Human centered business - Somethink Completely Different

882 views

Published on

Een TEDx Rotterdam verhaal van de Nederlandse filosoof Bas Haring gecombineerd met het waardevolle idee van 'Human Centered Business'.

1 Comment
0 Likes
Statistics
Notes
 • Als mensen een Engelse versie zoeken: http://www.slideshare.net/humancenteredbusiness/human-centered-business-somethink-completely-different

  Of bekijk ook deze presentatie: http://www.slideshare.net/humancenteredbusiness/human-centered-business
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
882
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
80
Actions
Shares
0
Downloads
7
Comments
1
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Human centered business - Somethink Completely Different

 1. 1. Somethink completely different
 2. 2. Op TEDx Rotterdam 2010 mocht ik luisteren naar een mooi verhaal van Bas Haring, een Nederlandse filosoof. Hij vertelde het volgende…
 3. 3. T hij op de lagere school oen zat gaf de juf de klas de uitdaging om van het woord 'vakantiehuisje' zo veel mogelijk woorden te maken. Bas ging ijverig aan de slag en al snel had hij veel woorden. Vakantie… Huis… Je… Kan...
 4. 4. TOEN DE TIJD OP WAS BLEEK HIJ ZELFS DE MEESTE WOORDEN TE HEBBEN. MAAR TOEN DE JUF GING BEOORDELEN GAF ZE NOG HET VOLGENDE MEE: ALLEEN DE WOORDEN DIE NIEMAND ANDERS HEEFT TELLEN MEE.
 5. 5. Ondanks Bas de meeste woorden had, had hij geen enkel uniek woord weten te vinden. Degene die won had slechts 1 woord. 1 uniek woord. Al zijn energie had hij in die uitdaging gestoken en dat had hem gelijk de winnaar gemaakt. Ironisch toch?
 6. 6. Maar ook leerzaam en inspirerend! Want de meeste bedrijven die winst maximalisatie als belangrijkste doelstelling hebben zijn zo druk met een race proberen te winnen, dat ze door de beperkte focus eigenlijk niks maken wat uniek is. Ze meten hun presentaties af aan die van concurrenten en aan kwartaalcijfers.
 7. 7. Ze gaan uit van bestaande resources en hebben zoveel mogelijk processen gestandaardiseerd. Ze motiveren mensen om meer te produceren door financiële beloningen. De uitkomst is vaak dat op korte termijn er winstmaximalisatie plaats vindt. Helemaal niet gek toch?
 8. 8. Jammer genoeg is dit geen goed fundament voor de lange termijn. Het zorgt er voor dat je altijd moet blijven meedoen aan de race om te blijven overleven.
 9. 9. Zou het niet veel mooier zijn als jij degene was aan wie de rest zich moet aanpassen? Dat je unieke producten maakt die iedereen probeert na te maken? Dat je een organisatie hebt waarin mensen eigenlijk niet zoveel geven om financiële beloningen, maar waarin ze gemotiveerd worden door uitdagingen, door het nastreven van doelen die groter zijn dan henzelf, en door de drang om beter in iets te worden wat er toe doet? Klinkt geweldig toch?
 10. 10. ‘Het is niet de sterkste die overleefd, maar de best aangepaste.’ Charles Darwin Volgens Darwin zijn het dus ook deze leiders die dingen veranderen die het overleven. Het zijn de leiders die een bepaalde zingeving hebben. Die van binnenuit gemotiveerd zijn om voor hun klanten waarde te maximaliseren in plaats van winst te maximaliseren. Deze organisaties geloven dat het vermogen om de status quo uit te dagen en nieuwe betere producten te ontwerpen hun belangrijkste kracht is en hen onderscheid van de rest van de markt.
 11. 11. Zij zijn degene die niet alleen producten succesvol ontwerpen, maar in alle processen van de organisatie de status quo uitdagen. Ze hebben innovatieve business modellen die complete industrie kunnen veranderen. Denk bijvoorbeeld aan Skype, Google, Wikipedia of Twitter. Ze behandelen mensen als spelers en niet als pionnen.
 12. 12. En hoewel producten soms nog relatief makkelijk gekopieerd kunnen worden, ze zullen wel altijd de eerste zijn met innovaties. Het zijn leiders die je wel moet volgen om te overleven. Daarnaast is het vermogen om te kunnen creëren en de moed om de status quo uit te dagen iets wat anderen niet simpel kunnen kopiëren. Er zijn geen algoritmes voor en je kan het niet inkopen.
 13. 13. In tijden waarin zoveel aan het veranderen is, is niet kracht in de vorm van geld, maar het creërend vermogen van een organisatie het belangrijkst. De wil om nieuwe oplossingen te ontwerpen en niet slechts winstmaximalisatie te ambiëren. Winst is slechts een gevolg van waarde maximalisatie voor mensen. Een middel om waarde maximalisatie te kunnen waarborgen.
 14. 14. Producten die gemaakt worden vanuit het oogpunt van winstmaximalisatie zijn per definitie middelmatig want ze zijn immers gemaakt voor de massa. Ze blinken nergens in uit. Producten die gemaakt worden met het oogpunt van waarde maximalisatie blinken wel uit. Ze zijn gemaakt voor specifieke doelgroepen en zijn voor die mensen daarom waardevol. Die delen graag hun enthousiasme over deze producten en de producten worden daardoor ook de promotie. Een belangrijke taak van een marketeer is dan het faciliteren van dit delen. Dit kan bijvoorbeeld prima met behulp van Social Media.
 15. 15. Dus wil je degene zijn die de meeste woorden bedenkt maar waarin geen enkel woord uniek is, of wil je degene zijn met dat ene unieke woord?
 16. 16. ‘Imagination is more important than knowledge.’ Albert Einstein
 17. 17. Het idee van 'Human Centered Business' is dat als je focussed op waarde maximaliseren voor mensen en je winst als een gevolg ziet, je succes kunt creëren voorbij de status quo en en waarde voorbij calculatie. Je organisaties bouwt met een ongelofelijk sterk fundament door een lange termijn focus. Organisaties die zelfs kunnen bijdragen aan stabielere economieën.
 18. 18. Blijf geïnspireerd en volg de laatste geweldige ideeën, innovatieve businessmodellen, video’s, presentaties en uitdagingen van de status quo op... www.humancenteredbusiness.com
 19. 19. www.humancenteredbusiness.com

×