Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Kesan globalisasi

29,782 views

Published on

  • Be the first to comment

Kesan globalisasi

  1. 1. GOAY PA STPMs BlogPENGAJIAN AM STPMSkip to content Home 1Malaysia Must watch video About Me Sumber Pengajian Am dari seluruh Malaysia RUANG BERTANYA???← Karangan ramalan: NanoteknologiSoalan Percubaan Bahasa Melayu STPM dari Institut Bukit Mertajam(IBM) →Karangan: Kesan GlobalisasiPosted on September 27, 2009 by goaypastpm| Leave a commentGlobalisasi atau “Dunia Tanpa Sempadan” berkembang luas ke seluruh dunia. Kononnyaglobalisasi yang bebas ini akan membawa lebih banyak faedah kepada sesebuah negara yangingin menguruskan ekonomi mengikut coraknya sendiri. Walau bagaimanapun, negara-negarasedang membangun dinasihatkan membuat persediaan yang mencukupi bagi menghadapicabaran yang bakal diterima akibat daripada gelombang globalisasi yang sukar disekat itu.Bincangkan kesan-kesan globalisasi terhadap pembangunan sesebuah negara sedangmembangun. Globalisasi bererti dunia tanpa sempadan akibat kemajuan TM(langit terbuka / liberalisasi) Akibatnya berlaku aliran barangan / perkhidmatan / idea / maklumat secara bebas tanpa disekat. Proses ini boleh membawa kebaikan dan keburukan.
  2. 2. 1. Globalisasi akan memajukan ekonomi negara. Dengan kemajuan telekomunikasi, maklumat ekonomi boleh diikuti sepenuhnya. Peniaga boleh menghubungi seluruh dunia dengan sidang video, Internet dan E-mail. E-dagang dan E-banking juga dapat dijalankan. Dengan ini, peniaga boleh meluaskan pasaran barangan dan perkhidmatan ke seluruh dunia. Perdagangan antarabangsa dapat dijalankan.(berniaga/membeli-belah melalui elektronik.) Peniaga dan pengguna menjual dan membeli barangan melalui internet. Oleh itu, ekonomi negara berkembang pesat. (promosi pelancongan)(ekonomi bidangan / berlaku pengkhususan kerja. Negara kaya melabur di negara miskin)2. Globalisasi mewujudkan kerjasama dan persefahaman sejagat. Seluruh dunia boleh berhubung dan berinteraksi. Kita boleh bertukar pengetahuan, pengalaman, budaya dan sebagainya. Dengan ini salah faham dapat dikurangkan.(Hubungan erat dapat dijalin) Sebarangan peristiwa dan keadaan di tempat yang lain akan diketahui dengan segera. Dengan itu, kita boleh membantu negara yang berada dalam kecemasan. Jadi, persefahaman sejagat yang lebih erat dapat dicapai.3. Pemindahan teknologi ke negara kita akan bertambah pesat akibat globalisasi. Pelabur asing dengan mudah membawa teknologi baru ke negara lain. Misalnya syarikat Microsoft/IBM/Acer/Intel dsn melabur di MSC. (Modal, pekerjaan, latihan tenaga pakar) Pusat penyelidikan dan pembangunan R&D teknologi multimedia/teknologi canggih akan muncul. Syarikat komputer akan menjalankan R&D di MSC. Rakyat kita yang turut terlibat akan menjadi mahir selepas dilatih. (dapat bantuan melalui internet) Mereka lambat laun akan mampu menerap teknologi canggih asing. Dalam jangka panjang Malaysia akan mampu mencipta teknologi(R&D) sendiri. (Membolehkan pertukaran idea, ilmu dan maklumat yang berguna.)4. Globalisasi juga menyebabkan penjajahan ekonomi oleh negara-negara maju.
  3. 3. Globalisasi menyebabkan negara maju mengetahui kedudukan ekonomi kita dengan telus. Mereka juga dengan mudah terlibat dalam perniagaan saham BSKL kita. Mereka juga dapat membuat spekulasi mata wang kita. Akibatnya penyangak mata wang barat seperti George Soros berjaya meruntuhkan ekonomi Asia. Kegawatan ekonomi Asia 1997/1998 sehingga hari ini belum pulih sepenuhnya. Selain itu, negara maju dapat menguasai pasaran negara membangun. Dengan kekuatan kewangan dan kemajuan TM, mereka dapat mempengaruhi minda Dunia Ketiga. Propaganda melalui TM menyebabkan rakyat D Ke-3 membeli barangan mereka.(IMF mengenakan pelbagai syarat ketat demi menguasai ekonomi negara membangun.Pemodal besar dari negara barat bebas masuk dan keluar negara membangun.Keganasanekonomi: LID Australia tahu syarikatnya mahu melabur di Malaysia, belanja RM 300 juta untukpikat mereka, Singapura5. Globalisasi menyebabkan pencemaran budaya berlaku. Kini, TM/telekomunikasi begitu canggih sehingga melampaui sempadan negara. Budaya liar dari barat dapat kita ikuti melalui internet, TV dsn. Budaya liar ini langsung tidak dapat ditapis. Maka generasi muda terikut-ikut dengan nilai runtuh seperti…. Seluruh dunia akan dipengaruhi oleh budaya barat yang dominan. Budaya tempatan yang murni akhirnya dikikis oleh globalisasi. Anak tempatan hilang identiti diri dan runtuh.Penutup: Globalisasi telah membawa kesan besar dari segi ekonomi, politik dan sosiobudaya. Penduduk dunia perlu melengkapkan diri dengan ilmu pengetahuan dan keimanan yang tinggi bagi menapis kesan globalisasi. Dengan ini, barulah globalisasi benar-benar memberi faedah kepada kita.Langkah:Penguatkuasaan undang-undang. Kini akta Cyber telah berkuatkuasa.
  4. 4. Hukuman yang ketat akan dikenakan terhadap penjenayah komputer. Jenayah pemalsuan tandatangan multimedia, menceroboh, mencuri dan memusnahkan data syarikat dapat disekat. Penyiaran bahan lucah dsn juga disekat. Hukuman berat berkesan sebagai langkah pencegahan. Pakar TM yang menjadi pegawai penguatkuasa juga perlu ditambah.Kemajuan TM sendiri Kita hasilkan MEASAT I, II, III, Razaksat dan TiungSat-1 Kita wujudkan Jaring sendiri. Dengan ini dapat mengawal penyebaran maklumat lucah dan palsu. Pihak yang menyebarkan ilmu/maklumat palsu/isu sensitif dapat dikesan. Tindakan undang-undang dapat diambil. Kita juga perlu majukan lagi TM sehingga boleh menyekat kemasukan maklumat luar. Dengan ini, maklumat/idea yang tidak sesuai dapat ditapis.STPM 19963. Lebuh Raya Maklumat berupaya mendekatkan dan menghubungkan manusia tanpa mengenaljarak dan batas sempadan. Bincangkan kemungkinan yang dapat dimanfaatkan daripadaperkembangan teknologi tersebut dalam kehidupan masyarakat Malaysia.19973. Sains dan teknologi adalah penting bagi kemajuan sesebuah negara. Namun demikian, inibukan bermakna seni dan kemanusiaan mesti dikorbankan. Jelaskan penyataan ini.4. Walaupun teknologi pengkomputeran banyak menpengaruhi urusan dalam kehidupan kitaseharian, namun terdapat juga keburukan-keburukan tertentu daripada penggunaan teknologiberkenaan. Bincangkan penyataan ini.19983. “Untuk mencapai status negara maju, sesebuah negara perlu mencapai tahap kemajuan sainsdan teknologi yang tinggi.” Jelaskan peranan sains dan teknologi dalam konteks penyataan di atas.
  5. 5. 19994 Menurut International Data Corporation, terdapat 11 juta pengguna Internet di Asia hari inidan angka itu akan mencapai 42 juta pada tahun 2001. Ini adalah satu perkembangan yangmenakjudkan. Walaupun Internet mempunyai pelbagai keistimewaan, ia juga mempunyai kesansampingan.Bincangkan penyataan ini. 2000 MSC2008 1 Dalam usaha meningkatkan sistem penyampaian perkhidmatan, kebanyakan agensikerajaan telah menyediakan laman web dan pekhidmatan dalam talian kepada orang ramai.Bincangkan kebaikan perkhidmatan tersebut dan masalah yang mungkin dihadapi olehpelanggan semasa menggunakannya.This entry was posted in BAHAGIAN A: KARANGAN LARAS SOSIALKEMASYARAKATAN, Koleksi soalan ramalan 2009. Bookmark the permalink.← Karangan ramalan: NanoteknologiSoalan Percubaan Bahasa Melayu STPM dari Institut Bukit Mertajam(IBM) →LikeBe the first to like this post.Leave a ReplyYour email address will not be published.NameEmailWebsiteCommentYou may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""><acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <pre> <deldatetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>
  6. 6. Post Comment Notify me of follow-up comments via email. Send me site updates Categories o BAHAGIAN A: KARANGAN LARAS SOSIAL KEMASYARAKATAN o BAHAGIAN B: KARANGAN LARAS SAINS DAN TEKNOLOGI o BAHAGIAN C: FAHAMAN TEKS o BAHAGIAN D: PEMBINAAN GRAF o BAHAGIAN E: TAFSIR JADUAL o Data Peribadi o FALSAFAH HIDUP/MOTIVASI o KENEGARAAN: AM o Kenegaraan: Dasar Dalam Negara o Kenegaraan: Dasar Luar Malaysia o KENEGARAAN: DEWAN UNDANGAN NEGERI o KENEGARAAN: Ekonomi Malaysia dan antarabangsa o KENEGARAAN: ISU SEMASA o KENEGARAAN: KEHAKIMAN o KENEGARAAN: KERAJAAN NEGERI o KENEGARAAN: KERAJAAN PERSEKUTUAN o KENEGARAAN: KERAJAAN TEMPATAN o KENEGARAAN: PARLIMEN o KENEGARAAN: PERLEMBAGAAN o KENEGARAAN: PERTUBUHAN ANTARABANGSA o KENEGARAAN: PERUNDANGAN o KENEGARAAN: SURUHANJAYA o KENEGARAAN: YDPA DAN MRR o kERTAS 1 STPM o KERTAS 2 STPM o Koleksi soalan ramalan 2009 o Koleksi Soalan Ramalan 2010 Blog Stats o 259,313 hits Blogroll o GOAY TECK CHONGs Blog o http://www.pam900.blogspot.com/
  7. 7. o Blog at WordPress.com. o Blog at WordPress.com. o 感恩惜福 Bumi GemilangTheme: Coraline by Automattic Blog at WordPress.com.

×