CyBridge Data & knOwledge Guarded Gatherer

220 views

Published on

Nederland, de overheid en Cyber

Published in: Internet
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
220
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
6
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

CyBridge Data & knOwledge Guarded Gatherer

  1. 1. 1 CyBridge Data & knOwledge Guarded Gatherer CyBridge DoGG DoGG staat voor Data & knOwledge Guarded Gatherer. Het is een project dat deel uitmaakt van het overkoepelende CyBridge project (zie kader). CyBridge DoGG faciliteert informatiegestuurd optreden. Dit geschiedt door data uit verschillende soorten bronnen te linken en met elkaar te verrijken en daar waar mogelijk aan te vullen met actuele kennis en ervaring uit het veld. Beoogd gebruik bij Counter-IED. Daarna bij counter-CBRN en Counter-Piracy. HET OVERKOEPELENDE CYBRIDGE PROJECT CyBridge helpt de commandant om zijn missie uit te kunnen blijven voeren door te waarschuwen voor risico’s en door real-time alternatieven aan te dragen (bijv. een alternatieve route). CyBridge probeert de mogelijkheden die zich voordoen in de virtuele (digitale) wereld om de fysieke wereld te verstoren tijdig te onderkennen. CyBridge gaat uit van de fysieke wereld: wie zit waar, met wat, waar gaat hij heen, waarmee en waarom? En bovenal hoe kun je dat vanuit de virtuele wereld stuk krijgen of verstoren?
  2. 2. 2 CyBridge Data & knOwledge Guarded Gatherer Doel van het project: De meerwaarde aantonen van gelinkte data en van het herbruikbaar maken van ervaringen uit het veld. Werkwijze 1) Een kennissysteem ontwikkelen. 2) Data uit verschillende soorten bronnen converteren en aan elkaar relateren (linked data technologie). 3) Op ervaring gebaseerde kennis vanuit het veld expliciet en toegankelijk maken. 4) Gelinkte data bevragen (met een gelaagde, geautoriseerde toegang). Internet - CIA World Fact Book - DBPedia Publieke IED Databases Bedrijfsleven … EOD Informatiesysteem Bombdatabase ASH … KMAR NFI FIOD … “Je reed bijna op een IED. Waarom stopte je?” “Ik zag een Afghaans kind zijn oren dicht houden” Anubis ShodanHQ Vistracks …
  3. 3. 3 CyBridge Data & knOwledge Guarded Gatherer Beoogd resultaat: Een grote, rijke, diverse en uitbreidbare multimediale dataset. En een snelle query interface, te raadplegen in het veld , waarbij toegankelijkheid is gerubriceerd. Op basis van gebruikerservaring wordt bepaald wat verder wenselijk is. - Redeneren over data met regels en nieuwe conclusies trekken - Faceted search met perfecte zoekresultaten - Beslissingsondersteuning - Gaming - Plotten op een geografische kaart - Samenvattingen en statistieken TACIT KNOWLEDGE Er zijn data over van alles en nog wat die direct of indirect relevant zijn voor Counter-IED en de andere onderwerpen. Daaraan ontbreekt echter één belangrijk ding: de kennis en ervaring die militairen opdoen tijdens een missie, het soort kennis die vaak alleen mondeling wordt doorgegeven: ‘Tacit knowledge’, de op ervaring gebaseerde kennis die op de achtergrond wordt gebruikt om beslissingen te nemen. Het is de intentie om dat type kennis expliciet en herbruikbaar te maken. Daaraan bestaat een grote behoefte, hetgeen blijkt onder andere ook uit de oproep van Defensie aan het bedrijfsleven in de Defensie Innovatie Competitie 2013. “De Afghaanse kinderen kwamen elke dag snoep halen. Vandaag niet. Er klopte iets niet. Ik stuurde een verkenner. Die bevestigde mijn intuïtie”. DATA OVER PERSONEN QUERY INTERFACE GEAUTORISEERDE TOEGANG TECHNISCHE IED DATA INFRASTRUCTUUR DATA PROCEDURELE IED DATA CULTURELE DATA DEMOGRAFISCHE DATA KENNIS OVER WAAR IED’S LIGGEN EN WAAROM ECONOMISCHE DATA DATA OVER SOCIALE RELATIES DATA OVER KWETSBAARHEDEN DATA OVER BEDREIGINGEN PRAKTIJKERVARING Lokale KENNIS OVER SOCIAAL- CULTURELE INDICATOREN
  4. 4. 4 CyBridge Data & knOwledge Guarded Gatherer Rationale achter het CyBridge DoGG project Operationele bezwaren tegen gewone databases, documenten en websites. In het algemeen zijn databases silo’s die losstaan van de rest van de data-wereld. De tekortkomingen daarvan spreken voor zich. Het probleem met documenten en websites is in essentie dat de namen ervan en de links ertussen in feite betekenisloos zijn. Documenten en websites moeten eerst geopend en doorgelezen worden voordat men weet wat erin staat – niet efficiënt, niet effectief. Aandachtig doorlezen is zelfs noodzakelijk als men de informatie in de inhoud op de één of andere manier wil hergebruiken (bijvoorbeeld in een query); dat kost in alle gevallen ‘rekentijd’ van mens en machine. Specifiek in het kader van Counter-IED is het grootste bestaande bezwaar dat het update- proces van de beschikbare informatie te lang duurt. Nieuwe data moeten volgens de vastgestelde procedure eerst worden gevalideerd door een nationaal verantwoordelijke organisatie. Dit geschiedt op basis van beveiligde harde fysieke communicatie (per post of courier). Indien de organisatie de validatie heeft uitgevoerd moet deze informatie weer terug ingebracht worden in het veld, dan moeten vervolgens de data in een lokale database worden ingevoerd. Daarnaast is de mate van informatiedeling ook nog onderhevig aan nationale restricties: kan of mag men dit delen met coalitiegenoten of is dit alleen nationaal en op aanvraag bij de nationale organisatie deelbaar? Gedurende deze procedurele afhandeling werkt men in het veld met handmatige “writen alerts” die vervolgens fysiek aan andere geautoriseerde personen overhandigd worden binnen de ingezette coalition forces. Door deze omslachtige en tijdrovende procedure lopen – met name uitgestegen – militairen in een inzetgebied verhoogde risico’s. Het update-proces kan worden verbeterd door enerzijds een snelle opname van nieuwe gegevens in de databank uit het veld, anderzijds door een gelaagde need to know en een daaraan verbonden geautoriseerde toegang tot gelinkte data, en door met meer situationeel adequate informatie meer kennis en zekerheid voor de uitvoerenden aan te bieden.
  5. 5. 5 CyBridge Data & knOwledge Guarded Gatherer BIG DATA? LINKED DATA! De afgelopen halve eeuw hebben organisaties voornamelijk data geproduceerd voor intern gebruik. Pas de laatste jaren begint de data- economie een meer open karakter te krijgen. Er komt steeds meer digitale informatie beschikbaar die door iedereen (her)gebruikt kan worden; actuele gegevens over wat mensen online allemaal doen, grote databases van de overheid, informatie uit archieven, allerlei informatie vastgelegd door sensoren – teveel om op te noemen. Men spreekt inmiddels dan ook over “big” data. Deze beschikbaarheid van nuttige data verandert de manier waarop IT waarde aan het werkproces toevoegt. In plaats van vooral “data pull” ontwikkeling (behoefte, requirements, ontwerp, realisatie) krijgt men steeds meer met “data push” te maken (heeft iemand ooit om een TomTom gevraagd?). In het CyBridge DoGG project wordt de nieuwe manier van omgaan met de grondstof “data” verkend en wordt toegevoegde waarde gecreëerd door die data te verrijken onder andere met ervaringen uit de praktijk die anders verloren gaan, of laat of te laat ter beschikking komt . Het nieuwe internet en de kracht van in RDF gepresenteerde data Het nieuwe internet adresseert deze operationele bezwaren. Het nieuwe internet manifesteert zich in de vorm van Linked Data. De online publieke data die voor dit project relevant zijn, zijn inmiddels al gerepresenteerd in de standaard data representatietaal RDF (Resource Description Framework). Daarin worden data in de meest basale vorm weergegeven, namelijk in de vorm van ‘triples’, vergelijkbaar met een 3-delige structuur van onderwerp, werkwoord, lijdend voorwerp. Elk deel van een ‘triple’ krijgt een eigen URL en is dus terug te vinden en kan worden opgevraagd. Veel niet-publieke data zijn nog in databases of bijvoorbeeld Excelfiles opgeslagen en moeten worden geconverteerd. Als alle voor ons relevante data in RDF zijn gerepresenteerd – ook de op ervaring gebaseerde kennis – ontstaat de mogelijkheid om eindeloos relaties te leggen. Door gelinkte data te bevragen wordt makkelijk informatie gevonden zonder dat je in verschillende bronnen (databases, websites etc.) moet kijken. Je leert zelfs dingen waarvan je nog niet wist dat je ze wilde weten (serendipiteit), alleen al door de data te bevragen. Nu data in RDF zijn gerepresenteerd kan met data bovendien bijna al het denkbare worden gedaan, onder meer redeneren met behulp van logische regels en zo nieuwe conclusies trekken, dus nieuwe data produceren. Een wereld aan mogelijkheden. Ordina heeft er wijselijk voor gekozen om zich nu te profileren op een gebied dat de toekomst is voor optimaal rendement van data. Voor meer informatie over het CyBridge DoGG project kunt u contact opnemen met Ralph Kronieger, ralph.kronieger@firstthingsfirst.nl of +31(0)651684400.

×