Uniunea Europeana

2,925 views

Published on

European Union at a glance

0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
2,925
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
8
Actions
Shares
0
Downloads
29
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Uniunea Europeana

 1. 1. UNIUNEA EUROPEANA Uniunea Europeana - Bruxelles,capitala Europei - -Bruxelles, capitala Europei-
 2. 2. Aspecte generale privind Uniunea Europeana Uniunea Europeana(UE) este o familie de tari democratice europene care conlucreaza pentru a imbunatati viata cetatenilor lor si pentru a construi o lume mai buna. Exista trei institutii de decizie principale: 1.Parlamentul European(PE), care reprezinta cetatenii UE si este ales direct de catre acestia; 2.Consiliul Uniunii Europene, care reprezinta statele membre individuale; 3.Comisia Europeana, care reprezinta interesele Uniunii ca tot unitar. Acest “triunghi institutional” elaboreaza politicile si legile care se aplica pe intreg teritoriul UE. Curtea de Justitie este arbitrul final in litigiile din domeniul dreptului european. Curtea de conturi controleaza modul de finantare a activitatilor Uniunii. In principiu, Comisia propune legi noi , iar Parlamentul si Consiliul le adopta. Comisia si statele membre aplica aceste legi, iar Comisia asigura respectarea lor.
 3. 3. Tratatele constitutive Uniunea Europeana are la baza patru tratate: 1. Tratatul de instituire a Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului ( CECO), semnat la 18 aprilie 1951 la Paris, intrat in vigoare la 23 iulie 1952. A expirat la 23 iulie 2002. 2. Tratatul de instituire a Comunitatii Economice Europene (CEE), semnat la 25 martie 1957, la Roma, intrat in vigoare la 1 ianuarie 1958. Este numit in mod frecvent “Tratatul de la Roma”. 3. Tratatul de instituire a Comunitatii Europene a Energiei Atomice (EURATOM), semnat la Roma in acelasi timp cu Tratatul CEE. 4. Tratatul privind Uniunea Europeana (TUE), semnat la Maastricht la 7 februarie 1992, intrat in vigoare la 1 noiembrie 1993. Este numit in mod frecvent “Tratatul de la Maastricht”.
 4. 4. Parlamentul European Parlamentul European Parlamentul European (PE) este ales de cetatenii UE pentru a le reprezenta interesele. Isi are originea in anii ‘ 50 si are la baza Tratatele fundamentale. Din 1979, membrii Parlamentului European sunt alesi cu vot direct de catre cetatenii UE. Alegerile au loc o data la 5 ani si fiecare cetatean UE are dreptul de a vota si de a candida, indiferent unde locuieste in UE. Astfel, Parlamentul exprima vointa democratica a celor aproximativ 500 de milioane de cetateni ai Uniunii, si le reprezinta interesele in discutiile cu alte institutii UE. Cele mai recente alegeri au avut loc in iunie 2004. Parlamentul are 785 de membri din toate cele 27 de state membre UE. Parlamentul European isi desfasoara activitate in trei sedii: Bruxelles (Belgia), Luxemburg, Strasbourg (Franta).
 5. 5. Parlamentul indeplineste trei functii principale: 1. Adopta legile europene- in colaborare cu Consiliul, in multe domenii de politici publice.Faptul ca PE este ales prin vot direct de catre cetatenii UE reprezinta o garantie a legitimitatii democratice a legislatiei europene. 2. Parlamentul exercita controlul democratic asupra celorlalte institutii UE, in special asupra Comisiei. Parlamentul detine puterea de a aproba sau de a respinge comisarii nominalizati si are dreptul de a cere intregii Comisii sa demisioneze. 3. Controlul finantelor publice.Impreuna cu Consiliul, Parlamentul detine autoritatea asupra bugetului UE si poate influenta cheltuielile UE.Parlamentul adopta sau respinge intregul proiect de buget.
 6. 6. Consiliul European Consiliului ii revin sase responsabilitati esentiale: 1.Sa adopte legi europene – in colaborare cuParlamentul European, in multe domenii de politici publice. 2.Sa coordoneze politicile economice si sociale generale ale statelor membre. 3.Sa incheie acorduri internationale intre UE si alte tari sau organizatii internationale. 4.Sa aprobe bugetul UE, in colaborare cu Parlamentul European. 5.Sa defineasca si sa puna in aplicare politica si de securitate comuna a UE(PESC) pe baza orientarilor prevazute de Consiliul European. Sa coordoneze cooperarea intre instantele nationale si autoritatile politienesti in materie legala. Presedentia Consiliului: Presedentia Consiliului este asigurata prin rotatie , la fiecare sase luni.Cu alte cuvinte, fiecare stat membru UE preia controlul agendei Consiliului si prezideaza toate reuniunile pentru o perioada de sase luni, promovand deciziile legislative si politice si negiciindpentru realizarea unui compromis intre statele membre.
 7. 7. Comisia Europeana La fel ca PE si Consiliul, Comisia Europeana a foat infiintata in anii ‘50 in temeiul Tratatelor fundamentale ale UE. “Sediul” Comisiei se afla la Bruxelles(Belgia), dar Comisia mai are birouri la Luxembourg, birouri de reprezentare in toate statele membre UE si delegatii in multe capitale ale lumii. Comisiei Europene ii revin patru functii principale: 1. Sa propuna proiecte legislative Parlamentului si Consiliului . 2. Sa administreze sa aplice politicile UE si bugetul. 3. Sa asigure respectarea le legislatiei UE(impreuna cu Curtea de Justitie). 4. Sa reprezinte Uniunea Europeana la nivel international, spre exemplu prin negocierea acordurilor intre UE si alte tari. 5. In general, Comisia se intruneste o data pe saptamana, de obicei miercurea si, de obicei, la Bruxelles.Fiecare subiect de pe agenda este prezentat de comisarul responsabil de domeniul in cauza si intreaga echipa adopta o decizie colectiva cu privire la acest subiect.
 8. 8. Personalul Comisiei este organizat pe departamente, cunoscute sub denumirea de “directii generale”(DG) si “servicii”(cum este serviciul juridic). Fiecare DG este resposabila de un anumit domeniu de activitate si este condusa de un director general care raspunde in fata unui comisar. Coordonarea generala este asigurata de Secretariatul General, care administreaza si reuniunile saptamanale ale Comisiei. Secretariatul General este condus de secretarul general, care raspunde direct in fata presedintelui. DG sunt cele care planifica si elaboreaza propunerile legislative, dar aceste propuneri devin oficiale numai atunci cand sunt “adoptate ” de Comisie in reuniunea saptamanala. Procedura este descrisa in continuare. Sa presupunem ca, de exemplu, Comisia constata necesitatea unei legi europene care sa impiedice poluarea raurilor Europei.Directia Generale Mediu va elabora o propunere pe baza unor consultari intensive cu organizatiile europene din domenul industriei,agriculturii si cu ministerele de mediu din statele membre UE. Proiectul va fi discutatsi cu alte departamente ale Comisiei care sunt interesate de acest subiect si va fi verificat de serviciul juridic si Secretariatul General. Dupa finalizare propunerea va fi inscrisa pe ordinea de zi a unei reuniuniuni a Comisiei . Daca va fi adoptata , documentul va fi trimis Parlamentului European si Consiliului, care vor lua o decizie pe baza propunerii.
 9. 9. Curtea de Justitie Curtea de Justitie a Cmunitatilor Europene ( pentru care se foloseste frecvent prescurtarea “Curtea “) a fost instituita in temeiul primului TratatUE, Tratatul CECO, din 1952. Sediul se afla la Luxemburg. Misiunea Curtii este sa se asigure ca legislatia UE este interpretata si aplicata in mod uniform in toate statele membre UE, astfel incat legile sa se aplice in mod egal tuturor cetatenilor. Spre exemplu, Curtea se asigura ca instantele nationale nu pronunta sentinte diferite in acelasi caz. Curtea pronunta sentinte in cazurile care ii sunt inaintate spre solutionare. Cele 5 tipuri de cazuri intalnite frecvent sunt: 1. Actiuni pentru pronuntarea unei hotarari preliminare; 2. Actiuni intentate pentru neindeplinirea obligatiilor; 3. Actiuni in anulare; 4. Actiuni in constatarea abtinerii de a actiona; 5. Actiuni in despagubiri. Sentintele Curtii se adopta cu majoritate si se pronunta in cadrul unei audieri publice. Punctele de vedere divergente nu se comunica. Deciziile sunt publicate in ziua pronuntarii lor.
 10. 10. Curtea de Conturi Curtea de Conturi a fost infiintata in 1975. Sediul este la Luxemburg, iar misiunea Curtii este de a verifica daca fondurile UE sunt administrate corespunzator, astfel incat cetatenii Uniunii sa obtina valoare maxima in schimbul banilor. Rolul principal al Curtii este de a verifica daca bugetul UE este aplicat corect- cu alte cuvinte, daca veniturile si cheltuielile UE sunt obtinute , cheltuite si inregistrate legal si de a asigura un management financiar sanatos. Prin urmare, activitatea Curtii reprezinta o garantie a faptului ca sistemul UE functioneaza in mod economic, eficient, efectiv si transparent. Pentru a-si indeplini activiatea in mod eficient, Curtea de Conturi trebuie sa ramana complet independenta de celelalte institutii, pastrand, in acelasi timp, legatura cu acestea. Curtea de Conturi nu detine puteri legale.
 11. 11. VIZITEZ BRUXELLES!!!
 12. 12. Grand Place Centrul istoric al Bruxelles-ului.A fost primul for comercial al orasului inca din sec XII.In 1695 a fost distrusa aproape complet,insa a fost reconstruita in mai putin de 5 ani.
 13. 13. Grand Place – House of the king MUZEUL BRUXELLES-ULUI A fost reconstruit in 1874 in locul unui edificiu care era centru comercial si judiciar inca din sec XVI.Constructia sa este in stil gotic.
 14. 14. L’atomium A fost construit dupa un proiect al lui Andre Waterkeyn pentru expozitia universala din Bruxelles din anul 1958.Are o inaltime de 102 m si este compus din 9 sfere,fiecare dintre ele avand un diametru de 18 m.Ascensorul sau este unul dintre cele mai rapide din lume atingand 5m/s.greutatea totala a constructiei este de aproximativ 2400 de tone
 15. 15. Parlamentul European Cladirea Parlamentului European este principalul obiectiv din Bruxelles. Este locul unde muncesc 785 de parlamentari europeni din cele 27 de tari membre ale Uniunii. Cladirea e una moderna, cu lifturi si scari rulante, fara sa fie insa opulenta cu marmura sau covoare scumpe. In hol te intampina opera sculptorului belgian Olivier Strebelle intitulata quot;Confluente“.
 16. 16. Manneken Pis care, cu orice grija pentru traducere, tot „Omuletul piselcos” inseamna, este simbolul de bronz al orasului Bruxelles si niciun turist in trecere prin capitala Belgiei nu scapa ocazia de a se fotografia langa el. Istoria si celebritatea i-au adus statuetei si o impresionanta garderoba - costume dintre cele mai ciudate si din aproape toate tarile lumii. In fapt, a devenit o moda ca vizitatorii oficiali ai orasului sa-l imbrace pe omuletul care se usureaza intr-o fantana din centrul capitalei belgiene. Manneken Pis a ajuns astfel sa posede in garderoba sa azi, in total, nu mai putin de 750 de costume.
 17. 17. Catedrala Saint Michel et Gudule
 18. 18. Catedrala St. Catherine

×