Successfully reported this slideshow.
Your SlideShare is downloading. ×

E-kereskedelmi körkép, avagy a szektor jövője

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Loading in …3
×

Check these out next

1 of 43 Ad

E-kereskedelmi körkép, avagy a szektor jövője

Az e-kereskedelem évről évre növekszik, 2019-ben a hazai online forgalom elérte a 781 milliárd forintot. Szinte mindenki vásárolt már legalább egyszer interneten keresztül és egyre gyakrabban is fordulunk ehhez a megoldáshoz, hiszen kényelmes, olcsó és akár még egy járványhelyzet során is biztonságos. A magyar e-kereskedelem jelenlegi helyzetéről és jövőképéről Pintér Róbert tartott előadást az MLBKT Logitalk beszélgetésének keretein belül.

Az e-kereskedelem évről évre növekszik, 2019-ben a hazai online forgalom elérte a 781 milliárd forintot. Szinte mindenki vásárolt már legalább egyszer interneten keresztül és egyre gyakrabban is fordulunk ehhez a megoldáshoz, hiszen kényelmes, olcsó és akár még egy járványhelyzet során is biztonságos. A magyar e-kereskedelem jelenlegi helyzetéről és jövőképéről Pintér Róbert tartott előadást az MLBKT Logitalk beszélgetésének keretein belül.

Advertisement
Advertisement

More Related Content

Similar to E-kereskedelmi körkép, avagy a szektor jövője (20)

Advertisement

E-kereskedelmi körkép, avagy a szektor jövője

 1. 1. E-kereskedelmi körkép avagy a szektor jövője Pintér Róbert PhD 1 LOGITALK 2020.06.25
 2. 2. Tervezett főbb témák ⁄ Bevezetés: Miért kell piacot kutatni a járvány idején is ⁄ Friss e-kereskedelmi kutatások – Reacty és eNET ⁄ Kínálat oldali kutatás (webáruházak) ⁄ Kereslet oldali kutatás (online vásárlók) ⁄ Középtávú előrejelzés ⁄ Kitekintés: mit látunk más területeken? ⁄ Mit vigyetek magatokkal? 2
 3. 3. Miért kell piacot kutatni a koronavírus járvány idején? 3
 4. 4. Mit szeretne mindenki tudni? Mikor érünk már oda???
 5. 5. Mi az, amit tudunk? „Ha azt kérdezed, hogy ki tudunk-e újra menni az otthonunkból, hogy magunkhoz ölelhetjük-e újra a szeretteinket, elmehetünk-e vacsorázni a barátainkkal, vissza tudunk-e térni az iskoláinkba, egyetemeinkre és munkahelyeinkre, eltemethetjük-e az elhunytakat és megkeresztelhetjük-e a Korona-bébiket, akkor a válasz az, hogy igen.” „Ha viszont arra vagy kíváncsi, hogy vissza fog-e az életünk térni abba a mederbe, amelyből most kitérítette a járvány, a válasz: nem. Az az út már nem járható.” ⁄ Barabási-Albert László
 6. 6. Két félelem a fő drive a koronavírus idején: ⁄ félelem saját magunk és családtagjaink megbetegedésétől az érintésmentes világ felé való elmozdulás ⁄ félelem a munka és a megélhetés elvesztésétől tartós fogyasztási cikkek, nem alapvető szükségleteket kielégítő termékek és szolgáltatások vásárlásának elhalasztása
 7. 7. Miért kell most is piacot kutatni? ”Some brands think they should stop their research until things get 'back to normal’. This is wrong for two key reasons: ⁄ It may not happen soon enough - leaving you to fly blind at a difficult time. ⁄ The post-crisis normal may not be the old normal.” /Ray Poynter/
 8. 8. „Forgatókönyv gondolkodás” a koronavírus megfékezése (2020-ban VAGY később) ÉS a gazdasági rendeződés ideje (2020-ban VAGY később) alapján 8 ⁄ 1. forgatókönyv: a vírust megfékezzük 2020- ban ÉS a rendeződés elindul 2020-ban ⁄ 2. forgatókönyv: a vírust megfékezzük 2020- ban ÉS a rendeződés NEM indul el 2020-ban ⁄ 3. forgatókönyv: a vírust NEM fékezzük meg 2020-ban ÉS a rendeződés elindul 2020-ban (ez nem túl valószínű) ⁄ 4. forgatókönyv: a vírust NEM fékezzük meg 2020-ban ÉS a rendeződés NEM indul el 2020-ban /Ray Poynter/
 9. 9. Milyen célokból szoktak piackutatásokat végezni cégek? ⁄ termék fejlesztés és tesztelés (pl. csomagolás, elhelyezés, árazás...) ⁄ piacralépés előkészítése ⁄ branding vagy rebranding előkészítése ⁄ kommunikáció és sales támogatás ⁄ célcsoport szegmentáció, perszónák kialakítása ⁄ ügyfél-elégedettség mérés ⁄ szcenárióelemzés, trendkutatás, előrejelzés, üzleti tervezés megalapozása ⁄ stb.
 10. 10. Az e-kereskedelem főbb számai Magyarországon 10
 11. 11. Friss e-kereskedelmi kutatások 11 ⁄ Kínálat oldali (webáruházi) kutatás: adatfelvétel 2020. március és április során magyarországi webáruházak részvételével. ⁄ Kereslet oldali (online vásárlói) kutatás: ⁄ 914 fő, 18-79 éves internetező bevonásával, 2020. március 24 - április 7. között a Véleményem Van (Veva.hu) online kutatási közösség tagjainak körében készült ⁄ Az adatok nem, kor és régió alapján reprezentálják a 18-79 éves hazai lakosság véleményét ⁄ Középtávú előrejelzés: 5 éves előrejelzés makrogazdasági adatokból, valamint a Reacty Digital és eNET saját mikroszintű kutatásaiból
 12. 12. A hazai e-kiskereskedelmi forgalom 2019-ben 781 milliárd forint volt A legnagyobb online forgalmú termékkategóriák: 12 Számítástechnika Szórakoztató elektronika Ruházat/sportruházat ⁄ Ez 17%-os növekedést jelent az előző évhez képest Reacty Digital és eNET webáruházi kutatás, 2020. április-május, nem reprezentatív minta Az adatok csak pontos hivatkozással együtt használhatók fel!
 13. 13. Egyre gyakrabban rendelünk online ⁄ A 18-79 éves magyarok közül tízből kilencen vásároltak már valamit online ⁄ Az utóbbi években növekszik a heti, illetve havi rendszerességgel vásárlók aránya, tehát egyre gyakoribbak a rendelések 13 Forrás: Reacty Digital és eNET lakossági kutatás, 18-79 év közötti magyar lakosság, VeVa online kutatási közösség, n=914 fő, teljes minta Az adatok csak pontos hivatkozással együtt használhatók fel!
 14. 14. Inkább kis értékű rendelések ⁄ kosárérték: legtöbbször kis értékű (5000 Ft alatti) rendelésekről van szó ⁄ az érték növekedésével csökken a vásárlások gyakorisága 14 < 5000 Ft Forrás: Reacty Digital és eNET lakossági kutatás, 18-79 év közötti magyar lakosság, VeVa online kutatási közösség, n=819 fő, akik vásároltak online az elmúlt egy évben Az adatok csak pontos hivatkozással együtt használhatók fel!
 15. 15. Az átlagos kosárérték továbbra is növekszik ⁄ az online vásárlások átlagos kosárértéke 2019-ben megközelítette a 20 ezer forintot ⁄ a legmagasabb kosárérték az építkezés / felújítás kategóriában figyelhető meg ⁄ a legalacsonyabb az ételrendelés esetén. 15Reacty Digital és eNET webáruházi kutatás, 2020. április-május, nem reprezentatív minta Az adatok csak pontos hivatkozással együtt használhatók fel!
 16. 16. A legnépszerűbb online vásárolt termékek és szolgáltatások 16 Ruházat/cipő/táska Játék/ajándék Mobiltelefon és kiegészítők Biztosítás Belépőjegy (mozi, kiállítás) Szállásfoglalás 37% 44% 60% 52% 57% 56% Termékek Szolgáltatások Forrás: Reacty Digital és eNET lakossági kutatás, 18-79 év közötti magyar lakosság, VeVa online kutatási közösség, n=819 fő, akik vásároltak online az elmúlt egy évben Az adatok csak pontos hivatkozással együtt használhatók fel!
 17. 17. Feltörekvő termékkategóriák ⁄ Az utóbbi években folyamatosan egyre többen rendelnek az ⁄ egészség és wellness, ⁄ a háztartási gép és fehéráru, illetve ⁄ a szépségápolás és kozmetikum termékcsoportok termékei és szolgáltatásai közül 17 Forrás: Reacty Digital és eNET lakossági kutatás, 18-79 év közötti magyar lakosság, VeVa online kutatási közösség, n=819 fő, akik vásároltak online az elmúlt egy évben Az adatok csak pontos hivatkozással együtt használhatók fel!
 18. 18. Kiugró növekedés az online élelmiszerpiacon ⁄ 2020-ban kiemelkedő mértékben nőtt ⁄ a melegétel rendelése, illetve ⁄ az élelmiszer online vásárlása ⁄ ennek leginkább a kialakult járványhelyzet volt az oka 18 Forrás: Reacty Digital és eNET lakossági kutatás, 18-79 év közötti magyar lakosság, VeVa online kutatási közösség, n=819 fő, akik vásároltak online az elmúlt egy évben Az adatok csak pontos hivatkozással együtt használhatók fel!
 19. 19. Az online rendelés kényelmes, olcsó és biztonságos ⁄ a kényelem és a kedvező ár évek óta fontos érv az online vásárlás mellett ⁄ idén a biztonság szerepe is jelentősen felértékelődött a járványhelyzet következtében 19 Forrás: Reacty Digital és eNET lakossági kutatás, 18-79 év közötti magyar lakosság, VeVa online kutatási közösség, n=819 fő, akik vásároltak online az elmúlt egy évben Az adatok csak pontos hivatkozással együtt használhatók fel!
 20. 20. Az online vásárlók egyre tudatosabban választanak fizetési és szállítási módokat ⁄ tavaly óta másfélszeresére nőtt azok aránya, akik a számukra nem megfelelő fizetési vagy szállítási módok miatt nem vásárolnak meg egy terméket egy adott webáruházban 20 Forrás: Reacty Digital és eNET lakossági kutatás, 18-79 év közötti magyar lakosság, VeVa online kutatási közösség, n=819 fő, akik vásároltak online az elmúlt egy évben Az adatok csak pontos hivatkozással együtt használhatók fel!
 21. 21. Akár a vásárlást is megszakítja, aki nem talál megfelelő szállítási vagy fizetési módot ⁄ A 18-79 év közöttiek 60 százalékával fordult már elő, hogy el sem kezdte, vagy megszakította vásárlását azért, mert nem talált számára megfelelő fizetési módot ⁄ A szállítási módok esetében 49 százalék volt ez az arány. 21 60% 49% Forrás: Reacty Digital és eNET lakossági kutatás, 18-79 év közötti magyar lakosság, VeVa online kutatási közösség, n=819 fő, akik vásároltak online az elmúlt egy évben Az adatok csak pontos hivatkozással együtt használhatók fel!
 22. 22. Előtérbe kerülnek a készpénzmentes fizetési módok ⁄ online vásárláskor a készpénzmentes fizetést részesítik előnyben a legtöbben (45%) ⁄ elsősorban bankkártyával valamely bank rendszerén keresztül ⁄ az utánvétes fizetés továbbra is népszerű ⁄ utóbbi esetében is megfigyelhető egyfajta eltolódás a készpénzmentesség irányába, egyre többen fizetnek kártyával a futárnál, ha erre lehetőségük van 22 Forrás: Reacty Digital és eNET lakossági kutatás, 18-79 év közötti magyar lakosság, VeVa online kutatási közösség, n=819 fő, akik vásároltak online az elmúlt egy évben Az adatok csak pontos hivatkozással együtt használhatók fel!
 23. 23. Készpénzes utánvétet biztosít a legtöbb webáruház ⁄ egy átlagos webáruház négyféle fizetési lehetőséget ajánl ⁄ a legszélesebb körben elérhető megoldás ⁄ a készpénzes utánvét, illetve ⁄ a banki átutalás ⁄ a kínált és a fogyasztók által kedvelt fizetési módok nem minden esetben vannak összhangban 23Reacty Digital és eNET webáruházi kutatás, 2020. április-május, nem reprezentatív minta Az adatok csak pontos hivatkozással együtt használhatók fel!
 24. 24. "A házhozszállítás egy szolgáltatás, ezért érthető, ha fizetni kell érte" 83%egyetért az állítással 24 ⁄ Ugyanakkor a szállítási díj mértéke a legfontosabb szempont a szállítási mód választásakor, 77% veszi figyelembe ezt a szempontot Forrás: Reacty Digital és eNET lakossági kutatás, 18-79 év közötti magyar lakosság, VeVa online kutatási közösség, n=819 fő, akik vásároltak online az elmúlt egy évben Az adatok csak pontos hivatkozással együtt használhatók fel!
 25. 25. Kiszállítás elsősorban futárral ⁄ A futárszolgálatos szállítás (80%) évek óta a legnépszerűbb ⁄ Ezen kívül a személyzettel rendelkező átvételi pontokat (38%) és a postai szállítást (36%) kedvelik a legtöbben ⁄ A csomagautomaták (27%) népszerűsége lassan, de biztosan növekszik az utóbbi években 25 80% 36%38% Forrás: Reacty Digital és eNET lakossági kutatás, 18-79 év közötti magyar lakosság, VeVa online kutatási közösség, n=819 fő, akik vásároltak online az elmúlt egy évben Az adatok csak pontos hivatkozással együtt használhatók fel!
 26. 26. Szállítási módok a webáruházakban ⁄ egy átlagos hazai webáruház háromféle szállítási módot ajánl vásárlóinak ⁄ tízből kilenc helyen elérhető a futáros házhozszállítás ⁄ minden második webshop ad lehetőséget személyes bolti átvételre is 26Reacty Digital és eNET webáruházi kutatás, 2020. április-május, nem reprezentatív minta Az adatok csak pontos hivatkozással együtt használhatók fel!
 27. 27. Egyre többen vásárolnak külföldről ⁄ az online vásárlók fele inkább a hazai webáruházakat preferálja ⁄ ennek ellenére mérsékelten emelkedik azok aránya, akik rendeltek már külföldi áruházból (58%) ⁄ a külföldi rendelés inkább a férfiakra, a fiatalokra és az online gyakran vásárlókra jellemző 27 Forrás: Reacty Digital és eNET lakossági kutatás, 18-79 év közötti magyar lakosság, VeVa online kutatási közösség, n=486 fő, akik vásároltak online az elmúlt egy évben és vásároltak már külföldi webáruházban Az adatok csak pontos hivatkozással együtt használhatók fel!
 28. 28. Az eBay-ről rendelnek legtöbben 58% 49% 48% 28 Forrás: Reacty Digital és eNET lakossági kutatás, 18-79 év közötti magyar lakosság, VeVa online kutatási közösség, n=486 fő, akik vásároltak online az elmúlt egy évben és vásároltak már külföldi webáruházban Az adatok csak pontos hivatkozással együtt használhatók fel! ⁄ a három legnépszerűbb külföldi webáruház
 29. 29. Ritkulnak a külföldi rendelések ⁄ bár egyre többen próbálják ki a határon túli rendelést, a vásárlások gyakorisága csökkent ⁄ míg 2018-ban a külföldről vásárlók majdnem kétötöde rendelt legalább havonta egyszer, addig 2020-ban csupán negyedük tett így 29 Forrás: Reacty Digital és eNET lakossági kutatás, 18-79 év közötti magyar lakosság, VeVa online kutatási közösség, n=486 fő, akik vásároltak online az elmúlt egy évben és vásároltak már külföldi webáruházban Az adatok csak pontos hivatkozással együtt használhatók fel!
 30. 30. Külföldről inkább apróságokat ⁄ külföldi vásárlás esetén még inkább jellemző a kisebb kosárérték (legtöbbször 3000 Ft alatt) ⁄ leggyakrabban mobiltelefont vagy ahhoz tartozó kiegészítőket rendelnek a felnőtt internetezők külföldről 30 Forrás: Reacty Digital és eNET lakossági kutatás, 18-79 év közötti magyar lakosság, VeVa online kutatási közösség, n=486 fő, akik vásároltak online az elmúlt egy évben és vásároltak már külföldi webáruházban Az adatok csak pontos hivatkozással együtt használhatók fel!
 31. 31. Olcsóbb termék, nagyobb választék ⁄ a külföldről rendelők legfontosabb indokai továbbra is, hogy olcsóbban juthatnak hozzá a termékekhez ⁄ illetve olyan dolgokat is megvásárolhatnak, ami Magyarországon nem elérhető 31 Forrás: Reacty Digital és eNET lakossági kutatás, 18-79 év közötti magyar lakosság, VeVa online kutatási közösség, n=486 fő, akik vásároltak online az elmúlt egy évben és vásároltak már külföldi webáruházban Az adatok csak pontos hivatkozással együtt használhatók fel!
 32. 32. Lehetőség a hazai webáruházaknak ⁄ a hazai webáruházak esélyt kaptak, mivel a koronavírus járvány kitörésével párhuzamosan visszaesett a külföldről való rendelés ⁄ ha hasonló termékkínálatot és árakat találnának idehaza is az internetezők, akkor egy részük akár tartósan is a magyar megoldások mellett maradhatna 32
 33. 33. Mit hozhat a jövő? ⁄ a koronavírus hatása a gazdaság minden területén érzékelhető ⁄ a hagyományos kiskereskedelmi forgalom növekedése rövid távon várhatóan visszaesik ⁄ az online kereskedelem történelmi esélyt kap: ⁄ egyes ágai fellendülnek és várhatóan a korábbinál magasabb szinten stabilizálódnak majd (pl. élelmiszer, háztartási cikkek stb.) 33
 34. 34. 781 milliárdból akár 1.700 milliárd 2024-re ⁄ A középtávú előrejelzés alapján a hazai e-kiskereskedelmi forgalom 2024-re meghaladhatja az 1700 milliárd forintot 34 Pesszimista 1,6x Realista 2,2x Optimista 2,4x Várható fogalomnövekedés 2024-re 2019-hez képest
 35. 35. Egyre nagyobb arányú az online kiskereskedelem ⁄ Az e-kereskedelem / kiskereskedelem aránya a jelenlegi 7,6 százalékról forgatókönyvtől függően várhatóan 10,4 – 11,6 százalékra nő öt éven belül 35
 36. 36. Kis kitekintés: mi a helyzet más területeken? Turizmus, ingatlan, használtautó: az élet megy tovább 36
 37. 37. Turizmus: megmaradt az utazási kedv ⁄ Mennyien terveznek elutazni kikapcsolódás céljából legalább 2 éjszakára, ha a koronavírus járvány engedi? ⁄ 62% tervezi – nincs érdemi visszaesés (sem a félelem, sem az esetleges anyagi nehézségek nem vetik vissza az utazási kedvet érdemben, külföldre sem)* ⁄ jellemzően 3-4 éjszakára (45%) vagy 5-7 éjszakára (33%)** 37 Reacty Digital, 2020. májusi omnibusz kutatás, VeVa online panel, 18-79 éves lakosság, *n=967 fő, teljes minta; **n=600 fő, akik elutaznának idén legalább 2 éjszakára Az adatok csak pontos hivatkozással együtt használhatók fel!
 38. 38. Fesztiválok: érdemes lenne augusztus 15 után megtartani a fesztiválokat? ⁄ Ha a korlátozások megszűnését követő őszi időszakban mégis megrendeznék az elmaradt nyári fesztiválokat, akkor a 38 Reacty Digital, 2020. májusi omnibusz kutatás, VeVa online panel, 18-79 éves lakosság, n= 967 fő, teljes minta Az adatok csak pontos hivatkozással együtt használhatók fel! ⁄ Az esetleges nyár végi, őszi fesztiválok akár közel egymillió embert is megmozgathatnának idehaza számíthatna a legnagyobb érdeklődésre
 39. 39. Ingatlan: nem ment el a vásárlási kedv ⁄ Akik elhalasztották a vételt azok négyötöde (80%) továbbra sem tett le a dologról* ⁄ Túlnyomó részük (83%) továbbra is követi az ingatlanárak alakulását* ⁄ De a felnőttek több mint harmada (37%) eleve rendszeresen nézegeti az ingatlanárakat, kifejezett vásárlási szándék nélkül is** 39 Reacty Digital, 2020. májusi omnibusz kutatás, VeVa online panel, 18-79 éves lakosság, *n= 83 fő Akik a koronavírus járvány magyarországi kitörése óta nem valósították meg a korábban tervezett ingatlanvásárlást, **n= 967 fő, teljes minta Az adatok csak pontos hivatkozással együtt használhatók fel!
 40. 40. Használt autó: továbbra is van kereslet ⁄ A válaszadók héttizedének háztartásában van saját tulajdonú autó* ⁄ 2020. februárjában (a járvány kitörése előtt) közel minden nyolcadik felnőtt tervezte, hogy használt autót vásárol* ⁄ A tervezett vásárlások negyede meg is valósult** ⁄ Ahol nem valósult meg, ott a négyötöd továbbra is tervezi a vásárlást*** 40 Reacty Digital, 2020. májusi omnibusz kutatás, VeVa online panel, 18-79 éves lakosság, *n= 967 fő, teljes minta, **n= 114 fő, akik tervezték használt gépkocsi vásárlását a koronavírus járvány magyarországi kitörése előtt, ***n=80, akiknél a koronavírus járvány magyarországi kitörése óta nem valósult meg a korábban tervezett használt gépkocsi vásárlás Az adatok csak pontos hivatkozással együtt használhatók fel!
 41. 41. Mit vigyetek magatokkal? ⁄ A hazai e-kiskereskedelmi forgalom 2019-ben 781 milliárd forint, 2024-re pedig akár meghaladhatja az 1700 milliárdot. ⁄ Egyre gyakoribbak az online vásárlások, de inkább kis értékben. Legtöbben ruházati terméket vesznek, vagy szállást foglalnak interneten keresztül. ⁄ Az online vásárlás mellett szóló legfontosabb érvek a kényelem, a kedvező ár és a biztonság. ⁄ Tudatosan választanak szállítási és fizetési módot, akár a vásárlástól is elállnak, ha nincs számukra megfelelő. ⁄ Egyre népszerűbbek a készpénzmentes fizetési módok, de a legszélesebb körben még mindig a készpénzes utánvét érhető el opcióként. ⁄ A futárszolgálatos kiszállítás verhetetlen, a csomagautomaták népszerűsége fokozatosan nő. ⁄ Egyre többen, de kisebb gyakorisággal rendelnek külföldi webáruházakból. ⁄ A hagyományos kiskereskedelem növekedése rövid távon visszaesik, az online kiskereskedelem pedig történelmi lehetőséget kap a növekedésre.
 42. 42. Mit vigyetek magatokkal? ⁄ A járvány nem szegte kedvét a pihenni vágyóknak, közel ugyanannyian terveznek utazni (62%), mint az elmúlt két évben (68%). ⁄ A fesztivál szezonra lenne tömeges érdeklődés augusztus közepe után is. ⁄ Az ingatlanpiac újraindul, van kereslet és kínálat is, minden harmadik felnőtt internetező rendszeresen nézegeti az ingatlan árakat, három hónapon belül 7% adná el az ingatlanát. ⁄ Használtautó: megnőhet a kereslet, tízből három felnőtt internetező rendszeresen nézi a vonatkozó oldalakat, három hónapon belül pedig 8% adná el a kocsiját. ⁄ Minden hónapban indul kutatásunk, amire saját kérdést is tudtok rakni.
 43. 43. 43 Pintér Róbert PhD Üzletfejlesztési igazgató +36 30 999 65 95 robert.pinter@reacty.digital Ha valami mélyebben érdekelne… Egy órás konzultációs lehetőség az első 5 érdeklődőnek, aki 24 órán belül jelentkezik!

Editor's Notes

 • Kép forrása: https://miro.medium.com/max/800/1*5zI3A7iGE0n3K_-ctlUyMg.png
 • Forrás: https://newmr.org/blog/scenario-thinking/
  https://www.visioncritical.com/blog/ray-poynter-at-the-2015-vision-critical-summit
 •  https://newmr.org/blog/scenario-thinking/
  https://www.visioncritical.com/blog/ray-poynter-at-the-2015-vision-critical-summit

  Ray Poynter

×