Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Dispozitive infrarosii

1,200 views

Published on

Razele infrarosii

Published in: Science
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Dispozitive infrarosii

 1. 1. Realizat de : Bărbulescu Alexandru Cls. IX-Ș Profesor îndrumător: Apostol Ghiță
 2. 2. Istoric: Descoperită în 1800 de către astronomul englez Sir William Herschel, radiaţia infraroşie stă la baza tehnicii numită “termografie”.Această radiaţie nu este vizibilă cu ochiul liber, ea fiind percepută denoi drept căldură. Orice obiect cu o temperatură mai mare de zero absolut (aproximativ 273 grade Celsius) emite radiaţie termică. Chiar şi corpurile foarte reci, cum ar fi cuburile de gheaţă, emit radiaţieinfraroşie. Camerele în infraroşu sunt dispozitive ce permitînregistrarea acestei radiaţii şi, implicit, determinarea temperaturiiobiectelor fără a fi necesar contactul nemijlocit cu acestea.
 3. 3. Ce este de fapt radiatia infrarosie: Radiaţia infraroșie, sau energia termică radiantă invizibilă,estesimilară cu lumina vizibilă, cu undele radio si cu radiaţia ultravioletă,de care diferă doar prin lungimea de undă.Toate sunt forme de energie electromagnetică – energie ce se propagă in linie dreaptă, sub forma deunde, cu viteza luminii si interacţionează cu viteza cu materia la nivel atomic si molecular.
 4. 4. Schema de principiu: Schema de principiu a termografierii active. Metodele active se folosesc pentru:- detectarea defectelor în materiale stratificate, acoperite, lipite,compozite (metalice sau nemetalice); -măsurarea grosimilor straturilor de acoperire sau învelişurilor; - caracterizarea materialelor din punctul de vedere al comportamentuluitermic; - evaluarea structurii materialelor compozite polimerice. Schema de principiu a termografierii pasive. Metodele pasive au o aplicabilitatea extrem de largă in construcţii: ¤evidenţierea traseelor pe unde se produc pierderi de căldură înconstrucţii ¤verificarea izolaţiilor; ¤măsurarea umidităţii sau igrasiei; ¤ detectarea fisurilor şi crapăturilor
 5. 5. Termografierea in infrarosu in constructii: Imaginile termografice pot fi folosite pentru a "scana" cladirile foartemari depistand prin variatiile termale potentialele probleme. Pierderileexcesive de caldura pot fi cauzate de izolarea aerului cald si pot reprezenta o problema serioasa in ceea ce priveste costurile.
 6. 6. Echipamente utilizate la termografierea in IR: Camerele de termoviziune au multe componente comune incluzand,lentile, protectii pentru lentile, display, functii pentru operarea camerei,maner cu dispozitiv de actionare.
 7. 7. Senzorul infraroșu pasiv =este un dispozitiv electronic care măsoară radiația infraroșie emisă de obiecte aflate în câmpul său vizual. Este mai ales folosit în construcția detectoarelor de mișcare. Detectoare de mișcare Un detector de mișcare este un dispozitiv de recunoaștere a mișcărilor de corpuri (obiecte, persoane) în vecinătatea lui. Un astfel de detector conține un mecanism fizic sau un senzor electronic care cuantifică mișcarea și care poate să fie integrat sau conectat la alte dispozitive care să alerteze utilizatorul de prezența unui obiect în mișcare în raza de acțiune a senzorului. Detectoarele de mișcare sunt o componentă vitală a sistemelor de securitate atât pentru locuințe cât și pentru firme .
 8. 8. Infrarosul este folosit la echipamentele de vedere nocturna cand nu este suficienta lumina vizibila pentru a vedea. Dispozitivele de vedre nocturna opereaza printr-un proces implicand transformarea fotonilor de lumina ambientala in electroni care sunt apoi amplificati prin procese chimice si electrice si apoi transformati inapoi in lumina vizibila. Sursele de lumina infrarosie pot fi folosite pentru a spori lumina ambientala disponibila ce este utilizata de catre dispozitivele de vedere nocturna pentru vizibilitatea in intuneric fara a folosi o sursa de lumina vizibila. Utilizarile luminii infrarsii pentru dispozitivele de vedere nocturna nu trebuie confundate cu termoviziunea, care creaza imagini bazate pe diferentele de temperatura de suprafata prin detectarea radiatiei infrarosii (caldura) care provine de la obiecte si mediul inconjurator.
 9. 9. Una dintre cele mai periculoase domenii unde se folosește tehnologia infra roșu este bine-înțeles armata, mai precis în domeniul aviației majoritatea rachetelor de tip aer-aer fiind dotate cu un sistem numit infrared homing care ghidează racheta direct în sursa cea mai mare de temperatură a oricărui avion, adică în camera de ardere a avioanelor de luptă. Recent, tot această tehnologie se folosește și la rachetele de tip aer-sol deoarece țintele blindate emană in general o cantitate uriașă de caldiură.
 10. 10. Bibliografie: https://ro.wikipedia.org/wiki/Senzor_infraro%C8%99u_pasiv http://bentel.ro/tehnologie/detectie_miscare.html https://en.wikipedia.org/wiki/Passive_infrared_sensor https://en.wikipedia.org/wiki/Infrared_detector http://www.instructables.com/id/IR-Detector/ https://www.google.ro/search?q=IR+detection&biw=1366&bih=677&source=lnms&tbm=i sch&sa=X&ved=0ahUKEwj8o4CAj7XKAhXFPhQKHTKGBrYQ_AUIBigB#tbm=isch&q=Infrared

×