SlideShare a Scribd company logo

Syprina e trekëndëshit

Syprina e trekëndëshit

1 of 8
Download to read offline
Syprina e trekëndëshit
1. Në vizatim është dhënë trekëndëshi ABC, baza e të cilit është a dhe
lartësia h. Të gjejmë fomulën për njehsimin e syprinës së trekëndëshit.
B C
A
a
D
h
Si janë ndërmjet veti ΔABC
dhe ΔADC?
ΔABC ≅ΔADC
 Sa është syprina e
parelogramit ABCD?
haSABCD ⋅=
haSS ABCDABC ⋅==∆
2
1
2
1
Pra, syprina e trekëndëshit njëhsohet me formulën:
haS ⋅=
2
1
2. Njëhso syprinën e trekëndëshit
me brinjën a=8 cm dhe lartësi
h=9 cm.
2
2
36
72
2
1
98
2
1
2
1
cmS
cmS
cmcmS
haS
=
⋅=
⋅=
⋅=
3. Njëhso syprinën e trekëndëshit
me brinjën bdhe lartësi mbi te hb.
B C
A
b
hb
bhbS ⋅=
2
1
Në vizatim shtë dhënë trekëndëshi kënddrejtë me katete a dhe b.
Të njehsojmë syprinën e tij.
C
A
B
b
a
baS ⋅=
2
1
Detyrë: Njëhso syprinën e trekëndëshit kënddrejt me katete a=10 dm dhe b=7 dm.
2
2
35
70
2
1
710
2
1
2
1
dmS
dmS
dmdmS
baS
=
⋅=
⋅⋅=
⋅=
Detyrë:Njëhso syprinën S të trekëndëshit barakrahës me
bazë a=10 cm dhe krah b=13 cm
2
a
b
2
ha
S
⋅
=
Me ndihmën e teprëmës së Pitagorës caktojmë h
dmh
h
a
bh
a
bh
12144
25169
2
10
13
2
,
2
2
2
2
2
2
22
==
−=





−=






−=





−=
2
2
60
2
120
2
1210
2
dmS
dm
S
dmdm
S
ha
S
=
=
⋅
=
⋅
=
Detyrë: Njëhso syprinën e trekënëshit barabrinjës me brinjë a=8 cm
a
aa
h
4
3
2
22
22 aa
ah =





−=
2
3
4
3 2
aa
h ==
2
ha
S
⋅
=
4
3
2
2
3
2
a
a
a
S =
⋅
=
Pra:
4
32
a
S =
2
2
316
4
364
4
38
cmS ===

Recommended

Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmeProjekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmesidorelahalilaj113
 
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshit
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshitSyprina e katërorit dhe drejtkëndëshit
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshitAdelina Fejzulla
 
Drejtshkrimi i gjuhes shqipe
Drejtshkrimi i gjuhes shqipeDrejtshkrimi i gjuhes shqipe
Drejtshkrimi i gjuhes shqipeolinuhi
 
Projekt Matematike
Projekt MatematikeProjekt Matematike
Projekt MatematikeS Gashi
 
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiFacebook
 

More Related Content

What's hot

Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9
Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9
Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9arbanhlalni
 
Projekt historie
Projekt historieProjekt historie
Projekt historieS Gashi
 
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiNdikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiFlavioHabilaj
 
prilli i thyer BISEDA LETRARE
 prilli i thyer BISEDA LETRARE prilli i thyer BISEDA LETRARE
prilli i thyer BISEDA LETRAREmanomano46
 
Energjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimiBlerinaMuobega
 
Projekti me instrumente muzike
Projekti me instrumente muzikeProjekti me instrumente muzike
Projekti me instrumente muzikeS Gashi
 
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareKe Keiss
 
Sëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeXhuLia Muca
 
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemArenoardReno
 
matematika projekt
matematika projektmatematika projekt
matematika projektFacebook
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreXheni Marku
 
Trupat gjeometrik
Trupat gjeometrikTrupat gjeometrik
Trupat gjeometrikEsmer Alda
 
Hebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriDonikaLici
 
iliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliadesiliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliadesssuseree34b8
 
Dialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyre
Dialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyreDialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyre
Dialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyreKlevi Hoxha
 
Projekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globaleProjekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globaleMatilda Gremi
 

What's hot (20)

Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9
Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9
Energjia dhe burimet e riperteritshme dhe burimet e pariperteritshme FIZIKA 9
 
Projekt historie
Projekt historieProjekt historie
Projekt historie
 
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiNdikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
 
Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
 
prilli i thyer BISEDA LETRARE
 prilli i thyer BISEDA LETRARE prilli i thyer BISEDA LETRARE
prilli i thyer BISEDA LETRARE
 
Energjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimi
 
Projekti me instrumente muzike
Projekti me instrumente muzikeProjekti me instrumente muzike
Projekti me instrumente muzike
 
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
 
Sëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetike
 
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
 
Syprina
SyprinaSyprina
Syprina
 
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
 
matematika projekt
matematika projektmatematika projekt
matematika projekt
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
 
Trupat gjeometrik
Trupat gjeometrikTrupat gjeometrik
Trupat gjeometrik
 
energjia
energjia energjia
energjia
 
Hebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
 
iliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliadesiliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliades
 
Dialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyre
Dialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyreDialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyre
Dialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyre
 
Projekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globaleProjekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globale
 

More from Ramiz Ilazi

Vija rrethore dhe rrethi.ppt
Vija rrethore dhe rrethi.pptVija rrethore dhe rrethi.ppt
Vija rrethore dhe rrethi.pptRamiz Ilazi
 
Syprina e trapezit dhe e delltoidit
Syprina e trapezit dhe e delltoiditSyprina e trapezit dhe e delltoidit
Syprina e trapezit dhe e delltoiditRamiz Ilazi
 
Syprina e paralelogramit
Syprina e paralelogramitSyprina e paralelogramit
Syprina e paralelogramitRamiz Ilazi
 
Konstruktimi i 5 këndëshit
Konstruktimi i 5 këndëshitKonstruktimi i 5 këndëshit
Konstruktimi i 5 këndëshitRamiz Ilazi
 
104 dhe 107 këndi qëndror dhe periferik
104 dhe 107 këndi qëndror dhe periferik104 dhe 107 këndi qëndror dhe periferik
104 dhe 107 këndi qëndror dhe periferikRamiz Ilazi
 
11 barazia e vektorëve
11 barazia e vektorëve11 barazia e vektorëve
11 barazia e vektorëveRamiz Ilazi
 

More from Ramiz Ilazi (8)

Vija rrethore dhe rrethi.ppt
Vija rrethore dhe rrethi.pptVija rrethore dhe rrethi.ppt
Vija rrethore dhe rrethi.ppt
 
Syprina e trapezit dhe e delltoidit
Syprina e trapezit dhe e delltoiditSyprina e trapezit dhe e delltoidit
Syprina e trapezit dhe e delltoidit
 
Syprina e paralelogramit
Syprina e paralelogramitSyprina e paralelogramit
Syprina e paralelogramit
 
Konstruktimi i 5 këndëshit
Konstruktimi i 5 këndëshitKonstruktimi i 5 këndëshit
Konstruktimi i 5 këndëshit
 
104 dhe 107 këndi qëndror dhe periferik
104 dhe 107 këndi qëndror dhe periferik104 dhe 107 këndi qëndror dhe periferik
104 dhe 107 këndi qëndror dhe periferik
 
11 barazia e vektorëve
11 barazia e vektorëve11 barazia e vektorëve
11 barazia e vektorëve
 
7 vektorët
7 vektorët7 vektorët
7 vektorët
 
Bashkësitë
BashkësitëBashkësitë
Bashkësitë
 

Syprina e trekëndëshit

 • 2. 1. Në vizatim është dhënë trekëndëshi ABC, baza e të cilit është a dhe lartësia h. Të gjejmë fomulën për njehsimin e syprinës së trekëndëshit. B C A a D h Si janë ndërmjet veti ΔABC dhe ΔADC? ΔABC ≅ΔADC  Sa është syprina e parelogramit ABCD? haSABCD ⋅= haSS ABCDABC ⋅==∆ 2 1 2 1 Pra, syprina e trekëndëshit njëhsohet me formulën: haS ⋅= 2 1
 • 3. 2. Njëhso syprinën e trekëndëshit me brinjën a=8 cm dhe lartësi h=9 cm. 2 2 36 72 2 1 98 2 1 2 1 cmS cmS cmcmS haS = ⋅= ⋅= ⋅= 3. Njëhso syprinën e trekëndëshit me brinjën bdhe lartësi mbi te hb. B C A b hb bhbS ⋅= 2 1
 • 4. Në vizatim shtë dhënë trekëndëshi kënddrejtë me katete a dhe b. Të njehsojmë syprinën e tij. C A B b a baS ⋅= 2 1 Detyrë: Njëhso syprinën e trekëndëshit kënddrejt me katete a=10 dm dhe b=7 dm. 2 2 35 70 2 1 710 2 1 2 1 dmS dmS dmdmS baS = ⋅= ⋅⋅= ⋅=
 • 5. Detyrë:Njëhso syprinën S të trekëndëshit barakrahës me bazë a=10 cm dhe krah b=13 cm 2 a b 2 ha S ⋅ = Me ndihmën e teprëmës së Pitagorës caktojmë h dmh h a bh a bh 12144 25169 2 10 13 2 , 2 2 2 2 2 2 22 == −=      −=       −=      −= 2 2 60 2 120 2 1210 2 dmS dm S dmdm S ha S = = ⋅ = ⋅ =
 • 6. Detyrë: Njëhso syprinën e trekënëshit barabrinjës me brinjë a=8 cm a aa h 4 3 2 22 22 aa ah =      −= 2 3 4 3 2 aa h == 2 ha S ⋅ = 4 3 2 2 3 2 a a a S = ⋅ = Pra: 4 32 a S = 2 2 316 4 364 4 38 cmS ===
 • 7. Detyrë: Është dhënë trekëndëshi me brinjë a=7 cm, b=9 cm dhe c=12 cm. Njëhso syprinën e tij? Syprina e trekëndëshit me brinjë a, b dhe c njëhsohet me formulen: )()()( csbsassS −⋅−⋅−⋅= E njohur si formula e Heronit ku: 2 cba s ++ = gjysmëperimetri i trekëndëshit cms cm s cmcmcm s 14 2 28 2 1297 = = ++ = 2 2 3,31 980 25714 )1214()914()714(14 cmS cmS S S ≈ = ⋅⋅⋅= −⋅−⋅−⋅=