Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Приказките - това е енциклопедия на миналото,
настоящето, а може би дори и на бъдещето.
"Приказка - голяма духовна култура...
Приказката, наричана още народна приказка е фолклорен
или литературен повествователен жанр, който се основава на
измислени...
Приказките са занимателни вълшебни
повествования за невероятните приключения
на героя.
 В приказките за животни на героит...
„Хайде, сбогом, моя златна рибке!
Твоя откуп мене ми не трябва;
в синьото море си поминувай,
в синьото море на воля плувай...
Жар-птицата е руският вариант на легендата за
феникса. Обикновено птицата е примамка за храбри
млади мъже, търсещи слава и...
Баба Яга е един от най-често срещаните герои в
приказките. Най-често тя има дървена колиба на
кокоши крака или пък пази пъ...
Иванушка Глупака не мисли, преди да действа и често прави нещата както
му падне. Останалите хора не го вземат на сериозно ...
„Маша и Мечока“ е
приказка за малко
момиченце, което
се губи в гората и
попада в бърлогата
на семейство
мечки. Успява да с...
Приказката за Принцесата жаба е изпълнена с фантастични
елементи. Тук ще намерите ритуал, когато принцът намира жабата с
п...
„Аленото цвете“ на руския автор Аксаков се базира
на народна приказка за омагьосан млад мъж, който
е превърнат в звяр, а е...
“ Имало едно време един мъж и една жена. Те си имали
дъщеря и малко синче…. “-ето така започва приказката
Гъски-Лебеди.
Ед...
В приказката за “Мраз Иванович ” се извеждат на показ
човешките качества – труда и мързела. В руското
творчество тази прик...
Светът на приказките е най-лесният и достъпен начин за
началното възприемане и изучаване на езика.
Приказките пренасят нац...
Благодарим за вниманието!
Атанаска Христова и Ралица Колева
Презентация за руското народно творчество
Презентация за руското народно творчество
Презентация за руското народно творчество
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

0

Share

Download to read offline

Презентация за руското народно творчество

Download to read offline

Презентация за руското народно творчество

Related Books

Free with a 30 day trial from Scribd

See all
 • Be the first to like this

Презентация за руското народно творчество

 1. 1. Приказките - това е енциклопедия на миналото, настоящето, а може би дори и на бъдещето. "Приказка - голяма духовна култура на хората, която ние събираме малко по малко, и в приказките се разкрива за нас многогодишната история на народа"- Алексей Николаевич Толстой
 2. 2. Приказката, наричана още народна приказка е фолклорен или литературен повествователен жанр, който се основава на измислени герои и събития. Свързана е с фолклора на отделните народи. Приказките са предназначени предимно за деца. Много от тях започват с “Имало едно време…” Различните автори са създали истории за деца, повечето от които са базирани на народните приказки. Именно поради това приказките във всяка култура си приличат.
 3. 3. Приказките са занимателни вълшебни повествования за невероятните приключения на героя.  В приказките за животни на героите са придадени човешки качества.  Във вълшебните приказки често има вълшебни предмети и тук винаги присъства числото три-предмети и тук винаги присъства числото три- трима братя,три сестри,три вълшебни предмета, през три планини,през три реки и т.н.  Има и кратки истории за мързеливите и глупави хора, в които се разказва за живота .Често тези приказки са посочени като битови.
 4. 4. „Хайде, сбогом, моя златна рибке! Твоя откуп мене ми не трябва; в синьото море си поминувай, в синьото море на воля плувай.“ Ясно си спомняме историята за рибаря и златната рибка, изпълняваща желанията на алчната свадлива бабка.
 5. 5. Жар-птицата е руският вариант на легендата за феникса. Обикновено птицата е примамка за храбри млади мъже, търсещи слава и богатство. Жар-птицата е невероятно красива голяма птица, обгърната от огън. Въпреки величествения си вид, тя може лесно да бъде уловена, докато яде ябълки в царската градина.
 6. 6. Баба Яга е един от най-често срещаните герои в приказките. Най-често тя има дървена колиба на кокоши крака или пък пази пътя към дива гора. Баба Яга подлага на изпитание силите и куража на героя.
 7. 7. Иванушка Глупака не мисли, преди да действа и често прави нещата както му падне. Останалите хора не го вземат на сериозно – в най-добрия случай го смятат за глупак, а в най-лошия го командват. Въпреки това той някак винаги успява да преодолее трудностите благодарение на някаква чудна помощ и прави подвизи, с които не могат да се справят дори и най- големите герои.
 8. 8. „Маша и Мечока“ е приказка за малко момиченце, което се губи в гората и попада в бърлогата на семейство мечки. Успява да семечки. Успява да се избави от смъртта благодарение на своята съобразителност.
 9. 9. Приказката за Принцесата жаба е изпълнена с фантастични елементи. Тук ще намерите ритуал, когато принцът намира жабата с помощта на стрела. Има и нарушаване на правилата – Иван изгаря кожата на жабата и губи любимата си,а като наказание за престъплението си е подложен на изпитание, което трябва да издържи, за да спечели отново любимата си жаба.
 10. 10. „Аленото цвете“ на руския автор Аксаков се базира на народна приказка за омагьосан млад мъж, който е превърнат в звяр, а една девойка премахва магията с искрената си любов. Да, това е версия на известната приказка за Красавицата и звяра.
 11. 11. “ Имало едно време един мъж и една жена. Те си имали дъщеря и малко синче…. “-ето така започва приказката Гъски-Лебеди. Една увлекателна история за самоотвержената сестринска любов,която се доказва в поредицата от изпитания ,на които е подложено момичето.
 12. 12. В приказката за “Мраз Иванович ” се извеждат на показ човешките качества – труда и мързела. В руското творчество тази приказка е сходна с някои български. Опитайте се да познаете кои са тези приказки?
 13. 13. Светът на приказките е най-лесният и достъпен начин за началното възприемане и изучаване на езика. Приказките пренасят националната култура, езика и народопсихологията, съхраняват традиционнитенародопсихологията, съхраняват традиционните ценности и богатата душевност на народа. Приказките от детството са вълшебните светлинки в съзнанието ни, по които се ориентираме цял живот. Когато са разказани с любов, те озаряват въображението ни и го превръщат в най-великия художник. В световната съкровищница на предания и легенди, руските народни приказки блестят с неподправен блясък и мъдрост. Добрите герои в тези приказки - състрадателни и великодушни, красиви и безстрашни, се срещат с безброй изпитания, но вълшебните сили ги подкрепят и им помагат в беда. И както се случва във всяка приказка, накрая доброто побеждава.
 14. 14. Благодарим за вниманието! Атанаска Христова и Ралица Колева

Презентация за руското народно творчество

Views

Total views

423

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

7

Actions

Downloads

8

Shares

0

Comments

0

Likes

0

×