Jurnal pendidikan

9,822 views

Published on

Published in: Education
1 Comment
3 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
9,822
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
248
Comments
1
Likes
3
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Jurnal pendidikan

 1. 1. Jurnal PendidikanAHLI KUMPULAN: MUHAMMAD ALIFF BIN ABDUL RAHMAN MUHAMMAD HANIF BIN AB. LATIFF NUR `IZZATI BINTI IBRAHIM RABIATUL ZAHIDAH BINTI MOHD ZAIDI
 2. 2. Jurnal Pendidikan Membincangkan strategi yang digunakan oleh kanak-kanak sekolah pedalaman dalam menyelesaikan masalah matematik.Menggunakan instrumen kepekaan nombor - Munirah et. Al., (2003) Mengukur pemahaman nombor murid daripada aspek: menyelesaikan masalah berayat, soalan berbentuk piktorial & mengemukakan soalan untuk operasi tambah & tolak.
 3. 3. JurnalPendidikan
 4. 4. Jurnal PendidikanPENGENALAN Pendidik matematik masa kini menekankan kepada kepekaan nombor selain daripada menghafal algoritma tertentu supaya dapat sampai kepada jawapan yang betul. 2 perubahan ketara dalam dunia pendidikan matematik; pertama, daripada melihat matematik sebagai suatu koleksi konsep & kemahiran yang perlu dikuasai kepada aktiviti penyelesaian masalah dalam kehidupan manusia secara bermakna. Kedua, pengajaran & pendidikan matematik masa kini menjurus kepada kefahaman murid mengenai nombor terutama dengan meneliti strategi yang mereka pamerkan semasa proses penyelesaian masalah.
 5. 5. JurnalPendidikan
 6. 6. Jurnal PendidikanLATAR BELAKANG SEKOLAH Sebuah sekolah pedalaman kira-kira 20 km dari bandar Kluang, Johor. Dibina dalam sebuah kawasan kelapa sawit. Jalan merah berbatu kerikil merupakan jalan utama yang menghubungkan sekolah tersebut dengan bandar Kluang. Sekolah ini mempunyai kelengkapan air & elektrik, tetapi tiada kemudahan telefon. 61 orang murid merupakan kanak-kanak orang asli. Penduduk kawasan ini bekerja sebagai pekebun, pekerja ladang, & nelayan sungai. Ibu bapa kurang kesedaran tentang pelajaran dan kemajuan anak-anak mereka.
 7. 7. Jurnal PendidikanLATAR BELAKANG SEKOLAHPencapaian dalam UPSR paling baik cuma 3Asahaja.Masalah utama kanak-kanak ini ialah merekakurang memberi tumpuan terhadap pelajaran.Banyak menghabiskan masa dengan bermain.Sensitif, sering berasa rendah diri, kurang yakin. Kebanyakan guru tidak dapat menggunakan sepenuhnya RPH yang telah disediakan. Mengubahsuai kelajuan fasa pembelajaran. Guna kaedah pembelajaran kontekstual & pengalaman yang berada dalam lingkungan kehidupan kanak-kanak. Menggunakan bahasa tempatan selain daripada Bahasa Melayu.
 8. 8. JurnalPendidikan
 9. 9. JurnalMETODOLOGI Pendidikan KAJIAN Penyelidik datang ke sekolah tempat kajian untuk melihat latar belakang sosio budaya murid-murid. ‘Rapport’ dibina dengan kakitangan sekolah dan murid- murid yang terlibat. Sesi temubual separa struktur, rakaman video (strategi mengira menggunakan jari atau manik-manik sebagai pembilang). Murid-murid digalakkan bercakap mengeluarkan apa yang mereka fikirkan (think out loud).
 10. 10. JurnalPendidikan
 11. 11. JurnalINSTRUMEN Pendidikan KAJIAN Menggunakan instrumen yang dibangunkan oleh Munirah el. al (2003). Mengukur pemahaman nombor murid daripada aspek: menyelesaikan masalah berayat, soalan berbentuk piktorial & mengemukakan soalan untuk operasi tambah & tolak. murid-murid diminta memberi jawapan tanpa menggunakan kertas dan pensel & menerangkan bagaimana jawapan diperolehi. Murid-murid diminta membuat cerita (secara verbal) atau menulis cerita berkenaan ayat matematik yang diberikan.
 12. 12. JurnalPendidikan
 13. 13. JurnalSTRATEGI OPERASI Pendidikan TAMBAH Strategi ‘Mengira Semua’ (Mula dari 1 dengan menggunakan jari) Kiraan dari digit pertama sehingga akhir dengan menggunakan jari. Setiap ‘objek’ diberi nombor & kiraan dimulakan dari objek pertama. Strategi ‘Dari Nombor Pertama’ (5 simpan di ‘minda’ & 9 di jari)Kiraan dimulakan dengan nombor pertama & seterusnya menggunakan jari. Strategi ‘Dari nombor Lebih Besar’ (9 disimpan di ‘minda’ dan 5 di jari) Kiraan dimulakan dengan nombor lebih besar & seterusnya menggunakan jari.
 14. 14. JurnalSTRATEGI OPERASI Pendidikan TOLAK Strategi ‘Jambatan Sepuluh’ i. 14 – 7 Sepuluh tujuh, tinggal lagi tujuh. (murid membuka sepuluh jari & membayangkan empat, menutup tujuh jari) ii. 14 – 6 Sepuluh enam tinggal empat, empat empat lapan. (murid membuka sepuluh jari, menutup enam jari & membuka empat jari)
 15. 15. Jurnal MEMBINA ‘CERITA’ PendidikanDARIPADA UNGKAPAN MATEMATIK Murid-murid telah diminta untuk membina cerita daripada ayat matematik. Sebagai contoh, bagi soalan 5 + 9. Seorang murid telah menulis: 5 orang, 9 batang kayu dan 14 buku. Seorang murid yang lain pula telah melakar 5 guli, 9 batang kayu dan menulis : Ahmad ada 5 ekor kucing, Saerah ada 9 ekor anjing, Zaki ada 14 ekor ikan…..
 16. 16. JurnalPEMERHATIAN Pendidikan STRATEGI • Murid-murid memahami bahawa nombor-nombor dalam urutan yang boleh dipisahkan. OPERASI • Murid-murid mempunyai kebolehan membezakan TAMBAH nombor yang kecil dan besar. • Mengenal nombor dalam ‘puluh’ terdiri daripada sepuluh & satu digit nombor. STRATEGI • Memisahkan dua digit nombor.OPERASI TOLAK • Mengambil satu digit nombor daripada 10 atau memahami ‘pelengkap’ 10. MEMBINA • Mempunyai kepekaan nombor tetapi mereka tidak dapat ‘CERITA’ mengaitkan nombor-nombor yang terlibat sebagai satu ungkapan aritmatik yang mewakili operasi matematik. DARIPADA • Murid mungkin dapat menyelesaikan masalah operasi UNGKAPAN matematik tetapi tidak dapat menerangkan makna sesuatu MATEMATIK ungkapan matematik.
 17. 17. JurnalPendidikan
 18. 18. JurnalKESIMPULAN Pendidikan
 19. 19. Jurnal CADANGAN PendidikanKAJIAN LANJUTAN

×