Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Université Catholique de Louvain
Ecole Polytechnique de Louvain
Travail de fin d’études
Auteur : Caroline Lepot
Conception...
Chapitre 1
Opbouw van de zonnecollector
HARTELIJK BEDANKT VOOR UW AANDACHT ! !
Ik hoop dat uw eigen RELIOS snel tot stand ...
Page ii
De achterwand van de kast die de zonnecollector op zijn plaats houdt wordt gevormd door een
triplexplaat, verstevi...
Page iii
Figure 1.3 – Op maat snijden en plaat-
sing van de stukken Recticel-isolatie.
Dikte 80 mm.
Figure 1.4 – Op maat s...
Page iv
Figure 1.7 – De onderste condensors wor-
den aan de verzamelelementen gesoldeerd.
Er is met zilver soldeer gewerkt...
Page v
Figure 1.11 – Lassen : vervolg en einde. Figure 1.12 – Resultaat van het lassen,
test op lekkage (OK).
Figure 1.13 ...
Page vi
Figure 1.15 – Aanzicht van de collector
als de zijwanden bevestigd zijn.
Figure 1.16 – Opbouw van een steunele-
me...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Opbouw relios

244 views

Published on

Plannen en schetsen van RELIOS

Published in: Environment
 • Beste, ik hoop dat je ervan bewust bent dat het niet de bedoeling kan zijn dat mensen zomaar condensors van oude frigo's gaan afbreken. Al eens stilgestaan bij de impact van deze koemiddelen op het milieu? En deze condensors zijn natuurlijk ook niet gemaakt om in contact te komen met vers water, met roestvorming tot gevolg. Dus moet er nog een gesloten systeem van gemaakt worden met een wisselaar in een buffervat?
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Be the first to like this

Opbouw relios

 1. 1. Université Catholique de Louvain Ecole Polytechnique de Louvain Travail de fin d’études Auteur : Caroline Lepot Conception, réalisation et évaluation d’un capteur solaire en matériaux de récupération pour la production d’eau chaude : Projet RELIOS
 2. 2. Chapitre 1 Opbouw van de zonnecollector HARTELIJK BEDANKT VOOR UW AANDACHT ! ! Ik hoop dat uw eigen RELIOS snel tot stand zal komen. Hierop volgt een gedetailleerd verslag van de opbouw van mijn RELIOS. Let wel ! Dit is bewust geen IKEA plan. Ik heb die keuze gemaakt zodat er plaats is voor jullie eigen verbeelding en creativiteit, in de hoop dat iedereen zijn eigen va- riaties en verbeteringen zal bijdragen aan dit project. Een forum zal binnenkort worden opgestart op www.relios.be zodat iedereen zijn eigen tips kan bijdragen. In de tussentijd kunt u altijd een mail sturen naar info@relios.be. VEEL SUCCES :) i
 3. 3. Page ii De achterwand van de kast die de zonnecollector op zijn plaats houdt wordt gevormd door een triplexplaat, verstevigd met houten balken (deze element zijn aangekocht voor dit project, en zijn de enige onderdelen van RELIOS die dus niet gerecupereerd zijn.) De zijwanden zijn gemaakt met oude WBP multiplex planken. De voorkant van de kast moet gesloten worden met een transparant materiaal, enerzijds om de warmteverliezen door convectie te beperken, en anderzijds om de collector te beschutten tegen de regen. Ik heb gekozen voor "soda-calcium" glas (enkelglas) omdat dit type glas een zeer goed transmissiecoëfficiënt en een zwak reflectiecoëfficiënt heeft. Bovendien is dit materiaal Uv-en neerslagbestendig. Een vakman gespecialiseerd in het vervangen van raamkozijnen is erin geslaagd om uit een gebroken dubbelglas raam 4 glaspanelen te snijden. Thermische isolatie gaat het warmteverlies tegen. Het hout zorgt al voor een eerste isolatie, maar dat kan nog verbeterd worden. Voornamelijk gaan we hard Polyisocyanuraat (producent Recticel) gebruiken, afkomstig uit werfoverschotten. Figure 1.1 – Op maat snijden van de achterwand. Oppervlakte 1004∗2010 mm. Dikte 12 mm. Figure 1.2 – Op maat zagen en be- vestiging van de houten balken (sectie : 46*46mm) die de achterwand versterken.
 4. 4. Page iii Figure 1.3 – Op maat snijden en plaat- sing van de stukken Recticel-isolatie. Dikte 80 mm. Figure 1.4 – Op maat snijden van de condensors zodat deze in de kast passen. Figure 1.5 – Twee buizen van roestvrij staal (diameter 9.4 mm) worden gebruikt als verzamelelementen + er worden ga- ten voorzien voor de verbinding met de condensors. Figure 1.6 – Een van de uiteindes van de verzamelelementen wordt dichtgelast met een afdekking.
 5. 5. Page iv Figure 1.7 – De onderste condensors wor- den aan de verzamelelementen gesoldeerd. Er is met zilver soldeer gewerkt, maar tin- lood soldeer zou ook gebruikt kunnen wer- ken. Figure 1.8 – Aaneenlassen van een ver- lengstuk om de bovenste condensors te verbinden met de verzamelelementen. Figure 1.9 – Op maat snijden van de ver- lengstukken zodat ze verbonden kunnen worden met de verzamelelementen. Figure 1.10 – Installatie zodat de vier condensors tegelijkertijd aan de verzame- lelementen kunnen gelast worden.
 6. 6. Page v Figure 1.11 – Lassen : vervolg en einde. Figure 1.12 – Resultaat van het lassen, test op lekkage (OK). Figure 1.13 – Op maat snijden van de zi- jwanden ( multiplex WBP, dikte 12 mm, breedte 15 cm). Bevestiging van kleiner latten om het glas te ondersteunen. Figure 1.14 – Bevestiging van de zijwan- den en van de condensors zodat alles vast ligt. Isolatie wordt toegevoegd om de ga- ten op te vullen.
 7. 7. Page vi Figure 1.15 – Aanzicht van de collector als de zijwanden bevestigd zijn. Figure 1.16 – Opbouw van een steunele- ment Figure 1.17 – Zonnecollector op steun. Figure 1.18 – Bevestiging van het glas (vier panelen, dikte 5 mm) met behulp van doorzichtige siliconenlijm.

×