Upcoming SlideShare
×

# Year 4 Interactive maths lesson

995 views

Published on

An interactive voting lesson using Qwizdom Student Response Systems

1 Like
Statistics
Notes
• Full Name
Comment goes here.

Are you sure you want to Yes No
• Be the first to comment

Views
Total views
995
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
12
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

### Year 4 Interactive maths lesson

1. 1. __________ ____ ___ Year 4 January 2010 THE MAGNIFICANT MATHS SHOP YEAR 4 INTERACTIVE MATHS LESSON
2. 2. Type your name and send: Next Page LO: to solve some money problems with multiplication Vocabulary: “a dozen” is 12
3. 3. Mr Shepherd comes into the shop to buy some flowers for his wife. He buys 1 dozen daffodils. How much does he spend? Price List Daffodils – 50p each Roses – 50p each Tulips – 51p each Lilies – 51p each A £6.00 B £6.50 C £5.66 Next Page
4. 4. Well Done! Is this how you worked it out? 12 x 50 = (12 x 50) 10 x 50 = 600 + 2 * 50 12 x 60 = £6.00 Or did you use another method? Next Page
5. 5. Mr Shepherd comes into the shop to buy some flowers for his wife. He buys 1 dozen tulips. How much does he spend? Answer in pence only e.g. 345 Price List Daffodils – 50p each Roses – 50p each Tulips – 51p each Lilies – 51p each Next Page Best six to this point to work with Mrs Faulkner You need to change Q5s and use a laptop.
6. 6. A famous actor comes into the shop to buy some flowers for his new girlfriend. He buys 10 Lilies. How much does he spend? A £7.85 B £0.51 C £5.10 Price List Daffodils – 50p each Roses – 50p each Tulips – 51p each Lilies – 51p each Next Page
7. 7. Well Done! Is this how you worked it out? 10 x 51 = (10 x50)+(10+1) 10 x 51 = 500 +10 10 x 51 = 510 = £5.10 Or did you use another method? Next Page
8. 8. Well Done! Is this how you worked it out? 51 Repeated addition 51 51 51 51 51 51 51 51 51 + 510 Did you do it this way? Or did you use another method? Next Page
9. 9. Can you find another way of doing this sum? 10 x 51p = Next Page
10. 10. An old lady comes into the shop to buy some flowers for her granddaughter. She buys 1 dozen Tulips. How much does she spend? Price List Daffodils – 50p each Roses – 50p each Tulips – 51p each Lilies – 51p each A £6.12 B £1.94 C 52p Next Page
11. 11. Well Done! Is this how you worked it out? 12 x 51 = (12 x 50) + (12 x 1) 12 x 51 = 600 + 12 12 x 51 = 612 = £6.12 Or did you use another method? Next Page
12. 12. Think about what multiple of ten is very close to 51. Could you use that to help you work out the calculation? Next Page
13. 13. A rich man comes into the shop to buy some flowers for his girlfriend. He buys 30 Roses. How much does he spend? Price List Daffodils – 50p each Roses – 50p each Tulips – 51p each Lilies – 51p each A £17.84 C £12.44 B £15.00 Next Page
14. 14. Well Done! Is this how you worked it out? 3 x 5 = 15 30 x 5 = 150 30 x 50 = 1500 = £15.00 Or did you use another method? Next Page
15. 15. Remember, when answering a word problem, find the relevant information, the facts and the question that you have to answer!!!! Next Page – self assessment.
16. 16. LO: to solve some money problems with multiplication I am very confident – I mostly got these problems right. I need more practice but did get some right. I don’t know how to do this and need much more practice. A B C Last page