Advertisement
Veprimtari praktike gjeo.docx
Veprimtari praktike gjeo.docx
Veprimtari praktike gjeo.docx
Veprimtari praktike gjeo.docx
Upcoming SlideShare
Projekt gjeografiProjekt gjeografi
Loading in ... 3
1 of 4
Advertisement

More Related Content

Advertisement

Veprimtari praktike gjeo.docx

  1. Veprimtari praktike Tema : Afrika (Veriore dhe nensahariane) dhe azia jugperendimore. Tremujori i trete: Prill–Qershor Klasa: 8D Lenda: Gjeografi Punoi : Erbion Shatro
  2. Afrika (Veriore dhe nensahariane) dhe azia jugperendimore. Mjetet e punes: Hata-Skice,atlas gjeografik, tekst mesimor, lapsa me ngjyra,rapidograf Menyra e zhvillimit : 1.Percaktova ne harte rajonin e Afrikes Veriore e te azise jugperendimore dhe rajonin e afrikes nensaharane. 2.Ngjyrosa dhe emertova format kryesore te relivit dhe hidrografine e secilit rajon 3.Emertova qendrat e rendesishme urbane dhe ekonomike te secilit prej tij. Perfundimet Une ne kete veprimtari mesova se Azia jugperëdimore përfshinë pjesën jugperëndimore të Azisë, gjegjësisht “Lindjen e Afërme” dhe “Lindjen e Mesme”. Zë një sipërfaqe afro 6.7 milion kilometra katror ose 28 % të sipërfaqës së Azisë.Azia Jugperëndimore ose e Përparme është regjion gjeografik, i cili shtrihet midis Detit Mesdhe, në perëndim, dhe Afganistanit në lindje, Detit të Zi, në veri, dhe gjirit të Adenit, në jug. Kjo hapsirë në literaturen gjeografike njihet edhe si Lindje e Afërt dhe ajo e Mesme, të cilat, varësisht nga nocioni, përfshijnë një teritor më të vogël apo më të gjerë. Relievi i llojllojshem i perbere prej maleve, rrafshlartave,shkretëtirave dhe ultësirave. Në pjesën veriore të këtij rajoni shtrihen malet e reja të rrudhosura, Taurus dhe Pontike. Malet Taurus në
  3. jug të Turqisë, ndërsa malet Pontike shtrihen përgjat brigjeve të Detit të Zi dhe liqenit Kaspik shtrihen malet Kaukaz dhe në Afganistan shtrihen malet Hindokush. Azia Jugëperendimore ka pozitë shumë të favorshme gjeografike, përshkak se gjendet ne qendër te Botës dhe lidhet me të gjitha rrugët e Botës.Rruget trans detare me anije eksporti dhe importi jane rruget me te shpejta te transportit te te mirave materiale me gjithe boten mbare sidomos naften.Ndersa Afrika veriore ka nje Sipërfaqe te përgjithshme e saj është diku 5,761,320 km2 dhe ka rreth 170,000,000 banorë që d.m.th një dendësi banimi mbi 25.0 banorëve për km2.Teritori i Portugalisë dhe Spanjës në këtë regjion afrikan zë një sipërfaqe prej afro 8321 km2 dhe ka një popullsi të përafërt me të Kosovës (rreth 2 077 393) por me një dendësi më të lartë se të Kosovës (249.6 banorë për km2). Kjo sipërfaqe përbëhet kryesisht nga ishujt që fizikisht janë të lidhur me Marokut mirëpo për shkake të ndodhive historike, politikisht kanë mbetur në duar të evropianëve dhe shërbejnë më shumë si vende turistike dhe strategjike. Si do që të jetë, edhe kjo pjesë gjeografikisht është pjesë e Afrikës.
Advertisement