Diari mingguan pengurusan kokurikulum

6,999 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
6,999
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
211
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Diari mingguan pengurusan kokurikulum

 1. 1. TAJUK BUKU LOG KURSUS : PENGURUSAN KOKURIKULUM (KUMPULAN D) KOD KURSUS : CMP 2011NAMA : NUR KAREENA AQILA BINTI MAHDZIRNO MATRIK : D20121058364SEMESTER : SEMESTER 1 2012/2013NAMA PENSYARAH : EN. YUSRI BIN YASINTARIKH HANTAR : 15 DISEMBER 2012
 2. 2. DIARI MINGGUANTARIKH : 15 September 2012 MASA : 0800 – 1000 22 September 2012NOTA PEMBELAJARAN AKTIVITI  Pengenalan mengenai kursus pengurusan kokurikulum.  Pengenalan atau pengetahuan asas dalam pengurusan kokurikulum.  Pengajaran dan pembelajaran mengenai pengurusan kokurikulum dan pengelolaan kokurikulum.  Pembahagian ahli-ahli kumpulan D Pengurusan Kokurikulum kepada 10 kumpulan kecil iaitu satu kumpulan mempunyai ahli 15 orang.  Kumpulan-kumpulan kecil tersebut pula diberikan masa untuk membincangkan mengenai program yang akan dibuat.TUGASAN / BAHAN AKTIVITI 1. RUJUK LAMPIRANREFLEKSI  Dapat mengetahui mengenai apa sebenarnya yang dimaksudkan dengan pengurusan kokurikulum.  Dapat mengetahui dengan lebih mendalam mengenai aspek-aspek dalam pengurusan kokurikulum.  Dapat mengenal ahli-ahli kumpulan dengan lebih rapat.
 3. 3. DIARI MINGGUANTARIKH : 29 September 2012 MASA : 0800 – 1000NOTA PEMBELAJARAN AKTIVITI  Rombakan semula kumpulan daripada 10 kumpulan kepada 5 kumpulan sahaja. Dimana setiap kumpulan terdiri daripada lebih kurang 30 orang ahli.  Perbincangan semula mengenai program yang akan dikendalikan.  Pengajaran dan pembelajaran mengenai pengurusan persatuan/ kelab / dan unit beruniform di sekolah.  Mahasiswa di dekatkan dengan pelbagai pendedahan berdasarkan pengalaman pensyarah.  Mahasiswa juga didedahkan dengan kaedah untuk membuat kertas kerja.TUGASAN / BAHAN AKTIVITI 1.RUJUK LAMPIRANREFLEKSI  Mahasiswa dapat mengetahui dengan lebih mendalam mengenai tugas setiausaha, mengenai aspek surat menyurat, pengurusan mensyuarat rasmi, tugas-tugas ahli jawatankuasa.  Dengan itu, mahasiswa dapat mengaplikasikan ilmu-ilmu tersebut semasa membuat program yang telah ditetapkan sendiri oleh kumpulan masing-masing.  Mahasiswa dapat mengetahui cara yang betul dalam menyediakan satu kertas kerja.
 4. 4. DIARI MINGGUANTARIKH : 6 Oktober 2012 MASA : 0800 – 1000NOTA PEMBELAJARAN AKTIVITI  Pembentangan oleh ketua-ketua kumpulan.  Sebanyak 5 kertas kerja telah dibentangkan pada minggu ini.  Antara program yang telah dibentangkan dalam kuliah pada minggu ini ialah Kejohanan Futsal, Kejohanan Bola Tampar, bengkel kecemasan awal serta Jabatan Pertahanan Awam.TUGASAN / BAHAN AKTIVITI 1. RUJUK LAMPIRANREFLEKSI  Mahasiswa dapat mengaplikasikan kerjasama antara kumpulan ketika membentangkan kertas kerja kerana setiap ahli kumpulan membuat bahagian masing- masing.  Contohnya, Bendahari membentangkan mengenai perbelanjaan yang diperlukan ketika program dijalankan.
 5. 5. DIARI MINGGUANTARIKH : 13 Oktober 2012 MASA : 0800 – 1000NOTA PEMBELAJARAN AKTIVITI  Pengajaran dan pembelajaran mengenai pelaksanaan kokurikulum di sekolah.TUGASAN / BAHAN AKTIVITI 1. RUJUK LAMPIRANREFLEKSI  Mahasiswa dapat mempelajari mengenai hal-hal yang berkaitan dengan aspek pelaksanaan pengurusan kokurikulum.  Kuliah pada minggu ini dapat member pendedahan awal kepada mahasiswa sebelum menjalani praktikum pada semester 6 nanti.
 6. 6. DIARI MINGGUANTARIKH : 11 November 2012 MASA : 0800 – 1000NOTA PEMBELAJARAN AKTIVITI  Pelaksanaan program pertama yang telah dibentangkan pada minggu ke-4.  Program yang dijalankan adalah program Kejohanan Futsal.  Program ini disertai oleh mahasiswa daripada kumpulan D sendiri.  Terdapat penyertaan daripada kumpulan lelaki dan kumpulan lelaki.  Kerjasama diantara ahli kumpulan dapat dilihat melalui program ini.TUGASAN / BAHAN AKTIVITI 1.RUJUK LAMPIRANREFLEKSI  Melalui program ini, mahasiswa dapat menyerlahkan bakat dalam bidang sukan.  Selain daripada itu, mahasiswa juga dapat meningkatkan kecerdasan diri serta dapat menghilangkan tekanan.  Mahasiswa dapat belajar bekerjasama dengan ahli kumpulan, memberi sokongan kepada ahli-ahli kumpulan yang menyertai kejohanan ini.
 7. 7. DIARI MINGGUANTARIKH : 24 Oktober 2012 MASA : 0800 – 1000NOTA PEMBELAJARAN AKTIVITI  Follow up oleh pensyarah mengenai program yang masih belum berjalan.  Ketua-ketua berbincang dengan pensyarah mengenai program yang akan diadakan.TUGASAN / BAHAN AKTIVITI 1.RUJUK LAMPIRANREFLEKSI  Keseluruhan aktiviti dijalankan selepas berbincang dengan pensyarah
 8. 8. DIARI MINGGUANTARIKH : 4 Disember 2012 MASA : 2000 - 2300NOTA PEMBELAJARAN AKTIVITI  Aktiviti Bengkel Pertolongan Cemas yang disampaikan oleh En. Mohd Faiz.  Di dalam bengkel ini disampaikan maklumat mengenai jenis-jenis darah, jenis salur darah, jenis luka, akibat luka, jenis rawatan yang diperlukan, cara membuat ikatan buku sila, cara untuk mengikat anduh bagi luka kecil dan luka besar dan aspek-aspek kebersihan ketika cuba membuat pertolongan cemas.TUGASAN / BAHAN AKTIVITI 1.RUJUK LAMPIRANREFLEKSI  Mahasiswa dapat mengetahui mengenai asas pertolongan cemas.  Mahasiswa jugak dapat berpeluang untuk mencuba membuat pertolongan cemas ketika membuat praktikal secara berkumpulan.
 9. 9. DIARI MINGGUANTARIKH : 5 Disember 2012 MASA : 2030 – 2330NOTA PEMBELAJARAN AKTIVITI  Aktiviti Kejohanan Bola Tampar.  Pengarah Pengarah Mohd Amri bin Mohd Azlan.  Saya selaku Timbalan Pengarah.  Bertindak untuk mengendalikan keseluruhan aktiviti disamping membantu Pengarah.TUGASAN / BAHAN AKTIVITI 1.RUJUK LAMPIRANREFLEKSI  Melalui program ini, mahasiswa dapat menyerlahkan bakat dalam bidang sukan.  Selain daripada itu, mahasiswa juga dapat meningkatkan kecerdasan diri serta dapat menghilangkan tekanan.  Mahasiswa dapat belajar bekerjasama dengan ahli kumpulan, memberi sokongan kepada ahli-ahli kumpulan yang menyertai kejohanan ini.
 10. 10. DIARI MINGGUANTARIKH : 6 Disember 2012 MASA : 2030 – 2300NOTA PEMBELAJARAN AKTIVITI  Aktiviti Malam Simfoni Budayasia oleh Kelab Kebudayaan di Dewan Kolej Zaaba  Pengarah program Mohd Fadhzil bin Md Idris  Kesemua kumpulan mengambil bahagian dalam malam ini.  Di antara aktiviti yang dilakukan ialah nyanyian dan lakonan.TUGASAN / BAHAN AKTIVITI 1.RUJUK LAMPIRANREFLEKSI  Melalui program ini, mahasiswa dapat menyerlahkan bakat dalam kebudayaan.  Selain daripada itu, mahasiswa juga dapat meningkatkan kecerdasan diri serta dapat menghilangkan tekanan.  Mahasiswa dapat belajar bekerjasama dengan ahli kumpulan, memberi sokongan kepada ahli-ahli kumpulan yang menyertai malam ini.
 11. 11. DIARI MINGGUANTARIKH : 15 Disember 2012 MASA : 0730 – 1230NOTA PEMBELAJARAN AKTIVITI  Aktiviti Sehari Bersama Jabatan Pertahanan Awam Malaysia.  Pengarah Program Muhammad Ikhwan Muiz bin Mohd Rosdi.  Peserta diberikan taklimat sebelum membuat latihan kebakaran.TUGASAN / BAHAN AKTIVITI 1.RUJUK LAMPIRANREFLEKSI  Mahasiswa dapat mempelajari serta mempraktikkan bagaimana untuk menggunakan pemadam api sekiranya berlaku sebarang kebakaran.  Oleh itu, mahasiswa akan lebih berani untuk membantu sekiranya berlaku apa-apa yang tidak diigini terutamanya kecemasan yang melibatkan kebakaran.
 12. 12. Lampiran 1Pengenalan kepada Pengurusan Kokurikulum1.0 PengenalanKokurikulum ialah satu saluran pembelajaran yang berasaskan gerak kerja yang tersusun danterancang yang sebahagian besar aktivitinya dilakukan di luar bilik darjah. Aktiviti, proses danisi kandungan pengajaran dan pembelajaran kokurikulum dilaksanakan samada melalui badanberuniform, persatuan, kelab, sukan dan permainan.2.0 SejarahAktiviti kokurikulum di sekolah bermula sejak zaman penjajahan British. 1. 1909 - ditubuhkan pasukan Pengakap sekolah yang pertama di Singapura. 2. 1956 - Penekanan aktiviti kokurikulum oleh Kementerian Pendidikan secara berkumpulan di dalam surat arahan School Course of Studies Regulation 1956. 3. 1985 - Mata pelajaran kokurikulum yang mengambil masa 60 minit dimasukkan ke dalam jadual waktu persekolahan dalam KBSR.3.0 Konsep 1. Sekitar tahun 60-an dan 70-an umumnya kokurikulum dianggap sebagai aktiviti yang berasingan dan ia tidak begitu penting dalam perkembangan dan proses pengajaran serta pembelajaran pelajar di sekolah. 2. Kini diterima sebagai sebahagian daripada kurikulum sekolah tetapi masih kurang mendapat tempat sewajarnya berbanding kurikulum akademik. 3. Realitinya di antara kokurikulum dan kurikulum saling berkaitan dan segala aktivitinya dapat mengukuhkan dan mengayakan pembelajaran pelajar di dalam kelas.
 13. 13. 4.0 FalsafahGerak kerja kokurikulum diasaskan atas kepercayaan bahawa : 1. Semua murid mempunyai bakat dan minat yang boleh dimajukan. 2. Semua murid boleh dididik dan boleh mendidik diri sendiri dan rakan sebaya. 3. Semua murid harus mempunyai perseimbangan antara perkembangan mental (intelek) dengan perkembangan sosial, jasmani dan rohani. 4. Sekolah bertanggungjawab melahirkan murid untuk keperluan masyarakat. 5. Masyarakat juga bertanggungjawab dan boleh memainkan peranan dalam mendidik murid.5.0 Matlamat 1. Menyemai perasaan muhibbah perpaduan dan integrasi nasional di kalangan generasi muda. 2. Peningkatan disiplin pelajar. 3. Pengalaman yang menyeluruh dan keseimbangan dengan pendidikan formal. 4. Menanam, memupuk dan memberi latihan awal dari aspek kepimpinan, sahsiah dan kemasyarakatan di kalangan pelajar. 5. Menyumbangkan usaha membina iklim, budaya dan tempat yang menarik dan menyeronokkan. 6. Perimbangan antara perkembangan intelek (akademik) dengan perkembangan jasmani, rohani dan emosi. 7. Menyemai nilai-nilai pendidikan dalam gerak kerja kokurikulum 8. Pengisian masa lapang dengan berfaedah.
 14. 14. 6.0 Jenis-jenis aktiviti di dalam kokurikulum Nilai pendidikan umumAktiviti Persatuan Matlamat pendidikan dan khusus1. Kawat Semua pasukan pakaian Bekerjasama, Bekerjasama, seragam pancaindera, sihat, pancaindera, sihat, bertolak ansur, taat dan bertolak ansur, taat dan mematuhi pemimpin, mematuhi pemimpin, cergas, cekap dan cergas, cekap dan sebagainya. sebagainya.2. Perkhemahan Hampir semua pasukan Bekerjasama, sihat, Bekerjasama, sihat, pakaian seragam dan cergas, tolong- cergas, tolong-menolong, sesetengah persatuan menolong, siap sedia, berdikari, siap sedia, berdikari, berusaha dan berusaha dan sebagainya. sebagainya.3. Gotong- Hampir semua pasukan Bekerjasama, tolong Bekerjasama, tolong royong pakaian seragam dan menolong, berdikari, menolong, berdikari, sesetengah persatuan simpati dan simpati dan menghormati menghormati orang lain.
 15. 15. Nilai pendidikanAktiviti Persatuan umum dan Matlamat pendidikan khusus4. Pengembaraan Pengakap, Pandu Bekerjasama, sihat, Disiplin diri, cintakan Puteri, cergas, alam Kadet, Kelab tolong-menolong, sekitar, perpaduan dan Kembara berdikari Bertanggungjawab dan menyiasat.5. Perbahasan Bahasa dan persuratan Kepimpinan, Kepimpinan, penggunaan penggunaan bahasa yang baik, bahasa yang baik, kesopanan, berfikiran kesopanan, berfikiran kritikal, kritikal, keyakinan diri dan keyakinan diri dan berhujah berhujah dan baik. dan baik.6. Permainan Bola Jaring, Olahraga Pemikiran strategik, Pemikiran strategik, dll. semangat kerjasama, semangat kerjasama, semangat kesukanan, semangat kesukanan, menghormati menghormati peraturan, peraturan, keyakinan diri dan keyakinan diri dan tekun. tekun.
 16. 16. Lampiran 2 Contoh kertas kerja UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS KERTAS KERJA SUKAN BOLA TAMPAR 2012 TARIKH : 01 JANUARI 2010 TEMPAT : DEWAN SITC UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS ANJURAN: KURSUS KOKURIKULUM BERKREDIT PENGURUSAN KOKURIKULUM UKT 1301 DENGAN KERJASAMA: PUSAT KOKURIKULUM
 17. 17. 1.0 TUJUAN Kertas kerja ini dikemukakan untuk mendapatkan pertimbangan dan sumbangan kewangan daripada Pusat Kokurikulum dengan tujuan berikut: 1.1 Untuk mendapatkan kelulusan program termasuk bantuan kewangan dari Pengarah Pusat Kokurikulum.2.0 PENGENALAN Program ini adalah berdasarkan keperihatinan pihak mahasiswa terhadap perkara-perkara berikut: 2.1 Latar belakang program yang akan dijalankan. 2.2 Menghuraikan kepentingan jika perlu melibatkan pihak luar. 2.3 Nyatakan pihak yang akan bekerjasama (jika ada)3.0 OBJEKTIF 3.1 Nyatakan objektif/tujuan yang hendak dicapai. 3.2 Memberikan huraian okjektif yang mantap dan jelas maksudnya serta tidak meleret leret. 3.3 Ada hubungkait dengan matlamat program, jika sekiranya bekerjasama dengan pihak luar.4.0 JUSTIFIKASI Memberikan penjelasan mengenai keperluan untuk mengadakan program.5.0 TARIKH, HARI DAN TEMPAT PROGRAM Tarikh : ....................................... Hari : ....................................... Tempat : ....................................... (Nyatakan justifikasi jika ingin mengadakan program di luar kampus.6.0 SENARAI TETAMU KEHORMAT DAN PERASMI PROGRAM
 18. 18. Senaraikan nama TETAMU KEHORMAT dan nyatakan nama PERASMI ( jika orangnya berbeza )7.0 SENARAI PENCERAMAH Sila berikan maklumat lengkap mengenai setiap orang penceramah yang dicadang8.0 KUMPULAN SASARAN/PESERTA 8.1 Nyatakan siapa peserta program(sama ada pelajar/kakitangan/ masyarakat luar atau antarabangsa dan jumlahmya) 8.2 Berikan justifikasi (mengapa mereka dipilih) 8.3 Sertakan maklumat lengkap peserta9.0 TENTATIF PROGRAM Sediakan cadangan tentatif yang akan dilaksanakan dari awal hingga akhir program termasuk aturcara perasmian dan penutup. Nyatakan juga masa, tempat, nama penceramah dan tajuk penceramah.10.0 SENARAI AHLI JAWATANKUASA PELAKSANA DAN SENARAI TUGAS 10.1 Sediakan senarai nama penuh Ahli Jawatankuasa berserta nombor matrik dan jawatan yang disandang serta peranan dan tugasnya. 10.2 Bagi melincinkan aktiviti/projek setiap ajk di atas boleh melantik ahli jawatankuasa kecil masing-masing. 10.3 Semua jawatan dan ajk yang ditetapkan adalah kekal untuk digunakan bagi setiap urusan surat menyurat.11.0 ANGGARAN KEWANGAN Nyatakan secara terperinci dan logik anggaran pendapatan dan perbelanjaan program dan diperincikan mengikut butir-butir perbelanjaan. Nyatakan jumlah pembiayaan yang diperlukan:
 19. 19. 11.1 Pendapatan 11.2 Perbelanjaan 11.3 Sumbangan12.0 KEPERLUAN PERALATAN Senarai keperluan-jika ada13.0 PENUTUP Nyatakan ucapan terima kasih dan memohon untuk pertimbangan dan kelulusan14.0 TANDATANGAN Sila sediakan ruang tandatangan nama penuh serta jawatan penyedia kertas kerja, disemak oleh Tenaga Pengajar, diperakukan oleh Penyelaras, dan diluluskan oleh Pengarah Pusat Kokurikulum. PERHATIAN: Bagi program/aktiviti yang melibatkan kerjasama daripada persatuan/kelab, kertas kerja untuk kelulusan aktiviti dan peruntukan kewangan harus disediakan oleh pelajar kursus kokurikulum dan bukan daripada ahli jawatankuasa persatuan/kelab lain atau instruktur kokurikulum.
 20. 20. Contoh:Disediakan Setiausaha,oleh: Nama Program. Nama Kursus Kokurikulum Berkredit ........................................ ( ) tel no.Disemak Tenaga Pengajaroleh: Nama Kursus Kokurikulum Berkredit ........................................ ( )Diperakukan Penyelarasoleh: Pusat Kokurikulum ........................................ ( )Diluluskan Pengarah,oleh: Pusat Kokurikulum. Universiti Pendidikan Sultan Idris ........................................................ ( )
 21. 21. Lampiran 3Contoh pelaksanaan kokurikulum di sekolah STRATEGI PELAKSANAAN KOKURIKULUM DI SEKOLAHBil Perkara Tindakan Tarikh Laksana1. Pendaftaran Pelajar a) Edarkan borang pendaftaran kokurikulum Setiausaha 9 Januari (BPK1, BPK2 & BPK3) kepada semua Kokurikulum. pelajar. Penyelaras b) Pastikan semua pelajar mendaftar dalam persatuan, ketiga-tiga komponen kokurikulum: pasukan pakaian 14 Januari - Persatuan / Kelab seragam dan - Pasukan Pakaian Seragam kelab permainan. - Kelab Permainan c) Kutip semula borang pendaftaran dan Guru Tingkatan. asingkan ketiga-tiga bahagian mengikut komponen kokurikulum tersebut. d) Catatkan maklumat kokurikulum pelajar dalam borang data kokurikulum (BDK) Setiausaha dalam 2 salinan. Kokurikulum. e) Serahkan semua borang pendaftaran dan satu salinan asal borang data kokurikulum (BDK) kepada Setiausaha Kokurikulum sessi pagi / petang pada 15 Januari. f) Setiausaha Kokurikulum menyerahkan Ketua Guru borang pendaftaran pelajar kepada Ketua Penasihat. Guru Penasihat untuk dianalisa mengikut tingkatan. 15 Januari
 22. 22. g) Borang analisa kokurikulum yang telah dilengkapi diserahkan kembali kepada Guru Tingkatan. Setiausaha Kokurikulum untuk difotostat dan difailkan. 12 Januari 21 Januari2. Pendaftaran Pelajar Baru a) Kenal pasti pelajar baru di kelas masing- Guru Tingkatan Sepanjang Tahun masing. b) Dapatkan borang pendaftaran kokurikulum (BDK) daripada Setiausaha Kokurikulum. c) Agihkan borang kepada pelajar dan kutip semula borang tersebut. d) Pastikan pelajar memilih ketiga-tiga komponen dalam kokurikulum dan catat maklumat tersebut dalam borang data kokurikulum pelajar (BDK). e) Serahkan borang pendaftaran (BPK) kepada Setiausaha Kokurikulum sessi pagi / petang.3. Data Kokurikulum Mengikut Kelas a) Tuliskan nama penuh pelajar dalam huruf Guru Tingkatan 9 Januari BESAR. Gunakan borang BDK.
 23. 23. b) Nama ditullis mengikut susunan abjad dan didahului dengan senarai nama pelajar 14 Januari lelaki. c) Pelajar WAJIB menyertai ketiga-tiga komponen kokurikulum. d) Borang BDP yang lengkap diserahkan kepada Setiausaha Kokurikulum pada 15 Januari. e) Pada setiap hujung bulan, guru tingkatan bertanggungjawab memaklumkan daata 15 Januari terkini kepada Setiausaha Kokurikulum jika ada sebarang perubahan. Jika tidak, data awal dianggap sahih.4. Data Kokurikulum Mengikut Tingkatan a) Guru Ketua Penasihat mengisi borang data Semua Ketua 16 Januari kokurikulum mengikut tingkatan. Penasihat. b) Tulis nama penuh pelajar mengikut susunan abjad dengan mendahulukan nama Ketua Penasihat. pelajar lelaki. c) Gunakan borang berasingan mengikut tingkatan. d) Semua borang yang telah lengkap hendaklah diserahkan kepada Setiausaha Kokurikulum. 21 Januari5. Aktiviti Mingguan a) Aktiviti mingguan bagi persatuan dan Semua Guru Setiap minggu kelab dijalankan berasingan antara sessi Penasihat. pagi dan petang mengikut jadual aktiviti
 24. 24. yang telah ditetapkan. Contoh pada hari Selasa dan Rabu. b) Aktiviti pasukan pakaian seragam ditetapkan setiap hari sabtu yang bukan cuti umum. - sebarang perubahan tarikh aktiviti atau perjumpaan perlu dimaklumkan kepada Setiausaha Kokurikulum / Guru Penolong Kanan Kokurikulum. c) Setiap persatuan / kelab mesti mengadakan perjumpaan sekurang-kurangnya 10 kali setahun.6. Buku Laporan Persatuan / Kelab a) Laporan mestilah ditulis oleh pelajar setiap Ahli Setiap minggu kali perjumpaan diadakan dan disahkan Jawatankuasa oleh Guru Penasihat. Persatuan dan b) Buku laporan mesti mengandungi Kelab. maklumat: - Nama Persatuan / Kelab Semua Guru - Perlembagaan tahun semasa Penasihat. - Laporan mesyuarat agung - Rancangan tahunan - Senarai nama ahli jawatankuasa dan Awal tahun ahli - Analisa / data ahli mengikut tingkatan - Jadual kedatangan pelajar - Jadual kutipan yuran - Penyata akaun bulanan - Laporan mingguan
 25. 25. - Laporan aktiviti luar (jika ada) - Laporan pelaksanaan kokurikulum tahun semasa - Data dan analisis penilaian ahli Semasa ke - Laporan prestasi tahun semasa Semasa - Penyata akaun terakhir / tutup akaun.c) Buku laporan mesti disimpan oleh Ketua Penasihat / Guru Penasihat. Guru Penasihat b ertanggungjawab mengemukakan buku laporan apabila diminta oleh Penyelaras Persatuan / Kelab / Setiausaha Kokurikulum / Guru Penolong Kanan Kokurikulum.d) Buku laporan hendaklah dihantar kepada Akhir tahun Penyelaras Persatuan / Kelab setiap tiga bulan sekali. Guru Penasihat 29 Mac Persatuan / Kelab
 26. 26. 28 Jun 29 September7. Fail Persatuan / Kelab a) Fail persatuan / kelab yang disimpan Guru Penasihat Sepanjang tahun dibilik Guru Penolong Kanan Persatuan / Kelab Kokurikulum perlu dikemaskinikan dari semasa ke semasa. b) Segala kandungan dalam fail tersebut mestilah lengkap seperti yang disenaraikan di dalam fail masing-masing.8. Buku Gerak Kerja Kokurikulum (GERKO) a) Guru Tingkatan i) Memastikan semua pelajar mempunyai Awal Tahun buku GERKO pada awal tahun. ii)Mengumpulkan buku GERKO pada 27 Guru Tingkatan 27 Ogos Ogos untuk membuat penilaian. iii)Memindahkan penilaian yang dibuat oleh Guru Penasihat ke dalam buku GERKO. iv)Membuat ulasan dalam buku GERKO. 3 September v) Hantar buku GERKO dan senarai nama pelajar kepada GURU PENYELARAS TINGKATAN. Semua Guru 15 September
 27. 27. vi)Serahkan semula buku GERKO kepada Tingkatan pelajar setelah ditandatangani oleh penyelaras-penyelaras. b) Guru Penasihat i) Mengumpul dan menandatangani kedatangan pelajar di dalam buku GERKO setiap kali mengadakan perjumpaan. Semua Guru Sepanjang Tahun ii)Serahkan semula buku GERKO kepada Tingkatan pelajar selepas tamat aktiviti.9. Mesyuarat AGung / Rancangan Tahunan / Senarai Ahli Jawatankuasa a) Persatuan / Kelab mengadakan Mesyuarat Semua Guru 30 Januari Agung pada perjumpaan pertama. b) Serahkan rancangan tahunan serta senarai Penasihat 6 Februari Ahli Jawatankuasa dan ahli kepada 20 Februari Penyelaras Persatuan / Kelab pada 20 Februari: Sila gunakan borang-borang yang disediakan.10. Pelajar Tingkatan 5 – Aktif Dalam Kokurikulum a) Senarai nama pelajar berkenaan perlu 15 Ogos diserahkan. b) Guru Penasihat diharap dapat mengenal pasti ahli persatuan / kelab di kalangan Semua Guru 15 Ogos pelajar Tingkatan 5 yang aktif dan layak
 28. 28. menerima sijil, serahkan nama pelajar Penasihat tersebut kepada Setiausaha Kokurikulum. c) Sijil-sijil penghargaan hanya diberi kepada Ahli Jawatankuasa dan ahli yang aktif. Setiausaha Kokurikulum11. Pertandingan a) Pertandingan Kawat Kaki antara Pasukan Semua Guru 2 Mei Pakaian Seragam Sekolah (Peringkat Penasihat Sekolah) b) Setiap Pasukan Pakaian Seragam perlu Ahli menyediakan satu pasukan untuk Jawatankuasa 11 Jan pertandingan ini. Pertandingan c) Larian Kecergasan akan dijalankan pada satu tarikh yang ditetapkan. d) Semua perjumpaan persatuan dan kelab Semua Guru diteruskan bagi memberi peluang mereka 26 April Penasihat berlatih bagi menyertai pertandingan peringkat kelab yang berbentuk karnival yang akan berlangsung sepanjang tahun. 14 Mei e) Butiran lengkap akan disediakan oleh 30 Jun penyelaras masing-masing. Semua Penyelaras 14 Mei12. Kerja Amal Kokurikulum – SEKOLAH KITA
 29. 29. TANGGUNGJAWAB KITA a) Persatuan / Kelab yang terpilih akan diberi Ketua Keceriaan Awal tahun kawasan untuk dijaga kebersihan dan dan Lanskap keceriaan sepanjang tahun. b) Ketua Penasihat bertanggungjawab memastikan Ahli Jawatankuasa Persatuan / Ketua Penasihat Awal tahun Kelab masing-masing menyusun jadual bertugas untuk tujuan tersebut. c) Guru Penasihat bertanggungjawab mengarahkan ahli-ahlinya membersihkan kawasan apabila didapati kawasan tersebut kotor, atau pada bila-bila masa yang Semua Guru Sepanjang tahun difikirkan perlu. Penasihat d) Peta lokasi akan dipaparkan di papan kenyataan kokurikulum dan di bilik guru. e) Pemeriksaan akan dibuat sepanjang tahun. Penyelaras Papan 22 Februari Kenyataan Sepanjang tahun13. Penilaian Kokurikulum a) Penyelaras Kokurikulum, Penyelaras Persatuan / Kelab dan Penyelaras Kelab Permainan: i) Mengedarkan borang penilaian kepada pelajar melalui guru tingkatan. Semua Penyelaras 20 Ogos
 30. 30. ii)Mengumpul buku GERKO untuk ditandatangani. 3 September iii)Mengedarkan salinan sijil pelajar Setiausaha Kokurikulum Tingkatan 5. 20 September iv) Mengumpul salinan sijil pelajar Tingkatan 5 daripada guru tingkatan 5 dan menghantarnya ke pejabat untuk urusan menaip. Guru Penolong v) Membuat analisis prestasi kokurikulum Kanan mengikut tingkatan / jantina / bangsa 18 September Kokurikulum untuk dihantar ke Unit Kokurikulum, Jabatan Pendidikan Negeri.b) Ketua Guru Penasihat dan Guru Penasihat Ketua Guru i) Bertanggungjawab mengagihkan borang Penasihat penilaian kepada Guru-Guru Penasihat lain dalam Persatuan / Kelab masing- masing. Semua Guru ii) Membuat penilaian dengan memberi Penasihat markah dan gred berdasarkan arahan 20 Ogos - Unit Kokurikulum, Jabatan Pendidikan 27 Ogos Negeri (Rujuk bahagian panduan
 31. 31. pengurusan kokurikulum) iii)Memastikan gred pencapaian ahli Persatuan / Kelab masing-masing direkodkan di dalam Buku Laporan. iv)Ketua Guru Penasihat bertanggungjawab Ketua Guru menyerahkan semua borang penilaian Penasihat 27 Ogos yang telah lengkap kepada Guru Tingkatan.c) Guru Tingkatan i) Mengedarkan borang penilaian Semua Guru kokurikulum kepada pelajar kelas Tingkatan 20 Ogos masing-masing. ii) Merekodkan markah dan gred pencapaian pelajar ke dalam buku 27 Ogos - GERKO. 3 September iii)Membuat ulasan yang membina serta menandatangan buku GERKO pelajar. iv)Memastikan semua maklumat pelajar diisi dalam buku GERKO sebelum 4 September dihantar kepada Penyelaras. v) Mengedarkan buku GERKO kepada
 32. 32. pelajar untuk ditandatangani oleh 5 September ibubapa / penjaga dan disimpan oleh pelajar sehingga tahun berikutnya.14. Sijil Kokurikulum Tingkatan 5 a) Pengagihan Sijil Kokurikulum pelajar Setiausaha 3 September kepada Guru Tingkatan mengikut kelas. Kokurikulum b) Guru Tingkatan memilih markah terbaik Guru Tingkatan 5 daripada tempoh dua tahun terkini untuk 3 September – direkodkan dalam deraf sijil kokurikulum. 27 September c) Pencapaian terbaik pelajar dicatat dan ulasan diberikan berdasarkan pencapaian pelajar. d) Deraf sijil dihantar ke pejabat untuk ditaip oleh jurutaip dan ditandatangani oleh Guru Penolong Kanan Kokurikulum. Guru Tingkatan 5 30 September15. Laporan Pelaksanaan Kokurikulum a) Semua Persatuan / Kelab / Pasukan Pakaian Ketua Guru Januari – Ogos Seragam / Kelab Permainan wajib Penasihat menyediakan laporan pelaksanaan kokurikulum masing-masing. Ahli Jawatankuaa b) Laporan tersebut hendaklah dibuat dengan Persatuan / Kelab kemas dan menarik (bertaip) dalam kertas / Pasukan A4 dan dijilid. Pakaian Seragam c) Gambar-gambar yang berkaitan perlu / Kelab disertakan sebagai bukti aktiviti telah dijalankan. Permainan
 33. 33. d) Laporan mestilah mengandungi: i) Nama Persatuan / Kelab / Pasukan Pakaian Seragam / Kelab Permainan dan tahun pada muka surat hadapan. Contoh: LAPORAN PELAKSANAAN KOKURIKULUM PERSATUANBAHASA MELAYU SESSI 2003 ii) Isi Kandungan iii) Kata alu-aluan Guru Penasihat iv) Kata alu-aluan Pengerusi v) Latar belakang Persatuan (ringkas) vi) Rancangan Tahunan vii) Aktiviti sepanjang tahun serta gambar viii) Pencapaian / Kejayaan sepanjang tahun ix) Penilaian dan Penutup x) Lampiran (jika perlu)e) Bagi aktiviti yang melibatkan pertandingan, jadual pertandingan yang melibatkan pelajar dan keputusan pertandingan hendaklah ditulis dengan lengkap.f) Bagi Pasukan Pakaian Seragam, catatkan Ketua Guru
 34. 34. gred yang dicapai oleh ahli dalam bahagian Penasihat penilaian. Ahli Contoh: Jawatankuasa Taekwando – Tali pinggang hitam, 2 orang Persatuan / Kelab (tulis nama dan tingkatan) / Pasukan 30 Ogos Pakaian Seragam / Kelab Permainan16. Penyerahan Bahan-Bahan Kokurikulum a) Pastikan semua buku GERKO (biru0 Guru Tingkatan diserahkan kepada pelajar. b) Serahkan Buku Laporan yang lengkap kepada Setiausaha Kokurikulum dan Guru Ketua 29 September pastikan fail kokurikulum masing-masing Penasihat dikemaskinikan dan diserahkan kepada Guru Penolong Kanan Kokurikulum.
 35. 35. Lampiran 4FutsalTEKNIKFUTSALFUTSALTEKNIK DASARDalam futsal ada beberapa elemen dasar yang harus dipahami ketika bermain futsal,secaraumum, tidak berbeda jauh dengan bermain sepak bola konvensional. Namun ada beberapayang perlu dilakukakan dengan keahlian khusus.Berikut teknik-teknik dasar dalam futsal yang mutlak harus di kuasai oleh setiap pemain futsal:1.Kontrol BolaTeknik mengontrol bola dalam permainan futsal dapat dilakukan denganmenggunakan kakidalam, kaki luar dan telapak kaki sebelah depan memanfaatkan sol sepatu.Teknik mengontrol bola dengan sol dalam futsal sangat penting sehingga harus dikuasai olehsetiap pemain.2. Passing/PengumpanOperan bisa dilakukan dengan menggunakan beragam sisikaki. mau memakai kaki dalam, kakiluar, ujung kaki, tumit, atau sisi bawah tidak ada yang salah.Namun yang paling baik adalahmenggunakan kaki dalam dengan arah mendatar. Pasalnya,operan ini memiliki akurasi paling baik di banding yang lainnya. Termasuk umpan panjang yangmenyusur lapangan. dan juga yang paling penting ketepatan mengoper bola pad kawan.Bermain Futsal tidak jauh berbeda dengan bermain Sepak bola pada umumnya, butuhkekuatanstamina, mental dan strategi. Ada sedikit perbedaan mendasar dalam hal pola permainandan pengaturan serangan. Pola permainan dalam Futsal banyak didominasi permainan kaki kekaki, maksudnya pengaturan dalam bertahan, maupun menyerang lebih banyak dilakukan denganumpan-umpan pendek, mengingat ukuran lapangan yang lebih kecil dibanding lapangan sepakbola. Dengan pola seperti ini skill dan kekompakan tim terutama dalam mengolah bola,mengumpan, menjaga pertahanan dan menyerang ke daerah lawan sangat diperlukan. Di dalamFutsal jarang sekali diterapkan umpan-umpan panjang, strategi ini hanya buang-buang energi,disamping itu juga tidak mencerminkan permainan yang baik dan enak dilihat . Namundemikian, bukannya hal tersebut dilarang atau tidak disarankan, tinggal kembali kepada
 36. 36. individusendiri, mau bagaimana memainkan permainan Futsal tersebut. Jarangnya teknik-tekniktersebut diterapkan, hal ini lebih kepada bisa terciptanya pola permainanyang cantik, enak dilihatserta proses gol yang indah. Begitu juga dengan heading bola, gol-golyang tercipta dengankepala bisa lebih terlihat bagus dan enak untuk dilihat, terlebih jika proses penyerangan tersebutdilakukan dengan pola penyerangan terstruktur. Nah sekarang tinggal bagaimana kita membuatsuatu pola dan strategi bermain yang bagus,untuk hal itu tentunya ada beberapa hal yang menjadifokus utama dalam menciptakan pola permainan yang bagus.1. Penguasaanterhadap bola.Untuk melatih penguasaan bola tahap pertama adalah dengan memfokuskan pada kekuatandankelincahan dalam pergerakan kaki, sebagaimana saya jelaskan dalam artikel Tips warmingupsebelum bermain futsal, pemanasan sangat diperlukan, lakukan sesering mungkin driblinguntuk menselaraskan pergerakan kaki dan arah bola, bisa dilakukan dengan variasi zig-zag.2. KomposisiPemain.Untuk membentuk tim yang bagus, cermati skill tiap-tiap pemain dalam hal penguasaan bola,pengaturan serangan dan menyerang.Tempatkan pemain yang memiliki model pergerakankakiyang rapat sebagai pemain bertahan, rapat di sini maksudnya model pergerakan kakinyayangtidak terlalu panjang, hal ini bisa lebih berguna untuk menghambat laju pergerakan bolalawan,dan sebaliknya tipe pemain dengan pergerakan panjang lebih bisa dimanfaatkansebagai penyerang.Untuk pemain tengah dibutuhkan sosok yang memiliki kemampuan mengaturserangan dan yanglebih diutamakan adalah kemampuan stamin yang paling prima, mengingatposisinyamemungkinkan melakukan penyerangan dan bertahan3. TeknikdanPolaPermainan.Jumlah pemain Futsal bisa dilakukan 5 atau 6 orang termasuk penjaga gawang.Penempatan pemain yang pas menurut karakter dan gaya permainan masing-masing posisi akanlebihmenyeimbangkan pola dalam bertahan maupun menyerang, adapun posisi yang bisaditerapkansebagai berikut.Jumlah pemain 5 orang :
 37. 37. 1. Pola1–2–2FORMASIJumlah pemain 6 orang :1. Pola1-2-1-2Untuk pola ini 1 orang penjaga gawang, 2 orang back kiri dan kanan, 1 gelandang dan 2striker kiri dan kanan.Pada saat bertahan posisi semua berada di daerah sendiri dengan pola:FORMASIPengatur serangan yakni gelandang bisa mengumpan ke posisi dua penyerang dan bolabisadimainkan diketiga posisi tersebut guna mencari celah untuk shooting bola ke gawang
 38. 38. lawan.Tugas back kiri/kanan selain menjaga pergerakan lawan, juga ada pembagian tugas ambilbolamati didaerah sendiri, jika bola mati ada di kanan maka back kanan yang mengambil bola,begitu juga sebaliknya, diusahakan jangan saling mengambil posisi,tujuannya agar selalu fokus terhadap daerah/wilayahnya sendiri. Sementara tugasgelandangyakni mengatur serangan dan membantu pertahanan, makanya gelandang palingmemilikistamina dan skill yang lebih prima.Lampiran Bengkel Pertolongan CemasJenis-jenis darah 1. Darah merah 2. Darah putih 3. PlateletJenis-jenis salur darah 1. Arteri 2. Vena 3. KapilariJenis-jenis luka 1. Luka terbuka 2. Luka tertutup ( menyebabkan lebam )Pertolongan cemas bermaksud bantuan permulaan atau rawatan pertama yang diberikan kepadaseseorang yang tercedera dalam sebarang kemalangan atau mengalami kecemasan atau sakitsecara mengejut sebelum ketibaan ambulans, doktor atau pakar perubatan.Tujuan pertolongan cemas diadakan 1. Menyelamatkan nyawa 2. Mengurangkan kesakitan dan penderitaan mangsa 3. Mengelakkan keadaan mangsa daripada bertambah buruk
 39. 39. 4. Menggalakkan rawatan dan pemulihan mangsa dengan segera.Situasi yang memerlukan CPR 1. Lemas 2. Renjatan elektrik 3. Panah petir 4. Strok 5. Sakit jantung 6. Rebah tanpa sebabSituasi yang memerlukan CPR setelah pemeriksaan, dia : 1. Tidak bergerak 2. Tiada respon 3. Tidak bahagia 4. Tidak bernafas 5. Tiada denyutan nadiPrinsip-prinsip CPR 1. Hubungi ambulan 2. Lakukan CPR pada mangsa yang tidak bernafas dan tiada nadi 3. Mulakan debgan bantuan pernafasan 4. ECC diberi berselang seli dengan pernafasan 5. Lakukan sehingga pulih atau doktor tiba 6. Setelah pulih, letak mangsa pada kedudukan pemulihanECC- External Cardiac CompressionECC digunakan ketika gagal mengesan denyutan jantung (nadi) mangsa. Tujuan ini adalah untukmemaksa darah beredar menerusi jantung dan keseluruhan anggota badan.Ikatan buku sila Menyambung dua hujung tali yang sama jenis dan saiz.
 40. 40.  Menyambung tali khemah/bungkusan hadiah/ikatan anduh. Mudah dibuka. Dikenali sebagai left over right and right over left.Cara mengikat kain anduh
 41. 41. LampiranLATIHAN KEBAKARANObjektif :1. Murid dapat menyelamatkan diri jika sekiranya berlaku kebakaran .2. Murid dapat berwaspada sentiasa dan berhati-hati dengan kebakaran.3. Murid dapat mengikuti laluan untuk menyelamatkan diri ketika berlaku kebakaranProsedur:Aktiviti :1. Guru membunyikan loceng amaran kebakaran2. Murid keluar dari kelas masing-masing secara teratur tetapi pantas mengikut laluan yang telahditetapkan.3. Murid berkumpul di luar bangunan sekolah, iaitu di depan sekolah.4. Guru menerangkan tujuan latihan kabakaran kepada murid.5. Murid balik ke kelas masing-masing.

×