Dossier de malabars

3,089 views

Published on

malabars, educació física

Published in: Education
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Dossier de malabars

  1. 1. DOSSIER DE MALABARSHistòria dels malabarsLa història dels malabars no és gens moderna, tot el contrari, fa molts anys que es practiquen.Moltes civilitzacions i pobles diferents les han après, ensenyat i perfeccionat.Quan va començar?. La representació gràfica més antiga que coneixem actualment respecte els malabarismescorrespon a Egipte, l’any 1.994 a.C. (Conseqüentment podem dir que la història dels malabarsté més de 4.000 anys.). A la Xina, 1.700 a.C aproximadament, es va crear el diable.Com es va desenvolupar?. Durant l’Edat Mitjana a Europa els encarregats de difondre els malabars eren els joglars.. El 1774 el Capità Cook va observar a la illa de Tonga unes noies realitzant malabars ambfruites, concretament llimones.. El malabarisme modern, principis del segle XIX, s’expandeix per l’increment de les activitatsrecreatives i d’oci i pel reconeixement del malabarisme com un art propi.. Els music-hall i principalment els circs els que ofereixen a les seves representacions númerosde malabarismes d’alt nivell.. Destacar la creació l’any 1970 de l’Associació Internacional de Malabarismes.Grans malabaristes de la història. Destaquem el fabulós malabarista Paul Cinquevalli, considerat uns dels millors fins alsnostres temps juntament amb Sergei Ignatov. Aquest últim era capaç de fer malabars amb 5masses, 7 pilotes o 11 anelles.DefinicionsQuè significa “Malabarisme”?Executar un repte complex visual o físicament, fent servir un o més objectes. Aquest repte éssingular i difícil per la majoria de la població, l’objectiu del qual és l’entreteniment i l’oci.Què signifiquen els “Jocs Malabars”?
  2. 2. Activitats lúdiques reglamentades que utilitzen aspectes bàsics dels malabarismes, accionsmotrius pròpies.Tipus de malabars més freqüents Anelles Pilotes Masses Mocadors i diablesClassificació de malabars Malabars de Malabars de Malabars Malabars de llançament balanceig giroscòpics contacte Mocadors Pilotes Plat xinès Plat xinès Pilotes de rebot Diable Caixes Pal del diable Anelles Pal de diable MassesExplicació dels diferents malabars. Malabarismes de llançaments: consta de llençar i recepcionar qualsevol nombre de coses,normalment en funció de figures complexes.. Malabarismes de balanceig: mantenir un o més objectes en equilibri inestable o relativamentestable. L’equilibri depèn directament de la base de sustentació de l’objecte i del seu centre degravetat.
  3. 3. . Malabarismes giroscòpics: consta d’aprofitar-se de les propietats físiques dels objectes quetenen la capacitat de girar. Normalment aquests malabars també impliquen un cert equilibri.. Malabarismes de contacte: és la manipulació d’un objecte o un grup d’objectes en forma dellançaments o girs.Perquè els malabars a classe d’Educació Física?Els malabars ens ajudarà a desenvolupar les diferents qualitats:Lateralitat Què és la lateralitat? Grau o nivell de domini d’una o varies extremitats en relació a una tasca. La lateralitat que desenvoluparem durant la realització de malabars sobretot anirà dirigida a l’extremitat superior no dominant intentant dominar els dos braços de forma homogènia.Coordinació ull mà. Què és la Coordinació òculo-manual? És la relació òptima entre la vista i els moviments manuals. Les malabars provoquen un gran aprenentatge visual, seria molt difícil realitzar malabars amb els ulls tancats.Velocitat de reacció. Què és la Velocitat de reacció? És el temps que transcorre des de la percepció d’un estímul fins la reacció o resposta. Constantment estem reaccionant amb les malabars a diferents direccions de les pilotes adequant-nos a noves situacions.Velocitat de moviment. Què és la Velocitat de moviment? És la rapidesa per realitzar un desplaçament amb una o varies parts del cos. En el cas dels malabars les parts implicades són els braços. Aquests han d’aprendre la velocitat adequada segons l’alçada, direcció i nombre de pilotes que utilitzem en els llançaments.Construïm els nostres malabarsCom ho podem fer?Per iniciar-nos en el món dels malabars potenciarem el reciclatge i l’autoconstrucció. Tothom esconstruirà el seu material per adaptar-lo a les seves característiques. Per tan serà responsabilitatde cadascú portar al material, preocupar-se pel seu estat i manteniment.Per a la construcció de 1 pilota necessitem:
  4. 4. - 3 globus - arròs - botella de plàstic - tassa de cafè - tisores - embut1er Pas: emplenar una tassa de cafè amb arròs i a través de l’embut introduir l’arròs dinsl’ampolla de plàstic.2on Pas: inflar un globus, girar dues voltes el coll del globus i introduir el cap de la botella dinsel coll del globus sense desinflar-se.3er Pas: alliberar el coll del globus de les dues voltes perquè l’arròs de la botella es puguiintroduir lliurament dins el globus.4art Pas: treure el coll del globus de la botella, comprovar que no quedi aire dins el globus iestirar el coll contra la paret del propi globus.5é Pas: preparar un segon globus, li tallem el coll, per introduir-lo sobre el primer.L’introduirem de forma que el coll del primer globus quedi al fons del segon, evitant qualsevolpèrdua de l’arròs.6é Pas: ídem però amb el tercer globus.

×